Athene in 1 dag: alles wat je moet weten

Veel mensen die naar Griekenland reizen om van de schoonheid van de eilanden te genieten, maken meestal een korte stop in Athene om de bakermat van de westerse beschaving te leren kennen. Ik nodig u uit om de route die ik voor u heb voorbereid verder te lezen, zodat u het meeste uit uw 24 uur in de stad kunt halen.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

10 minuten lezen

Athene in 1 dag: alles wat je moet weten

Athene | ©Bogdan R. Anton

Er is zoveel te zien en te doen in Athene dat zelfs een bezoek van een maand te kort kan zijn om de schoonheid van de Griekse hoofdstad ten volle te verkennen. Dat betekent echter niet dat een dag verloren hoeft te gaan door tijdgebrek. In feite kun je, als je je strategisch organiseert, zeer belangrijke delen van de stad bezoeken waardoor je met een gerust hart kunt zeggen dat je Athene kent.

Ik heb een route samengesteld met plannen en activiteiten die u van 's morgens vroeg tot 's middags laat en 's avonds kunnen bezighouden. Dankzij deze ideeën kunt u in één dag het historische hart van de stad leren kennen en hebt u uw tijd en geld geïnvesteerd in een korte maar leuke ervaring in deze prachtige stad.

1. Begin de dag in de wijk Exarchia met een ontbijt in de buurt van het Nationaal Archeologisch Museum

Nationaal Archeologisch Museum van Athene| ©Lucretius
Nationaal Archeologisch Museum van Athene| ©Lucretius

Buurten met een sterke identiteit zijn altijd een bezoek waard en in het geval van Exarchia is dit precies wat u zult vinden zodra u voet zet in de straten. Het is een centraal gelegen wijk met de reputatie de basis te zijn van Atheense anarchisten en intellectuelen die het meest geassocieerd worden met links in het hele land.

In de loop der jaren zijn haar straten een echte toeristische trekpleister geworden, ondanks het feit dat het een van de weinige wijken is die zich nog steeds verzet tegen gentrificatie. In deze buurt bevindt zich het Nationaal Archeologisch Museum van Athene en de Polytechnische Universiteit van Athene.

Beide liggen tegenover elkaar en de hele wijk wordt ook gekenmerkt door het uitstekende gastronomische aanbod het hele jaar door en het commerciële aanbod, dat neigt naar boekhandels, vinyl- en curiosawinkels. Deze kunnen een echte traktatie voor u zijn als u geïnteresseerd bent in dit soort commerciële inrichtingen.

Omdat het zo'n progressieve buurt is, zijn er genoeg alternatieven voor vegetarisch eten, maar u kunt ook ontbijten in een paar authentieke Griekse taverna's. Deze spelen waarschijnlijk rebetiko, de Griekse blues die bestaat als een muzikaal genre gevormd door dit soort buurten.

2. Ga in zuidelijke richting langs het Omonia-plein en het Kotzia-plein

Omonia Plein| ©Costas Papachristou
Omonia Plein| ©Costas Papachristou

Als u genoeg hebt van het zwerven door de straten van Exarchia en op zoek bent naar een meer formele ruimte die minder geassocieerd wordt met stedelijke subculturen, ga dan naar het zuiden tot u het Omonia-plein bereikt. Dit plein wordt gekenmerkt door een centraal punt in de stad en de bovenste hoek van wat bekend staat als de Historische Driehoek van Athene.

Het gelijknamige metrostation herbergt de rode en groene metrolijnen en is tevens een punt waar verschillende intercitybuslijnen samenkomen. Het ligt naast twee belangrijke lanen zoals Stadiou en Panepistimiou. Dit punt van de stad is dus een uitstekende manier om de meer stedelijke, alledaagse sfeer van het leven in Athene te ervaren.

Als u nog twee straten verder naar het zuiden loopt, komt u bij het Kotziá-plein, waar het stadhuis van de stad staat. Beide pleinen zijn een bezoek waard omdat het doorgangsgebieden zijn waar u toch doorheen moet lopen om bij de toeristische gebieden bij de Akropolis te komen.

