12 dingen om in de winter in Zürich te doen

In de winter naar Zürich gaan betekent besneeuwde landschappen en tochten met een tandradbaan. Ik laat je een paar van de leukste dingen zien die je in de winter kunt doen.

Andressa García

Andressa García

10 minuten lezen

12 dingen om in de winter in Zürich te doen

Zürich in de winter | ©Jörg Vieli

s Nachts door de besneeuwde bergen toeren, warme chocolademelk drinken en vooral genieten van de mooiste witte landschappen, dat is wat je kunt doen tijdens je bezoek aan Zürich in de winter.

Onder de dingen die je in dit seizoen in Zürich kunt zien en doen, valt ook het sneeuwskiën. Daarnaast laat ik je andere, minder typische activiteiten zien die je zeker in de winter in Zürich kunt doen, zoals slapen in een iglo of zelfs baden in de voortreffelijke warmwaterbronnen die dit land te bieden heeft.

1. De top van Europa beklimmen

Blauwe tunnel Jungfraujoch| © Angelo Burgener
Blauwe tunnel Jungfraujoch| © Angelo Burgener

De top van Europa is een plek die je ongeacht het weer of het seizoen kunt beklimmen, maar een bezoek aan de top van Europa in de winter is een van de beste ervaringen die je in dit seizoen kunt hebben, omdat het uitzicht op de met sneeuw bedekte berg echt prachtig is.

Aan de andere kant is een andere adembenemende ervaring een ritje aan boord van een van de beste schilderachtige treinen vanuit Zürich, waarmee je veel van de Alpendorpen rond de besneeuwde bergen kunt zien.

Tijdens je bezoek aan Jungfraujoch heb je de mogelijkheid om naar het observatiedek te klimmen, vanwaar je de hele met sneeuw bedekte berg kunt zien en de meest spectaculaire foto's kunt maken van je reis naar de hoogste top van Europa.

Boek je tour naar Jungfraujoch

2. Schaatsen op natuurijsbanen

Het meer van St. Moritz op ijs| © Etiaetia1020
Het meer van St. Moritz op ijs| © Etiaetia1020

Als er één activiteit is die je geweldig zult vinden in Zürich en de rest van Zwitserland, dan is het wel schaatsen. De winter brengt temperaturen onder nul met zich mee, waardoor er natuurlijke ijsbanen ontstaan.

Je kunt deze activiteit gratis doen in het stadscentrum, maar er zijn ook verschillende betaalde locaties waar je een paar minuten kunt schaatsen. Als je verschillende natuurlijke ijsbanen wilt zien, raad ik je aan om een stoeltjeslift of een privé bustour door Zürich te nemen en je te laten verrassen door de natuurlijke bezienswaardigheden.

Boek je privé bustour in Zürich

3. Opwarmen in het Lindt Home of Chocolate Museum

Lindt Huis van Chocolade Museum| ©Dorothea
Lindt Huis van Chocolade Museum| ©Dorothea

Als je even wilt bijkomen van de sneeuw en wilt opwarmen, raad ik je een bezoek aan het Lindt Museum in Zürich aan, waar je kunt genieten van interessante tentoonstellingen over de geschiedenis van chocolade en het merk, en onbeperkt chocolade kunt proeven.

Wist je dat je binnen een chocoladefontein van maar liefst 9 meter hoog vindt? Vanwege dit soort spectaculaire dingen en ook vanwege de interactieve rondleiding die bij het entreeticket is inbegrepen, is dit een activiteit die ik je van harte aanbeveel om met kinderen te doen tijdens je reis naar Zürich. Ik verzeker je dat ze het geweldig zullen vinden!

Boek je ticket voor het Lindt Museum

4. Zürich Oude Stad Tour

Oude Stad| ©Sergei Gussev
Oude Stad| ©Sergei Gussev

Als je dacht dat het koude weer je zou tegenhouden om de oude stad te verkennen, dan heb je het mis. In Zürich stoppen de tours niet en de sneeuw vertraagt niemand. Integendeel zelfs.

