Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Edinburgh in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

U plant uw vakantie en vraagt zich af wat u in slechts 24 uur allemaal kunt zien in de stad Edinburgh? Nou, maak je geen zorgen. Een welbestede dag in de Schotse hoofdstad kan genoeg zijn om de Keltische geest op te snuiven en te genieten van de middeleeuwse sfeer.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Edinburgh in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Edinburgh | @Gary Campbell-Hall

Edinburgh wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Ondanks het feit dat het vrij klein is, heeft het zo veel unieke bezienswaardigheden, musea en iconische architectuur dat u het gevoel kunt hebben dat u in één dag tijd tekort komt.

Als u ervan droomt om alle attracties van Edinburgh te ontdekken en de Schotse cultuur te proeven... laat u dan door niets tegenhouden! Hier is een routebeschrijving om de essentie van de hoofdstad van Schot land in slechts 24 uur vast te leggen. Ga je met me mee?

1. Begin de dag met een bezoek aan Edinburgh Castle

Edinburgh Castle| ©Lindsay Holmwood
Edinburgh Castle| ©Lindsay Holmwood

Edinburgh Castle is ongetwijfeld de iconische bezienswaardigheid van de Schotse geschiedenis. Dit ongelooflijke fort staat imposant in de skyline van de stad op de belangrijkste heuvel en is een must-see tijdens uw bezoek aan Edinburgh.

Naast het adembenemende uitzicht vanaf de top is het interessant om meer te weten te komen over de geschiedenis van het bouwwerk en zijn bijzondere kenmerken. Zo omvat het kasteel een begraafplaats voor huisdieren, iets volkomen merkwaardigs gezien het feit dat de bouw ervan dateert uit de 12e eeuw. Ik raad u aan dit speciale bericht over het bezoeken van Edinburgh Castle te lezen voor meer informatie.

Interessante feiten

  • Openingstijden: Iedere dag van het jaar geopend van 9.30 tot 18.00 uur van april tot september (inclusief) en van 9.30 tot 17.00 uur de rest van het jaar.
  • Tickets: De toegang tot het kasteel kost ongeveer 23 euro aan de kassa en ongeveer 21 euro online.
  • Duur van de rondleiding: Een volledige rondleiding door het kasteel kan tot 2 uur duren, dus aarzel niet om vroeg op te staan om het rustig aan te doen.

Boek tickets voor Edinburgh Castle

2. Zet de dag voort met een wandeling langs de Royal Mile

Royal Mile bij nacht| ©Jorge Franganillo
Royal Mile bij nacht| ©Jorge Franganillo

De Royal Mile is de hoofdstraat van de oude binnenstad van de stad. Het is bijna 2 kilometer lang en verbindt twee belangrijke punten van de stad: Edinburgh Castle en Holyrood Palace. U ziet er allerlei winkels die alles verkopen wat u zich maar kunt voorstellen, en u kunt er van alles kopen, van souvenirs tot de beroemde Schotse whisky.

Maar de grootste charme van deze laan zijn de beroemde "closes" die zich openen tussen historische gebouwen: dit is de naam van de steegjes die hier beginnen en die u gemakkelijk zult herkennen dankzij de borden die u verspreid langs de straat ziet.

Elk vertelt een ander verhaal dat je de logica van de stad zal doen begrijpen en ze hebben ook vele mythen en mysteries die rond hen zijn gecreëerd. U kunt er meer over lezen in dit bericht over Ghosts and Mysteries tours.

Mijn advies is om je nieuwsgierigheid de vrije loop te laten en op ontdekkingstocht te gaan, want je zult prachtige bezienswaardigheden en verborgen pleinen tegenkomen.

Ana's Reizigerstip

Als u weinig tijd hebt en keuze te over, raad ik u aan Lady Stair's Close te zoeken, dicht bij het kasteel. Het is niet alleen erg pittoresk, maar u vindt er ook het Schrijversmuseum, dat helemaal gratis toegankelijk is.

3. Foto's maken in Victoria Street

Victoria Street| ©Gary Campbell-Hall
Victoria Street| ©Gary Campbell-Hall

Victoria Street wordt gekenmerkt door zijn kleurrijke gevels en onafhankelijke winkels, en wanneer u er voor staat hebt u het gevoel dat u in een schilderij bent beland. De stenen gebouwen, typerend voor het landschap van Edinburgh, vormen het perfecte decor voor uw ansichtkaart in de stad.

Maar het bijzondere van deze straat is dat hij twee niveaus heeft. Ja, je leest dat goed. Op de bovenverdieping vindt u zeer goede restaurants; en op de benedenverdieping vindt u de kleine huisjes waar we het eerder over hadden en winkels en tavernes voor alle smaken.

