Beijing in 1 dag: alles wat je moet weten

Beijing is een fascinerende stad in de buurt van de Chinese Muur, waar je veel attracties kunt zien, zelfs als je de stad maar een dag bezoekt.

Lorena Morales

Lorena Morales

8 minuten lezen

Beijing in 1 dag: alles wat je moet weten

Tempel van Peking | ©zhang kaiyv

De hoofdstad van China is een gigantische metropool die wordt bezocht door toeristen van over de hele wereld, vooral voor een tour naar de Chinese Muur vanuit Beijing, maar het is ook de thuisbasis van vele toeristische attracties die het een zeer interessante bestemming op zich maken.

Als je maar een dag in de stad bent, maak je dan geen zorgen, want je zult in staat zijn om veel van de dingen te zien en te doen in Beijing.

Rondleiding op het Plein van de Hemelse Vrede

Door de Tiananmen Poort| ©Shande Villa
Door de Tiananmen Poort| ©Shande Villa

De eendaagse route in Beijing begint op het Plein van de Hemelse Vrede, een van de belangrijkste pleinen van het land, omdat hier de Volksrepubliek China werd uitgeroepen en belangrijke historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

Het ligt in het centrum van Beijing, waar veel van de bezienswaardigheden van de stad zich bevinden, maar je moet je ervan bewust zijn dat het altijd bewaakt wordt, dus je moet je paspoort laten zien en je tassen laten zien om naar binnen te mogen.

Het Tiananmen Plein is een van de grootste pleinen ter wereld, 880 bij 500 meter, en je kunt er op eigen houtje omheen lopen of tijdens een van de rondleidingen door de stad Beijing.

Wat is er te zien op het Plein van de Hemelse Vrede?

Onder de attracties die je kunt zien op het Tiananmen Plein zijn de volgende: - Monument voor de Helden van het Volk: een eerbetoon aan de helden die hun leven gaven in de revolutionaire strijd.

 • Tian'anmen Gate: ligt ten noorden van het plein en toont het portret van Mao Zedong.
 • Nationaal Museum van China: het op twee na grootste ter wereld.
 • Mao Zedong Mausoleum: hier ligt het gebalsemde lichaam van de communistische leider die de Volksrepubliek China oprichtte.
 • Grote Hal van het Volk: gebouwd om de 10e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek te herdenken.
 • Het eerste treinstation van Beijing

Als je het Plein van de Hemelse Vrede grondig wilt leren kennen en geen enkel detail wilt missen, is mijn advies om een rondleiding te boeken die je niet onverschillig zal laten.

Meer informatie

 • Locatie: 4 Jingshan Front St, Dongcheng, Beijing, China.
 • Openingstijden: dagelijks van 5.00 tot 22.00 uur.
 • Toegang: gratis.
 • Aanbevelingen: neem een paspoort mee, want dat moet worden getoond bij binnenkomst.

Boek de tour van de Chinese Muur, de Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede

Bezoek de Verboden Stad

Verboden Stad| ©cattan2011
Verboden Stad| ©cattan2011

Na een bezoek aan het Plein van de Hemelse Vrede kun je de Verboden Stad bezoeken, een paleizencomplex van 114 gebouwen waar 24 Chinese keizers 500 jaar lang leefden en regeerden, tussen de 15e en 20e eeuw, en dat door Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het ligt tegenover het Plein van de Hemelse Vrede, dus je kunt er te voet naartoe.

Een rondleiding door de Verboden Stad kan ongeveer 2-3 uur duren, omdat het ongeveer 72 hectare beslaat.

Je kunt van tevoren een kaartje kopen op de website van de Verboden Stad of een rondleiding huren waarbij een gids je alle ins en outs van dit architectonische wonder uitlegt. Oh, en vergeet trouwens niet je rugzak en paspoort te laten zien als je binnenkomt.

Wat te zien in de Verboden Stad

Tot de bezienswaardigheden die je niet mag missen behoren

 • Tiananmen Gate: ligt in het noorden en is de toegangspoort tot de stad.
 • Gesneden marmeren trap: de reliëfs en mythologische motieven zijn werkelijk oogverblindend.
 • Yuhuyuan Keizerlijke Tuin: 7000 m2 ruimte met kunstmatige heuvels, paviljoens, bloemen, terrassen, zalen en tempels.
 • Poort en de Hall of Supreme Harmony: de belangrijkste hal in de stad.

