10 dingen om in november in Toronto te doen

In de maand november zijn de herfstkleuren van Toronto in volle bloei. Als je naar de stad reist, raad ik je aan om te profiteren van de thematische parades, festivals en culturele rituelen - hier lees je hoe je je reisroute tijdens deze maand kunt organiseren!

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

10 dingen om in november in Toronto te doen

November in Toronto |©raymond TO

Toronto is een stad die je niet mag missen tijdens je verblijf in Canada, het is de hoofdstad van Ontario en biedt leuke dingen om te doen voor het hele gezin. In november begint de herfst afscheid te nemen van de stad en is het weer behoorlijk fris, met temperaturen die variëren van 2° tot 9°. Er zijn kunstevenementen en het is de perfecte gelegenheid om de zalmtrek te bekijken, of door de plaatselijke straten te wandelen omringd door de wereld van de kerstman.

In deze maand kun je profiteren van de leukste dingen om te doen in Toronto, want er is een breed aanbod aan entertainment. Je mag bijvoorbeeld de pompoenoptochten en pompoenpleinen niet missen om afscheid te nemen van het Halloweenseizoen, evenals de Catrina-optochten om de Dag van de Doden te eren. Je kunt ook profiteren van Black Friday-aanbiedingen, meedoen aan een marathon of een chocoladefestival bijwonen.

1. Woon de pompoenoptocht van Toronto bij

Pompoenoptocht|©Sean Marshall
Pompoenoptocht|©Sean Marshall

De Pompoenparade, of Pumpkin Parades, is een jaarlijks evenement dat gewoonlijk op 1 november plaatsvindt om afscheid te nemen van het Halloweenseizoen. Het vindt plaats in de beste parken van de stad, met als belangrijkste attractie de rondleidingen langs de gigantische pompoendisplays. Je kunt ook een kaars en je eigen pompoen meebrengen om de optocht te helpen organiseren.

Andere activiteiten zijn het kapotmaken van pompoenen aan het einde van de dag, die vervolgens in compostbakken worden achtergelaten. Er worden ook prijzen uitgereikt voor de beste pompoen van de avond. Op de officiële website kun je de tijdschema's vinden, evenals de parken die elk jaar meedoen. Dit is zeker een goede optie als je op zoek bent naar dingen om te doen in Toronto met kinderen.

Algonquin Park is een andere plek waar je pompoenshows kunt vinden, evenals een betoverd bos. Het is een wildernisgebied ver weg van de drukte van de stad met watervallen, groene ruimten, kanotochten en activiteiten voor elk moment van het jaar. Een andere optie is kaartjes kopen voor het Legoland Discovery Centre in Toronto, waar monsterfeesten, LEGO-creaties met Halloween-thema, trick-or-treating en nog veel meer worden georganiseerd.

Boek een reis naar Algonquin Park

2. Vier het ritueel van de Dag van de Doden in Toronto.

Halloween Decoraties|©Ele
Halloween Decoraties|©Ele

De Dag van de Doden is een Mexicaanse traditie die de nagedachtenis eert van geliefden die deze aarde hebben verlaten. Het evenement vindt elk jaar plaats op 1 en 2 november en vanwege de nabijheid van Mexico en Canada is deze viering overgenomen in Toronto. Er zijn verschillende activiteiten in de stad om deze dag te herdenken, waarvan sommige worden georganiseerd door Latijns-Amerikaanse gemeenschappen. Je mag bijvoorbeeld niet missen:

 • De Catrina Parade in Toronto: het is een karavaan door de stad die het beste van de Mexicaanse cultuur samenbrengt, waar mensen typische kostuums dragen, en er zijn zelfs wedstrijden om de beste catrina te kiezen. De catrina is een figuur uit de Azteekse cultuur Mictecacihuatl, beschouwd als de godin van de dood. Ze wordt gekenmerkt door bruidssluiers, Mexicaanse hoeden en exotische make-up.
 • Het Dag van de Doden Festival: dit vindt plaats tussen oktober en november, in verschillende delen van de stad. Het biedt verschillende activiteiten zoals Azteekse dansen, altaren, Mexicaanse handwerkworkshops, drumcirkels, live traditionele muziek en begrafenisstoeten.
 • De spokenjacht: Tussen oktober en november zijn er evenementen waarbij Halloween wordt gecombineerd met de Dag van de Doden. Je kunt profiteren van enkele van de beste spooktochten in Toronto en je wagen aan een angstaanjagende zoektocht om plezier te maken en de wereld aan gene zijde te verkennen.
 • De Day of the Dead Marathon is een fun run van ongeveer 9 kilometer, die is geïnspireerd op de negen niveaus van de Mictlan. Er zijn culturele activiteiten zoals altaren bouwen, typisch eten en meer.
 • Altaren: voor de Dag van de Doden worden er altaren georganiseerd, een culturele vertoning bestaande uit offers voor dierbaren zoals voedsel, bloemen, kaarsen en voorwerpen die de persoon dagelijks gebruikte. Ze worden overal in de stad gehouden, want volgens oude legendes worden er portalen naar het hiernamaals geopend en zwerven de geesten een paar uur over de aarde.

