10 dingen om in december in Toronto te doen

In december kleedt de stad Toronto zich aan met kerstmarkten, winterfestivals, schaatsbanen, lichtjes en nog veel meer.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 dingen om in december in Toronto te doen

December Evening Glow |©Nick Kernick

December is een levendige maand, dus plan je reis naar Toronto in deze speciale tijd. De kerstvieringen staan in het middelpunt van de belangstelling en er zijn verschillende festivals met lichtshows, vuurwerkshows, schaatsbanen en nog veel meer. Ik raad je aan om goed voorbereid te gaan, want dit is het begin van de dingen die je in de winter in de stad kunt doen, met gemiddelde temperaturen van 3° tot -3°.

Als je van plan bent om ten minste 3 dagen in Toronto te zijn, raad ik je aan om van het hockeyseizoen te profiteren en een wedstrijd mee te pakken. Je kunt ook ontsnappen naar het Niagara Falls Winter Festival of Lights, genieten van het klassieke Notenkrakerspel, de belangrijkste kerstmarkten bezoeken en zelfs oudejaarsavond vieren. Ik breng je een complete lijst met activiteiten die je kunt doen in de belangrijkste provincie van Ontario in december!

1. Bezoek de kerstmarkt van Distillery Winter Village

Distilleerderij Winterdorp|©Kaeko
Distilleerderij Winterdorp|©Kaeko

In december wordt de stad overschaduwd door de kerstsfeer, dus je mag The Distillery Winter Village Christmas Market niet missen. Vroeger bekend als de Toronto Christmas Market, is het een traditionele en vrolijke halte tijdens deze maand. De markt bevindt zich in het Distillery District, waar je 19e-eeuwse gebouwen, koloniale huizen en straten vindt die zijn versierd met lichtjes en seizoensgebonden elementen.

Als je over de markt loopt, kom je een enorme kerstboom tegen op Trinity Square. Er zijn ook eethuisjes, waar je traditionele gerechten en recepten uit de hele wereld kunt proeven, zoals Venezolaanse gebakjes, Italiaanse polpette, Mexicaanse churros, Portugese pastéis en nog veel meer. De belangrijkste attractie zijn echter de moderne bars en openluchtkraampjes, gelegen boven wat ooit 's werelds grootste distilleerderij was.

Tijdens de wandeling raad ik je aan warm te blijven met een warm drankje. In de omgeving vind je cafés met warme chocolademelk, koffie of je kunt zelfs kiezen voor glühwein. Het is een geweldig plan als je op zoek bent naar dingen om te doen in Toronto in de winter. De meeste plekken hebben seizoensgebonden proeverijen, maar ook kampvuren, karaokedecks en verwarmde patio's.

Boek een rondleiding door het Distillery District

2. Vier het nieuwe jaar in Toronto

Oudejaarsavond|©Olya Sanakoev
Oudejaarsavond|©Olya Sanakoev

December is de laatste maand van het jaar en als je van plan bent om afscheid te nemen in Toronto, kun je profiteren van de nieuwjaarsvieringen. Er zijn veel leuke plannen, zoals naar Downtown gaan voor een gratis, multicultureel feest met livemuziek, een schaatsbaan, straatshows en verschillende dingen om te doen met kinderen in Toronto, evenals een vuurwerk countdown.

Een andere must-do is naar de waterkant van Lake Ontario gaan, waar aan het eind van de avond vuurwerk wordt afgestoken. Je kunt ook een halfuurtje naar Brampton rijden voor openluchtconcerten, schaatsbanen en een diner in de beste restaurants van de omgeving.

Je kunt op oudejaarsavond ook over de stad vliegen met de beste helikoptertours van Toronto. Het populairste plan is natuurlijk het grootste gratis nieuwjaarsfeest op Nathan Phillips Square, met cultureel entertainment, dj's en vuurwerk.

