De beste dingen om te doen in Ho Chi Minh

Ho Chi Minhstad, ook bekend als Saigon, is de dichtstbevolkte stad van Vietnam en een van de bekendste toeristische bestemmingen van het land. Dit is wat je tijdens je reis kunt doen om de plaatselijke eigenaardigheden en rijke oude cultuur te leren kennen.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

De beste dingen om te doen in Ho Chi Minh

Ho Chi Minh City (ex Saigon) |©Grissss

Vietnam is een van de bekendste bestemmingen in Zuidoost-Azië en Ho Chi Minhstad, ook bekend als Saigon, is een van de belangrijkste steden van het land en daarom ook een van de meest bezochte. Het was tijdens de oorlog de hoofdstad van Zuid-Vietnam en is nu een belangrijk financieel centrum, een oase van lokaal cultureel erfgoed en het decor voor een aantal zeer interessante attracties.

Bezoek de beroemde Cu Chi tunnels, bezoek de boeddhistische tempel Giam Lac, ontdek het weidse uitzicht over de stad vanaf het observatiedek van het Bitexco Financial Building, bekijk het War Remnants Museum en bezoek het Reunification Palace zijn enkele van de beste dingen om te doen in Ho Chi Minh City. Lees hieronder meer over elk van hen.

1. Neem een rondleiding door de Cu Chi Tunnels

Cu Chi tunnels Ho Chi Minh Vietnam|©Mel Carson
Cu Chi tunnels Ho Chi Minh Vietnam|©Mel Carson

Als je een van de beste ervaringen wilt die Ho Chi Minh te bieden heeft, is een bezoek aan de Cu Chi Tunnels een must. Deze ingewikkelde ondergrondse gangen laten de levendige en complexe geschiedenis zien van de Vietnamoorlog, die de regio tussen 1955 en 1975 op scherp hield.

Deze tunnels liggen aan de rand van Ho Chi Minh City en speelden een cruciale rol in de verzetsstrategie van de Viet Cong tijdens het conflict. De tunnels, die met verbazingwekkende vaardigheid met de hand werden gebouwd, stelden Noord-Vietnamese guerrillastrijders in staat om zich heimelijk ondergronds te verplaatsen, Amerikaanse troepen te verrassen en een veilig heenkomen te vinden.

De Cu Chi Tunnels rondleiding, die vaak tot de beste rondleidingen in Ho Chi Minh City wordt gerekend, is een meeslepende ervaring die je terugbrengt naar de tijd van de oorlog. Deskundige lokale gidsen vertellen je fascinerende verhalen over de bouw en het gebruik van deze passages. Daarnaast kun je tijdens deze tours ook de loopgraven, bunkers en geheime schuilplaatsen verkennen die de tactische sluwheid van de Viet Cong laten zien.

De Cu Chi tunnels zijn fysieke getuigen van de vasthoudendheid en creativiteit van degenen die ze bouwden. Tijdens de tour leer je hoe de guerrilla's leefden, zich bevoorraadden en communiceerden in deze smalle ondergrondse gangen en, als je er klaar voor bent, kun je afdalen in de diepte om de tunnels zelf te ervaren.

Ga mee met een tour door de Cu Chi Tunnels

2. Bezoek de boeddhistische tempel Giac Lam

Giac Lam Pagode|©captbruiser
Giac Lam Pagode|©captbruiser

Vietnam wordt beschouwd als een van de landen met het grootste aantal boeddhistische gelovigen en dat betekent dat alle steden een groot aantal religieuze gebouwen hebben. Ho Chi Minhstad is geen uitzondering en hier kun je Giam Lam bezoeken, een boeddhistische tempel die niet alleen een architectonisch juweeltje is, maar ook een bewijs van het rijke culturele erfgoed van Vietnam.

De tempel werd gesticht in de 18e eeuw en heeft de tand des tijds en de historische wisselvalligheden doorstaan om een van de meest vereerde gebedshuizen in de regio te worden. De naam Giac Lam betekent "Deugdzame Versieringen" en weerspiegelt de essentie van de boeddhistische praktijk die hier floreert. Tijdens je bezoek zul je getroffen worden door de pagode, met zijn ingewikkelde houtsnijwerk en ornamenten die heilige verhalen uitbeelden.

