Berlijn in 2 dagen: alles wat je moet weten

Dus je plant een tweedaagse trip naar Berlijn en je weet niet welke plekken je prioriteit moeten geven? Hier lees je hoe je je rondreis kunt organiseren om van alle belangrijke plekken te proeven.

Katherine Betances

Katherine Betances

7 minuten lezen

Berlijn in 2 dagen: alles wat je moet weten

Berlijn | ©VV Nincic

Berlijn staat in de top 10 van de meest bezochte steden in Europa en heeft een charme waar je verliefd op wordt; als je maar een paar dagen hebt om deze prachtige bestemming te verkennen, is het noodzakelijk om zorgvuldig de belangrijkste activiteiten te organiseren om het meeste uit de stad te halen en alles te zien wat Berlijn te bieden heeft.

DAG 1: Bekijk de belangrijkste historische monumenten van Berlijn.

Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo
Brandenburger Tor| ©Giuseppe Milo

De eerste dag van jouw sightseeingtour door Berlijn is bedoeld om de belangrijkste historische monumenten te verkennen. Ik raad je aan om door het centrale gebied te wandelen en pleinen, boulevards, musea en overheidsgebouwen te bezoeken.

Unter den Linden

Begin de ochtend van je eerste dag in Berlijn met een wandeling langs een van de belangrijkste lanen van de stad en waar veel van de meest representatieve historische gebouwen staan; veel van deze gebouwen hebben schade opgelopen en zijn gerenoveerd tijdens de conflicten die de hoofdstad hebben geteisterd. Enkele opmerkelijke gebouwen langs de Unter den Lindenson Boulevard: het gebouw van de Nieuwe Garde, de Berlijnse Opera, de Humboldt Universiteit en andere.

Brandenburger Tor en Pariser Platz

Aan het einde van de Unter den Linden boulevard vind je een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn, de beroemde Brandenburger Tor. Het monument dat ooit een van de belangrijkste toegangspoorten tot het oude Berlijn was, ligt aan de voet van de Paiser Platz, een van de belangrijkste historische pleinen.

Boek een rondleiding door Berlijn

Rondleiding Duits Parlement

Het is slechts vier minuten lopen van de Paiser Platz naar de ingang van het voormalige Rijksdaggebouw. Dit is het beste moment om de huidige zetel van het Duitse parlement te leren kennen. Organiseer een excursie om de glazen koepel en het beroemde museum te bezoeken; in deze ruimte kun je genieten van een belangrijk en modern historisch museum, de glazen structuur is ontworpen om te functioneren als een uitkijkpunt van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt over het centrum van Berlijn.

 • Openingstijden: Dagelijks van 8.00 tot middernacht.
 • Toegangsprijs: Gratis, maar je moet vooraf kaartjes voor de Reichstag reserveren.
 • Duur van het bezoek: 40 minuten tot 1 uur.

Neem een lunchpauze in het Reichstag Restaurant

Tijdens je bezoek aan de Reichstag kun je van de gelegenheid gebruik maken om te lunchen in een van de meest karakteristieke restaurants van Berlijn, het Reichstag Restaurant. Het is gelegen op het dak van het gebouw naast de glazen koepel van Norman Foster. Het is een fantastische daktuin met een adembenemend uitzicht over de stad.

 • Specialiteit: Moderne Duitse keuken gemaakt met verse regionale producten.
 • Reserveren verplicht: Ja, vooral tijdens de drukke zomermaanden in Berlijn.

Holocaustmonument

Holocaustmonument| ©a.canvas.of.light
Holocaustmonument| ©a.canvas.of.light

Als je in zuidelijke richting langs de Ebertstraße loopt, kom je na 10 minuten lopen het Holocaust Memorial tegen. Het bestaat uit 2711 betonnen blokken en is een gedenkteken voor de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa zijn vermoord.

 • Openingstijden: Van april tot september zijn de officiële openingstijden dinsdag tot zondag van 10.00 tot 20.00 uur; van oktober tot maart van 10.00 tot 19.00 uur.
 • Toegangsprijs: De toegang is gratis.
 • Duur van het bezoek: De rondleiding duurt een uur.

Boek een rondleiding door het Derde Rijk op Berlijn

Potsdamer Platz en uitzichtspunt Panorama Punkt

Het plein en zijn omgeving, ooit het centrum van de Berlijnse bedrijvigheid, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest door bombardementen. Tijdens de Koude Oorlog werd het in tweeën gedeeld door de Berlijnse Muur; overblijfselen van dit historische verleden zijn er nog steeds en de Kollhoff Toren en het Panoramapunkt uitkijkplatform op het plein zijn een bezoek waard en bieden een van de beste uitzichten over het centrum van Berlijn.

