Edinburgh Hop On Hop Off bus

De sightseeing bus is een geweldige optie bij het verkennen van een stad. Het is gemakkelijk, comfortabel en biedt u nog veel meer voordelen tijdens uw rondreis door Edinburgh - mis het niet!

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

Edinburgh Hop On Hop Off bus

Edinburgh Sightseeing Bus | ©Andrew Bowden

Duizenden en duizenden toeristen bezoeken Edinburgh elk jaar. Door de combinatie van het landschap, de eeuwenoude architectuur en de aantrekkelijke cultuur staat Edinburgh op de bucketlist van elke reiziger. Hoewel het geen grote stad is, zijn er veel bezienswaardigheden, en met een sightseeing bus is het gemakkelijker om uw bezoek te organiseren en alles te zien wat Edinburgh te bieden heeft.

U kunt het gebruiken als een rit van een uur langs de route van uw gekozen route, of u kunt er gewoon op- en afstappen zo vaak u maar wilt, zodat u tijd bespaart bij het uitzoeken van vervoer. Ga met me mee om meer te weten te komen.

De beste tourbus van Edinburgh

Edinburgh Toeristenbus| ©Viator
Edinburgh Toeristenbus| ©Viator

De Edinburgh City Sightseeing Bus is het bedrijf van Edinburgh Bus Tours, dat tussen 3 verschillende routes aanbiedt, of zelfs de mogelijkheid biedt om ze alle 3 te combineren, afhankelijk van het type pas.

Het is een dubbeldekkerbus waarmee u de hele stad kunt doorkruisen met zijn verschillende routes, vanuit uw luie stoel en met audiocommentaar aan boord. Mijn aanbeveling is ook om een begeleide wandeltocht door Edinburgh te nemen, zodat de uitleg uitgebreider is en u toegang hebt tot meer inhoud en interessante feiten.

Als u uw bezoek comfortabeler en praktischer wilt maken als het erom gaat de stad Edinburgh in één dag te zien, aarzel dan niet om uw pas aan te schaffen.

Boek uw plaats op de sightseeing bus

Hoe werkt de sightseeing bus

Edinburgh Bus Tours| ©busmanscotland
Edinburgh Bus Tours| ©busmanscotland

De pas is boekbaar op de datum van uw keuze en is gebaseerd op een free-stop basis. Tijdens de duur van uw pas kunt u zo vaak in- en uitstappen als u wilt. Ze zijn beschikbaar voor 24 of 48 uur.

Stel dat u een 24-uurspas hebt en die op vrijdag om 9 uur 's ochtends voor het eerst gebruikt, dan hebt u tot zaterdag 9 uur de tijd om u in de stad te verplaatsen.

Alle busreizen vertrekken van St Andrew Square in het hart van het centrum van Edinburgh. Uw pas is inclusief wifi en audiocommentaar van een gespecialiseerde gids aan boord, beschikbaar in het Engels, Chinees, Duits, Russisch, Italiaans, Frans, Spaans en Nederlands.

Soorten toeristische busabonnementen

Rode lijn bus door de Grassmarket| ©Jorge Franganillo
Rode lijn bus door de Grassmarket| ©Jorge Franganillo

Afhankelijk van de tijd die u in de stad verblijft en wat u wilt bezoeken, zijn er verschillende soorten passen. Ten eerste kunt u kiezen voor slechts één lijn van één kleur en uw 24-uurspas krijgen. De prijzen zijn zoals aangegeven in de onderstaande tabel:

 • Rode lijn
 • Volwassenen: €16
 • Kinderen (tot 15 jaar): gratis
 • 60-plussers: €15
 • Blauwe lijn
 • Volwassenen €16
 • Kinderen (tot 15 jaar): gratis
 • Volwassenen €15
 • Groene lijn
 • Volwassenen €8
 • Kinderen (tot 15 jaar): gratis
 • 60-plussers: €8

Maar als u een ambitieuze reiziger bent en aan één reisroute niet genoeg hebt, kunt u opteren voor tickets die de 3 lijnen combineren. In dit geval kunnen de gecombineerde passen worden gekozen naar gelang van wat u verkiest: 24 of 48 uur. Hier zijn de prijsdetails:

 • GRAND 24
 • Volwassenen: €16
 • Kinderen (tot 15 jaar): gratis
 • 60-plussers: €15
 • GRAND 48
 • Volwassenen: €24
 • Kinderen (tot 15 jaar): € 12
 • Volwassenen €22

Dienstregeling toeristenbussen

Bus Tour| ©Tom Parnell
Bus Tour| ©Tom Parnell

De dienstregeling van de bussen verandert naar gelang van de tijd van het jaar en hier volgen de details, zodat u optimaal van uw pas kunt profiteren.

