10 Dingen om te doen in Beijing in de winter

De lage temperaturen in de Chinese hoofdstad nodigen je uit om in de winter te genieten van de sneeuw, festivals, warme maaltijden en nog veel meer.

Lorena Morales

Lorena Morales

9 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Beijing in de winter

Winter in Beijing | ©Peter Moore

Beijing, een stad met een grote bevolking, wordt door veel reizigers bezocht. Als je in de winter gaat, is het een ideale tijd om toeristische attracties te bezoeken, zoals de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede en zelfs de Chinese Muur.

De winter is ook ideaal om te schaatsen, skiën of snowboarden; om ongelooflijke ijssculpturenfestivals bij te wonen; om te genieten van de heerlijkste warme gerechten of om plezier te maken op oudejaarsavond. Dus als je van plan bent om Beijing in de winter te bezoeken, zul je ongetwijfeld versteld staan van alles wat er in en rond de stad te ontdekken valt. Ben je er klaar voor?

1. Proef de beste gerechten in Beijing op een originele manier, met een tuk tuk tour

Tangyuan| ©Alpha
Tangyuan| ©Alpha

Het koude weer nodigt ons uit om warme gerechten te eten die ons troosten en energie geven. Daarom is de winter de beste tijd om een gastronomische tour in een tuk tuk te boeken en de typische seizoensgerechten te proberen.

Tot de populairste Chinese gerechten die perfect zijn voor de winter behoren:

 • Hot pot, dat is een pittige bouillon met verschillende ingrediënten zoals groenten, tofu, dumplings, eieren, noedels, vlees en zelfs zeevruchten. Het wordt geserveerd in een grote kom die door iedereen aan tafel wordt gedeeld. In veel restaurants kun je de ingrediënten kiezen en kijken hoe ze worden gekookt.
 • Tangyuan, een zoete soep met knoedels van rijstmeel, wordt bereid om de winterzonnewende, Nieuwjaar of het Lantaarnfestival te vieren. Deze balletjes worden met de hand gemaakt en kunnen worden gevuld met verschillende ingrediënten zoals dadels, amandelen, pinda's of walnoten. Ze kunnen ook worden gemaakt met hartige ingrediënten zoals vlees of groenten.

Boek een gastronomische tuk tuk tour

2. Bezoek het Plein van de Hemelse Vrede

Door de Tiananmen-poort| ©Shande Villa
Door de Tiananmen-poort| ©Shande Villa

Het Plein van de Hemelse Vrede is een van de grootste pleinen ter wereld. Het wordt ook bijna het hele jaar door bezocht, dus het is ideaal om het in de winter te bezoeken wanneer er minder toeristen zijn.

Er is veel te zien op het Plein van de Hemelse Vrede, want het is de plek waar in 1949 de Volksrepubliek China werd uitgeroepen en waar veel belangrijke historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Het ligt naast de Verboden Stad, dus het is gebruikelijk om ze samen te bezoeken tijdens een dagtrip naar Beijing. Het wordt ook bewaakt en je moet je paspoort en tassen laten zien om binnen te komen.

Als je het in detail wilt zien, raad ik je aan de Tiananmen Square tour te boeken. Op het plein kun je emblematische gebouwen zien:

 • Het Nationaal Museum van China, een van de belangrijkste ter wereld.
 • De Tiananmenpoort, waar de Volksrepubliek China werd uitgeroepen.
 • Het Monument voor de Helden van het Volk, ter nagedachtenis aan de revolutionaire strijd van de 19e en 20e eeuw.
 • De Grote Hal van het Volk.
 • Het Mausoleum van Mao Zedong, waar zijn gebalsemde lichaam ligt en mensen hem offers brengen.

Boek de Tiananmen Square Tour

3. Geniet van het winterse landschap van de Chinese Muur

Chinese Muur in de winter| ©tacowitte
Chinese Muur in de winter| ©tacowitte

De winter is een goed moment om een tour naar de Chinese Muur te boeken, die is uitgeroepen tot een van de 7 wereldwonderen, omdat de sneeuw het omringende landschap een bijzondere charme zal geven. Bovendien is het dan niet zo druk als in de lente of zomer in Beijing.