Het is echter ook vermeldenswaard dat veel fietstochten door Athene door dit gebied gaan en als u liever op twee wielen het zuiden van het stadscentrum bereikt, kunt u dat ook doen. Maar houd er rekening mee dat u zich zou moeten aanpassen aan de voorwaarden van de aangeboden route en er is geen garantie dat u de groep kunt verlaten bij de volgende halte die u interesseert op deze route die ik voor u heb uitgestippeld.

Boek de beste fietstochten in Athene

3. Snelle rondleiding op de Centrale Markt van Athene

Centrale markt van Athene| ©Maurice
Centrale markt van Athene| ©Maurice

Het zou volkomen dwaas zijn om te doen alsof u op het Kotzia-plein bent en u niet aan te bevelen een snelle wandeling te maken door de smalle straatjes van de Centrale Markt van Athene. Bij een bezoek krijgt u de kans om te zien hoe een authentieke Griekse markt eruit ziet en interessant genoeg bevindt u zich in een van de grootste van het hele land en zeker de belangrijkste van de hele hoofdstad.

Dit is een plaats die dagelijks door ongeveer 30 duizend mensen wordt bezocht op zoek naar verse producten of ook een gastronomisch aanbod dat levendig is en trouw de criteria van de Griekse culinaire wereld volgt. Ik kan u niet vragen of adviseren om te veel tijd in deze plaats door te brengen, omdat u nog veel stops moet maken in uw dagroute.

Dat betekent echter niet dat het geen goed idee is om naar de met restaurants gevulde kelder af te dalen en een paar Helleense fastfoodgerechten te proberen. Een Gyro zou perfect zijn, omdat u die kunt meenemen en het zou zelfs een goede middaglunch zijn om uw batterijen op te laden en verder te gaan met de vele activiteiten die u in het historische hart van Athene te wachten staan.

Dit idee is een van die dingen die je in de winter in Athene kunt zien en doen omdat het toerisme in die tijd aanzienlijk lager ligt. Het is ook een goede gelegenheid om wat typisch Grieks wintervoedsel te proberen.

4. Ga verder naar de Oude Agora en bezoek die een uur of twee

Oude Agora met de tempel van Hephaestus op de achtergrond| ©Larry
Oude Agora met de tempel van Hephaestus op de achtergrond| ©Larry

De volgende bezienswaardigheid die u tijdens uw rondleiding door het stadscentrum bezoekt, is de Oude Agora van Athene. Dit is een soort kilometerslang complex van ruïnes met daarin verschillende tempels, zoals de Hefaestion, de Tempel van Ares en de Tempel van Apollo.

De eerder genoemde tempels zijn niet te missen in deze hoek van de stad, maar ook de Attalus Stoa mag u niet missen. Het is een oud gebouw dat werd gereconstrueerd volgens de architectonische parameters van het oude Griekenland en binnenin bevindt zich een museum dat de markten en het handelscentrum van weleer vervangt.

Ik raad je niet aan hier veel tijd door te brengen, behalve een paar minuten om foto's te maken en in feite raad ik je aan dit deel van de stad te bereiken door een taxi te nemen vanaf de Centrale Markt van Athene. Het is een korte rit en een lange wandeling en kan een goed moment zijn om uit te rusten en u voor te bereiden op het tweede deel van uw dag.

5. Ga terug naar het Monastiraki Plein en bekijk Hadrianus' Bibliotheek

Monastiraki plein met de Akropolis op de achtergrond| ©dronepicr
Monastiraki plein met de Akropolis op de achtergrond| ©dronepicr

Monastiraki is een van de oudste wijken van Athene en wordt gekenmerkt door zijn eigenaardige architectuur waarin veel Byzantijnse esthetische criteria en details bewaard zijn gebleven.

Het plein is een must-see voor de meeste specialisten in de stad, dus het is een goed idee om er via de Monastiraki straatmarkt naartoe te lopen. Misschien vindt u een paar Griekse sieraden die u mee naar huis kunt nemen of verschillende verpakte ingrediënten van de heerlijke Atheense keuken.

