Dingen om te doen op het Tiananmenplein in Beijing

Het Plein van de Hemelse Vrede ligt in het centrum van Beijing en herbergt enkele van de interessantste bezienswaardigheden van de stad. Ontdek ze!

Andressa García

Andressa García

11 minuten lezen

Dingen om te doen op het Tiananmenplein in Beijing

Het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing | ©Peter Connolly

Het plein werd een historische en symbolische plaats van protest in China na zeven weken van demonstraties, bekend als het Tiananmen Plein protest of beweging. Maar buiten dat heeft dit plein veel te laten zien aan toeristen, ver van de meer recente historische gebeurtenissen.

De poort naar de Verboden Stad is een van de interessantste bezienswaardigheden op het Plein van de Hemelse Vrede. Je kunt ook een aantal belangrijke symbolen van de stad bekijken en zelfs wat tijd doorbrengen met rondwandelen op het plein. Wat je ook wilt doen, een bezoek aan het Tiananmen Plein is een van de beste dingen om te zien en te doen in Beijing.

1. Ga het Mao Zedong Mausoleum binnen

Mao Zedong Mausoleum| ©warwor3
Mao Zedong Mausoleum| ©warwor3

In het midden van het plein staat het Mausoleum van Mao Zedong, de oprichter van de Volksrepubliek China. Dit is een van de populairste en drukst bezochte toeristische plekken in Beijing en het is ook de plek waar het gebalsemde lichaam van de beroemde communistische leider wordt bewaard. Maar voordat je het mausoleum binnengaat, moet je je spullen achterlaten in een kluisje aan een kant van het plein.

Binnen in het mausoleum kun je het lichaam van de voormalige leider Mao Zedong zien en je zult onder de indruk zijn van hoe de Chinese menigte hun respect voor hem tonen door bloemen te offeren en te buigen.

Eén ding dat je in gedachten moet houden als je deze plek bezoekt, is dat het belangrijk is om respect te tonen en je netjes te gedragen binnen de omheining. Om deze plek te bezoeken raad ik je aan een rondleiding door Beijing en het Plein van de Hemelse Vrede te boeken.

Interessante details

 • Prijs: De toegang is gratis als je je paspoort bij je hebt.
 • Openingstijden: Je kunt elke dag van 5.00 tot 22.00 uur naar binnen.
 • Locatie: gelegen naast de zuidelijke poort van de Verboden Stad op het Plein van de Hemelse Vrede.

Boek een rondleiding door Beijing

2. Slenter door Dashilar

In Dashilar| ©Robert Brauneis
In Dashilar| ©Robert Brauneis

Als je op zoek bent naar een interessante plek om rond te wandelen in de buurt van het Plein van de Hemelse Vrede, dan is Dashilar een zeer aangename buurt om koffie te drinken, in Beijing-stijl gelakte eend te eten, souvenirs te kopen en jezelf te verliezen in de kleine steegjes die typisch zijn voor Beijing en bekend staan als hutongs.

Vroeger was dit de plek waar koopmansgroepen zich in de 13e eeuw vestigden, maar na verschillende reconstructies is het veranderd in een soort themapark, hoewel het nog steeds een authentieke plek is. Ik raad je aan een rondleiding door Beijing en het Plein van de Hemelse Vrede te boeken om het in detail te ontdekken.

Het is ook een plek die bekend staat om zijn oude winkels en traditionele architectuur, die door de jaren heen bewaard is gebleven. Een ding waar deze plek bekend om staat is dat, hoewel het meerdere keren is herbouwd, het nog steeds de traditionele aantrekkingskracht heeft die het altijd heeft gekenmerkt. Het is zeker een goede plek om te bezoeken tijdens een tour door de hutongs van Beijing.

Interessante details

 • Prijs: Dit is een openbare plek, dus er wordt geen entree geheven.
 • Openingstijden: Dashilar is een voetgangersgebied dat meestal de hele dag en nacht open is.
 • Locatie: Xicheng in Beijing, China

Boek een tour door Beijing

3. Mis het spektakel van het hijsen en strijken van de vlag niet

Op het Plein van de Hemelse Vrede| ©watchsmart
Op het Plein van de Hemelse Vrede| ©watchsmart

Het Plein van de Hemelse Vrede is een indrukwekkend monument van 38 meter hoog dat het erfgoed en de grootsheid van China vertegenwoordigt. Het is gemaakt van marmer en graniet en heeft vijf gouden sterren die de Communistische Partij van China en de vier provincies van het land vertegenwoordigen. De bouw van het monument begon in 1952 en werd voltooid in 1958. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de populairste toeristische attracties van Beijing en een belangrijk symbool van het moederland en de nationale eenheid.

