Berlijn in 1 dag: een gids om het beste uit je bezoek te halen

Hoe organiseer je een dag in de Duitse hoofdstad - is het een onmogelijke missie of haalbaar?

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

8 minuten lezen

Berlijn in 1 dag: een gids om het beste uit je bezoek te halen

Berlijn, Duitsland | ©Ingo Joseph

Natuurlijk kan dat! Met een beetje organisatie kun je de essentiële dingen zien. 24 uur Berlijn is een goed tussendoortje. Als je niet meer tijd hebt, weet ik zeker dat je wordt aangemoedigd om terug te komen, want er is genoeg te zien en te doen in de Duitse hoofdstad.

De geschiedenis en skyline van de stad zijn getekend door de wonden van de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Berlijn heeft echter nooit opgegeven en staat vandaag de dag bekend om zijn sfeer van vrijheid. Onze tour begint in Mitte, de meest centrale wijk van de stad.

Wandel aan de voet van de Brandenburger Tor

Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo
Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo

Een icoon van de Koude Oorlog. Het silhouet was te zien vanaf de nabijgelegen muur en burgers konden het niet van dichtbij zien. Toen de muur werd gebouwd, stond de Brandenburger Tor in het "niemandsland" tussen oost en west. De constructie dateert uit de 18e eeuw en was geïnspireerd op de Akropolis in Athene. Op het hoogtepunt springt de strijdwagen met vier paarden, geleid door de gevleugelde godin van de overwinning, in het oog.

Om er vanaf de kathedraal te komen, moet je de rivier oversteken via de Schlossbrücke-brug. Eenmaal aan de andere kant van de rivier volg je de Unter den Linden boulevard en vind je het monument voor je. Al met al duurt de wandeling ongeveer twintig minuten. Het zal voorbij vliegen omdat dit de belangrijkste laan van de stad is.

Boek je dinercruise in Berlijn

Ontdek de Führerbunker en het Monument voor de Vermoorde Joden van Europa

Holocaust Gedenkteken| ©a.canvas.of.light
Holocaust Gedenkteken| ©a.canvas.of.light

Neem vanaf de Brandenburger Tor de Wilhelmstrasse en rijd door tot de kruising van de Franz. Straße en Hannah-Arendt-Straße. Ga deze laatste straat in en een paar meter verder zie je een kleine parkeerplaats omringd door betonnen gebouwen uit de jaren 1980. Zonder een bord met uitleg en de veelvuldige aanwezigheid van toeristen zou je er waarschijnlijk voorbij lopen zonder iets te merken. De parkeerplaats verbergt echter een van de donkerste plekken van Berlijn.

De ruïnes van de Führerbunker, Hitlers laatste schuilplaats, liggen ondergronds verborgen. Het was het centrum van de nazi-regering in 1945 en kan niet worden bezocht; de geheimen zijn voor altijd begraven. Als je andere bunkers in de hoofdstad wilt bezoeken, kun je vertrouwen op de rondleidingen van Berliner Unterwelten die je meenemen naar de ingewanden van de Duitse hoofdstad.

Wat je wel kunt bezoeken en met de hand kunt aanraken is het Monument voor de Vermoorde Joden van Europa dat een paar meter verderop ligt. Het is een groot gebied met 2711 betonnen stèles die een waar labyrint vormen.

Je kunt er aan beide kanten in en eenmaal binnen ervaar je een gevoel van desoriëntatie. Het monument werd ingehuldigd in 2005 en is ontworpen door Peter Eisenman.

Boek de Berlijn Derde Rijk Tour

Leer meer over de geschiedenis van Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo
Checkpoint Charlie| ©Giuseppe Milo

Toen de Koude Oorlog Berlijn verdeelde, was Checkpoint Charlie de "heetste" grensovergang. Het was niet alleen een doorgangspunt tussen West en Oost, maar ook een plek voor spionnen en voortvluchtigen van wie de verhalen in tientallen boeken en films zijn verteld. Het ligt aan de Friedrichstraße 43/45 en kan worden bereikt door de Wilhelmstraße te nemen, een klein stukje van de Leipziger Straße en de Mauerstraße.

Aan het einde van de straat zie je een groot bord met een soldatengezicht en een kraam met zandzakken. Als je dichterbij komt zie je ook het beroemde "You are living the american sector".

