Edinburgh in 5 dagen: tips, wat te zien en nog veel meer

Als je hebt besloten 5 dagen op vakantie te gaan naar Edinburgh, dan heb je alle tijd om de hele stad te zien. Geschiedenis, cultuur, entertainment en zelfs excursies in de omgeving, laten we beginnen!

Ana Caballero

Ana Caballero

11 minuten lezen

Edinburgh in 5 dagen: tips, wat te zien en nog veel meer

Holyrood Paleis | ©cattan2011

Edinburgh is een van de steden die de meeste nieuwsgierigheid oproept bij toeristen die Groot-Brittannië bezoeken. In de hoofdstad van Schotland is veel te zien en te doen en als u besluit er vijf dagen te komen, kunt u zonder enige druk alle straten verkennen en de wijken, de geschiedenis en de traditie leren kennen.

De stad heeft een mysterieuze uitstraling door het middeleeuwse verleden en een sterk contrast tussen de oude en nieuwe wijken. Daarom heb ik in deze vijfdaagse route door Edinburgh routes georganiseerd door Old Town, New Town, grote monumenten zoals Edinburgh Castle, excursies naar de omgeving en een paar verrassingen als je een Harry Potter-fan bent.

1. Dag één Eerste blik op Old Town

Binnen in het Nationaal Museum van Schotland| ©Fil.Al
Binnen in het Nationaal Museum van Schotland| ©Fil.Al

Je bent net aangekomen in Edinburgh en hoewel je nog vele dagen voor de boeg hebt, stel ik voor dat je een eerste indruk van de stad krijgt door een dag door te brengen in een van de oudste en meest iconische wijken: Old Town.

U bezoekt een van de belangrijkste musea van de stad en wandelt langs de belangrijkste lanen, waarna u de dag eindigt op een van de meest karakteristieke uitkijkpunten.

Bezoek het Nationaal Museum van Schotland

Als u nog nooit in Schotland bent geweest en iets meer wilt leren over de geschiedenis en cultuur van dit indrukwekkende land, is een van de eerste stops die u moet maken het National Museum of Scotland.

Dit museum ligt in het hart van de oude binnenstad van Edinburgh, is volledig gratis en biedt een zorgvuldig samengestelde collectie die de hele Schotse geschiedenis beslaat.

Het gebouw heeft een zeer interessante en opvallende buitengevel, het resultaat van de fusie van het Royal Museum en het Museum of Scotland in 2006. Binnen heeft het een indrukwekkende galerij met gebrandschilderd glas en een prachtig terras op de bovenverdieping met uitzicht over de stad.

Je kunt ervoor kiezen om het museum op eigen houtje te bezoeken of de chronologische route te volgen om het verloop van de eeuwen te begrijpen. Ik raad aan om 's ochtends te gaan, want het museum sluit om 17.00 uur.

Boek uw tourbus om Edinburgh te leren kennen

Lunchen op de Royal Mile

Wandelen op de Royal Mile| ©Herbert Frank
Wandelen op de Royal Mile| ©Herbert Frank

Na een intensieve eerste ochtend van musea bezoeken en leren, wilt u vast even stoppen om uit te rusten en uw batterijen weer op te laden met een smakelijke, plaatselijke lunch.

Er zijn veel pittoreske plekjes in het historische centrum van Edinburgh, maar voor vandaag heb ik een echt juweeltje voor u in petto midden op de Royal Mile.

Het is het beroemde restaurant The Witchery, ontworpen met een middeleeuwse esthetiek die u meeneemt naar het oudste en meest mysterieuze Edinburgh. Vergeet niet dat u in een van de steden bent met de meeste spooklegendes van het continent, en hier kunt u niet alleen typisch Schots eten, maar ook in de bucolische geest komen.

Een goed uitzicht over de stad op Calton Hill

Na de lunch laat ik de middag voor je vrij om rond te dwalen in enkele van de omliggende straten van de Royal Mile en kennis te maken met de geplaveide straten en de omringende architectuur. Maar 's avonds stel ik voor dat je gaat kijken naar de zonsondergang boven een van de meest iconische monumenten van Edinburgh: Calton Hill.