Ik raad je aan om, indien mogelijk, een tour door Beijing en het Tiananmen Plein te boeken tijdens zonsopgang en zonsondergang om getuige te zijn van het hijsen en strijken van de vlag. Tijdens deze ceremonies voert de erewacht van het Volksbevrijdingsleger de ceremonie uit, wat veel toeschouwers trekt, vooral lokale toeristen uit andere provincies.

Als je deze ceremonies van dichtbij wilt zien, kun je speciaal bij de Poort van de Hemelse Vrede gaan staan en kijken hoe de soldaten de vlag salueren terwijl het volkslied speelt. Dit is zeker een evenement moet je op je lijst van dingen om te bezoeken in de stad, en daarvoor adviseer ik aanmelden voor een Beijing fietstour die je meeneemt bij zonsondergang naar de vlag te verlagen te zien.

Details van belang

 • Prijs: Je kunt het belangrijke monument bezoeken zonder te betalen, want het is een openbare plek.
 • Openingstijden: Je kunt deze plek op elk moment bezoeken, maar als je de hefceremonie wilt zien, moet je elke zonsopgang en zonsondergang gaan.
 • Locatie: de vlag bevindt zich op het Tiananmen Plein in Beijing.

Boek een rondreis door Beijing

4. Ontdek de Klokkentoren

Trommeltoren in Beijing| ©Frühtau
Trommeltoren in Beijing| ©Frühtau

Deze 46,7 meter hoge toren is in vele opzichten uniek en is een populaire toeristische attractie. Hij is uitgerust met 25 enorme trommels en was oorspronkelijk bedoeld om de tijd in Beijing aan te geven, een taak die hij zes eeuwen lang vervulde onder de Yuan-, Ming- en Qing-dynastieën. Het is getuige geweest van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis, zoals de verovering van China op de Mongolen en andere soortgelijke situaties.

Als je de Drum Tower in Beijing bezoekt, zul je zien dat het een zeer kleurrijk en authentiek gebouw van twee verdiepingen is. Binnen kun je de 25 trommels zien die vroeger de uren van de dag aangaven. Hoewel er vandaag de dag nog maar één trommel over is, is een bezoek aan deze plek nog steeds, samen met de kungfu-shows in Beijing, een van de must-do activiteiten in de stad, vooral omdat deze trommel enorm is, met een diameter van 1,4 meter en een hoogte van 2,2 meter.

Deze unieke trommel wordt niet meer gebruikt om de uren van de dag aan te geven, maar je kunt nog steeds zien hoe experts 15 minuten lang op de trommels slaan in een show die vier keer per dag plaatsvindt, dus het is zeker een goede plek om te bezoeken en zowel de lokale bevolking als toeristen te ontmoeten. Ontdek meer door een rondleiding door Beijing te boeken.

Interessante details

 • Prijs: Je moet ongeveer $4,5 betalen om van de binnenruimtes van de Klokkentoren te kunnen genieten.
 • Openingstijden: De openingstijden kunnen variëren, maar de klokkentoren is bijna altijd geopend voor het publiek tussen 9.00 en 17.30 uur.
 • Locatie: Je vindt de klokkentoren op de Gulou Dong Dajie straat in het Dongcheng district van Beijing, China.

Boek een rondleiding door Beijing

5. Bewonder de Tiananmen Poort

Door de Tiananmen Poort| ©Shande Villa
Door de Tiananmen Poort| ©Shande Villa

De Tiananmenpoort is een historisch monument in het centrum van de stad. Boek een rondleiding door Beijing en het Tiananmenplein en maak kennis met dit culturele en politieke icoon, de plek waar het portret van voorzitter Mao Zedong hangt en waar belangrijke ceremonies en parades worden gehouden.

Het is ook bekend omdat in 1989 het bloedbad van Tiananmen plaatsvond, waarbij de Chinese regering demonstranten onderdrukte die democratische hervormingen eisten.

Het is ook de ingang tot de Verboden Stad, het keizerlijke paleis van de Ming- en Qing-dynastie, die je verplicht moet bezoeken als je naar Beijing reist. De Tiananmen Gate is een populaire plek voor toeristen uit de hele wereld, maar het is ook een belangrijk symbool van de geschiedenis en politiek van China.