Boek een spooktocht door Toronto

3. Schrijf je in voor de Hamilton Marathon Road2Hope

Marathon Hamilton - Road2Hope|©Derek Hatfield
Marathon Hamilton - Road2Hope|©Derek Hatfield

Als je graag de wind tegen je gezicht voelt, mag je de Hamilton Marathon Road2Hope zeker niet missen. Het is een Canadese marathon die begin november in Toronto wordt gehouden. Het is zonder twijfel een leuk plan voor het hele gezin, ideaal als je op zoek bent naar dingen om te doen in Toronto met kinderen.

Je kunt hardlopen of joggen en er zijn 5 km en 10 km gezinsroutes, evenals 1 km kinderroutes. Er is ook een halve marathon van 22 km en een hele marathon van 23 km. Sommige wedstrijden zijn gratis, maar voor andere moet je inschrijfgeld betalen. Meestal vindt de race plaats in de buurt van de havens, zodat je snel een glimp kunt opvangen van de cruises in Toronto.

Boek een rondvaart door Toronto

4. Mis de Black Friday en Cyber Monday aanbiedingen niet

vrouw met tassen|©Andrea Piacquadio
vrouw met tassen|©Andrea Piacquadio

Black Friday is een iconisch winkelevenement dat wordt gehouden in de Verenigde Staten, Canada en andere landen over de hele wereld. Het is feestelijk winkelen dat plaatsvindt in de laatste dagen van november, met speciale en beperkte aanbiedingen. Sommige mensen winkelen liever online om de rijen in fysieke winkels te vermijden. Cyber Monday, aan de andere kant, vindt plaats op de maandag na Black Friday, met als belangrijkste verschil dat het zich uitsluitend richt op online winkelen in technologie.

In de Verenigde Staten worden de data van Black Friday en Cyber Monday bepaald door Thanksgiving, d.w.z. ze vinden plaats één dag na de Thanksgiving-maaltijd. In Canada daarentegen valt het winkelen tijdens de feestdagen samen met de VS, want Thanksgiving of Jour de l **'**Action de Grâc is een atypisch Thanksgiving-feest dat deel uitmaakt van de leukste dingen om te doen in Toronto in oktober.

Naast het winkelen tijdens de feestdagen raad ik je aan om van deze dag te profiteren en de straat op te gaan, naar winkelcentra en outletwinkels. Je kunt een persoonlijke route samenstellen voor een rondleiding door Toronto en de belangrijkste gebieden leren kennen. Wandel bijvoorbeeld door Bloor Street in Yorkville, waar je de belangrijkste luxe winkels vindt, of verdwaal in Eaton Centre: een Canadees winkelcentrum met honderden winkels.

Boek een privérondleiding door Toronto

5. Geniet van de officiële start van de feestdagen tijdens Cavalcade of Lights

Lichtcavalcade op Nathan Phillips Square|©Harvey K
Lichtcavalcade op Nathan Phillips Square|©Harvey K

De feestdagen in Toronto beginnen vroeg, omdat Canadezen graag van november tot januari van de festiviteiten genieten. De Cavalcade of Lights wordt dan ook beschouwd als de officiële start van wat er te doen is met kerst in Toronto. Het is een jaarlijks evenement waarbij de kerstboom van de stad, die sinds 1967 op Nathan Phillips Square staat, wordt verlicht.

Het plein wordt verlicht met meer dan een half miljoen lichtjes, plus er zijn schaatsbanen, livemuziek, culturele optredens, gratis schaatsfeesten elke zaterdag en nog veel meer. Als je op zoek bent naar dingen die je 's avonds in Toronto kunt doen, kun je eind november een nachtelijke rondrit door de stad maken om de lichtjes aan te zien gaan.

Boek een nachtelijke rijtoer

6. Doe je voordeel met proeverijen tijdens het Toronto Chocolate Festival.

Internationaal filmfestival van Toronto|©alumni UBC
Internationaal filmfestival van Toronto|©alumni UBC

Als je van chocolade en voedselproeverijen houdt, mag je het Toronto Chocolate Festival niet missen. Dit festival, met Canadese evenementen tussen oktober en november, biedt een aantal van de beste culinaire tours in Toronto en een aantal van de beste chocoladeproeverijen in de stad:

 • Het Chocolade Bal: het is een luxe bal waar chocolade de hoofdrol speelt, met elk jaar een ander thema. Het evenement brengt geuren en smaken samen, met hartige en zoete aanbiedingen voor wie graag chocolade eet.
 • Chocoladecursussen: als u wilt leren hoe u de beste gerechten op basis van chocolade bereidt, mag u de cursussen met professionals niet missen. De duur en prijs van elke les varieert, en ze draaien ook om verschillende soorten chocolade.
 • Chocolate Afternoon Tea: in het weekend kunt u profiteren van dechocoladethee-middagen in de beste hotels in Toronto.