De Grossmünster kerk, de Bahnhofstrasse, middeleeuwse huizen en het stadhuis zijn slechts enkele van de plekken die je kunt bezoeken als je een rondleiding door de oude binnenstad van Zürich boekt met een deskundige gids die je interessante verhalen over het gebied zal vertellen.

Je hebt alleen een goede jas en een groot verlangen nodig om het meest klassieke gebied van allemaal te ontdekken.

Boek een rondleiding door de oude binnenstad van Zürich

5. Slaap in een iglo

Slapen in een iglo| ©CarmenD
Slapen in een iglo| ©CarmenD

Dit is misschien wel een van de meest ongelofelijke ervaringen die je kunt opdoen tijdens je bezoek aan Zürich. Voor deze ervaring moet je naar een van de gemeenschappelijke skigebieden. Zij bouwen meestal iglo's in de winter om bezoekers een heel ander avontuur te bieden.

Elk bedrijf dat deze service aanbiedt, maakt meestal zijn eigen pakketten waaruit je het pakket kunt kiezen dat het beste bij je mogelijkheden en behoeften past. Een van de gemakken die je meestal binnen in de iglo hebt, zijn de thermale baden. Het interessante aan deze ervaringen is dat ze alleen in de winter kunnen worden ervaren, omdat het in de zomer onmogelijk is om de iglo op te tillen.

Naast de thermale baden zijn andere attracties die meestal in deze iglo's worden aangeboden de welkomstservice voor warme dranken, slaapzakken en veiligheidslampen met voldoende batterijen.

6. Sleeën over de besneeuwde bergen

Kinderen op sleeën in Zwitserland| © Doc Searls
Kinderen op sleeën in Zwitserland| © Doc Searls

Als er iets is dat om avontuur vraagt, dan is het wel sleeën in de sneeuw, en als het 's nachts is, des te beter. Deze ervaringen zijn heel gewoon in Zwitserland tijdens het winterseizoen en het is zeker een activiteit die je niet mag missen.

Een van de dingen die ik het leukst vind aan deze ervaring is dat je op de slee kunt stappen en naar beneden kunt glijden vanaf de top van de berg met alle veiligheidsmaatregelen op zijn plaats. Afhankelijk van de berg die je kiest om naar beneden te sleeën, kun je van tevoren een fondue eten om je de energie te geven die je nodig hebt om deze activiteit aan te durven.

Er zijn veel mogelijkheden voor deze ervaring, van nachtrodelen in de vroege uurtjes tot begeleide tochten bij volle maan. Het hangt allemaal af van waar je besluit het te beleven. Maar al met al zijn er veel skigebieden waar je ook het avontuur van het rodelen kunt beleven.

7. Sneeuwschoenwandelen in de sneeuw

Sneeuwschoenwandelen| © Andreas
Sneeuwschoenwandelen| © Andreas

Sneeuwschoenwandelen is een van de leukste activiteiten die je in de winter in Zürich kunt doen, maar je moet wel voorzichtig zijn met de sneeuw, want sommige plekken zijn zachter dan andere.

Vanwege deze situatie wordt deze wandelroute, die een van de beste excursies is om Zwitserland vanuit Zürich te ontdekken, met sneeuwschoenen gedaan, zodat je beter in de sneeuw kunt lopen. Bovendien is deze wandeling door de gletsjers en besneeuwde gebieden van Zwitserland nog mooier in de winter omdat de besneeuwde landschappen de ervaring nog mooier maken.

Het mooie van deze activiteit is dat er veel parken zijn waar de lokale bevolking en toeristen met sneeuwschoenen in de sneeuw kunnen wandelen. Veel van deze parken, waar het leuk is om te verkennen en te wandelen, liggen binnen handbereik van Zürich.

