10 dingen om tijdens de kerst in Toronto te doen

Toronto biedt het beste van Kerstmis met festivals, lichtjes, ijsbanen en gezinsvriendelijke activiteiten - ontdek wat je deze feestdagen kunt doen!

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

10 dingen om tijdens de kerst in Toronto te doen

Toronto Christmas Market |©Clement Lo

Kerst in Toronto is magisch en als je van plan bent om de hoofdstad van Ontario in december te bezoeken, is het zeker de moeite waard. Festivals fleuren de feestdagen op met proeverijen van eten, dansen en traditionele dansen. Je vindt er ook nagespeelde kerststukken, lichtshows en vuurwerkshows. Houd er rekening mee dat het een koud seizoen is, met temperaturen die variëren van 3° tot -3°.

Als je wilt profiteren van een aantal van de beste dingen om te doen in Toronto, raad ik je aan om je route te organiseren zodat je geen seconde plezier mist. Het vakantieseizoen wordt ingeluid door de jaarlijkse Ride of Lights, met attracties voor het hele gezin. Daarna zijn er themaparken, markten, beurzen en bazaars, en Boxing Day-aanbiedingen. Als je het leuk vindt om nieuwe ervaringen op te doen, loop dan mee met de kerstmannenparade of ga schaatsen.

1. Woon de opening van Kerstmis bij in Cavalcade of Lights

Lichtjescorso|©Chris Barker
Lichtjescorso|©Chris Barker

De beste manier om je kerstviering in de hoofdstad van Ontario te beginnen is door naar de jaarlijkse Cavalcade of Lights te gaan. Het is een geweldig evenement als je op zoek bent naar dingen om te doen in Toronto in november. Het duurt tot januari, met een vol programma met activiteiten voor het hele gezin.

Het is al sinds 1967 een plaatselijke traditie, met een verlichte boom en schaatsbanen. Je kunt elke dag van 17.00 tot 23.00 uur genieten van multiculturele demonstraties, kraampjes met straateten, kerstliedjes en traditionele dansen.

Mis ook het vuurdansen, luchtacrobatiek, Quebecse, Frans-Ontariaanse en Canadese tradities niet, evenals optredens van inheemse artiesten. Als je op zoek bent naar dingen die je 's avonds in Toronto kunt doen, dan mag je deze nachttour zeker niet missen.

Boek een nachtelijke rijtoer

2. Geniet van Canada's Wonderland WinterFest themapark

Candy Cane Laan|©Keith Watson Photography
Candy Cane Laan|©Keith Watson Photography

Kerst in Toronto komt tot leven in de winter en dat maakt elk evenement extra bijzonder. Voor een magische ervaring en om wat dingen te doen in de stad met kinderen te vinden, raad ik je aan om naar het themapark Canada's Wonderland te gaan. Dit park ligt in Vaughan, op veertig minuten van het centrum, en is gemakkelijk te bereiken met de taxi of het openbaar vervoer.

De populairste attractie in dit park is WinterFest, dat je met zijn energie en extravagante decoraties meeneemt naar Wonderland. Je vindt er leuke activiteiten zoals schaatsbanen, kerstentertainment, live optredens, lichtshows en de International Street versierd met honderden bomen. Het is zeker een van de leukste dingen om te doen in Toronto in december. Voor een rustiger plan kun je ontsnappen naar Algonquin Park aan de rand van de stad.

Boek een rondleiding door Algonquin Park

3. Bezoek de unieke kerstbazaar van Winter Show

Wintershow Toronto|©Michael Stewart
Wintershow Toronto|©Michael Stewart

Als je zin hebt om kerstinkopen te doen en de Canadese cultuur te ervaren, ga dan naar de One of a Kind Winter Show bazaar in Toronto. Het is de perfecte plek om een foodie-tour door de stad te maken, want je vindt er tal van kraampjes met streetfood. De bazaar wordt beschouwd als een lokale traditie en wordt al sinds 1975 gehouden. Je vindt er meer dan 650 kraampjes, meestal van lokale ambachtslieden.

Om dit evenement bij te wonen moet je tickets kopen op de website. Als je op zoek bent naar dingen om te doen in Toronto met kinderen, dan heeft de bazaar een kinderopvang voor kinderen tussen de twee en acht jaar, ideaal om de faciliteiten te verkennen zonder je zorgen te maken over drukte. Het is een privéruimte, met spelletjes, schilderkamers en meer.

Als je van plan bent om door de stad te toeren of gebruik te maken van rondleidingen door Toronto, raad ik je aan om even langs deze locatie te gaan.

Boek een rondleiding door Toronto

4. Profiteer van tweede kerstdag en doe je kerstinkopen

Druk winkelcentrum|©松林 L
Druk winkelcentrum|©松林 L

Black Friday is een van de beste dingen om te doen in Toronto in november, vooral als je kerstinkopen wilt doen. Het grootste jaarlijkse koopjesevenement in Canada is echter Boxing Day, dat plaatsvindt op 26 december. Om dit te vieren worden er op sommige lokale markten en pleinen ook cadeautjes uitgewisseld, omdat dit een Canadese traditie is.