 • Juli en augustus: 09:15hs tot 19:00hs
 • April, mei en oktober: 9:15hs tot 18:00hs
 • Van december tot maart: 9:15hs tot 16:00hs

Routes

Groene en Blauwe Lijn Tourbussen| ©Andrew Bone
Groene en Blauwe Lijn Tourbussen| ©Andrew Bone

Elk van de routes bestrijkt een ander deel van de stad Edinburgh en varieert van het historische stadscentrum tot de mogelijkheid om de stad per boot te verkennen. Bij elke halte op alle routes vindt u een kaart met de exacte locatie van de haltes binnen elk gebied. Ze zijn gemakkelijk te identificeren.

Er zijn 3 verschillende route-opties en ze hebben verschillende namen en kleuren om alles veel overzichtelijker te maken. Hier geef ik u een detail van de belangrijkste stopplaatsen die elke route omvat, maar de volledige route zal u 60 minuten per route kosten. Gaat u met me mee?

Rode lijn: de beste manier om de oude stad te leren kennen

U maakt onder meer een wandeling door de Grassmarket van Edinburgh, de Royal Mile, het National Museum of Scotland en Holyrood Palace.

Blauwe lijn: de Majestueuze Tour, de Nieuwe Stad voorbij de Oude Stad

U bezoekt de beroemde Princes Street, Dean Village, een beroemd middeleeuws dorp, de Botanische Tuinen, het populaire Royal Yacht Britannia, Holyrood Palace en eindigt bij de poorten van de Old Town.

Green Line: De rondleiding door Edinburgh en zijn meest iconische gebouwen

U ziet Waverley Bridge, Holyrood Palace, de Royal Mile, het National Museum of Scotland en het iconische Edinburgh Castle. Het sluit aan op andere lijnen bij de New Town Gate.

Boek uw plaats op de sightseeing bus

Begeleide sightseeing bus tour en cruise op de rivier Forth

In de bus| ©citytransportinfo
In de bus| ©citytransportinfo

Voor degenen die een completer beeld van de stad willen krijgen, is zeilen op de rivier de Forth in Edinburgh een zeer aantrekkelijk idee. De Three Bridges Tour is zo ontworpen dat u uw dag kunt verdelen tussen water en land. Stap aan boord van uw bus in het hart van Edinburgh, gevolgd door een ontspannende cruise langs de Firth of Forth.

De busroute voert u van Edinburgh Castle, over de populaire Deen Bridge, langs Dalmeny House, een belangrijk herenhuis in gotische stijl, en uiteindelijk naar Queensferry, waar u kunt overstappen op het bootgedeelte van de route.

Eenmaal aan boord van de cruise, is het uitzicht op de Drie Bruggen werkelijk ongelooflijk. Tijdens de tocht ziet u Blackness Castle(een van de mooiste kastelen van Edinburgh), beroemd geworden door Outlander en Outlaw King en komt u door het dorp Limekilns.

U krijgt ook de kans om een verscheidenheid aan zeedieren te zien, waaronder de kenmerkende zeehonden.

Deze pas kost 25 euro voor volwassenen, 23 euro voor 60-plussers en 12 euro voor kinderen tot 15jaar.

Boek uw plaats op de sightseeing bus

Belangrijkste bezienswaardigheden op de sightseeing bus

Edinburgh Castle| ©Céline Geeurickx
Edinburgh Castle| ©Céline Geeurickx

Om u te helpen het meeste uit uw sightseeing bus in deze Schotse stad te halen, volgt hier een kort overzicht van de interessantste punten langs de route.

Kasteel van Edinburgh

De belangrijkste ster van de stad die geen bezoeker mag missen is Edinburgh Castle. Behalve dat het op de top van de belangrijkste heuvel van de stad ligt en een imposant beeld geeft, is het ook een vesting van groot architectonisch en historisch belang.

Ik raad u dit artikel aan over hoe u Edinburgh Castle kunt bezoeken, met alle informatie die u nodig hebt om uw bezoek tot een succes te maken.

Holyrood Palace

Holyrood Palace is betoverend door de details en de luxe die het binnenin herbergt. En geen wonder, want het was in de 11e eeuw de officiële residentie van de koningin van Engeland.

De abdij is een van de meest gefotografeerde in Schotland en is de perfecte plaats om terug in de tijd te gaan. Het is een essentiële halte om in detail te verkennen.

Royal Mile

De Royal Mile is de beroemdste straat van de hele stad Edinburgh. Hij dankt zijn naam aan het feit dat hij 1800 meter lang is, bijna twee mijl.

De hele straat is de hoofdader van de Oude Stad waar u allerlei winkels vindt, maar ook veel verborgen en bijzondere hoekjes om te ontdekken. De magie zit in alle steegjes die opduiken, elk met zijn eigen stijl en magie.