Er zijn verschillende delen van de muur die je kunt bezoeken, afhankelijk van je conditie of hoe ver je wilt lopen. In de winter zijn tochten met een lage moeilijkheidsgraad, zoals Mutianyu of Badaling, meer geschikt voor kinderen en ouderen. Routes van gemiddelde moeilijkheidsgraad zijn Simatai en Jinshanling (10 km), terwijl Jiankou geschikt is voor meer getrainde mensen.

Alle delen van de Grote Muur zijn interessant, d.w.z. er is er geen beter dan de andere. Wat betreft hoe je bij de Chinese Muur komt, kun je met de bus of metro gaan in ongeveer 2 uur, een bustransfer naar de Chinese Muur boeken of een tour boeken, wat in deze tijd van het jaar het handigst en comfortabelst is.

Boek een Grote Muur Tour

4. Maak een ontspannen rondleiding door de Verboden Stad

Verboden Stad| ©cattan2011
Verboden Stad| ©cattan2011

De Verboden Stad is een paleizencomplex van zo'n 114 paleizen en gebouwen, van waaruit de keizers van de Ming- en Qing-dynastieën regeerden tussen de 15e en 20e eeuw. Binnen kun je, naast de unieke architectuur van de paleizen, beelden, reliëfs, tuinen, sieraden, schilderijen en keramiek zien die je versteld zullen doen staan.

In dit complex heeft alles een symbolische betekenis of heeft het te maken met Feng Shui, wat je bij een snel bezoek waarschijnlijk zal ontgaan. Daarom is de winter een van de beste tijden om Beijing te bezoeken en de geheimen van deze plekken tot in detail te leren kennen. De site beslaat ongeveer 72 hectare, dus het zal je enkele uren kosten om er rond te lopen. Mijn aanbeveling is om de Verboden Stad-tour te boeken om er zeker van te zijn dat je geen enkel detail mist.

Er zijn plekken waar je kunt eten en drinken, hoewel de prijzen misschien iets hoger lijken dan buiten het complex. Vergeet niet je paspoort mee te nemen en je ticket voor de Verboden Stad van tevoren te boeken. Enkele must-see bezienswaardigheden van dit historische complex zijn:

 • De gracht met bevroren water die de Stad omringt.
 • De Tiananmen Poort, waar de Volksrepubliek China werd uitgeroepen.
 • De gebeeldhouwde marmeren trap, waarop reliëfs van draken en andere mythologische motieven zijn gebeeldhouwd.
 • De keizerlijke Yuhuyuan tuin, die ongeveer 7000 m2 beslaat met kunstmatige heuvels, terrassen, hallen, tempels en bloemen.
 • De Hall of Supreme Harmony, de belangrijkste hal in de Verboden Stad, waar belangrijke gebeurtenissen zoals de proclamatie van de keizers of het nieuwe jaar werden gehouden.
 • De Schatgalerij: hier kun je juwelen, kronen en andere kostbare voorwerpen van de keizers zien.
 • De Negen Draken Muur, die ongeveer 30 meter lang is.

Boek de Verboden Stad Tour

5. Ontdek de belangrijkste tempels en paleizen van Beijing.

Tempel van de Hemel| ©m w
Tempel van de Hemel| ©m w

Beijing is een stad die beroemd is om zijn tempels en paleizen vol symboliek, die ongetwijfeld tot de beste opties behoren om van te genieten in de winter, wanneer je meer lokale inwoners dan toeristen tegenkomt en je ze op je gemak kunt bezichtigen. Enkele van de beste tempels van Beijing zijn:

Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel is een van de belangrijkste tempels in China, die een gebedsplaats was voor de keizers van de Ming- en Qing-dynastieën. Hij ligt op slechts 5 km van het centrum van Beijing. Het ligt in een park van ongeveer 273 hectare, dus het kost je wat tijd om er rond te lopen. Binnen mag je onder andere het cirkelvormige altaar, de Hall of Harvest Prayer, de Emperor's Vault en het Fasting Palace niet missen.