Van waar je bent, is het maar een klein stukje lopen naar deze prominente heuvel die de hele stad bekroont. Op de top vind je een neoklassiek monument dat lijkt op dat van de stad Athene. Hier heb je een van de beste uitzichten van Edinburgh om je eerste dag mee af te sluiten.

2. Dag Verdiep u in Edinburgh Castle en zijn legendes

Kasteel van Edinburgh| ©Lindsay Holmwood
Kasteel van Edinburgh| ©Lindsay Holmwood

Op de tweede dag maakt u kennis met een van de grootste bezienswaardigheden van Edinburgh: Edinburgh Castle, een van de oudste locaties van de stad en de plek waar de stad werd gesticht.

Je kunt ook een bezoek brengen aan het Palace, een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen, en de dag afsluiten met een interessante proeverij van lokale whisky's.

Edinburgh Castle in de ochtend

Zonder overdrijving kan worden gezegd dat Edinburgh Edinburgh niet zou zijn zonder zijn kasteel. Het ligt in het centrum van de stad en bekroont het einde van de Royal Mile. Dit imposante kasteel was de plek waar de stad werd gesticht en is perfect bewaard gebleven, omdat het door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed.

Aangezien u genoeg dagen hebt om de rest van de stad te zien, stel ik voor dat u een hele ochtend uittrekt om u te laten veroveren door deze historische plek. De indrukwekkende middeleeuwse architectuur, de tentoonstellingen, de vele gedenktekens en de beroemde canyon of one verdienen het om op je gemak bekeken te worden.

Ongeacht het seizoen, het kasteel is altijd overvol met toeristen, omdat het de belangrijkste attractie is. Daarom raad ik je aan je kaartjes voor Edinburgh Castle van tevoren te reserveren, zodat je het zonder gedoe kunt zien. Kaartjes kosten meestal rond de €15 en het kasteel is elke dag van het jaar geopend.

Boek uw rondleiding naar Edinburgh Castle

Bekijk Holyrood Palace en omgeving

Holyrood Paleis| ©Doug Burns
Holyrood Paleis| ©Doug Burns

Het kasteel heeft je vast met open mond laten staan, maar er komt nog meer. Zo is er Holyrood Palace , waarvoor je hier kaartjes kunt kopen. Het kasteel en Edinburgh Palace zijn de twee oudste gebouwen en liggen op iets meer dan 20 minuten lopen van elkaar.

Voordat je naar binnen gaat, kun je lunchen in een van de meest symbolische plekken in de omgeving en gelegen aan de poorten van het paleis, het Cafe at the Palace.

Zodra je je batterijen hebt opgeladen, kun je voor ongeveer € 20 het paleis binnengaan en de barokke structuur ontdekken die zo uit een sprookje lijkt te komen.

Als je tijd hebt, kun je op de terugweg even stoppen om de ongelooflijke ruïnes van de St Anthony's Chapel in Holyrood Park te bekijken. Het is maar 10 minuten lopen vanaf het kasteel en vanaf daar zie je niet alleen de ruïnes van een 15e-eeuwse kapel, maar heb je ook een prachtig uitzicht over de stad.

Doe een whiskyproeverij

Vandaag is een drukke dag geweest vol geweldige bezienswaardigheden en non-stop sightseeing. Daarom stel ik als afsluiting van de dag een van de meest idyllische en interessante activiteiten in Schotland voor. Je weet vast wel dat dit land een van de grootste exporteurs van whisky is. Deze nationale drank kan over de hele wereld worden gedronken, maar hier kunt u meer te weten komen over de nuances ervan.

Mijn suggestie is dat u meegaat op een van de vele whiskyproeverijen in Edinburgh, net als bierproeverijen, waar u verschillende soorten kunt proberen en leert om deze dranken te onderscheiden en ervan te genieten.

Boek een rondleiding bij The Scotch Whisky Experience in Edinburgh

3. Dag Ontdek het nieuwste Edinburgh in de New Town

Tuin van Princes Street| ©Mari Smith
Tuin van Princes Street| ©Mari Smith

Edinburgh is geschiedenis en traditie en u kunt alle straten verkennen tijdens een typische bustour, die u hier kunt boeken; maar het is ook vooruitstrevend en modern en er is geen betere buurt om dit te weerspiegelen dan New Town, een van de meest kosmopolitische wijken van de stad.