Royal Yacht Britannia

Zonsondergang bij de Royal Yatch| ©colin mackay
Zonsondergang bij de Royal Yatch| ©colin mackay

De Royal Yacht Britannia is een van de populairste schepen ter wereld en u vraagt zich misschien af waarom. Nou, het is al vier decennia lang het schip van het Britse koningshuis.

Het heeft ongeveer 150 landen bezocht door toedoen van de koninklijke familie, maar dat was in zijn gloriejaren. Nu kunt u het bezoeken en een idee krijgen van hoe deze familie aan boord leefde en van het comfort dat zij genoten. U ziet familiefoto's aan de muren en voorwerpen van mensen die precies daar zijn achtergelaten, in onbruik geraakt.

Princessestraat

Princess Street en zijn tuinen zijn een must en een van de mooiste haltes van de stad. De tuinen zijn bekend omdat zij de grens vormen tussen de Old Town en de New Town, twee zeer verschillende delen van Edinburgh.

Maar het interessante aan deze tuinen is dat het niet gewoon grote uitgestrekte gazons en bloemen zijn. In de oudheid was hier een meer, en dit meer verborg verhalen over hekserij en lijken, die de drinkwaterbronnen van de stad verontreinigden. Toen het meer uiteindelijk was drooggelegd, werd deze ruimte opnieuw ingericht om er de mooiste tuinen van heel Edinburgh van te maken. Verbazingwekkend, is het niet?

Nationaal Museum van Schotland

Met zijn collecties Schotse geschiedenis en interactieve tentoonstellingen is deze ruimte een must-see in de stad Edinburgh. Het is het meest bezochte museum in heel Schotland en is ontstaan uit de fusie van twee instellingen: Het Museum van Schotland en het Royal Museum.

Als u naar de voorgevel kijkt, kunt u duidelijk het verschil zien tussen de oude structuur en de modernere structuur. Bovendien is het helemaal gratis, dus u hebt geen excuus om niet even langs te gaan en wat meer te weten te komen over de geschiedenis van dit land.

Waarom een Sightseeing Bus Tour

Uitzicht van de bus tour| ©Blake Patterson
Uitzicht van de bus tour| ©Blake Patterson
 • Deze tours zijn ontworpen voor u om de specifieke monumenten, sites en musea die worden beschouwd als de essentie van de stad te bezoeken. U kunt zelfs plaatsen bezoeken die wat verder weg liggen en die u misschien niet zou ontdekken als u uw tocht te voet zou doen. Bovendien bespaart u tijd, een zeer kostbaar goed op vakantie.
 • De stad is erg mooi, maar als je er ook over kunt leren, zal alles veel logischer zijn. Audiocommentaar van de gidsen geeft u belangrijke inzichten in de betekenis van wat u ziet, zodat u niet alleen maar tevreden zult zijn met het aanschouwen van de charme ervan.
 • Het panoramische uitzicht vanuit de bus is een volkomen bevoorrechte plaats om een stad te bekijken die je voor het eerst ziet.
 • Als u een van die dappere reizigers bent die ervoor kiest de stad in de winter te bezoeken, is de busdienst een prima idee voor die koude, grijze dagen waar Edinburgh bekend om staat. U kunt in de bus schuilen terwijl u vanuit uw comfortabele en warme stoel over de stad uitkijkt.
 • En als u met kinderen naar Edinburgh reist, is het een geweldige manier om uw reis te organiseren. U kunt ze meer aandacht geven en het plezier van uw gezin vergroten.

Combineer uw Sightseeing Bus Pass met andere activiteiten

Holyrood Palace| ©Doug Burns
Holyrood Palace| ©Doug Burns

Naast de sightseeingbussen kunt u met uw ticket ook toegang krijgen tot de belangrijkste activiteiten, zodat u tijd, zorgen en geld bespaart.

Het Royal Edinburgh Ticket is de beste gecombineerde pas voor uw rondreis door Edinburgh. Het omvat 48 uur van de 3 sightseeing busroutes, plus de Three Bridges Tour en toegang tot de meest bezochte bezienswaardigheden van de hele stad: Edinburgh Castle, het Palace of Holyroodhouse en de Royal Yacht Britannia.

Boek uw plaats op de Sightseeing Bus

Andere interessante activiteiten in Edinburgh

Het prachtige landschap van Loch Ness| ©Dave Conner
Het prachtige landschap van Loch Ness| ©Dave Conner

Als het idee van de sightseeing bus u interessant in de oren klinkt, lees dan mijn artikel over de beste tours en excursies vanuit Edinburgh om de omgeving van de stad te leren kennen.

Vergeet echter niet enkele Outlanders-locatietours of excursies naar de Highlands en Loch Ness in uw vakantie in Edinburgh op te nemen.

U maakt van uw vakantie een veel completere ervaring. De stad is fascinerend, maar laat u vooral niet verleiden door de groene heuvels en betoverende kastelen.