Edinburgh in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Ben je je vakantie aan het plannen en vraag je je af wat je in 24 uur allemaal kunt zien in de stad Edinburgh? Maak je geen zorgen. Een welbestede dag in de Schotse hoofdstad kan genoeg zijn om de Keltische geest en de middeleeuwse sfeer in je op te nemen.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Edinburgh in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Edinburgh | @Gary Campbell-Hall

Edinburgh wordt beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. Ondanks het feit dat Edinburgh vrij klein is, heeft het zoveel unieke bezienswaardigheden, musea en iconische architectuur dat je het gevoel kunt krijgen dat je tijd tekort komt in slechts één dag.

Als je er al van droomt om alle bezienswaardigheden van Edinburgh te ontdekken en de Schotse cultuur te proeven... laat je dan door niets tegenhouden! Hier volgt een routebeschrijving waarmee je de essentie van de Schotse hoofdstad in slechts 24 uur kunt vastleggen. Ga je met me mee?

Begin de dag met een bezoek aan Edinburgh Castle

Kasteel van Edinburgh| ©Lindsay Holmwood
Kasteel van Edinburgh| ©Lindsay Holmwood

Edinburgh Castle is zonder twijfel het embleem en de grote protagonist van de geschiedenis van Schotland. Dit ongelooflijke fort staat imposant in de skyline van de stad op de belangrijkste heuvel en is een must tijdens je bezoek aan Edinburgh.

Naast het adembenemende uitzicht vanaf de top is het interessant om meer te weten te komen over de geschiedenis van dit bouwwerk en de speciale kenmerken ervan. Het kasteel heeft bijvoorbeeld een begraafplaats voor huisdieren, iets wat heel vreemd is als je bedenkt dat de bouw van het kasteel dateert uit de 12e eeuw. Ik raad je aan deze speciale post over hoe je Edinburgh Castle kunt bezoeken te lezen voor meer informatie.

Interessante feiten

  • Openingstijden: Elke dag van het jaar geopend van 9.30 tot 18.00 uur van april tot en met september en de rest van het jaar van 9.30 tot 17.00 uur.
  • Tickets: Toegang tot het kasteel kost ongeveer €23 aan de kassa en ongeveer €21 online.
  • Duur van de rondleiding: Houd er rekening mee dat een volledige rondleiding door het kasteel tot 2 uur kan duren, dus aarzel niet om vroeg op te staan om het rustig aan te doen.

Boek uw rondleiding door Edinburgh Castle

Vervolg uw dag met een wandeling langs de Royal Mile

Royal Mile bij nacht| ©Jorge Franganillo
Royal Mile bij nacht| ©Jorge Franganillo

De Royal Mile is de hoofdstraat van de Old Town van de stad. Ze is bijna 2 kilometer lang en verbindt twee belangrijke punten van de stad: Edinburgh Castle en Holyrood Palace. Holyrood Palace is een van de andere belangrijke punten van de stad en is zeker een bezoek waard, dus we raden u aan uw kaartjes te reserveren om het te zien.

In deze straat vindt u allerlei winkels van alles wat u zich maar kunt voorstellen, en u kunt er van alles kopen, van souvenirs tot het drinken van de beroemde Schotse whisky.

Maar de grootste charme van deze laan zijn de beroemde "closes" die zich openen tussen historische gebouwen: zo heten de steegjes die hier beginnen en die u gemakkelijk herkent dankzij de plaquettes die u verspreid over de straat ziet.

Elk van deze steegjes vertelt een ander verhaal dat je de logica van de stad laat begrijpen en ze hebben ook veel mythen en mysteries om zich heen gecreëerd. Je kunt er meer over lezen in dit bericht over Ghosts and Mysteries tours.

Mijn advies is om je nieuwsgierigheid de vrije loop te laten en op verkenning te gaan, want je zult prachtige uitzichten en verborgen pleinen tegenkomen.

Als je weinig tijd hebt en moet kiezen, raad ik je aan om de Lady Stair's Close te bezoeken , dicht bij het kasteel. Het is niet alleen heel pittoresk, maar je vindt er ook het Writers' Museum, dat helemaal gratis toegankelijk is. En als je wilt, kun je een tochtje maken met de spookbus om de legendes en enge verhalen uit eerste hand te ervaren.

Boek uw reis met de spookbus

Maak foto's in Victoria Street

Victoria-straat| ©Gary Campbell-Hall
Victoria-straat| ©Gary Campbell-Hall

Victoria Street wordt gekenmerkt door zijn kleurrijke gevels en onafhankelijke winkels, en als u ervoor staat waant u zich in een schilderij. De stenen gebouwen, die typerend zijn voor het landschap van Edinburgh, vormen de perfecte achtergrond voor uw ansichtkaart in de stad.