Interessante details

 • Prijs: om de Tiananmen-poort te betreden betaal je ongeveer € 9 per persoon. Als je met ouderen of mensen met een handicap reist, kun je minder betalen.
 • Openingstijden: Tiananmen Gate is elke dag geopend tussen 8.30 en 17.00 uur.
 • Locatie: De poort bevindt zich op het gelijknamige plein.

Boek een rondleiding door Beijing

6.Bewonder het Monument voor de Helden van het Volk

Monument van de Volkshelden| ©sftrajan
Monument van de Volkshelden| ©sftrajan

Het Monument voor de Helden van het Volk is een grote granieten obelisk op het Plein van de Hemelse Vrede en is het grootste standbeeld in de Chinese geschiedenis. Het werd opgericht om de martelaren te herdenken die sneuvelden in verschillende revolutionaire gevechten in de 19e en 20e eeuw. Het is de plek waar gewoonlijk nationale rouwherdenkingen worden gehouden.

Op de voorkant van het monument staat de inscriptie: "De helden van het volk zijn onsterfelijk", gekerfd in Mao's handschrift. Het staat precies in het midden van het Plein van de Hemelse Vrede en werd opgericht in 1958. Dit standbeeld is een herinnering aan de geschiedenis en de offers die anderen hebben gebracht voor het land en zijn volk.

Het is ook belangrijk voor je om te weten over deze plek, dat het een monument is dat een vrouwelijk figuur voorstelt die op haar beurt de eenheid en kracht van het Chinese volk symboliseert. Je mag de kans niet missen om een rondleiding door Beijing en het Plein van de Hemelse Vrede te boeken, het in detail te ontdekken en een paar foto's te nemen.

Interessante details

 • Prijs: dit is een openbare plek, dus je hoeft niets te betalen voor de entree.
 • Openingstijden: je kunt de obelisk de hele dag en nacht bezoeken, zonder tijdsbeperkingen.
 • Locatie: deze obelisk bevindt zich in het midden van het Tiananmen Plein.

Boek een rondleiding door Beijing

7. Bezoek de Tempel van de Hemel

Tempel van de Hemel| ©m w
Tempel van de Hemel| ©m w

De Tempel van de Hemel ligt aan de zuidkant van de oude stad Beijing, vlakbij het Tiananmenplein in de wijk Xuan Wu. Het is een enorme tempel met een oppervlakte die bijna twee keer zo groot is als die van de Verboden Stad, dus het is zeker een bezoek waard tijdens je rondreis door Beijing.

Dit was de plek waar de Ming- en Qing-keizers rituelen en offers hielden om de hemel te eren en om goede oogsten te vragen. De organisatie is nauw verbonden met de Chinese kosmologie en is gebaseerd op de houding en het respect van de keizer voor de riten. De kleuren, vormen, geluiden en posities van de gebouwen vertegenwoordigen het complexe ontwerp van het universum.

De Tempel van de Hemel is een van de belangrijkste en interessantste plekken in de stad, aangezien het sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Rondom de tempel kun je ook een groot park bezoeken waar je Beijingers Taijiquan en Qigong ziet beoefenen of zelfs plezier ziet maken met dansen en zingen.

Interessante details

 • Prijs: om de Tempel van de Hemel binnen te gaan betaal je ongeveer €5 per persoon.
 • Openingstijden: je kunt deze plek bezoeken tussen 6.00 en 22.00 uur, maar houd er rekening mee dat de laatste toegangstijd rond 21.00 uur is.
 • Locatie: de Tempel van de Hemel ligt in de wijk Xuan Wu, vlakbij het Tiananmen Plein in Beijing.

Boek een rondleiding door Beijing

8. Bekijk de Grote Hal van het Volk

Grote Hal van het Volk| ©thokaty
Grote Hal van het Volk| ©thokaty

De Grote Hal van het Volk is een zeer belangrijk gebouw in Beijing. Deze plek werd in 1959 geopend als een van de "Tien Grote Gebouwen" om de tiende verjaardag van de Volksrepubliek China te vieren. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest interessante bezienswaardigheden op het plein en in de hele stad.