 • Locatie: 4 Jingshan Front St, Dongcheng, Beijing, China.
 • Openingstijden: Dagelijks van 6:30 tot 22:00 van november tot maart. Attracties zoals de Gebedshal en de Echomuur openen om 8.00 uur en sluiten om 17.00 uur. Gesloten op maandag.
 • Toegangsprijs: Algemene toegang per persoon is ongeveer €2 van november tot maart). Toegang tot de attracties is ongeveer €1-2 per attractie.
 • Aanbevelingen: neem je paspoort mee om binnen te komen.

Tempel van de Lama of Yonghe Tempel

De Lama Tempel is een van de beroemdste Tibetaans boeddhistische tempels buiten Tibet, waar je monniken in gewaden en mensen die wierook aansteken en bidden kunt zien, omdat het een actief boeddhistisch klooster is. Als je de Lama Tempel tour boekt, zie je het grootste Boeddhabeeld ter wereld, 18 meter hoog. Vlakbij de tempel ligt een gebied met hutongs, traditionele Chinese buurten, waar je kunt zien hoe de lokale bevolking leeft en in een aantal van de winkels kunt snuffelen.

 • Locatie: 4 Jingshan Front St, Dongcheng, Beijing, China.
 • Openingstijden: dagelijks van 9.00 tot 16.00 uur van november tot maart. Gesloten op maandag.
 • Toegangsprijs: algemene toegang per persoon is ongeveer €2 van november tot maart.
 • Aanbevelingen: Paspoort verplicht voor toegang.

Boek de Lama Tempel tour

6. Veel plezier op de Winterfestivals

Lantaarn Festival| ©William Leonard
Lantaarn Festival| ©William Leonard

Als je de stad in de winter bezoekt, en na het nemen van een aantal van de beste tours in Beijing, heb je de kans om verschillende festivals bij te wonen, veel van hen gerelateerd aan ijs en sneeuw. Hier is een selectie van enkele van de interessantste, zodat je kunt kiezen welke je het leukst vindt.

 • Lantaarn Festival, of Lantaarn Festival: Dit vindt plaats in februari, ter gelegenheid van het Lunar New Year. Het vindt plaats bij de eerste volle maan van het maanjaar en luidt de lente in. Het is een traditie die begon in 206 voor Christus, geïnitieerd door de Ming-keizer van Han. Tijdens het festival worden huizen, winkels, parken en straten versierd met gekleurde lantaarns met een raadsel erop geschreven, en als iemand het raadsel oplost kan hij een prijs winnen. Er zijn ook dansvoorstellingen, optochten, braderieën en er kunnen vuurwerkshows zijn.
 • Longqing ijs- en sneeuwlantaarnfestival: wordt elk jaar in januari en februari gehouden in Longqing, 85 km van Beijing. Je kunt er talloze kleurrijke lantaarns en ijssculpturen zien die je versteld zullen doen staan, evenals met lichtjes versierde bomen. Toegang tot het Ice Lantern Festival kost ongeveer €25. Een zeer interessante optie, maar verder weg van Beijing (5 uur rijden), is het Harbin Ice Festival, waaraan beeldhouwers uit de hele wereld deelnemen en ware kunstwerken creëren. Het wordt gehouden in de maand januari.
 • Vogelnest ijs- en sneeuwfestival: Tijdens de maand januari verandert het Nationaal Stadion van Beijing in een enorme ijs- en sneeuwbaan en worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals schaatsen, skiën op een kunstmatige heuvel, ijshockey en een sneeuwpark. Toegang tot het Bird's Nest Festival kost ongeveer €15.