8. Baden in warmwaterbronnen

Hete bronnen| ©Wells T
Hete bronnen| ©Wells T

Een duik in de warmwaterbronnen is een must, want Zwitserland is 's winters zo koud dat de warmwaterbronnen een oase zijn voor zowel toeristen als de lokale bevolking. Er zijn veel plaatsen waar je kunt baden in warmwaterbronnen, zowel openbare als privé met grote drukte.

Naast de warmwaterbronnen zijn er in Zürich verschillende plaatsen met een spa-format waar je een warmwaterzwembad kunt huren. Dit is een goede activiteit om te doen met je familie en vrienden, en om de kinderen erbij te betrekken.

De temperatuur van deze warmwaterbronnen ligt meestal rond de 40ºC, dus je zult het heerlijk vinden om in deze baden te ontspannen terwijl je naar het landschap om je heen kijkt, zoals de besneeuwde bergtoppen en de kleuren die dof worden door de kou.

9. Skiën in de sneeuw

Skiën in de sneeuw| © Julita
Skiën in de sneeuw| © Julita

Een must-do in Zwitserland is zeker skiën. Dit is een activiteit die je op elk moment van het jaar kunt doen, maar skiën in de besneeuwde bergen in de winter is absoluut een spannendere en realistischere ervaring dankzij de prachtige uitzichten.

Een ander voordeel van skiën in de winter is dat de sneeuw meestal wat steviger en vooral dichter is om te skiën. Er zijn veel plaatsen die deze service bieden in de winter, dus het zal niet al te moeilijk zijn om een plek te vinden om deze activiteit te doen.

Een van de must-visit plaatsen om te gaan sneeuwskiën is St. Moritz, een dorp met ongeveer 87 skipistes. Het is niet alleen een van de hoogst gelegen gebieden in Zwitserland, het is ook de thuisbasis van de Olympische Winterspelen, dus het is een interessante plek om in de winter te bezoeken, of je nu van skiën houdt of gewoon van het landschap wilt genieten.

10. Bezoek de berg Rigi

De berg Rigi| ©Thomas
De berg Rigi| ©Thomas

Als je de berg Rigi in de winter bezoekt, mag je wandelen in de sneeuw en vooral snowboarden niet missen. Dit zijn de favoriete activiteiten hier. Bovendien zijn de uitzichten adembenemend en de frisse lucht die je hier inademt is niet alleen aangenaam, maar ook ideaal voor je luchtwegen.

Afhankelijk van het type tour dat je kiest, kun je de kabelbaan of zelfs de tandradbaan nemen voor een van de beste Zwitserse Alpen tours vanuit Zürich.

De meeste van deze volledige tours bieden je de kans om Luzern op eigen gelegenheid te bezoeken gedurende ongeveer twee uur, zodat je tijd hebt om wat extra foto's te nemen en een traditionele Zwitserse lunch te gebruiken. Dit is een geweldige ervaring, vooral als je met kinderen reist, want Luzern heeft veel te bieden voor de kleintjes.

11. Toeren over de kerstmarkten

Kerstmarkt Zürich| ©martin_vmorris
Kerstmarkt Zürich| ©martin_vmorris

Een van de leukste dingen om te doen in de winter in Zürich is een bezoek brengen aan de verschillende kerstmarkten. En om zeker van Kerstmis in de stad te genieten, is het aan te raden om een reis naar Zürich van minstens 3 dagen te maken.

Of je nu kerstversieringen wilt kopen of de traditionele Zwitserse zoetigheden en gerechten wilt proeven tijdens de kerstperiode, dit zijn zeker de plaatsen waar je kunt opgaan in de kerstmagie en kunt genieten van de festiviteiten met de beste Zwitserse tradities.

Een interessant feit over deze kerstmarkten is dat Zwitserland de thuisbasis is van een van de grootste en kleurrijkste in Europa, die zich in het centrum van Zürich bevindt, in het treinstation. De stad Bazel, dicht bij Zürich, is ook een plek waar je de creaties van meer dan 200 ambachtslieden kunt vinden die samenkomen om hun talent met Kerstmis te tonen.