In het hart van de tempel staat het standbeeld van Maitreya, de Boeddha van de toekomst, boven de gebedsruimte. Tijdens de rondleiding heb je ook toegang tot de tuinen rondom de tempel, die een oase van meditatie bieden in een serene omgeving die elders in het chaotische Ho Chi Minh City moeilijk te vinden is.

De geschiedenis van Giac Lam is verweven met de evolutie van het boeddhisme in Vietnam. Door de eeuwen heen is het getuige geweest van de toewijding van generaties monniken en aanbidders die hebben geholpen de spiritualiteit van de plek te behouden en te verrijken, waardoor deze tempel wordt beschouwd als het epicentrum van het boeddhisme in het land.

3. Geniet van het panoramische uitzicht over de stad vanaf het observatiedek van de Bitexco Financial Tower

DE FINANCIËLE TOREN VAN BITEXCO|©manhhai
DE FINANCIËLE TOREN VAN BITEXCO|©manhhai

Hi Chi Minh City, vroeger bekend als Saigon, is een oude stad, maar sinds de jaren 1970 heeft het een financiële explosie ondergaan waardoor het zijn tradities heeft zien samensmelten met de wind van de moderne verandering. Een van deze veranderingen uitte zich in de bouw van een groot aantal wolkenkrabbers, die een panoramisch uitzicht bieden. Bitexco Financial Tower is er een van en is zeker een bezoek waard voor het beste uitzicht over de stad.

Deze iconische toren heeft een totale hoogte van 262 meter en biedt een observatiedek vanwaar je het hele spectrum van de Vietnamese metropool kunt zien. Tijdens je bezoek kun je ook een glazen lift nemen die je de eerste vergezichten van deze unieke bestemming laat zien.

Vanaf het observatiedek kun je zien hoe de wolkenkrabbers zich vermengen met de bruisende lokale markten en hoe de lanen volledig worden omringd door weelderig groen. De Saigon-rivier, die tussen de gebouwen kronkelt, versterkt de architectonische en culturele rijkdom van Ho Chi Minhstad, die je vanuit vogelperspectief kunt ontdekken.

Een bezoek aan het observatiedek van de Bitexco Financial Tower is ook een van de beste dingen om te doen bij zonsondergang in Ho Chi Minhstad, zodat je de oranje kleuren van de ondergaande zon kunt combineren met een aantal historische monumenten van de stad op de skyline, zoals de Notre-Dame kathedraal en het herenigingspaleis.

Koop kaartjes voor het Bitexco Financial Tower uitkijkplatform

4. Maak een motortour door Ho Chi Minhstad

mensen op motoren|©mondereise
mensen op motoren|©mondereise

Als je het ware profiel van Ho Chi Minh City wilt zien, mag je een motortour door de bruisende straten van de stad niet missen. Deze tochten behoren tot de beste tours in de bestemming en laten je de levendige en chaotische hartslag van het Vietnamese stadsleven ontdekken.

Tijdens een motortour kun je verschillende iconische plekken en verborgen geheimen van de stad ontdekken. Van lokale straatmarkten, zoals de Ben Thanh Markt, tot steegjes vol kleine eetstalletjes, je vindt er manieren om je in de lokale eigenaardigheden te verdiepen.

De route van deze tours omvat meestal stops bij de Notre-Dame kathedraal en het herenigingspaleis, waar een deskundige lokale gids fascinerende verhalen vertelt over het verleden van de stad. Bovendien geven motortours je de kans om de lokale wijken in te trekken, de authenticiteit van het Vietnamese leven te ervaren en te genieten van de gastvrijheid van de mensen.

Doe mee aan een motortour

5. Bezoek het oorlogsrestantenmuseum

Oorlogsrestenmuseum, Saigon, Vietnam|©VD
Oorlogsrestenmuseum, Saigon, Vietnam|©VD

De Vietnamoorlog was het trieste schouwspel dat het land in de wereldmedia bracht en is ook een van de redenen voor toeristen om deze bestemming te bezoeken. Daarom is een bezoek aan het War Remnants Museum, met de beroemdste tentoonstelling over dit onderwerp, een onvervangbaar plan voor elke reiziger die van plan is Ho Chi Minh City te bezoeken.