Een kleurrijk weetje: J. K Rowling zou zich door dit straatje hebben laten inspireren bij het creëren van Harry Potter's Diagon Alley. Test je verbeelding en kijk zelf maar.

Boek een rondleiding door Edinburgh

4. Maak een technische stop bij de Grassmarket

Een rondleiding op de Grassmarket| ©Lukas Koster
Een rondleiding op de Grassmarket| ©Lukas Koster

Dit beroemde plein is de perfecte plek om te stoppen op een drukke dag van sightseeing. Grassmarket is de thuisbasis van bars en pubs die perfect zijn voor dat biertje waar je op hebt gewacht.

Maar dit is geen gewoon plein. Als je rondkijkt, vind je een verhoogd rond platform. Hier vonden vroeger openbare terechtstellingen plaats, midden op de markt die hier vroeger werd gehouden.

Gelukkig bestaan deze praktijken en gebruiken niet meer. Maar wat nog overeind staat is de bar "De laatste druppel", waarvan de naam komt van het feit dat hier de veroordeelden hun "laatste drankje" namen voor hun dood. Heb je je dat voorgesteld?

Ana's Reizigerstip

Als u klaar bent met uw bezoek, vergeet dan niet naar het uitkijkpunt The Vennel te gaan. Het zal niet lang duren. U hoeft maar een paar eenvoudige trappen te beklimmen, maar het uitzicht op het kasteel zal u de adem benemen.

5. Bezoek Greyfiars Cemetery en leer het verhaal van "Bobby"

Greyfiars Begraafplaats| ©Jorge Franganillo
Greyfiars Begraafplaats| ©Jorge Franganillo

U vraagt zich misschien af waarom ik besloten heb een bezoek aan een begraafplaats in te lassen, terwijl u zoveel te bezoeken hebt. Deze begraafplaats is verre van een sombere en sombere plaats, het heeft een grote schoonheid en veel natuur rondom.

Maar zijn faam en populariteit heeft hij te danken aan een kleine en trouwe vriend, "Bobby" genaamd. De legende vertelt dat deze hond (ja, hij is een hondachtige vriend), zijn baasje 14 jaar lang naar zijn graf begeleidde. Uiteindelijk werd Bobby naast de muren van de begraafplaats begraven, zodat hij bij zijn baasje kon blijven, zoals hij zou hebben gewild.

De wet verbiedt het begraven van een hond op een heilige plaats, maar hij verdiende het niet om gescheiden te worden na zo'n loyaliteit te hebben getoond. Daarom vindt u hier een gedenkteken voor Bobby als eerbetoon aan dit ontroerende verhaal.

Boek een rondleiding door Edinburgh

6. Neem een pauze in "The Elephant House"

Exterieur van The Elephant House| ©HarshLight
Exterieur van The Elephant House| ©HarshLight

Tijdens de theepauze is deze site, waar J.K. Rowling de eerste hoofdstukken van de Harry Potter-saga schreef, een goede plek om te gebruiken. Edinburgh is vol van plaatsen die representatief en cruciaal zijn voor de schepping van dit fantasiefiguur en zijn avonturen, en ik denk dat het een plaats heeft verdiend onder de toeristische must-sees van de stad.

Ja, het is een zeer toeristische plaats, maar ik denk dat het aangeboden eten redelijk geprijsd is, zelfs als je de gerechten wilt gaan proberen.

Als je door je bezoek aan The Elephant House meer wilt weten over het Harry Potter circuit, laat ik je achter met deze post over de Harry Potter tour en laat je fantasie de vrije loop.

Boek een Harry Potter Tour door Edinburgh

7. Niet te missen St Giles' Cathedral

St.Giles Kathedraal| ©Gary Campbell-Hall
St.Giles Kathedraal| ©Gary Campbell-Hall

Dit ongelooflijke architectonische meesterwerk uit de 12e eeuw is de belangrijkste kerk die u in Edinburgh kunt bezoeken. Zijn schoonheid zal u zowel van binnen als van buiten betoveren. Zijn koepel in de vorm van een koninklijke kroon trekt de blikken van allen die er passeren, maar wie niet naar binnen durft, mist de veelkleurige plafonds en de prachtige glas-in-loodramen die alleen St. Giles kan bieden.

Neem een kijkje in de hoogte en bewonder het grote orgel en de Distelkapel, waar de beroemde afbeelding staat van de engel die op een doedelzak speelt.