Als je geïnteresseerd bent in verhalen die verband houden met de muur en de meer bizarre ontsnappingspogingen, raad ik een bezoek aan het Mauer Museum aan.

Een goede optie voor je dagtrip naar Berlijn is om een deel van de stad te bezichtigen met een van de sightseeingbussen. Ze brengen je allemaal naar de belangrijkste bezienswaardigheden met het voordeel dat je kunt in- en uitstappen bij de haltes die je het meest interesseren en je tijd kunt nemen.

Boek de sightseeingbus in Berlijn

Bezoek het Joods Museum

Joods museum Berlijn| ©Stephan Herz
Joods museum Berlijn| ©Stephan Herz

Wie zei dat hedendaagse architectuur je niet kan ontroeren? Het Joods Museum is gevestigd in een zigzaggend gebouw dat is ontworpen door architect Daniel Libeskind. Van buiten lijkt het op een uitgesneden davidster en de hoeken en geometrie geven het een eigenaardig uiterlijk.

Binnen is een permanente tentoonstelling te zien die het verhaal vertelt van het Joodse volk vanaf de middeleeuwen tot nu. De culturele instelling is elke dag van de week geopend van 10:00 tot 19:00 uur. Om het te bereiken vanaf Checkpoint Charlie hoef je maar een paar minuten naar het zuiden te lopen.

Mis Kreuzberg niet, de Turkse wijk

Straten van de Turkse wijk| ©Jeanne Menjoulet
Straten van de Turkse wijk| ©Jeanne Menjoulet

De volgende halte op onze route ligt iets verderop. Het is ongeveer een kwartier lopen. Kreuzberg is de hipsterwijk bij uitstek. Het wordt gekenmerkt door straatkunst en de kosmopolitische sfeer die in de straten hangt.

Als je de kriebels krijgt, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om de restaurants in de buurt uit te proberen. Aangezien dit een Turkse wijk is, waarom probeer je geen authentieke kebab? In dat geval kun je terecht bij Imren, een instituut in Berlijn. Als je zin hebt in Turks eten, raad ik je de lamskoteletjes bij Adana Grillhaus aan. Voor meer informatie raad ik je aan het bericht over Kreuzberg te lezen.

Bekijk de muurschilderingen van de East Side Gallery van dichtbij

Fietsen door de East Side Gallery| ©Eric Gilliland
Fietsen door de East Side Gallery| ©Eric Gilliland

Het langste stuk muur dat nog overeind staat, ligt aan de andere oever van de Spree. Steek de rivier over om de grootste openluchtgalerie ter wereld te bereiken. De East Side Gallery is ontstaan als reactie op de pas veroverde vrijheid.

Na de val van de muur kwamen honderden kunstenaars van over de hele wereld naar Berlijn om te schilderen op wat er nog van over was. Het resultaat is een enorme verzameling graffiti die doet denken aan het tijdperk van verdeeldheid. Je kunt dit gebied bekijken tijdens een van de Belin fietstochten.

Een van de beroemdste muurschilderingen is de kus tussen Brezjnev en Honecker, de ruziënde leiders van die tijd. Op een andere muurschildering staat een Trabant afgebeeld - de symbolische auto van Oost-Duitsland - die de beroemde slagboom oversteekt. Het was een model met bescheiden prestaties en zeer eenvoudige mechanica dat een symbool van een tijdperk is gebleven.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van dit model en er een van dichtbij wilt zien, raad ik je aan een bezoek te brengen aan het Trabimuseum (Zimmerstraße 14/15).

Boek een fietstour door Berlijn

Bewonder de Berliner Dom

Kathedraal van Berlijn| ©Dmitry Kirillov
Kathedraal van Berlijn| ©Dmitry Kirillov

Fiets terug naar het centrum langs de oevers van de rivier de Spree. Op het Museumeiland zelf vind je het grootste godshuis van de stad: de Berliner Dom.

De kerk werd gebouwd in de 15e eeuw en heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan. Zijn huidige uiterlijk dankt hij aan keizer Wilhelm II, die het werk toevertrouwde aan Julius Carl Raschdorff. De keizer gaf de architect een duidelijke opdracht: de nieuwe kerk moest wedijveren met de Sint-Pieter in Rome en de Sint-Pauluskathedraal in Londen.