Heel dicht bij dit plein, net achter de Tzisdarakis moskee, ligt de Bibliotheek van Hadrianus, een cultureel complex dat in de tweede eeuw na Christus werd gebouwd tijdens de Romeinse bezetting van Athene. U moet het beste maken van de tocht naar deze ruïnes, want het kost slechts 15-20 minuten van uw route en de volgende stops zullen u ver achter u laten en u kunt niet meer terug.

6. Vervolg uw tocht door de wijken Anafiotika en Plaka

Plaka| ©jtstewart
Plaka| ©jtstewart

Na een bezoek aan de Bibliotheek van Hadrianus bevindt u zich in een zeer gunstige situatie, aangezien deze ruïnes slechts een paar straten verwijderd zijn van een van de belangrijkste toeristische attracties van Athene. Dit is de wijk Anafiotika, een kleine woonwijk die nu een toeristisch epicentrum is. De pittoreske, smalle, steile straatjes vormen een gemeenschap van witgekalkte, handgemaakte huizen.

Het lijkt echt op een Grieks plattelandsdorp midden in de belangrijkste stedelijke metropool van het hele land. Een andere factor waardoor het zich onderscheidt als een plaats die het bezoeken waard is tijdens uw korte bezoek aan Athene, is dat het een wijk is aan de voet van de Akropolis en dit biedt een zeer belangrijke nabijheid die u het gevoel geeft een Atheense dorpeling te zijn in de tijd van de oude Griekse rijken.

Houd er rekening mee dat Anafiotika naast Plaka ligt, een andere even merkwaardige wijk die zich uitstrekt over een gebied dat 5 tot 7 keer groter is en een must is als u al in dit deel van de stad bent. De straten staan ook vol met oude Byzantijnse huizen met een zeer handgemaakte esthetiek, wit geschilderd en tussen geplaveide straten. Evenals herenhuizen die voldoen aan alle schoonheid van het mediterrane neoclassicisme van Zuid-Griekenland.

Een van de beste dingen om te doen in de wijk Plaka in Athene is plaatsnemen voor een Griekse koffie in een van de vele cafés die in elke hoek van de wijk in overvloed aanwezig zijn of een typisch Grieks dessert bestellen zoals Baklava.

7. Sluit de dag af met een klim naar de Akropolis en een bezoek aan het museum

De Akropolis| ©Mauricio Muñoz
De Akropolis| ©Mauricio Muñoz

Zodra u in de wijk Plaka bent, moet u een straatrichting nemen die u naar het zuiden houdt, want uw einddoel voor de dag is de wijk Makrygianni te bereiken. Dat wil zeggen, waar zich de ingang van de Akropolis van Athene bevindt en het betreffende museum dat slechts enkele meters van dit drukke toegangspunt verwijderd is.

Het Akropolis Museum valt op als een modernistisch gebouw dat contrasteert met de conservatieve en oude wijk waarin het is gebouwd. Het is elke dag van de week geopend tot 20:00 uur en dat betekent dat u de tijd kunt nemen om er te komen zonder dat u uw plezier van alle voorgaande activiteiten die ik heb genoemd hoeft te beperken.

De Akropolis van Athene is van zijn kant de belangrijkste toeristische attractie van de hele stad en het is dus voorspelbaar dat u die graag wilt bezoeken voordat u naar huis gaat of voordat u op reis gaat naar een andere hoek van dit prachtige land. Houd er rekening mee dat het ook verlengde openingstijden heeft tot 20.00 uur, maar dit is voorbehouden aan de zomer, want van begin november tot eind maart ontvangt het slechts bezoekers tot 17.00 uur.

Ik raad u aan een rondleiding over de Akropolis van Athene te boeken voor rond 17.00 of 18.00 uur, want op dat moment moet u bij de ingang van deze belangrijke ruïnes van de westerse cultuur zijn. Houd er rekening mee dat er net als bij de Oude Agora entree moet worden betaald, maar met een rondleiding heb je toegang tot gedetailleerde uitleg door een specialist in de geschiedenis en ook een begeleiding naar het Akropolismuseum.