Maar het bijzondere aan deze straat is dat hij twee niveaus heeft. Ja, dat lees je goed. Op het bovenste niveau vind je zeer goede restaurants en op het onderste niveau vind je de kleine huisjes waar we het eerder over hadden en winkels en tavernes voor alle smaken.

Een kleurrijk feitje: er wordt gezegd dat J.K. Rowling geïnspireerd werd door dit kleine straatje om de Diagon Alley van Harry Potter te creëren. Test je verbeelding en ontdek het zelf.

Boek een rondleiding door Edinburgh

Bezoek Greyfiars Cemetery en leer het verhaal van "Bobby"

Begraafplaats Greyfiars| ©Jorge Franganillo
Begraafplaats Greyfiars| ©Jorge Franganillo

Je vraagt je misschien af waarom ik heb besloten een bezoek aan een begraafplaats op te nemen als je zoveel te bezoeken hebt. Deze begraafplaats is verre van een sombere en naargeestige plek, het heeft een grote schoonheid en veel natuur eromheen.

Maar de roem en populariteit zijn te danken aan een kleine en trouwe vriend genaamd "Bobby". Volgens de legende vergezelde deze hond (ja, hij is een hondenvriend) zijn baasje 14 jaar lang naar zijn graf. Uiteindelijk werd Bobby begraven naast de muren van het kerkhof, zodat hij aan de zijde van zijn baasje kon blijven, zoals hij gewild zou hebben.

De wet verbiedt het begraven van een hond op een heilige plek, maar hij verdiende het niet om gescheiden te worden nadat hij zo'n loyaliteit had getoond. Daarom vind je hier een gedenkteken voor Bobby als eerbetoon aan dit ontroerende verhaal.

Boek een rondleiding door Edinburgh

Neem een pauze bij The Elephant House

Buiten het olifantenhuis| ©HarshLight
Buiten het olifantenhuis| ©HarshLight

Rond theetijd is deze plek, waar J.K. Rowling de eerste hoofdstukken van de Harry Potter-saga schreef, een goede plek voor een pauze. Edinburgh staat vol met representatieve en cruciale plekken voor de creatie van dit fantasiefiguur en zijn avonturen, en ik denk dat het een plaats heeft verdiend tussen de must-see toeristische attracties van de stad.

Ja, het is een erg toeristische plek, maar ik denk dat het gastronomische aanbod redelijk geprijsd is, zelfs als je hun gerechten wilt gaan proberen.

Als je door je bezoek aan The Elephant House meer wilt weten over het Harry Potter circuit, laat ik je dit bericht over de Harry Potter tour na en laat je fantasie de vrije loop.

Boek een Harry Potter tour door Edinburgh

Mis de St. Giles kathedraal niet

St. Giles Kathedraal| ©Gary Campbell-Hall
St. Giles Kathedraal| ©Gary Campbell-Hall

Dit ongelooflijke 12e-eeuwse architectonische meesterwerk is de belangrijkste kerk om te bezoeken in Edinburgh. De schoonheid ervan zal u zowel van binnen als van buiten betoveren. De koepel in de vorm van een koninklijke kroon trekt de aandacht van iedereen die door het gebied loopt, maar wie niet naar binnen durft, mist de veelkleurige plafonds en prachtige gebrandschilderde ramen die alleen St.

kan bieden. Kijk ook eens naar het grote orgel en de Thistle Chapel, waar u het beroemde beeld vindt van de engel die op de doedelzak speelt.

Last but not least, als je recht voor de kathedraal kijkt, vind je een granieten hart. Het beroemde "Heart of Midlothian", dat de plek aangeeft waar de oude gevangenis van de stad stond.

Interessante feiten

  • Openingstijden: maandag tot vrijdag van 9.00 tot 19.00 uur, zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur, van mei tot september. In de rest van de maanden van: maandag tot zaterdag van 9 tot 17 uur en zondag van 13 tot 17 uur.
  • Toegang: gratis

Holyrood Paleis

Holyrood Paleis| ©Doug Burns
Holyrood Paleis| ©Doug Burns

Aan het einde van deze dromerige tocht over de Royal Mile kom je langs Holyrood Palace, waarvoor je kaartjes kunt reserveren. Deze 12e-eeuwse infrastructuur is de officiële residentie van de koningin van Engeland wanneer ze Schotland bezoekt.

Dit barokke gebouw heeft ook een ondergronds netwerk dat u kunt bezoeken, maar de ster van de show zijn de ruïnes van Holyrood Abbey, de plek waar in vroegere tijden koningen werden gekroond en een van de mooiste dingen om te zien tijdens uw bezoek aan Edinburgh.