 • Openingstijden: Het uitkijkplatform is voor het publiek geopend van 10.00 tot 22.00 uur.
 • Toegangsprijs: Toegang tot het uitkijkplatform Panorama Punkt kost €7,50 voor een volwassene.
 • Duur van het bezoek: Je kunt 1 tot 2 uur besteden aan een rondleiding over het plein, het uitkijkplatform en enkele van de omliggende gebouwen.

Boek tickets voor Panoramapunkt op Berlin

Checkpoint Charlie

De naam van de beroemdste doorgangspost aan de voormalige Berlijnse Muur die de hoofdstad tijdens de Koude Oorlog in tweeën deelde. Dit punt werd beroemd vanwege de creatieve en merkwaardige ontsnappingspogingen van burgers die Oost-Berlijn ontvluchtten door de militairen die het punt bewaakten voor de gek te houden.

Avond: Diner en concertavond in paleis Charlottenburg

Als je het meeste wilt halen uit je twee dagen in Berlijn, raad ik je aan om de avond van de eerste dag te besteden aan het leren kennen van een van de meest bezochte toeristische bezienswaardigheden van de stad, die een beetje buiten het centrum ligt.

Het prachtige paleis Charlottenburg is de locatie voor het Berlijns Residentie Orkest en biedt een prachtig diner en concert bij zonsondergang. Het driegangendiner wordt gevolgd door een voortreffelijke muzikale selectie met onder andere Bach, Händel en Mozart. Mijn aanbeveling? Kom zo vroeg mogelijk en maak een rondleiding door de prachtige Charlottenburg Tuinen.

 • Openingstijden: Gesloten op maandag, het paleis opent zijn deuren voor rondleidingen vanaf 10.00 uur. Van april tot oktober sluit het om 18.00 uur en van november tot maart om 17.00 uur.
 • Ticketprijs: De diner- en concertavond is verkrijgbaar vanaf €85 per persoon.
 • Duur van het bezoek: Het diner en concert beginnen rond 18.00 uur en duren in totaal gemiddeld 4 uur.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in een van de beste cruises in Berlijn. Al cruisend over de rivier de Spree ontdek je een aantal van de populairste wijken van Berlijn en het is een geweldige manier om je eerste avond in de Duitse hoofdstad af te sluiten met een diner aan boord van een van deze boten.

Boek een dinercruise op Berlijn

DAG 2: Ontdek de beste kunst- en geschiedenismusea van Berlijn

Toegang tot het Berlijnse Underworld Museum.| ©Zackiemad
Toegang tot het Berlijnse Underworld Museum.| ©Zackiemad

Besteed je tweede dag aan het leren over kunst en geschiedenis; de Duitse hoofdstad is de perfecte plek om dit te doen, niet alleen omdat hier belangrijke historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, maar ook omdat de musea kunstcollecties uit alle hoeken van de wereld bevatten.

Ochtend: Ga naar het Berlijnse Underworld Museum.

Begin de ochtend van je tweede dag met een bezoek aan een ondergronds museum dat het leven in de bunkers onderzoekt die in de stad werden gebruikt tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Dit is een unieke rondleiding en een van die activiteiten die je alleen in Berlijn kunt doen. De snelste manier om dit deel van de stad te bereiken is met de Berlijnse metro (lijn U8). De dichtstbijzijnde halte is station Gesundbrunnen.

 • Openingstijden: Van 10.00 tot 16.00 uur van maandag tot vrijdag en tot 18.00 uur op zaterdag en zondag.
 • Toegangsprijs: Tickets voor volwassenen zijn verkrijgbaar vanaf €15. Alle rondleidingen hebben dezelfde prijs, behalve de rondleiding "Ontsnappen onder de Berlijnse Muur", die begint bij €18.
 • Duur van het bezoek: Het museum duurt minstens 1,5 uur.