Dit museum bevat een verzameling militaire overblijfselen, foto's en tentoonstellingen die de verschrikkingen en de nasleep van de Vietnamoorlog vertellen. De tentoonstelling wordt gepresenteerd als een ontroerend bewijs van de veerkracht van de Vietnamese burgerbevolking tegenover de uitdagingen van de oorlog.

In de galerijen vind je opvallende elementen, zoals een uitgebreide collectie wapens die tijdens het conflict werden gebruikt en de beroemde 'Agent Orange-kamer', die de verwoestende effecten op de bevolking en het milieu documenteert van het onkruidverdelgingsmiddel dat werd gebruikt om de rijstvelden te besproeien. Tentoonstellingen belichten de geschiedenis vanuit meerdere perspectieven en tonen de realiteit van de oorlog aan de hand van documenten en getuigenissen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt.

De combinatie van authenticiteit, gevoeligheid en historisch besef maakt dit museum een must voor wie de complexiteit en menselijkheid achter historische gebeurtenissen wil begrijpen.

6. Maak een ritje op een dinercruise in Ho Chi Minhstad

Cruise schepen|©roullix
Cruise schepen|©roullix

Een van de beste dingen om te doen in Ho Chi Minh City is een dinercruise maken op de Saigonrivier. Deze avondtochten nemen je niet alleen mee op een ontspannen wandeling langs het meanderende water van de rivier, maar laten je ook kennismaken met enkele van de rijke gastronomische geneugten van de regio.

De cruise vaart onder verlichte bruggen en voor verlichte wolkenkrabbers, terwijl je geniet van een typisch Vietnamees diner. Traditionele gerechten zoals pho, banh mi en loempia's zijn slechts enkele van de lekkernijen die meestal aan boord worden geserveerd, zodat je kunt genieten van de authenticiteit en diversiteit van de lokale keuken.

Daarnaast zijn er tijdens de cruise meestal ook muzikale optredens, die je over de Nguyen Van Tam Bridge en Ben Thanh Wharf voeren. Als je van plan bent om Ho Chi Minh in de winter te bezoeken, het droge seizoen van de stad, kun je ervoor kiezen om het schilderachtige uitzicht vanaf het dek van de boot te ontdekken.

Boek een rondvaart

7. Bezoek de Ben Thanh Markt

Ben Thanh Markt|©Hiro_ A
Ben Thanh Markt|©Hiro_ A

Er is geen manier om Ho Chi Minh Stad te ervaren zonder een bezoek aan Ben Thanh. Deze markt, met zijn levendige energie en oogverblindende fosforescerende kleuren, is een van de populairste en meest iconische plekken van de stad. Ben Thanh ligt in het hart van district 1 en is een smeltkroes van cultuur, handel en Vietnamese authenticiteit.

Een bezoek aan Ben Thanh is een zintuiglijke ervaring die je onderdompelt in het hoge tempo van het lokale leven. Tijdens het bezoek, dat vaak is opgenomen in de beste tours door Ho Chi Minh City, kun je de gangpaden verkennen die bezaaid zijn met kraampjes die voedsel, kleding, handwerk en lokale producten verkopen, waardoor je dichter bij een verscheidenheid aan aanbod komt. Van aromatische kruiden tot handgemaakte weefsels, elke hoek van de markt is een voorproefje van de Weense essentie.

Daarnaast kun je op de Ben Thanh Markt met verkopers onderhandelen over prijzen, een populaire lokale gewoonte, zodat je veel items tegen spotprijzen kunt kopen. Naast winkelen is de markt ook een populaire eetbestemming vanwege het grote aanbod aan eetkraampjes.

8. Bekijk het herenigingspaleis

Het herenigingspaleis|©elimoqi
Het herenigingspaleis|©elimoqi

Het herenigingspaleis, een architectonisch monument dat getuige en protagonist is geweest van de rijke geschiedenis van Vietnam, werd gebouwd in 1966 en is een weerspiegeling van de moderne architectuur uit het midden van de 20e eeuw, met strakke lijnen en een ontwerp dat functionaliteit met grandeur combineert. De kenmerkende vlindervorm en de uitgestrekte tuinen roepen elegantie op, ondanks de tumultueuze betekenis.