Boek een helikoptervlucht in Toronto

3. Wandel door de stad en geniet van de kerstverlichting

Kerstmarkt Toronto.|©Mavitz Photography
Kerstmarkt Toronto.|©Mavitz Photography

In december zijn er overal lichtjes die de straten van de stad versieren en verfraaien. Ik raad je aan om een rondrit door Toronto te maken en even langs Yorkville Park te gaan, waar meer dan 100 versierde bomen het gebied een magisch tintje geven. Tussen november en december zijn er meestal speciale evenementen zoals openluchtconcerten en lichtjes die worden ontstoken.

Als je je wandeling door de kerstverlichting wilt voortzetten, kun je naar het jaarlijkse Markham Festival of Lights gaan. Dit vindt plaats tussen november en december en omvat bezoeken van de kerstman, kleurrijke lichtshows, kerstliedjes en een enorme kerstboom midden in Main Street Markham.

In het Esplanade Park worden ook opvallende lichtshows gehouden en het ligt op vijftien minuten van het centrum. Hier vindt het Winter Lights evenement plaats, met dingen om te doen in Toronto met kinderen, livemuziek, kraampjes met eten op straat, openluchttheater en nog veel meer. Het evenement loopt van vrijdag tot zondag in november en december en is gratis toegankelijk.

Boek een rondleiding door Toronto

4. Probeer Canadese seizoensgerechten

kip eten|©Nadin Sh
kip eten|©Nadin Sh

In december is het de moeite waard om een foodtour te plannen om de populairste gerechten van de feestdagen te proeven. Canada is een multicultureel land, dus je vindt er een gevarieerde keuken, vooral in deze maand, met Franse, Indiase en Engelse invloeden, maar ook aanbod van immigrantengemeenschappen. Je kunt naar de kerstmarkten gaan, waar het gezellig druk is en waar je van alles kunt proeven.

Een andere optie is om je aan te melden voor een rondleiding met gids op de beste eettours van Toronto en iconische plekken om te eten in de stad te ontdekken. Een biertour door Toronto is ook een geweldige manier om warm te blijven in december. Gerechten die je zeker moet proberen zijn kalkoen met aardappelen, salade en wijn, maar ook gehakttaart, bagels, cacaokoekjes en nog veel meer.

Boek een foodtour door Kensington Market

5. Bezoek het Niagara Falls Winter Festival of Lights

Winter lichtfestival|©Naturally in Niagara
Winter lichtfestival|©Naturally in Niagara

Canada biedt een verscheidenheid aan entertainment en natuurlijke schoonheden, zoals de Niagara Falls: een wonder dat is verdeeld tussen Ontario en New York. Het ligt op ongeveer een uur rijden van het centrum van Toronto, maar het is het helemaal waard. Mis het Winter Festival of Lights niet, een evenement dat plaatsvindt van november tot januari en de winter en de eerste kerstverlichting in de regio verwelkomt.

Het is een gratis evenement met kunsttentoonstellingen, geluiden en lichtjes. Het is een interactieve ervaring die de hele nacht doorgaat en er zijn elke vrijdag vuurwerkshows. Je kunt vanuit Toronto naar Niagara Falls gaan om dit leuke festival mee te maken. Een andere optie om een voorproefje te krijgen van de Niagara Falls is om kaartjes te kopen voor Little Canada in de stad, waar je miniatuurtentoonstellingen van de watervallen kunt zien.

Boek een tour naar Niagara Falls

6. Geniet van een voorstelling van De Notenkraker in Toronto

Meisjes repeteren in de balzaal|©Culture Days Fête de la culture
Meisjes repeteren in de balzaal|©Culture Days Fête de la culture

Elk jaar presenteert het National Ballet of Canada De Notenkraker, met verschillende voorstellingen die de feestdagen in vervoering brengen. Het is een ideaal plan als je van plan bent om dingen te doen in Toronto met kinderen. Deze voorstelling is echt de moeite waard, want de decoraties en kostuums zijn adembenemend. Het is een magische ervaring die begint bij 50 euro per persoon.

Het toneelstuk is de perfecte weergave van Kerstmis omdat het draait om het verhaal van twee Russische broers in de 19e eeuw die in hun dromen op reis gaan om de perfecte kerstavond te beleven. Dit evenement vindt meestal plaats in het Four Seasons Centre, hoewel andere balletgezelschappen ook hun eigen voorstellingen houden in het Toronto International Ballet Theater.