7. Schaatsen op de bevroren meren

Schaatsen op bevroren meren| ©cligste
Schaatsen op bevroren meren| ©cligste

Als de temperatuur onder het vriespunt zakt, veranderen de meren van Beijing in schaatsbanen waar het hele gezin van kan genieten. Op deze banen kun je niet alleen schaatsen op traditionele schaatsen, maar ook fietsen op rails of elektrische auto's, en glijden op stoelen op rails.

Een favoriete plek om te schaatsen is Kunming Lake, het grootste meer van Beijing, dat wordt omringd door tuinen en paleizen, waaronder het niet te missen Zomerpaleis. Ook populair is het Houhai meer, dat in het centrum van Beijing ligt, in een gebied waar prinsen en edelen hun landhuizen bouwden.

8. Vier het nieuwe jaar in China

Nieuwjaar vieren| ©Frühtau
Nieuwjaar vieren| ©Frühtau

Het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste zes dagen van de maankalender, meestal in de maand januari. De manier waarop je begint bepaalt hoe de rest van het jaar zal verlopen, dus voeren ze zuiveringen uit en brengen ze offers aan hun voorouders. Ze komen ook samen om traditioneel voedsel te eten zoals Chinese ravioli, vis of niangao, een rijstmeelcake. Het is gebruikelijk om geld te geven in versierde rode enveloppen, vooral aan kinderen.

Er zijn in deze tijd van het jaar ook veel festivals in Beijing, zoals het Lantaarnfestival, waarbij je overal in de stad kleurrijke lantaarns ziet, en tempelmarkten, waar mensen met wierook gaan bidden. De Ditan Tempel, Changdian Tempel en Dongyue Tempel zijn erg populair en vinden plaats tussen 9.00 en 16.00 uur ongeveer.

Er zijn ook straatfeesten, zoals de traditionele draken- en leeuwendans, optochten en kunstshows, en ambachtelijke en voedselbeurzen, vooral zoetigheden. Vuurwerk is bij verschillende gelegenheden verboden vanwege de milieuvervuiling die het veroorzaakt, maar het is overal in de stad te zien.

9. Skiën en snowboarden in de buurt van Beijing

Snowboarden| ©Visit Almaty
Snowboarden| ©Visit Almaty

Er zijn talloze skigebieden in de buurt van Peking met hellingen van verschillende moeilijkheidsgraden waar je sneeuwsporten kunt beoefenen en kunt genieten van het prachtige landschap. De pistes zijn uitgebreid voor de Olympische Winterspelen van 2022, dus er zijn mogelijkheden voor alle niveaus.

Een van de belangrijkste skigebieden is Beijing Huaibei, 80 km van Beijing, dat heel dicht bij de Chinese Muur ligt, dus het uitzicht is geweldig. Naast de 4,5 km aan pistes is dit skigebied de thuisbasis van 's werelds hoogste kabelbaan op 1200 m.

Ook in Chongli, op 3 uur van Beijing, zijn er verschillende moderne skigebieden zoals Fulong Four Seasons Town, met 37 pistes, en Wanlong, met 32 pistes.

10. Bekijk de bevroren watervallen van Taoyman Xiangu

Bevroren waterval| ©ilesour
Bevroren waterval| ©ilesour

Zoals je kunt zien, zijn er genoeg dingen te zien en te doen in Beijing. Om deze lijst af te sluiten, in Miyun County, ongeveer 100 km van Beijing, ligt Taoyuan Fairy Valley, een bos met vijvers, meren, bronnen en een 50 meter hoge waterval die in de winter bevriezen en een niet te missen ijslandschap bieden met grotten en gebeeldhouwde vormen die alleen koude temperaturen kunnen creëren.

Naast het bekijken van het winterlandschap, bezoeken veel mensen deze plek om te ijsklimmen bij Taoyuan Waterfall, die verschillende moeilijkheidsgraden biedt. In de vallei vind je ook de Longquan waterval, die meer geschikt is voor beginners en ongeveer 20 meter hoog is.