Als u ten slotte recht voor de kathedraal kijkt, vindt u een granieten hart. Het beroemde "Heart of Midlothian", dat de plaats markeert waar ooit de oude stadsgevangenis stond.

Interessante feiten

  • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 9.00 tot 19.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, van mei tot september. In de rest van de maanden van: maandag tot zaterdag van 9hs tot 17hs en zondags van 13hs tot 17hs.
  • Toegang: gratis

8. Mary King's Close

Mary King's Close| ©Jayne W
Mary King's Close| ©Jayne W

Dit steegje verdient een speciale vermelding, want het is de toegangspoort tot een hele wonderlijke wereld, een reis terug in de tijd die u niet mag missen. In de 17e eeuw werd de stad geteisterd door de pest. Tijdens uitbraken sloten besmette mensen zich op in hun huis en gaven hun status aan door een klein wit vlaggetje uit het raam te laten wapperen.

Mary King's Close bestaat uit een netwerk van ondergrondse steegjes die hun eigen verhaal vertellen over hoe mensen leefden en stierven in deze verschrikkelijke tijd voor Schotland. U kunt van alles zien, van oude winkelstraten tot een bezoek aan de slaapkamers van de slachtoffers. Gewoon iets wat je alleen in Edinburgh kunt doen en niet mag missen.

Feiten van belang

  • Openingstijden: zondag t/m donderdag van 10.00 tot 17.00 uur; vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur.
  • Tickets: Ik raad u aan ruim van tevoren te reserveren, want het is een van de steractiviteiten in de stad.

9. Holyrood Palace

Holyrood Palace| ©Doug Burns
Holyrood Palace| ©Doug Burns

Aan het eind van deze droomtocht langs de Royal Mile, komt u langs Holyrood Palace. Deze 12e-eeuwse infrastructuur is de officiële residentie van de koningin van Engeland wanneer zij Schotland bezoekt.

Dit barokke gebouw heeft ook een ondergronds netwerk dat u kunt bezoeken, maar de ster van de show zijn de ruïnes van Holyrood Abbey, de plaats waar in de oudheid koningen werden gekroond en een van de mooiste dingen om te zien tijdens uw bezoek aan Edinburgh.

Feiten van belang

  • Bezoekuren: dagelijks van 9.30 tot 18.00 uur van april tot oktober; de rest van de maanden sluit het om 16.00 uur.
  • Tickets: ik raad u aan vooraf te reserveren en u kunt zelfs korting krijgen door online te reserveren.

Boek een rondleiding door Edinburgh

10. Bekijk de zonsondergang vanaf Calton Hill

Zonsondergang op Calton Hill| ©Akulatraxas
Zonsondergang op Calton Hill| ©Akulatraxas

Tegen deze tijd van de dag bent u vast moe en er gaat niets boven een bezoek aan het beste plekje van de stad om de zon onder te zien gaan met een fantastisch uitzicht over de stad Edinburgh. De klassieke ansichtkaart van de stad die u in gedachten hebt, is genomen vanaf Calton Hill, een kleine heuvel aan het eind van Princes Street.

Maak je geen zorgen over de klim, want er zijn trappen en het is perfect opgezet voor iedereen. En de beloning is precies wat je ervan verwacht. Als u goed oplet, ziet u het Dugald Stewart-monument op de voorgrond en daarachter de oude stad en het kasteel van Edinburgh.

Als u nog een beetje energie over hebt, stel ik voor dat u rond de heuvel loopt om alle hoeken van deze prachtige stad te zien en het Nationaal Monument, een replica van het Parthenon.

Koop het ticket voor de sightseeing bus en bespaar tijd op transfers

Edinburgh Toeristenbus| ©Viator
Edinburgh Toeristenbus| ©Viator

Als u nog meer van de stad wilt zien, maar geen tijd wilt verspillen, dan raad ik u aan een kaartje te kopen voor de sightseeing bus van de stad.

U kunt er onbeperkt gebruik van maken voor de duur van uw dagtocht naar Edinburgh en het verbindt perfect alle meest populaire bezienswaardigheden. Bovendien kunt u uw reisroute naar eigen wens aanpassen en uw eigen tijd indelen, de bustijden zijn volledig op maat gemaakt om uw bezoek aan de Schotse stad optimaal te laten verlopen.

Aan de andere kant kunt u ook een pakket krijgen waarbij de belangrijkste attracties, zoals Edinburgh Castle en Holyrood Palace, in uw ticket zijn inbegrepen, zodat u geld bespaart.

Als u meer informatie wenst, raad ik u deze post over de beste Edinburgh sightseeing bus aan.