De toegangsprijs is exclusief een bezoek aan de Schatgalerij of de Muur van de Negen Draken, en exclusief een audiogids in je eigen taal, maar die kun je voor een beetje extra kopen. Dus als je de Verboden Stad grondig wilt leren kennen, raad ik je aan om je aan te melden voor een rondleiding zodat je niets mist.

Meer informatie over de Verboden Stad

 • Locatie: 4 Jingshan Front St, Dongcheng, Beijing, China.
 • Openingstijden: dagelijks van 8.30 tot 17.00 uur. Van november tot maart om 16.00 uur gesloten. Gesloten op maandag.
 • Toegangsprijs: ongeveer €8 in het hoogseizoen, dat loopt van april tot oktober, en ongeveer €6 in het laagseizoen, dat loopt van november tot maart.
 • Aanbevelingen: neem documentatie mee, want je moet door controles om binnen te komen. Controleer of het open is voordat je gaat op de website van de Verboden Stad.

Boek de Grote Muur van China, Verboden Stad en Tiananmen Tour

Bewonder de Tempel van de Hemel

Tempel van de Hemel| ©m w
Tempel van de Hemel| ©m w

Een andere must-see attractie in Beijing is de Tempel van de Hemel, een van de belangrijkste en grootste tempels in China. Hij ligt op ongeveer 5 km van de Verboden Stad en is met de metro in een paar minuten te bereiken.

De Tempel van de Hemel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en de rondleiding duurt ongeveer 2 uur. Naast het cirkelvormige altaar mag je de Harvest Prayer Hall, de Emperor's Vault, het Fasting Palace en de Shenyue Department niet missen.

In het enorme park waar het zich bevindt, van ongeveer 273 hectare, kun je mensen Taijiquan en Qigong zien beoefenen, dansen, zingen en foto's nemen. Er is ook een natuurhistorisch museum en winkels met eten en drinken.

Meer informatie over het park

 • Locatie: 4 Jingshan Front St, Dongcheng, Beijing, China.
 • Openingstijden: Dagelijks van 6.00 tot 22.00 uur. Van november tot maart opent het om 6.30 uur. Gesloten op maandag.
 • Toegangsprijs: €2 in het hoogseizoen (april tot oktober) en iets minder in het laagseizoen (november tot maart). Toegang tot de attracties moet apart worden betaald en kost ongeveer €1-2 per attractie.
 • Aanbevelingen: neem je paspoort mee, want je wordt gevraagd het te laten zien als je binnenkomt. Controleer voordat je gaat de openingstijden op de website van de Tempel van de Hemel.

Geniet van de zonsondergang vanaf Coal Hill

Jingshan Park| ©Enrique RG
Jingshan Park| ©Enrique RG

Vervolgens stel ik voor dat je terugkeert naar de wijk van de Verboden Stad om de zonsondergang te bekijken in Jingshan Park, ook wel bekend als Coal Hill. Dit is een kunstmatige heuvel van 45 meter hoog, vanwaar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de Verboden Stad en Beijing.

De klim duurt ongeveer 10 minuten en er zijn treden, dus het is niet toegankelijk voor rolstoelen of kinderwagens.

Hoe dan ook, het is een erg leuk park om rond te lopen, zelfs als je niet naar de top kunt, met tuinen en straatshows. Je kunt er ook mensen zien dansen, touwtje springen of dansen met kleurrijke linten op traditionele dansen zoals Dai Cai Wu Dao.

Meer informatie

 • Locatie: 44 Jingshan W St, Xicheng District, Beijing, China.
 • Openingstijden: dagelijks van 6.00 tot 21.00 uur van april tot oktober; en van 6.30 tot 20.00 uur van november tot maart.
 • Toegangsprijs: meestal minder dan €1 per persoon.