Vandaag heb ik voor u een ochtend winkelen in de belangrijkste winkels, een gezellige picknick in een van de grootste parken in de buurt en een middag waar u eindigt met een drankje in het meest exclusieve restaurant van Edinburgh.

Ochtend winkelen in Princes Street

Je bent halverwege deze fantastische rondreis door Edinburgh en voor de ochtend van je derde dag heb ik een rondleiding voorbereid langs de beste galerieën van de stad.

Ik stel een ochtendje winkelen voor in een van de meest exclusieve winkelstraten van Edinburgh. In Princes Street vind je allerlei winkels en galerieën met internationale en nationale merken.

Je zult hier niet weggaan zonder iets lekkers of een koopje mee naar huis te nemen. Trouwens, het gaat niet alleen om geld uitgeven, maar ook om het ontdekken van een meer residentiële en nieuwe wijk van de stad die je een andere kijk geeft op de levensstijl van Edinburgh.

Wandelen en picknicken in Princes Street Gardens

Vlakbij Princes Street ligt een van de grootste tuinen van heel New Town. Met de exacte naam Princes Street Gardens is het een zeer aangename plek om een wandeling te maken en te genieten van een beetje natuur.

Voor iets anders dan andere dagen kun je in het park picknicken en buiten lunchen.

In de buurt van het park vind je afhaalrestaurants of supermarkten waar je iets eenvoudigs en praktisch kunt kopen om op het gazon op te eten.

In de zomer loopt dit park in Edinburgh meestal vol, dus als je hier bent en het weer is goed, maak dan van de gelegenheid gebruik om te genieten van een paradijsje midden in de stad.

Wandel door New Town en eindig met een drankje in The Dome

Deze derde dag loopt ten einde en ik stel voor dat je, voordat je gaat eten, een wandeling maakt door de nieuwe wijk. U kunt naar boven gaan om het Walter Scott Monument te bekijken, vanwaar u een prachtig uitzicht hebt over de hele New Town van Edinburgh, of, als u dat liever doet, naar binnen gaan in de National Gallery of Scotland, waar u de beste voorbeelden van Schotse kunst kunt zien.

Wat u ook kiest, ik zorg voor het diner, want in deze wijk van Edinburgh vindt u een van de beste restaurants van de stad: The Dome. Je kunt het gemakkelijk herkennen, want de buitenkant lijkt op het Pantheon zelf met verschillende neoklassieke zuilen.

Maar ook al ziet het eruit als een museum, binnen kun je de beste lokale gerechten proeven. Als je het je kunt veroorloven, kun je voor ongeveer €50 een mes-en-vorkmenu eten, maar zo niet, dan is alleen een hapje en een drankje al de moeite waard.

Boek een rondleiding door Edinburgh

4. Dag Beleef een magisch Edinburgh: Harry Potter, cruise en veel mysteries

Exterieur van het Elephant House| ©HarshLight
Exterieur van het Elephant House| ©HarshLight

Als je van films houdt en fan bent van de Harry Potter-saga, ben je in de juiste stad, want hier bracht J.K. Rowling het iconische personage tot leven. Deze vierde dag breng je door met het bekijken van de belangrijkste sets uit de films, een hapje eten in het beroemde The Elephant café, een rondvaart maken en eindigen met een spookachtige rondleiding door de mysteries.

Maak een rondleiding langs alle filmlocaties

De stad Edinburgh is de thuisbasis van veel van de locaties die voorkomen in de Harry Potter saga. Als je het verhaal van deze jonge tovenaar volgt en met eigen ogen de plekken wilt zien waar de grote scènes zich afspeelden, is een van de beste plannen om een tour te boeken die je langs alle Harry Potter bezienswaardigheden voert, je anekdotes vertelt en foto's maakt op strategische locaties.

Dit soort tours duren meestal 2 tot 3 uur en voor minder dan £20 kun je de hele ochtend door Edinburgh toeren op een andere manier en, zonder twijfel, vol magie.

Boek je Harry Potter tour door Edinburgh

Lunch in het café waar de magie begon

Als je bij het Harry Potter-thema wilt blijven, kan ik geen betere plek bedenken om te stoppen voor de lunch dan The Elephant House, het café waar J.K. Rowling begon met het schrijven en tot leven brengen van de verhalen.