Interessante feiten

  • Openingstijden: elke dag van 9.30 tot 18.00 uur van april tot oktober; de rest van de maanden sluit het om 16.00 uur.
  • Tickets: ik raad aan van tevoren te reserveren en je kunt zelfs korting krijgen door online te reserveren.

Reserveer je kaartjes voor Holyrood Palace

Geniet van de zonsondergang vanaf Calton Hill

Calton Hill Zonsondergang| ©Akulatraxas
Calton Hill Zonsondergang| ©Akulatraxas

Tegen deze tijd van de dag ben je vast moe en er gaat niets boven naar de beste plek in de stad gaan om de zon onder te zien gaan met een fantastisch uitzicht over de stad Edinburgh. De klassieke ansichtkaart van de stad die je in gedachten hebt, is genomen vanaf Calton Hill, een kleine heuvel aan het einde van Princes Street.

Maak je geen zorgen over de klim, want er zijn trappen en het is perfect opgezet voor iedereen. En de beloning voldoet precies aan je verwachtingen. Als je goed oplet, zie je op de voorgrond het Dugald Stewart Memorial en daarachter de Old Town en Edinburgh Castle.

Als je nog wat energie over hebt, stel ik voor dat je om de heuvel heen loopt om alle hoeken van deze prachtige stad en het National Monument, een replica van het Parthenon, te zien.

Koop een sightseeingbuskaartje en bespaar tijd op transfers

Bezienswaardigheden in Edinburgh| ©Viator
Bezienswaardigheden in Edinburgh| ©Viator

Als je nog meer van de stad wilt zien, maar geen tijd wilt verspillen, raad ik je aan een kaartje te kopen voor de sightseeingbus van de stad.

Je kunt er onbeperkt gebruik van maken tijdens je dagtrip naar Edinburgh en de bus verbindt alle populaire bezienswaardigheden perfect met elkaar. Bovendien kun je je route helemaal op maat maken en je eigen tijd indelen, de bustijden zijn heel handig en ontworpen om het meeste uit je bezoek aan de Schotse stad te halen.

Aan de andere kant kun je ook een pakket nemen waarbij de belangrijkste bezienswaardigheden zoals Edinburgh Castle en Holyrood Palace in je ticket zijn inbegrepen, waardoor je geld bespaart.

Als je meer informatie nodig hebt, raad ik je dit bericht aan over de beste sightseeingbus van Edinburgh

Boek een sightseeingbus in Edinburgh

Maak een technische stop bij Grassmarket

Toeren over de Grassmarket| ©Lukas Koster
Toeren over de Grassmarket| ©Lukas Koster

Dit beroemde plein is de perfecte plek om te stoppen tijdens een drukke dag sightseeing. Grassmarket is de thuisbasis van bars en pubs die perfect zijn voor dat biertje waar je op hebt gewacht.

Maar dit is geen gewoon plein. Als je om je heen kijkt, vind je een verhoogd cirkelvormig platform. Precies hier vonden openbare executies plaats, midden op de markt die precies op deze plek plaatsvond.

Gelukkig bestaan deze praktijken en gebruiken niet meer. Maar wat is gebleven is de bar "De laatste druppel", waarvan de naam komt van het feit dat hier de veroordeelden hun "laatste drankje" namen voor hun dood. Heb je je dat voorgesteld?

Ana's Traveller Tip

Als je klaar bent met je bezoek, vergeet dan niet naar het uitkijkpunt "De Vennel" te gaan. Het zal niet lang duren. Je hoeft maar een paar eenvoudige trappen te beklimmen, maar het uitzicht op het kasteel zal je de adem benemen.

Mary King's Dichtbij

Mary Kings Close| ©Jayne W
Mary Kings Close| ©Jayne W

Dit steegje verdient een speciale vermelding omdat het de poort is naar een hele wondere wereld, een reis terug in de tijd die je niet mag missen. In de 17e eeuw werd de stad geteisterd door de pest. Tijdens uitbraken sloten besmette mensen zich binnen op en gaven ze hun status aan door een kleine witte vlag uit het raam te hangen.

Mary King's Close bestaat uit een netwerk van ondergrondse steegjes die hun eigen verhaal vertellen over hoe mensen leefden en stierven tijdens deze vreselijke tijd voor Schotland. Je kunt er van alles zien, van oude winkelstraatjes tot een bezoek aan de slaapkamers van de slachtoffers. Gewoon iets wat je alleen in Edinburgh kunt doen en niet mag missen.

Feiten en cijfers

  • Openingstijden: zondag t/m donderdag van 10.00 tot 17.00 uur; vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 21.00 uur.
  • Tickets: ik raad je aan ruim van tevoren te reserveren, want het is een van de steractiviteiten in de stad.