Voor Canadezen is deze dag een tweede kerstdag en veel restaurants serveren zelfs een Boxing Day brunch, een mix van typisch kersteten. Daarnaast kun je een rondje door de stad maken op zoek naar koopjes en kortingen. Je moet weten dat deze dag voortkomt uit een Britse traditie, maar door de jaren heen is aangepast. Voor meer gemak kun je een fietstocht maken en de winkelstraten verkennen.

De beste plekken om te winkelen of de dag door te brengen op tweede kerstdag zijn:

  • CN Tower: als je niet van winkelen houdt en de lange wachtrijen wilt ontvluchten, kun je hier een ontspannen dag doorbrengen. Het is de perfecte plek voor een prachtig uitzicht over de stad, vanaf het ronddraaiende restaurant of de Edge Walk.
  • Pacific Mall: dit winkelcentrum is open van 11.00 tot 20.00 uur, dus je hebt genoeg tijd om je kerstinkopen te doen.
  • Toronto Zoo: als je op zoek bent naar dingen om te doen in Toronto met kinderen tijdens tweede kerstdag, kun je dit leuke familieplan organiseren. Er zijn verschillende soorten dieren en planten, maar ook draaimolens, een zoomscootersafari, schminkplekken, tokkelbanen, hindernisparken en nog veel meer. Het is meestal open tot 15:00 uur en de entree is ongeveer 15 euro.

Boek een fietstocht

5. Bezoek de kerstmarkten van Toronto

Winterdorp Distillery District|©Clement Lo
Winterdorp Distillery District|©Clement Lo

Kerstmarkten zijn een must tijdens de kerstperiode, vooral als je van plan bent om minstens 3 dagen in Toronto door te brengen. Het zijn meestal schilderachtige straatjes bedekt met sneeuw en versierd met lichtjes. Het is een unieke ervaring, waar je gegrilde Duitse worstjes, warme chocolademelk en wijn, gepofte kastanjes en nog veel meer kunt proeven.

Het zijn ook de perfecte locaties om souvenirs van je reis te kopen en te profiteren van de attracties in de omgeving: schaatsbanen, draaimolens, amusementsattracties en nog veel meer. Het is zonder twijfel een ideaal gezinsuitje om te genieten van live entertainment. Elk jaar zijn er traditionele markten in de stad, evenals voedselbeurzen.

Distilleerderij Winter Dorp

De kerstmarkt van het Distillery District is een van de populairste. Het is dan ook een ideale keuze om te profiteren van de beste foodtours van de stad, want er staan verschillende kraampjes met etenswaren. Het biedt entertainment voor het hele gezin, verspreid over de koloniale straten. Daarnaast vind je er versierde hutjes, kraampjes met warme chocolademelk en tavernes om lokale bieren, wijnen en cider te proeven.

Veel mensen komen om op de foto te gaan bij de grote kerstboom of om last-minute inkopen te doen. Het beste is dat het gratis is van november tot december. Dit gebied behoort tot een historische wijk, waar emblematische gebouwen met een groot architectonisch erfgoed bewaard zijn gebleven. Ik raad je aan de tijd te nemen voor een uitgebreide rondleiding, zodat je de locatie van een oude Canadese distilleerderij kunt zien.

Boek een rondleiding door het Distillery District

Kensington Markt

Een andere kerstmarkt die je niet mag missen is Kensington Market. Deze is het grootste deel van het jaar geopend, behalve op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Tijdens de kerstfestiviteiten vind je veel toeristen bij elkaar die genieten van live muziek terwijl ze nippen van Canadese glühwein. Daarnaast zijn er winterfeesten, dus het is een geweldige optie als je op zoek bent naar dingen om te doen in Toronto in de winter.

Er zijn ook festivals, kerstvoorstellingen en er zijn veel winkels waar je kleding, voorwerpen of speelgoed kunt kopen. Natuurlijk is er geen tekort aan heerlijk eten, met kerstaanbiedingen en gerechten uit verschillende culturen. Je kunt ook langsgaan bij La Plaza Fair in Nathan Phillips Square, op vijf minuten rijden. Het is een wintercarnaval met kunstnijverheid, livemuziek, traditionele dansen, lichtshows en glühwein.

