10 dingen om te doen in Edinburgh in maart

Maart lijkt misschien niet de maand om de Schotse hoofdstad te bezoeken, maar niets is minder waar. Het laat je zien wat er allemaal te zien en te doen is.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

10 dingen om te doen in Edinburgh in maart

Calton Hill | ©Pixabay

Als je ervan droomt om Edinburgh te bezoeken, maar je beschikbaarheid verhindert je om dat in een andere maand dan maart te doen, dan is dat helemaal prima. Maart is namelijk niet zo slecht als het wordt voorgesteld: de temperaturen beginnen te dalen en aan het eind van de maand vindt de tijdsverandering plaats, waardoor je een uur extra daglicht hebt.

Ik heb alle dingen die je in deze maand in de Schotse hoofdstad kunt doen geanalyseerd om de interessantste voor je op een rijtje te zetten. Je zult zien dat er heel veel te doen is. Vooral als het gaat om festivals die sterk verbonden zijn met de Schotse en Keltische cultuur. Een onovertroffen kans om de cultuur van het land te leren kennen en de essentiële gids aan te vullen van wat er te zien en te doen is in Edinburgh.

1. Dompel uzelf onder in de Schotse cultuur met het Keltisch festival

Dansers tijdens het Ceilidh Cultuur Festival| ©bsfestival
Dansers tijdens het Ceilidh Cultuur Festival| ©bsfestival

Schotland is een land dat trots is op zijn geschiedenis en tradities, en meer in het bijzonder op zijn Keltische erfgoed. Het Ceilidh Culture Festival is een jaarlijks evenement dat de cultuur van het land viert door middel van verschillende culturele uitingen zoals muziek, dans, theater en verhalen vertellen.

Onder al deze activiteiten valt dans op, een element dat kenmerkend is voor de "ceilidh" of traditionele Schotse bijeenkomsten waarin dansen de hoofdrol speelt. Ze vinden plaats op 20 maart en duren tot begin april.

Tijdens deze dagen vullen de straten en pleinen van Edinburgh zich met dansers en in veel pubs en gelegenheden worden ceilidhs of volksmuziek- en dansbijeenkomsten georganiseerd. Als u een liefhebber bent van de Keltische cultuur, zult u zich zeker vermaken.

Om je onder te dompelen in de populaire cultuur van de stad, raad ik je aan een van de beste rondleidingen en excursies te volgen. Dankzij de lokale gidsen leer je meer over de geschiedenis en de manier van leven van de mensen.

2. Een plan voor de kleintjes: animatiefestival

Op het Puppet Animation Festival| ©Andy Catlin
Op het Puppet Animation Festival| ©Andy Catlin

Als u met kinderen naar Edinburgh reist, is er niets leukers dan een bezoek aan het Puppet Animation Festival.

Dit evenement vindt eind maart plaats en duurt tot eind april. Het begint meestal op 25 maart, hoewel het van jaar tot jaar kan verschillen. Ik raad je aan om de data te controleren om te zien op welke dag het precies begint in het jaar waarin je van plan bent om naar de Schotse hoofdstad te reizen.

De activiteiten vinden vaak plaats in boekwinkels in het centrum van de stad. Ze kunnen veranderen afhankelijk van de editie, dus je kunt het het beste even controleren voordat je gaat. Kaartjes zijn erg goedkoop: je kunt ze al voor €4 kopen.

Neem ze mee op een rondleiding door de wereld van Harry Potter

Trouwens, als je met het gezin reist, heeft Edinburgh veel te bieden. Bijvoorbeeld spook- en mysterietours. En natuurlijk tours die je meenemen naar de iconische plekken die Harry Potter inspireerden. Lees hier meer over deze tours.

Boek een Harry Potter rondleiding door Edinburgh

3. Ontdek de Keltische banden van Ierland: Edinburghs Festival van Ierland

Edinburghs Festival van Ierland| ©Festival Fringe Society
Edinburghs Festival van Ierland| ©Festival Fringe Society

Edinburgh's Festival of Ireland vindt plaats op St Patrick's Day, 17 maart. Een evenement dat, zoals de naam al doet vermoeden, de banden viert tussen twee culturen die even hecht zijn als de Ierse en de Schotse.

Hoewel het de bedoeling is dat het evenement samenvalt met St. Patrick's Day, begint het meestal een dag eerder, op 16 maart, en duurt het tot het einde van de maand.

Keltische muziek en dans zijn de sterren van het festival. Je kunt het feest bijwonen in de verschillende pubs en bars in het stadscentrum. De populairste zijn meestal de volgende:

En wat is een beter moment om de stedenband met Dublin te vieren dan een rondleiding door de whiskystokerijen, waar je het traditionele proces van het maken van deze Schotse likeur kunt ontdekken.