12. Paragliden in de Alpen

Paragliden in de Alpen| © Julita
Paragliden in de Alpen| © Julita

Als je van extremer toerisme houdt, dan zul je zeker van deze activiteit houden. Als paragliden in de zomer al een lonende ervaring is, dan is in de winter op zoek gaan naar avontuur een onvergetelijke ervaring.

Een van de dingen die ik het meest waardeer aan dit avontuur is het ongelooflijke uitzicht op de Alpen dat je vanuit de hoogte hebt. Het beste hieraan is dat je je volledig veilig kunt voelen bij het paragliden, omdat deze activiteit in Zwitserland erg geperfectioneerd is, wat een pluspunt is als je op zoek bent naar avontuur met veiligheid.

Vanaf de top kun je zoveel foto's maken als je wilt, want het uitzicht is werkelijk adembenemend. Maar voordat je gaat paragliden, moet je weten dat het belangrijk is om de instructies van je deskundige gids op te volgen om ongelukken te voorkomen.

Hoe zijn de temperaturen in Zürich in de winter?

Zürich straat in de regen| © Valentin Hehli
Zürich straat in de regen| © Valentin Hehli

In Zwitserland begint de winter rond november, wanneer de temperaturen sterk beginnen te dalen, met een maximum van 7°C en een minimum van 2°C. Het koude seizoen in Zwitserland duurt tot maart, met december en januari als koudste maanden. In de laatste maand van het jaar liggen de maximumtemperaturen rond de 4ºC en de minimumtemperaturen rond de -1ºC.

Qua vochtigheid is de winter meestal vrij nat, met in januari en februari de meeste neerslag. En als je wilt weten hoe de lucht zal zijn, dan is het zo dat de meest bewolkte maanden tijdens de winter november en januari zijn.

Toeristenaantallen in de winter in Zürich

Toeristen in Zürich in de winter| © susan oh
Toeristen in Zürich in de winter| © susan oh

Zürich is duidelijk geen bijzonder drukke stad in de winter, dus het aantal toeristen is in deze maanden van het jaar een stuk lager. Rond december kan het echter wat aantrekken vanwege het kerstseizoen.

De lagere toeristenaantallen maken het gemakkelijker om accommodatie te vinden om in te verblijven, restaurants om in te eten en je zult zeker gemakkelijker kunnen boeken.

Winterprijzen in Zürich

Geld in dollars| ©Karolina Grabowska
Geld in dollars| ©Karolina Grabowska

Het is geen geheim dat Zürich een van de duurste steden van Europa is, dus op elk moment van het jaar zul je het verschil met andere Europese hoofdsteden merken. Maar in het winterseizoen zijn de prijzen in deze stad lager dan in de zomer.

Als je in de winter naar Zürich wilt gaan, moet je weten dat de beste tijd (financieel) om dat te doen als je geld wilt besparen de dagen voor december zijn.

Aan de andere kant, als je veel meer geld wilt besparen, kun je het beste online boeken, waar je ruim van tevoren kunt boeken zodat je geen enkele attractie in en rond de stad mist.

Wat moet je meenemen voor de winter in Zürich?

Bagage| ©Anete Lūsiņa
Bagage| ©Anete Lūsiņa

De winter is absoluut een tijd waarin de temperaturen tot zeer vijandige niveaus dalen, dus warme kleren zijn een must in je koffer als je de stad bezoekt. Schoenen met gesloten tenen en ijswandelschoenen zijn ook een must.

Ik raad je aan om beschermende crèmes voor je huid mee te nemen, want de kou kan je irriteren als je niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Hoewel het tegenstrijdig lijkt, mag je een zwempak niet vergeten op je lijstje van dingen die je mee moet nemen op je winterreis. Bij warmwaterbronnen zul je nauwelijks zwemkledingverhuur vinden, dus je kunt het beste je eigen zwemkleding meenemen.

Ook je muts, sjaal en handschoenen mag je niet achterlaten. En als accessoire raad ik je aan om een zonnebril te dragen, zelfs als het bewolkt is.