Boek een foodtour

7. Wees getuige van de zalmtrek

Springende zalm|©Gary J. Wood
Springende zalm|©Gary J. Wood

Van september tot november vindt in Toronto de zalmtrek plaats. Temperaturen onder 18°C creëren dan ideale omstandigheden voor duizenden zalmen om de Ontario River op te zwemmen. Het is een prachtig natuurspektakel, ideaal voor het hele gezin. Vanaf cruises in Toronto kun je de vissen naar dezelfde plek zien zwemmen waar ze geboren zijn en hun eieren leggen. Sommige vissen springen uit het water, zodat je onvergetelijke foto's kunt maken.

Ik raad aan om naar de Don River te gaan, een rivier op twintig minuten van het centrum van Toronto. Hier zitten de meeste vissen, dus als je van plan bent om minstens 3 dagen in Toronto te zijn, mag je dit plan niet missen. Andere plaatsen waar je getuige kunt zijn van springende zalmzijn de Humber River, Exploits River en Knight's Inlet. Buiten de stad kun je het spektakel ook aanschouwen bij North York, Don Valley River of Evergreen Brickworks.

Maak een rondvaart

8. Doe mee aan Toronto's kerstmannenparade

Kerstmannenoptocht Toronto|©Scott Rogers
Kerstmannenoptocht Toronto|©Scott Rogers

De Toronto Kerstmannenoptocht is een evenement dat plaatsvindt in Toronto op de derde zondag in november. De eerste parade werd gehouden in 1905 en is een van de oudste ter wereld, waardoor het een Canadese traditie is die duizenden mensen samenbrengt om de kerstsfeer te verwelkomen.

Het is een route door de straten van Toronto waar je thematische praalwagens, lokale bands en seizoensfiguren zoals elfen, rendieren, mevrouw Claus en de kerstman ziet. Het is absoluut de perfecte manier om je voor te bereiden op wat te doen in Toronto in december. De parade loopt meestal van Christie Pits Park naar St. Lawrence Market.

Andere parades die je niet mag missen in november is de Brampton Father Christmas Parade, die plaatsvindt op een locatie veertig minuten van het centrum van Toronto. Er zijn antieke praalwagens en een kerstritueel waarbij brieven van kinderen en volwassenen aan de Kerstman worden verzameld.

9. Ontdek de mode in Toronto

Mode Kunst Toronto|©Toronto Social Review
Mode Kunst Toronto|©Toronto Social Review

Als je van kunst en mode houdt, mag je Fashion Art Toronto in november niet missen. Dit is een cultureel evenement dat al sinds 2005 plaatsvindt en een multisensoriële showcase biedt met modeshows, kunsttentoonstellingen, livemuziek en lezingen met nationale en internationale ontwerpers. Er zijn activiteiten gedurende meerdere dagen in november, wanneer de herfsteditie plaatsvindt.

De onderscheidende factor van dit evenement is dat het ontwerpers samen laat werken met kunstenaars uit andere sectoren. Het omvat podiumkunsten, beeldende kunst, muziek en multimedia-evenementen. Het is ideaal voor een rondreis door Toronto op zoek naar kunst en cultuur, want er zijn meer dan 50 modeshows op minstens 25 locaties. Er worden ook lezingen en workshops georganiseerd voor alle doelgroepen, sommige evenementen zijn gratis terwijl je voor andere entree of een uitnodiging nodig hebt.

10. Bezoek een pumpkin patch voor het einde van de herfst

halloween pompoen|©Amelia Extra
halloween pompoen|©Amelia Extra

Pompoenen zijn het symbool van de herfst, dus in november mag je de kans niet missen om een pompoenpluk in Toronto te bezoeken. Dit is de ideale maand, want het is een geweldige manier om afscheid te nemen van Halloween. Het interessantste zijn de recreatieve activiteiten die plaatsvinden, die variëren afhankelijk van de locatie die je kiest.

Dit is een Noord-Amerikaanse traditie die ideaal is voor Canada. In de boomgaarden vind je maïsdoolhoven, maar ook dierenstallen en huifkartochten. Het is zonder twijfel een van de leukste dingen om te doen in Toronto en ik raad je aan om er even langs te gaan:

 • Merry Farms: als je van plan bent om minstens 2 dagen in Toronto te blijven, kun je seizoensgerechten proeven op deze beroemde boerderij. Het biedt ook meer dan 30 activiteiten, waaronder maïsdoolhoven, speeltuinen, achtbanen, hindernisbanen, tractorritten, huifkartochten en pompoenplukken.
 • Cooper's CSA Farm and Maze: de perfecte plek als je op zoek bent naar dingen om te doen in Toronto met kinderen, met maïsdoolhoven, pompoenplukken en nachtelijke doolhoven.
 • Strom's Farm & Bakery is een eigenzinnige boomgaard met een bakkerij, waar je desserts op basis van pompoen kunt proberen. Er is ook een strodoolhof en een tentoonstelling van meer dan duizend pompoenen in alle maten, smaken en kleuren.
 • Brook Farms is een Canadese boerderij, beroemd om zijn prachtige pompoenen in de herfst. Ze hebben ook andere fruitgewassen en stations voor het maken van ahornsiroop. De toegangsprijs is ongeveer 15 euro.