Wandel 's nachts door de Wangfujing Markt

Wangfujing voedselstraat| ©Enrique RG
Wangfujing voedselstraat| ©Enrique RG

Een goede plek om 's avonds te bezoeken is de Wangfujing Markt, die twee blokken ten oosten van de Verboden Stad ligt. De Wangfujing Straat is een 1,5 km lange voetgangersstraat met ongeveer 700 winkels van allerlei aard. Je vindt er warenhuizen, tweedehands boekwinkels, antiek, zijde, satijn en lederen handwerk. Erlangs lopen is een van de beste dingen om 's avonds te doen in Beijing.

In het gebied dat bekend staat als Wangfujing Snack Street kun je ook spiesjes vinden die gemaakt zijn met exotische ingrediënten zoals spinnen, slangen, schorpioenen en zeepaardjes. Het is meer een toeristische attractie dan een oosterse gewoonte, die veel toeristen voor de lol proberen.

Je kunt ook andere gerechten uit Beijing proberen, zoals Dim Sum (een gevulde knoedel), Jiaozi (gevulde knoedels), Zhajiangmian (Chinese noedels) of Chuan'r (vleesspiesjes), maar als je naast het traditionele eten ook meer over de cultuur wilt leren, kun je het beste een culinaire rondleiding door Beijing volgen, onder leiding van een expert. En als je een originelere ervaring wilt beleven, raad ik je aan een gastronomische tour in een tuk tuk te boeken, niet te missen!

Meer info

 • Openingstijden: de winkels zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 21.00 uur. Wangfunji Snack Street is open tot 23.00 uur.
 • Advies: in Beijing is het gebruikelijk om te onderhandelen, dus aarzel niet om betere prijzen te vragen. Meestal wordt in het begin een prijs gevraagd die ongeveer 10 keer zo hoog is.

Dit is mijn voorgestelde route om Beijing in één dag te leren kennen, gevolgd door tips over hoe je het meeste uit je verblijf kunt halen. Als je meer dagen in de stad blijft, mag je de Chinese Muur van Beijing en de beste tempels van Beijing niet missen, attracties die deze toeristische bestemming beroemd hebben gemaakt.

Boek een gastronomische tuk tuk tour

Reizen door Beijing

Metro in Beijing| ©Chris Youlden
Metro in Beijing| ©Chris Youlden

Verkeersopstoppingen komen vaak voor, dus de beste manier om je in Beijing te verplaatsen is met de metro. Om dezelfde reden kun je beter geen taxi's of bussen nemen tijdens de spitsuren. Idealiter blijf je in het centrale gebied, omdat je van daaruit de belangrijkste toeristische attracties te voet kunt bereiken.

Een andere mogelijkheid als je maar kort in de stad bent, is gebruik te maken van de Beijing Hop on Hop off bussen, omdat deze hun route langs de belangrijkste bezienswaardigheden organiseren, of een rondleiding door Beijing te huren, omdat de tourbedrijven weten hoe ze files moeten vermijden.

Boek een bustransfer naar de Grote Muur

Tips voor een bezoek aan Beijing

Straten in Beijing| ©Pierre Metivier
Straten in Beijing| ©Pierre Metivier

De stad Beijing, met meer dan 22 miljoen inwoners, is een hectische stad waar je altijd en overal veel mensen zult zien. Daarom is de beste tijd om de stad te bezoeken van half oktober tot november, wanneer het herfst of zelfs winter is en er minder toeristen zijn.

Een van de hindernissen die je in de stad moet overwinnen is de taal, vooral bij metrohaltes, waar de routebeschrijving in het Chinees is. Er zijn veel plaatsen waar je vertalingen in het Engels kunt lezen, dus wees voorbereid om in het Engels te lezen. Het is in ieder geval het beste om een schriftelijke routebeschrijving in het Chinees bij je te hebben, zodat je de weg kunt vragen en/of een taxi kunt nemen.

De stad Beijing ontvangt elke dag bezoekers, dus houd er rekening mee dat je in de rij moet staan om de toeristische attracties te bekijken. Alle bezienswaardigheden hebben beveiliging en je moet je paspoort laten zien en je tassen laten zien om binnen te komen, wat de wachttijd nog langer maakt. Daarom moet je altijd je paspoort bij je hebben.

Boek een tour naar de Grote Muur en de Ming Tombs