Koop de beste rondleidingen op de Akropolis van Athene

Alternatieve plannen na het Monastirakiplein

Cruise in Athene| ©Herbert Frank
Cruise in Athene| ©Herbert Frank

Als je geen interesse hebt om de Akropolis van Athene te bezoeken omdat je liever naar deze belangrijke site gaat in andere minder eerlijke en getimede omstandigheden, dan heb ik ook de taak op me genomen om alternatieve plannen te vinden die de rest van je dag kunnen bezetten terwijl je nog in Athene bent.

Ik nodig u dus uit om verder te lezen over de activiteiten die u vanaf dat moment kon doen op de route die u op het Monastirakiplein volgde. Alleen zou je nu besluiten naar het noorden van de stad te gaan in plaats van het zuiden, waar de toegang tot de Akropolis is.

Houd er rekening mee dat de Akropolis iets kan zijn dat u snel bezoekt tussen het ontschepen van cruiseschepen in Athene die u terugbrengen van de Griekse eilanden. Ze komen meestal in de vroege ochtenduren in de haven aan en als uw terugvlucht in de middag of avond is, hebt u een uitstekend interval om dit architectonische wonder van het oude Griekenland te bezoeken.

De beste cruises in Athene

1. Wandeling door Plaka en Syntagma naar het Grondwettelijk Plein

In principe blijft het idee om door de straten van Plaka te lopen intact en dat is een goede zaak, want dit deel van de stad is een van de mooiste van allemaal. Er is echter een aanpassing in de route omdat u nu naar het noorden gaat, in de richting van het Syntagmaplein.

Dat betekent dat u op een gegeven moment niet meer in Plaka bent, maar door de straten loopt van de wijk die dezelfde naam draagt als het belangrijkste plein van de Griekse hoofdstad. Het staat bij een groot deel van de plaatselijke bevolking bekend als Constitution Square.

Daar zult u het gebouw van het Griekse parlement tegenkomen, dat imposant genoeg is om te bewonderen naast het Grande Bretagne Hotel, dat juist aan het noordelijke uiteinde van dit plein ligt. Als dit korte bezoek aan de Griekse hoofdstad in de kersttijd plaatsvindt, wordt het besluit om naar het Syntagmaplein te komen nog interessanter. De prachtige kerstversieringen van dichtbij zien is een van de beste dingen om te zien en te doen in Athene tijdens het kerstseizoen.

2. Ga de Nationale Tuin in en verlaat deze aan het noordelijke uiteinde

De Nationale Tuin van Athene is ongetwijfeld het belangrijkste openbare park van de Griekse hoofdstad en omdat het zich op het Syntagmaplein bevindt, kunt u gemakkelijk een klein deel van zijn gigantische uitgestrektheid bewandelen.

De tuin is geopend van zonsopgang tot zonsondergang, dus als de zon nog boven de horizon schijnt is het een goed idee om binnen te gaan via het toegangsgedeelte dat het dichtst bij het plein ligt en van daaruit het pad te nemen dat leidt naar de Sekeri-straat, gelegen aan het noordelijke uiteinde van de tuin.

Vergeet niet dat een wandeling door dit park een van de beste dingen is om te doen en te zien in Athene in de zomer. Dat komt omdat het een veilige ontsnapping is aan de hitte en de drukkende mediterrane zon die vermoeiend kan zijn na een dag sightseeing in de stad onder zijn sterke straling.

3. Geniet van een authentiek Grieks diner in een van de restaurants van Kolonaki

Om je dag met een goed gevoel af te sluiten, raad ik je een van de beste dingen aan die je 's avonds in Athene kunt doen en zien. Dit is om naar een authentiek Atheens restaurant te gaan in de wijk Kolonaki, die veel inwoners beschouwen als het meest elegante in de centrale regio van de stad.

Ik kan u niet vertellen welke u moet kiezen, want er zijn meer dan 50 commerciële etablissementen gewijd aan de wereld van de gastronomie in het gebied. Wat ik u kan aanraden is om te gaan voor een plaats die eruit ziet alsof het authentiek Grieks eten aanbiedt of op zijn minst probeert de sfeer te beheersen van een gezellige taverne die typisch is voor het beste van de Atheense samenleving.