Spabezoeken en Tickets

Het thermale water van Boedapest is zonder twijfel een van de grootste attracties van de stad: neem een duik in de beste kuuroorden van de stad.

Alex Grande

Alex Grande

8 minuten lezen

Spabezoeken en Tickets

Széchenyi Kuurbaden | ©karaian

Het eerste wat in me opkomt als ik terugdenk aan mijn ervaring in een kuuroord in Boedapest, is dat ik tot dan toe niet wist wat een echte spa was. Sterker nog, ik heb geen enkele spa of spa die daarop lijkt meer bezocht. De populairste in de stad is de Széchenyi Spa, die de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Ik zal je er meer over vertellen:

De beste keuze: tickets voor de Széchenyi Spa in Boedapest

Toegang tot de spa
Toegang tot de spa

Met tickets voor de Széchenyi Spa in Boedapest krijg je snel toegang tot een van de grootste warmwaterbronnencomplexen van Europa, waar je kunt genieten van maar liefst 18 baden, waaronder drie buitenbaden, massagestralen, sauna's en stoombaden. Een paradijs voor liefhebbers van spa en ontspanning.

Bovendien krijg je met hetzelfde ticket de kans om het Palinka Museum te bezoeken met een deskundige gids, die je vertelt over het proces van het maken van deze traditionele Hongaarse drank. En natuurlijk kun je wat van deze brandewijn proeven of, als je dat liever doet, een ander alcoholvrij drankje.

Aanrader als... Je de authentieke kuurervaring in Boedapest niet wilt missen in een van de populairste resorts, met moderne en gevarieerde faciliteiten voor een zeer redelijke prijs.

Boek tickets voor Széchenyi Spa

Wat is inbegrepen in het ticket voor de Széchenyi Spa in Boedapest?

Széchenyi Spa| ©Victor Malyushev
Széchenyi Spa| ©Victor Malyushev

De Széchenyi Spa is de bekendste badplaats in de stad, zowel bij toeristen als bij de lokale bevolking, en ook de goedkoopste. Je hebt waarschijnlijk al verschillende foto's gezien van de enorme gele gevel en de buitenbaden met schaakbord. Het luxueuze neoklassieke Széchenyi heeft in totaal 15 zwembaden, waarvan 3 buitenbaden, inclusief jacuzzi's, stoombaden en sauna's.

Prijzen voor extra diensten

De totale prijs die je betaalt voor een hele dag toegang tot de Széchenyi-baden is ongeveer 37 euro en is inclusief:

 • Fast-track wachtrijvrije toegang tot het kuuroord.
 • Rondleiding door het Palinka Museum
 • Palinka proeverij
 • Verhuur van handdoeken en slippers ter plaatse: je kunt je eigen slippers meenemen en besparen op de huurprijs.
 • Huur een hutje of kluisje op het moment van boeken - het geld meer dan waard

Openingstijden

Széchenyi Spa is geopend van 6.00 tot 22.00 uur (hoewel de binnenzwembaden meestal om 19.00 uur sluiten). Het kan zowel in de winter als in de zomer worden bezocht, maar de ervaring van een bezoek in de winter is uniek, want bij een buitentemperatuur onder het vriespunt kun je buiten in een warm waterbad zijn zonder het überhaupt koud te hebben, iets wat ongehoord is in andere delen van de wereld.

Beschikbaarheid

De Széchenyi Baden worden beschouwd als het grootste warmwaterbronnencomplex in Europa, dus de grote capaciteit maakt het moeilijk om uit te verkopen, behalve met Pasen of op feestdagen. Je kunt echter het beste van tevoren reserveren om wachtrijen te voorkomen.

Széchenyi Spa ticket reserveringen

Géllert Spa: dagticket

Géllert Spa| ©Sandra Cohen-Rose and Colin Rose
Géllert Spa| ©Sandra Cohen-Rose and Colin Rose

De op één na beroemdste spa van Boedapest is de art nouveau Géllert Spa. Het maakt deel uit van het gelijknamige hotel en ligt aan de Buda-oever naast de Citadel. De stijl is anders dan in Széchenyi en deze baden hebben aantoonbaar een meer "exclusieve" of luxueuze uitstraling.