Het menu is vrij eenvoudig, met betaalbare menu's en lunches. Maar afgezien van het eten is het belangrijkste van deze halte dat je kunt zitten op de plek waar de magie van Harry Potter begon.

Maak een cruise door de Firth of Forth

Rondvaart door de Firth of Forth| ©Alice J
Rondvaart door de Firth of Forth| ©Alice J

Na de lunch heb ik een heel leuk plan voor je dat je aan boord van een boot brengt voor een tocht van ongeveer 2 uur. Dit is een cruise die je over de drie grote bruggen van Edinburgh over de Firth of Forth voert.

Om er te komen neem je de tram, die je in slechts 20 minuten afzet bij South Queensferry Quay.

Tijdens de rit zie je Edinburgh van een afstand en het omliggende platteland en steek je de Forth Rail Bridge over, die op de Werelderfgoedlijst staat. Het is ongeveer €25 waard en is de perfecte middagactiviteit, want 's avonds kun je een activiteit doen die je de adem beneemt.

Maak een rondleiding door de mysteries

Ik heb voor de avond van de vierde dag een van de populairste activiteiten voor toeristen voor je gereserveerd. Aangezien u net een dag vol magie en mysterie achter de rug hebt, is er geen betere manier om deze af te sluiten dan door van dichtbij kennis te maken met alle mysteries en legendes die Edinburgh al eeuwenlang met zich meedraagt.

De stad biedt talloze rondleidingen door de mysteries van Edinburgh, met prijzen die variëren van € 20 tot € 40. Deze voeren u in het donker van de nacht door de grachten, tunnels en steegjes waar zich jaren geleden allerlei ongelukken en verschrikkingen afspeelden.

Edinburgh heeft er altijd prat op gegaan een van de meest mysterieuze en spookachtige steden van het continent te zijn en met deze tour kun je ontdekken of het echt is of niet, durf je?

Boek een Edinburgh Mystery and Ghost Tour

5. Dagtocht naar Loch Ness en de Highlands

Het prachtige landschap van Loch Ness| ©Dave Conner
Het prachtige landschap van Loch Ness| ©Dave Conner

Je hebt de hoogtepunten van de stad Edinburgh de afgelopen dagen al gezien, maar er is nog meer te zien in de omgeving. Voor deze laatste dag stel ik een dagtocht voor waarbij je de meest iconische landschappen van Schotland bezoekt: Glencoe Valley, Loch Ness en de adembenemende Highlands.

Ontdek de ongelooflijke Glencoe Valley

Er zijn talloze tours en excursies naar de Highlands, Loch Ness en andere Schotse hoogtepunten. Veel van deze routes gaan door een van de meest ongelooflijke bezienswaardigheden van het land, Glencoe Valley, de poort naar de beroemde Highlands en gevormd door vulkanen en gletsjers door de eeuwen heen.

Deze ongelooflijke natuurlijke omgeving ligt op slechts 2 uur van de hoofdstad en de meeste tochten maken een tussenstop zodat je wat tijd kunt doorbrengen met een rondleiding door de vallei en het nemen van foto's van een plek die zo ongelooflijk is dat het het decor is geweest voor talloze James Bond-films.

Duik in het hart van de Highlands

De Highlands zijn een regio op zich en een van de grootste natuurparken van Groot-Brittannië. Met tochten vanuit Edinburgh kunt u enkele van de meest iconische bezienswaardigheden bekijken en deze imposante bergen van dichtbij bekijken in een voertuig dat geschikt is voor alle soorten terrein.

Boek uw 3-daagse tour naar Isle of Skye en de Highlands vanuit Edinburgh

Breng een bezoek aan het Monster van Loch Ness

Om de tour af te sluiten stoppen de meeste tours bij een van de beroemdste bezienswaardigheden, Loch Ness. Deze plek is enorm beroemd geworden door een legende die zegt dat er in de diepte een eeuwenoud monster schuilt.

Ik kan niet garanderen dat je monsters zult zien, maar het uitzicht op het loch met de bergen op de achtergrond is een van de beste ansichtkaarten om je bezoek aan Edinburgh mee af te sluiten.

Boek een Highlands en Loch Ness tour vanuit Edinburgh