Dit superbouwwerk staat aan het westelijke uiteinde van het Plein van de Hemelse Vrede en is een van de meest representatieve iconen voor de regering van de Volksrepubliek China en voor de Communistische Partij. Omdat het een politiek strategische plek is, vindt hier de vergadering van het Nationaal Congres van de Communistische Partij van China plaats, die sinds 1982 elke vijf jaar wordt gehouden, en het Centraal Comité van de partij, wat een jaarlijks terugkerend evenement is.

De Grote Hal van het Volk accepteert bezoekers, maar om deze plek te betreden kun je alleen door de Oostpoort, waarboven een embleem van de Volksrepubliek China staat. Na deze poort vind je een grote hal die naar de Centrale Hal leidt. Binnen kun je ook het Grand Auditorium zien, dat een capaciteit heeft van bijna 10.000 mensen.

Interessante details

 • Prijs: je betaalt ongeveer 5 € per persoon om van deze plek te genieten.
 • Openingstijden: je kunt de Grote Hal van het Volk bezoeken van 6 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds.
 • Locatie: enda Huitang West Road, aan de westkant van het Tiananmenplein in Beijing, China.

Boek een rondleiding door Beijing

9. Bekijk de structuur van het Nationale Operagebouw

Nationaal Operagebouw| ©Enrique RG
Nationaal Operagebouw| ©Enrique RG

Een van de beste dingen om te zien en te doen in Beijing, vooral als je een passie hebt voor opera, is om het National Grand Theatre te zien, ook wel bekend als "The Egg". Het is een uniek ontworpen gebouw van de Franse architect Paul Andreu, dat zijn deuren opende in juni 2007.

Je kunt het theater betreden via een foyer die zich onder een kunstmatig meer bevindt, en eenmaal binnen kun je genieten van een ruimte die plaats biedt aan bijna 6.500 mensen. De buitenkant van het theater is een koepel van titanium en glas die op het water drijft, waardoor het zonder twijfel een van de meest emblematische gebouwen van de stad is.

Een van de opvallendste dingen aan deze locatie is dat het binnenin verschillende ruimtes heeft alsof het een stadswijk is. Je vindt er straten, pleinen, winkel- en rustruimtes, wachtkamers en restaurants. Dus als je de Opera binnengaat, zul je denken dat je een stad binnen de stad binnengaat. Binnen vind je ook verschillende kunstruimtes en tentoonstellingen die open blijven voor het publiek.

Interessante details

 • Prijs: voor een bezoek aan dit indrukwekkende gebouw betaal je ongeveer € 5 per persoon.
 • Openingstijden: Je kunt deze plek bezoeken tussen 9.00 en 17.30 uur. Het is ook elke dag van de week geopend, behalve op maandag.
 • Locatie: het ligt vlak naast het Plein van de Hemelse Vrede.

Boek een rondleiding door Beijing

10. Kom dicht bij de Poort van de Hemelse Vrede

Poort van de Hemelse Vrede| ©Julien Mercier
Poort van de Hemelse Vrede| ©Julien Mercier

De Poort van de Hemelse Vre de is het grootste en meest iconische monument in de Verboden Stad van Beijing. Je zult onder de indruk zijn van de enorme omvang van deze poort, die een brede en hoge boog heeft met drie doorgangen, waarvan de middelste is gereserveerd voor de keizer. Aan de buitenkant van de poort zie je enorme marmeren pilaren en beelden van keizerlijke wachters.

Bovenop de poort zie je een gouden inscriptie die bekend staat als 'Zhengyangmen'. Je ziet ook een paar bronzen leeuwen, één aan elke kant van de poort, die staan voor macht en geluk.

Tegenwoordig is deze plek heel belangrijk voor het Chinese communistische gedachtegoed en het portret van Mao Zedong bewaakt zelfs de ingang van de Verboden Stad. De reden hiervoor is dat Mao hier in 1949 de oprichting van de Volksrepubliek afkondigde, na de val van de Qing-dynastie en het vertrek van de laatste keizer. Aarzel niet om een van de beste tours door Beijing te boeken en maak kennis met alle geschiedenis.

Interessante details

 • Prijs: Er zijn geen kosten verbonden aan het bezichtigen van de Hemelpoort omdat het een openbare plek is, dus je kunt naar binnen zonder te betalen.
 • Openingstijden: Je kunt deze plek elke dag zien tussen 8.30 en 17.00 uur.
 • Locatie: Gelegen op het Tiananmen Plein.

Boek een rondleiding door Beijing