Boek een Whisky Tour

4. Ga terug in de tijd met een Vikingevenement op de Shetlands

Gidsen op het South Mainland Helly Aa Festival| ©Mike Pennington
Gidsen op het South Mainland Helly Aa Festival| ©Mike Pennington

Tot nu toe hebben we de Keltische wortels van de Schotten en hun connectie met de Ierse cultuur gevierd, maar wat hebben we nog meer nodig om in de diepten van de cultuur van het land te duiken? Nou, ja! We hebben een reis terug in de tijd gemaakt naar niemand minder dan de tijd van de Vikingen.

De Vikingen bezetten een groot deel van de Shetlands tot de 15e eeuw, dus het bewustzijn van hun verleden is nog steeds erg sterk onder de inwoners van vandaag.

Dit heeft ervoor gezorgd dat het vandaag de dag nog steeds herdacht wordt door middel van het South Mainland Helly Aa festival. Het vindt meestal plaats in de tweede week van maart en bestaat uit een vuurfestival waarbij mensen zich verkleden als Vikingen. Het festival is behoorlijk kleurrijk met fakkeltochten en re-enactments van Vikingschepen.

Het wordt gehouden in het South Mainland, ten zuiden van de hoofdstad van het vasteland, Lerwick. Dit geeft je de gelegenheid om het prachtige Schotse platteland per trein of bus te verkennen voordat je in Aberdeen op de veerboot stapt. Als je de reis wilt overslaan, kun je altijd naar de Shetlands vliegen - ze liggen op slechts 1 uur en 30 minuten van Edinburgh.

Boek een reis naar de Vikingkust

5. Zeg de lente gedag tijdens het Schotse Sneeuwklokjesfestival

Schots Sneeuwklokjes Festival| ©Lili T
Schots Sneeuwklokjes Festival| ©Lili T

Het Scottish Snowdrop Festival, ook wel bekend als het 'Sneeuwklokjesfestival', is een onovertroffen manier om te genieten van de opmaat naar de lente door de prachtige tuinen van Schotland te bekijken. De naam van het festival verwijst naar de bloem die aan het eind van de winter en in het begin van de lente bloeit.

Tussen eind januari en de tweede week van maart kun je dus van dichtbij kennismaken met de schoonheid van de lente als die begint te ontwaken. Dit festival vindt plaats in een groot aantal tuinen en natuurgebieden in heel Schotland. Er zijn zelfs privétuinen die, met dank aan hun eigenaars, hun poorten openen voor de duur van het festival.

Hier zie je de tuinen in Edinburgh die deelnemen aan het Schotse sneeuwklokjesfestival. Het is in feite de populairste festivalattractie van Schotland. Er is dus geen betere plek in Schotland om de lente te verwelkomen!

6. Vier het nieuwe jaar voor de tweede keer - het originele nieuwe jaar

Vier het originele nieuwjaar| ©GETTY IMAGES
Vier het originele nieuwjaar| ©GETTY IMAGES

Nog een evenement dat laat zien hoe trots de Schotten zijn op hun tradities. Het Oorspronkelijke Nieuwjaar, gevierd op 25 maart, is simpelweg het nieuwe jaar op de datum van de Juliaanse kalender. Pas met de invoering van de Gregoriaanse kalender in Schotland in 1599 werd Nieuwjaarsdag op 1 januari gevierd.

Edinburgh viert deze traditie nog steeds, hoewel, ik zal je niet voor de gek houden, het bij lange na niet te vergelijken is met wat je op Nieuwjaarsdag kunt beleven (zeker een aanrader als je met kerst naar Edinburgh reist).

Het is echter altijd een goed moment om de sfeer op te snuiven in Edinburgh op Nieuwjaarsdag, wanneer er kleine feestjes plaatsvinden in de straten en pubs met de altijd aanwezige Schotse muziek en dans.

7. Maak kennis met Schots vakmanschap tijdens het Edinburgh Yarn Festival

Edinburgh Garenfestival| ©Elsa Thompson
Edinburgh Garenfestival| ©Elsa Thompson

Het Edinburgh Yarn Festival is nog een eerbetoon aan Schotse tradities, in dit geval het vakmanschap in wol, een van de historische handelsactiviteiten van het land. Dit evenement, dat rond de derde week van maart plaatsvindt, omvat verschillende activiteiten:

  • Markt met wel 100 kraampjes die wollen goederen verkopen.
  • Workshops
  • Gesprekken met gastontwerpers
  • Feesten en concerten

Al deze evenementen vinden plaats in de Corn Exchange, onlangs omgedoopt tot de O2 Academy. Kaartjes zijn echt goedkoop: ze zijn verkrijgbaar vanaf € 6.

8. Schotse doedelzakken uit de doedelzakken: geniet van reggae met het Wee Dub Festival

Wee Dub Festival| ©MacDor
Wee Dub Festival| ©MacDor

Traditionele Schotse muziek is allemaal goed en wel, maar als je daar genoeg van hebt gehoord en zin hebt in iets moderners, kun je altijd nog de sprong wagen naar het Wee Dub Festival. Een reggaefestival dat meestal plaatsvindt in de eerste week van maart.