Aan de buitenkant valt de Berliner Dom op door zijn stijl, die een mengeling is van Italiaanse renaissance en barokke kunst. Binnen is de belangrijkste attractie de crypte van de Hohenzollerns, het belangrijkste dynastieke mausoleum in Duitsland. Gelukkig hebben de koninklijke graftombes (en de kathedraal zelf) de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog overleefd. Tijdens het conflict stortte de koepel van de kerk in en woedde er een grote brand.

Boek een rondleiding door Berlijn

Wandel naar Alexanderplatz

Alexanderplatz| ©Sven Masuhr
Alexanderplatz| ©Sven Masuhr

Vanaf de Berlijnse kathedraal hoef je maar een paar minuten door de Mitte te lopen om het oude hart van Oost-Berlijn te bereiken. Het is het beroemdste plein van de stad en het icoon ervan is de Wereldklok (Die Weltzeituhr) die sinds 1969 over het gebied waakt. Hij werd ontworpen om de 20e verjaardag van de oprichting van de Duitse Democratische Republiek te herdenken en geeft de exacte tijd aan in elke uithoek van de wereld.

Een paar meter verderop domineert de tv-toren het plein. Dit is een andere bezienswaardigheid die je gezien moet hebben en het is zeker de moeite waard om naar de top te gaan om van het uitzicht te genieten. Vergeet niet dat als je de Berlin Pass hebt, je geld kunt besparen als je naar boven gaat.

Boek tickets voor de TV-toren in Berlijn

Ga op zoek naar straatkunst op de meest onverwachte plaatsen

Straatkunst in Berlijn| ©Jeanne Menjoulet
Straatkunst in Berlijn| ©Jeanne Menjoulet

Kunst is overal in Berlijn, zelfs in de rustige Dietrich-Bonhoeffer Straße. Neem vanaf Alexanderplatz de Otto-Braun Straße en loop ongeveer 10/15 minuten; je komt dan al snel uit bij de Greifswalder Straße 1.

Stop even en kijk in de tuin van het gebouw, je ziet de kunstinstallatie "Die Rücken der Kuhn" (de terugkeer van de koeien). Reuzenkoeien "grazen" op de verticale muur van het gebouw. Het werk is van de plaatselijke kunstenaar Sergej Dott.

Sluit de dag af in een origineel restaurant

Volkspark Friedrichshain| ©Jorge Franganillo
Volkspark Friedrichshain| ©Jorge Franganillo

De laatste stop op onze route is Volkspark Friedrichshain, het oudste openbare park van Berlijn. In het park en op een steenworp afstand van de vijver van het park ligt Schoenbrunn, een restaurant en biergarten met een Oostenrijks-mediterrane fusionkeuken.

Het restaurant gebruikt lokale ingrediënten en staat bekend om zijn ongewone recepten. Probeer de Stiermarkse kip met aardappel- en radijssalade, de Zuid-Tiroolse spinazieknoedels of de ossenhaas in Rieslingsaus.

Als jemet kinderen reist, is Volkspark Friedrichshain een aanrader. Het heeft een kinderspeelplaats, voetbal-, basketbal- en beachvolleybalvelden, een klimmuur en een halfpipe voor skateboarders en skaters.

In de warmere maanden is er ook een openluchtbioscoop met ongeveer 300 zitplaatsen. In dat geval raad ik aan om 's avonds te gaan in plaats van laat op de dag.

Is Berlijn een dagtrip waard?

Sightseeing Bus, Berlijn| ©Emilio Labrador
Sightseeing Bus, Berlijn| ©Emilio Labrador

Berlijn is niet klassiek mooi. Het heeft minder klassieke monumenten en gebouwen dan andere Europese hoofdsteden, maar niemand kan ontkennen dat het iets speciaals heeft. De vrijheid van de straten en de alomtegenwoordige straatkunst geven het een uniek karakter.

Eén dag is het minimum om van haar charmes te genieten, maar mijn advies is om de Duitse hoofdstad voor minstens drie dagen te boeken. Vooral als je het beroemde nachtleven van Berlijn wilt proeven.

Als je weinig tijd hebt, is een andere goede optie een sightseeingbus. Met een hop-on/hop-off ticket kun je in- en uitstappen waar je maar wilt. Je kunt comfortabel zitten en het uitzicht bewonderen vanaf het bovendek. Deze tickets zijn soms inclusief een rondvaart over de rivier de Spree.