7. Woon een hockeywedstrijd bij

Air Canada Centrum, Toronto|©Beauty Playin 'Eh
Air Canada Centrum, Toronto|©Beauty Playin 'Eh

Sport is belangrijk in Canada, dus het is een must als je je een echte Canadees wilt voelen. Vooral in december is het ijshockeyseizoen het spannendst en zijn er bijna elke dag wedstrijden. Over het algemeen zijn er wedstrijden in de herfst, winter en lente, want ze vinden plaats van oktober tot april. Met deze ervaring kun je genieten van de Toronto Maple Leafs, het plaatselijke team dat bekend is komen te staan als het beste in de wereldhockeycompetitie.

Houd er rekening mee dat het in december gemakkelijker is om aan kaartjes te komen, omdat de meeste mensen zich concentreren op vakantieactiviteiten. Bovendien zijn er dan meer wedstrijden in de thuisarena, het Air Canada Centre.

Daarnaast kun je in de club rondleidingen krijgen, memorabilia en truien kopen, genieten van spelavonden voor kinderen en de mogelijkheid hebben om de ijsarena te betreden. Ticketprijzen beginnen bij 100 euro per persoon, hoewel dit kan variëren afhankelijk van het seizoen en hoe ver van tevoren je je tickets koopt.

8. Mis het Winter Wonderland Festival niet!

Canada's Wonderland|©Jeremy Thompson
Canada's Wonderland|©Jeremy Thompson

Om er even helemaal uit te zijn, raad ik je een leuk plan aan dat ideaal is voor het hele gezin. Het is het Canada's Wonderland Winter Wonderland Festival dat wordt gehouden in het themapark Canada's Wonderland in Vaughan, een ministadje in Ontario op veertig minuten van Downtown. Het is vooral een geweldige optie als je op zoek bent naar dingen om te doen in Toronto met kinderen.

Het is een unieke en leuke wintervakantie-ervaring met kerstbomen, lichtshows, schaatsbanen op SnowFlake Lake, allerlei eetkraampjes en nog veel meer. Ik raad aan om van tevoren kaartjes te reserveren, want de drukte is meestal groot. Kaartjes beginnen bij 24 euro per persoon, hoewel er ook groepspassen beschikbaar zijn.

9. Beleef de magie van Kerstmis in Casa Loma

Casa Loma Kerstmis in het kasteel|©Clement Lo
Casa Loma Kerstmis in het kasteel|©Clement Lo

In december moet je de kersttour van Toronto's Casa Loma doen, die een Christmas at the Castle aanbiedt. Het is een magische en unieke ervaring die plaatsvindt tijdens het kerstseizoen en beschikbaar is tot begin januari. De tuinen zijn versierd met kleurrijke lichtjes, er staat een enorme boom in de Grote Zaal en er is een speelgoedfabriek voor kerstmannen geïnstalleerd. De show is beschikbaar van 17:00 tot 20:00 uur.

Liefdadigheidsevenementen worden gehouden tijdens de maand december, evenals kerstliedjesshows, goochelshows en warme chocolademelkstations. Casa Loma is een neogotisch kasteel op een heuveltop in een prestigieuze Canadese wijk. Het is een van de toeristische topattracties die je niet mag missen als je op zoek bent naar dingen om te doen in Toronto met Kerstmis.

Dit kasteel behoorde toe aan Sir Henry Pellatt en Lady Pellatt, die rond 1914 de beste feesten in de regio organiseerden en grote energiebedrijven bezaten. Daarom raad ik je aan om een rondleiding over het kasteelterrein te plannen en alle verdiepingen te verkennen:

Eerste verdieping

 • Het terras en de tuinen: die lijken op Tudor kastelen en zijn voorzien van waterfonteinen, beeldhouwwerken en andere elementen die tijdens de kerstperiode worden verfraaid.
 • De bibliotheek: een indrukwekkend gedecoreerde ruimte die door de jaren heen bewaard is gebleven.
 • De serre: De serre valt op door zijn Italiaanse marmeren vloer, versmolten met marmer dat in Ontario is geproduceerd. Het werd vroeger gebruikt als een bron van stoom om het kasteel warm te houden in de winter.
 • Sir Henry's Study: je kunt gebruik maken van Toronto tours om deze indrukwekkende hoek binnen te gaan en geheime doorgangen te ontdekken.
 • De Grote Zaal: het plafond valt op door de gegraveerde figuren en het is het mooiste deel van het kasteel waar verschillende kerstactiviteiten plaatsvinden.