Boek een foodtour door Kensington Market

6. Ga schaatsen in Toronto

Schaatsen op het Nathan Phillips Plein|©jmaxtours
Schaatsen op het Nathan Phillips Plein|©jmaxtours

In de kersttijd trekt de ijsbaan van de stad honderden toeristen omdat het samenvalt met het winterseizoen. Het is een populaire attractie, dus er zijn genoeg plekken om je schaatsvaardigheden te oefenen. Het is zeker een van de leukste dingen om in december in Toronto te doen met je gezin. Je kunt zowel openbare als privéopties vinden, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Union Winter Skating Rink : dit is een gratis ijsbaan, beschikbaar van november tot januari. Let op: de ijsbaan is niet beschikbaar op kerstavond, tweede kerstdag of 25 december zelf. Het is een geweldige plek voor zowel beginners als gevorderden, met DJ-feesten op vrijdagavond.
  • Evergreen Brick Works Skating Rink: Dit is ideaal als je op zoek bent naar dingen om te doen in Toronto in de winter, want het is gratis en beschikbaar van december tot maart. Je kunt ook schaatslessen boeken als je onervaren bent.
  • Colonel Samuel Smith Park is ideaal voor ervaren skaters, want het heeft verschillende bochten en obstakels. Het wordt van november tot maart in de stad geïnstalleerd.
  • Nathan Phillips Square ijsbaan: de populairste optie bevindt zich op Nathan Phillips Square. Het is een uitstekende recreatieve activiteit voor de winter, het meest interessante is dat het een glazen boog heeft die de hele baan bedekt. Je kunt niet weggaan zonder een hotdog te halen bij de kraampjes op straat die het ijsgebied omringen.

7. Ga naar het kerstfeest van het Gardiner Museum.

Gardiner Museum|©Alejandro
Gardiner Museum|©Alejandro

Toronto is een stad waar geschiedenis- en cultuurevenementen in overvloed zijn. Het Gardiner Museum biedt in de kersttijd zelfs een heel speciale kersttentoonstelling. Het is een feest, waarbij verschillende kunstenaars kerstsymbolen interpreteren en omzetten in sculpturen en andere artistieke voorstellingen.

Daarnaast worden er meer dan 10 kerstbomen met verschillende thema's en versieringen tentoongesteld. Dit is waarschijnlijk een van de beste musea in Toronto omdat het zich richt op keramische kunst. Je kunt ook profiteren van rondleidingen en kerstworkshops. Vergeet niet om de gratis kleidekselruimtes te bekijken.

8. Mis de inschakeling van de kerstverlichting in de stad niet

Kleuren van de winter|©Friedman Assaf
Kleuren van de winter|©Friedman Assaf

Kerstverlichting siert Toronto elke december, warme decoraties die de winterse sfeer verfraaien. De stad wordt omgetoverd tot een sprookje dat fonkelt vanuit elke hoek, dus het is de moeite waard om te profiteren van de lichtfestivals en verlichtingslocaties. Stop bij de Distillery District Christmas Market, waar uitstallingen fonkelen onder slierten lichtjes.

Andere plekken om kerstverlichting te zien in Toronto zijn Yonge-Dundas Square, waar een magische ceremonie plaatsvindt met tientallen verlichte kerstbomen.

Over het geheel genomen heeft deze plek een energie die erg lijkt op die van Picadilly Circus of Time Square vanwege de verlichte borden, maar het wordt nog mooier gemaakt door de kerstsfeer. Als je nog steeds lichtjes wilt zien, vind je enorme displays in het Financial District. Aan de rand van de stad zijn boerderijen en kerstdorpjes ingericht om de mooiste tijd van het jaar te verwelkomen.

Boek een rondleiding door het Distillery District

9. Bekijk de praalwagens in de kerstparade van Toronto

Kerstmannenoptocht|©Greg S
Kerstmannenoptocht|©Greg S

Als je van kerst houdt, dan moet je naar de Toronto Father Christmas Parade, ook wel bekend als de kerstmannenoptocht in Toronto. De parade voert je mee naar een magisch paradijs, met een route vol thematische praalwagens, levende personages en honderden kerstmannen. In de optocht lopen ook mensen verkleed als clowns, iets ongebruikelijks dat in 1982 begon als een grap onder de organisatoren en uitgroeide tot een Canadese traditie.

Het is zeker een van de beste dingen om te doen in Toronto in november, omdat het meestal plaatsvindt op de derde zondag van deze maand. Het is de beste manier om op te warmen en in de kerststemming te komen. En als je kinderen meeneemt, zullen ze zeker enthousiast zijn om brieven naar de Kerstman te brengen en lekkernijen van de elfen te krijgen.

10. Bezoek de kerstbomen in de stad met het gezin

Kerstboom in het Eaton Centre|©Richard Eriksson
Kerstboom in het Eaton Centre|©Richard Eriksson

De kerstboom is de ster van het feest en mag dus niet ontbreken op een kerstroute. Toronto heeft zelfs de grootste boom van Canada, dus het is zeker de moeite waard om hem van dichtbij te bekijken. Hij staat opgesteld in het Eaton Centre, met honderden lichtjes en versieringen die de 30 meter hoge boom sieren.

Dit winkelcentrum is erg groot en ligt in het Financial District, dus het is gemakkelijk bereikbaar vanaf elke plek in de stad. Casa Loma heeft ook een indrukwekkende kerstboom in de Grote Zaal van dit prachtige herenhuis. Het is een neogotisch kasteel, dat wordt beschouwd als een waar relikwie van de architectuur uit deze periode. In december kleedt het zich aan met kerstevenementen voor het hele gezin.