Dit paleis is onlosmakelijk verbonden met het verleden van Vietnam, omdat het de plaats was waar cruciale gebeurtenissen plaatsvonden die leidden tot de hereniging van het land. Hier brak in 1975 een tank van de Vietcong door de poorten, wat het einde van de Vietnamoorlog en de eenwording van het land markeerde. Het gebouw, dat vroeger bekend stond als het Onafhankelijkheidspaleis, kreeg een nieuwe naam om de nationale eenheid te symboliseren.

Tijdens je bezoek krijg je de gelegenheid om de historische zalen, presidentiële kantoren en vergaderzaal te bezichtigen, waar belangrijke beslissingen over het lot van Vietnam werden genomen. Je kunt ook meer te weten komen over de geschiedenis van een van de meest iconische foto's van de 20e eeuw, die werd genomen door de Nederlandse fotograaf Hugh Van Es en getuigt van de vlucht van Amerika voor de dreigende val van Saigon.

9. Bezoek de hindoeïstische Mariamman Tempel

Mariamman Hindoe Tempel|©Alan Samuel
Mariamman Hindoe Tempel|©Alan Samuel

Een van de beste manieren om in de culturele rijkdom van Ho Chi Minhstad te duiken is een bezoek aan de Mariamman Tempel, een architectonisch juweeltje dat de enige hindoetempel in de stad is. Deze heilige plek, gebouwd in de 19e eeuw, is een levende getuigenis van de religieuze diversiteit die sindsdien in Vietnam heeft gefloreerd.

Deze tempel valt op door zijn architectuur, die levendige kleuren en ingewikkelde beeldhouwwerken combineert die een eerbetoon zijn aan de hindoegodheid Mariamman, de godin van de regen. Het markeert ook het ontmoetingspunt voor de Hindoe gemeenschap, die voornamelijk bestaat uit Tamil immigranten, en ondanks het feit dat het een religieuze minderheid in Vietnam is, heeft het zijn culturele en spirituele belang door de jaren heen behouden.

Als je andere Hindoe tempels wilt bezoeken, moet je kiezen voor een aantal van de volledige dagtours vanuit Ho Chi Minh Stad en andere nabijgelegen steden bezoeken, zoals Di An en Thuan An.

10. Ga mee op een gastronomische tour door Ben Nghe Street.

Kênh Bến Nghé Straat|©caophi
Kênh Bến Nghé Straat|©caophi

Als je een van de beste aspecten van Ho Chi Minh City wilt ervaren, namelijk culinair, dan mag je het verkennen van Ben Nghe Street tijdens een food tour niet missen. Deze levendige straat is een culinair paradijs met een verscheidenheid aan lokale gerechten. Door deel te nemen aan deze tours krijg je de kans om de essentie van de Vietnamese cultuur te ontdekken.

Een van de lekkernijen die je niet mag missen is de bánh mì, een broodje waarin Franse en Vietnamese invloeden samensmelten. Deze bereiding bestaat uit een stokbrood gevuld met ingrediënten zoals rosbief, koriander, ingemaakte wortelen en mayonaise.

Een ander iconisch gerecht dat je kunt proberen op Ben Nghe Street is pho, een noedelsoep die is uitgegroeid tot een icoon van de Vietnamese keuken. Bereid met bouillon van runder- of kippenbotten, rijstnoedels, verse kruiden en plakjes vlees, is pho een van de meest traditionele bereidingen van het land.

Voor wie op zoek is naar iets avontuurlijkers is bánh xèo een intrigerende keuze. Deze knapperige rijstpannenkoekjes, gevuld met garnalen, varkensvlees, taugé en verse kruiden, bieden een perfecte combinatie van texturen en smaken. En naast de proeverijen kun je je ook vergapen aan de lokale sfeer van deze straat, die favoriet is bij de plaatselijke bevolking en waar ze zich mengen onder de toeristen.

Doe mee aan een gastronomische tour