Neem een lunchpauze

Na je bezoek aan de Berliner kun je een vroege lunchpauze nemen in de omgeving om je batterijen weer op te laden voor de rest van je tour. Hoewel het gastronomische aanbod in dit deel van de stad niet zo uitgebreid is als in het centrum van Berlijn, zijn enkele interessante plekken die je kunt overwegen:

 • Reis Mama Restaurant gespecialiseerd in Vietnamees eten op slechts een paar minuten van de Berliner.
 • Nguyen Kitchen Modern Aziatisch eten met sushi, noedelgerechten en meer op het menu.
 • The Bird Een van de beste hamburgerrestaurants in de omgeving. De specialiteit is de New Yorkse hamburger.

Middag: Verken de hoogtepunten van Museumeiland

Pergamon Museum,| ©Rob S
Pergamon Museum,| ©Rob S

Om dit deel van de stad te bereiken, raad ik je aan de Berlijnse sneltram (lijn U8) te nemen vanaf station Berlin Gesundbrunnen, op slechts een paar minuten van de Berliner; stap uit bij station Alexanderplatz en loop naar de Rathausbrücke-brug door het St. Mary's Church Park; het idee is om te genieten van een middag kunst en architectuur op het Museumeiland.

Tijdens je wandeling kun je twee interessante bezienswaardigheden van Berlijn bewonderen: de prachtige Neptunusfontein en de Wasserspiele.

Als je eenmaal op het Museumeiland bent, let dan op de sluitingstijden van de musea. Ik raad je aan om drie belangrijke locaties te bezoeken tijdens je rondleiding.

1e - Het Nieuwe Museum van Berlijn: Het Neues Museum wordt beschouwd als een van de beste musea in de stad omdat het belangrijke schatten in zijn collectie heeft, zoals de buste van de Egyptische koningin Nefertiti, samen met een van de grootste collecties Egyptische schatten in Europa.

 • Openingstijden: 10.00 - 18.00 uur; op donderdag verlengde openingstijden tot 20.00 uur.
 • Toegangsprijs: Ongeveer €12 per bezoeker.
 • Duur van het bezoek: Wij raden ongeveer 2 uur aan om het museum te bekijken, maar als je haast hebt kun je de hoogtepunten in 45 minuten zien.

2e - Dom van Berlijn: Vlakbij de Rathausbrücke brug vind je het belangrijkste religieuze gebouw in de Duitse hoofdstad, gebouwd tussen 1894 en 1905 in een duidelijke renaissance-barokke stijl. De kathedraal is om twee redenen een bezoek waard: vanwege de imposante koperen koepel en vanwege de Hohenzollern Crypte, die 90 graven van de keizerlijke familie herbergt.

 • Openingstijden: Van april tot november zijn de openingstijden van 9.00 tot 20.00 uur; van oktober tot maart van 9.00 tot 19.00 uur. Deze openingstijden gelden elke dag behalve op zon- en feestdagen, dan opent de kathedraal haar deuren om 12 uur 's middags.
 • Toegangsprijs: Ongeveer €7 voor een volwassene.
 • Duur van het bezoek: Je hebt 1,5 uur nodig om het interieur van de tempel te verkennen.

Boek een kaartje voor het Neus Museum

Zonsondergang bij de Berlijnse tv-toren

Als je je tour op tijd afrondt, overweeg dan om afscheid te nemen van je laatste dag in Berlijn door naar de top van de TV-toren te klimmen om de zon onder te zien gaan in de stad. Dit fantastische 368 meter hoge monument is gebouwd in 1969 en biedt het beste panoramische uitzicht over de hele stad. Wil je foto's maken van Berlijn? Dan is dit de perfecte plek.

Vanaf je locatie op het Museumeiland hoef je alleen maar terug te gaan naar het Mariakerkpark, de toren staat direct aan het centrale plein.

 • Openingstijden: Het monument is voor het publiek geopend tot middernacht van maandag tot vrijdag; van maart tot oktober gaat het open om 9 uur 's ochtends en van november tot februari om 10 uur 's ochtends.
 • Toegangsprijs: Je betaalt ongeveer €23 voor het toegangskaartje.
 • Duur van het bezoek: 45 minuten is de gemiddelde tijd die bezoekers doorbrengen in het observatorium, maar je kunt zo lang blijven als je wilt.

Je kunt de TV-toren bereiken met een van de beste sightseeingbussen van Berlijn, een optie die ik ten zeerste aanbeveel voor je tweedaagse reis naar de Duitse hoofdstad, omdat je een 24- of 48-uurspas kunt kopen en tijdens de verschillende routes zo vaak als je wilt kunt in- en uitstappen om de bezienswaardigheden onderweg te bekijken.

Boek tickets voor de Berlijnse TV-toren