Eerste verdieping

 • Lady Pellatt's Suite: een kijkje waard als je van geschiedenis, kunst en architectuur houdt.
 • Guest Suite: een elegante kamer waar bezoekers werden ontvangen.
 • Sir Henry Pellatt's suite: dit is een kamer met een geheim gedeelte, waar je zeker een kijkje moet nemen.

Derde verdieping en stallen

 • Queen's Own Rifles Museum: waarschijnlijk een van de beste musea in Toronto op het gebied van geschiedenis. Het verzamelt collecties in een kleine hal en is een stop waard.
 • Shed: hier werden tuinmaterialen opgeslagen.
 • Stables: je kunt hier ronddwalen en wat leren over de geschiedenis, want vroeger woonden hier de paarden van de familie Pellett.
 • Automobielmuseum: dit is een ruimte met collecties antieke auto's, waarvan de meeste dateren uit het begin van de 21e eeuw.

10. Bekijk de kerstboom in Eaton Centre en de kerstsfeer in CN Tower

Kerstboom in Eaton Centre|©Richard Eriksson
Kerstboom in Eaton Centre|©Richard Eriksson

Deze maand mag je de hoogste kerstboom van Canada niet missen. Hij staat opgesteld in het Eaton Centre en is een gratis gezinsactiviteit. Hij is ongeveer 30 meter hoog, wat ongeveer drie verdiepingen hoog is in het winkelcentrum. De verlichting van de boom is een van de beste dingen om te doen in Toronto in november. Op sommige dagen zingen de belangrijkste koren van de stad kerstliederen, wat de winkelsfeer verlevendigt.

Een andere must-see is de CN Tower, een iconisch oriëntatiepunt in Toronto. In december wordt hij omringd door schaatsbanen en is het de perfecte plek om vuurwerkshows te bekijken en te genieten van het beste lokale uitzicht.

Hij heeft ook een ronddraaiend restaurant dat over de hele stad uitkijkt en is alleen gesloten op 25 december. Als je van een uitdaging houdt, kun je op het EdgeWalk platform springen en een paar minuten over wolken lopen.

Andere dingen die je in december in Toronto kunt zien en doen

Kerst in Toronto|©Amanda Catching
Kerst in Toronto|©Amanda Catching
 • Ga rodelen op opblaasbare sneeuwglijbanen in het Chicopee Tube Park in Kitchener, een uur van het centrum van Toronto.
 • Schaats op Nathan Phillips Square en waan je op de ijsbanen in New York, of vlucht naar het Ice Skating Trail om in het bos te schaatsen en te genieten van de wilde dieren.
 • Geniet van de vakantiemusical Elf in de grote plaatselijke theaters.
 • Ga naar de Holiday Fair in the Square, een markt die in december plaatsvindt en ideaal is om te winkelen, lokale gerechten te proeven of te genieten van vakantieplezier met het gezin.

Tips voor een bezoek aan Toronto in december

December in Toronto|©Amanda Catching
December in Toronto|©Amanda Catching
 • Vermijd de ijsbanen in het weekend, want dan is het vaak drukker.
 • Als je van plan bent om een hockeywedstrijd bij te wonen, koop dan van tevoren kaartjes, want die raken uitverkocht naarmate de wedstrijd dichterbij komt.
 • Draag warme kleren, het is meestal een koude maand.
 • Pas op voor ijsvlekken, ze kunnen gaten verbergen en zijn meestal te vinden aan de rand van de stad.
 • In het geval van een storm of extreme kou raad ik je aan om door de gangen van de Underground City (de PATH) te lopen, die het centrum van Toronto met elkaar verbindt.