Het evenement bestaat uit verschillende sessies, elk met een andere focus qua gastartiesten. Een fusie van reggae met andere stijlen, zoals elektronische muziek, komt vaak voor. Zoals je kunt zien, is het muzikaal gezien geen erg "orthodox" festival, hoewel daar een deel van het belang ligt.

Als je van reggae houdt maar niet te veel wilt experimenteren, kun je het programma bekijken om te zien welke sessie je het meest interesseert. De concerten vinden plaats in verschillende zalen, concertzalen en bars, maar altijd in de Oude Stad. Tickets voor dit evenement zijn verkrijgbaar vanaf €45.

9. Maak kennis met het multiculturele Edinburgh: Syn Festival Edinburgh

Syn Festival Edinburgh| ©Dan M
Syn Festival Edinburgh| ©Dan M

Als je geïnteresseerd bent in culturen, maar genoeg hebt van de Schotse, Keltische en Gaelische cultuur, moet je zeker het Syn Festival Edinburgh bezoeken. Dit feest , dat zich richt op de Griekse cultuur, vindt plaats in de tweede week van maart en bestaat uit verschillende activiteiten:

  • Festival voor beeldende kunst
  • Fototentoonstellingen
  • Kunstinstallaties
  • Theater
  • Live muziek
  • Dans

Evenementen vinden vaak plaats op locaties zoals de Out of Blue Drill Hall, Adam House en Teviot Row House. Deze monumenten maken trouwens deel uit van het historische erfgoed van de stad. Als je meer wilt weten over de historische monumenten van de stad, mis dan niet de 10 beste kastelen in Edinburgh.

Wat betreft de kosten van de kaartjes, is het Syn Festival sterk gericht op liefdadigheid, omdat het bewustzijn wil vergroten en Griekse vluchtelingen en mensen uit de Griekse gemeenschap in Edinburgh die hulp nodig hebben, financieel wil helpen. Daarom wordt, in plaats van een ticket, een donatie van elk bedrag gevraagd.

10. Een geweldig plan voor geeks: Datafest

Op Datafest| ©EFD
Op Datafest| ©EFD

Als je een passie hebt voor technologie, vooral technologie die te maken heeft met data en kunstmatige intelligentie, dan heb je in de derde week van maart een niet te missen date in Edinburgh. Datafest is een evenement dat plaatsvindt op de Universiteit van Edinburgh en waaraan persoonlijkheden van over de hele wereld deelnemen.

De lezingen zijn niet academisch gefocust; in feite zijn er op Datafest geen sprekers, maar sprekers die je het laatste nieuws geven over data en kunstmatige intelligentie.

Als je gepassioneerd bent door technologie en een redelijk goede beheersing van de Engelse taal hebt, is dit een zeer aan te bevelen evenement. Er zijn ook workshops, waarvoor je je kunt inschrijven. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf €20.

Hoe zijn de temperaturen en het weer in Edinburgh in maart?

Edinburgh bij nacht| ©Gary Campbell-Hall
Edinburgh bij nacht| ©Gary Campbell-Hall

Edinburgh wordt in de winter gekenmerkt door koude temperaturen en bewolkte en vaak regenachtige dagen. In maart worden de temperaturen echter langzaam lager, zodat u niet te maken krijgt met het ruigere weer, dat meer voorkomt in december en januari.

Om je een idee te geven: in maart is de gemiddelde hoogte ongeveer 9 graden Celsius, terwijl de gemiddelde diepte -2 graden Celsius is. Dat is genoeg om het warm te hebben.

Wat moet je inpakken voor Edinburgh in maart?

Bagage| ©Vlada Karpovich
Bagage| ©Vlada Karpovich

Het belangrijkste dat je moet inpakken is kleding om de kou en mogelijke neerslag te doorstaan. Neem dus een goede jas, handschoenen, muts, mackintosh en thermokleding mee. Vergeet niet om dichte schoenen mee te nemen als dat mogelijk is.

Wat betreft visa om Schotland binnen te komen, kunnen EU-burgers ondanks Brexit prima zonder.

Het kan ook geen kwaad om een lijst met wisselkantoren in Edinburgh mee te nemen. Zoals u weet is de munteenheid van het Verenigd Koninkrijk het pond. Eén pond is meestal gelijk aan iets meer dan één euro, hoewel dit altijd aan verandering onderhevig is. Ik raad je aan om deze actuele pond-naar-euro-omzetter te gebruiken, zodat je precies weet waar je aan toe bent als het om het wisselen van valuta gaat.

Zijn er in maart veel bezoekers in Edinburgh?

Zonsondergang op Calton Hill| ©Akulatraxas
Zonsondergang op Calton Hill| ©Akulatraxas

Omdat Edinburgh cultureel gericht is op toeristische attracties, is de stad niet seizoensgebonden. Het is echter wel zo dat, vanwege het weer, maart vanuit toeristisch oogpunt niet een van de sterkste maanden is.

Bovendien vinden er in deze maand niet veel grote internationale evenementen of festivals plaats, dus er is meestal geen buitengewone toestroom. Kortom, je kunt van de stad genieten zonder dat het druk of druk is.