De vraag is over het algemeen wat groter, dus we raden je aan om kaartjes te kopen voor de Gellert Spa om wachten en in de rij staan te voorkomen. De baden in het Géllert Hotel bestaan al sinds 1918 en zijn een van de meest gerenommeerde in Hongarije.

Wat je binnen ziet

 • Marmeren zuilen en beelden
 • Glazen plafond
 • Een atrium van twee verdiepingen
 • Twee bruisende zwembaden
 • Drie buitenzwembaden
 • Acht thermale baden
 • Kinderbad
 • Sauna
 • Modderbad

Speciale diensten beschikbaar

Met 13 zwembaden, inclusief stoombaden en sauna's, zijn er ook diensten die je aan je ticket kunt toevoegen zoals:

 • Verschillende soorten massages: aromatisch, verfrissend, harmonie, luxe... Ze zijn beschikbaar van 9.00 tot 18.00 uur.
 • I love Spa pakket: met handdoek, slippers, douchegel, shampoo, badmuts en mineraalwater.

In dit pakket wordt de toegangsprijs voor de Géllert spa toegevoegd aan de ophaalservice van het hotel. Een privévoertuig haalt je op de dag en het tijdstip van je bezoek op van je hotel en brengt je comfortabel naar de spa, zodat je je nergens zorgen over hoeft te maken.

Tijdschema's

Heel belangrijk om te weten is dat de spa van Géllert in het weekend gesloten is. De rest van de week zijn de openingstijden van 6.30 tot 19.00 uur, hoewel deze voorwaarden in bepaalde periodes van het jaar kunnen veranderen. Als je online boekt, weet je in elk geval welke data niet beschikbaar zijn.

Andere spa's in Boedapest

Na een dagje stappen
Na een dagje stappen

Als je de twee belangrijkste baden van Boedapest, Széchenyi en Gellert, al hebt bezocht en nog wat aan je bezoek wilt toevoegen, zijn er ook nog andere opties. Dit zijn kleinere kuuroorden waar je op een intiemere manier van de ervaring kunt genieten.

Lukács

Ik raad je aan om op zaterdag te gaan, want op deze dag wordt in dit bad, dat het thermale water van een oud klooster uit de 12e eeuw gebruikte, een echt feest gehouden dat bekend staat als sparty. Je kunt ook elke andere dag van de week gaan om te ontspannen, maar het is kleiner dan de andere opties die je in de stad hebt.

Belangrijk: als je de Budapest Card koopt, krijg je gratis toegang tot de thermale baden en het Lukács zwembad, evenals korting op veel attracties, onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer en nog veel meer.

Rudas baden

Met een decoratieve stijl die dateert uit de 16e eeuw zijn deze baden erg populair in Boedapest. Ze bevinden zich op de Gellertheuvel met uitzicht op de Donau (vergeet niet rond te lopen voordat je naar binnen gaat) en hebben een achthoekig centraal bad met een koepel met een diameter van 10 meter. Wanneer je je kaartje koopt, heb je de optie om alleen de openingstijden in de ochtend te kiezen, wat je geld zal besparen.

Császár Baden

Dit is de beste optie als je op zoek bent naar een kleinere spa waar je kunt ontspannen zonder omringd te worden door mensen. Het heeft maar vijf baden, dus je kunt het beste van tevoren je ticket boeken om je plaats zeker te stellen.

Thermaal bad Király

Verwacht geen grootse bouwwerken in dit bad, want de inrichting is eerder rustiek, waardoor het de meest authentieke van alle opties in Boedapest is. Deze Turkse baden dateren uit de 16e eeuw en zijn meestal niet erg druk, vooral niet als je doordeweeks gaat.

Boek de Boedapest Kaart met toegang tot het kuuroord

Organiseer je bezoek aan de kuuroorden van Boedapest

Géllert Spa Binnenzwembad| ©Roberto Ventre
Géllert Spa Binnenzwembad| ©Roberto Ventre

Hoe kom je in Boedapest

Hoewel er kuuroorden zijn zoals Széchenyi die verder weg liggen van het stadscentrum, is alles in Boedapest te voet bereikbaar (afhankelijk van waar je hotel is) of met de taxi (de prijzen zijn heel betaalbaar). Vergeet niet dat je voor een kleine toeslag ook tickets kunt kopen waarbij het hotel is inbegrepen, maar de terugreis is op eigen kosten.

Waar te eten

Als je een hele dag in de baden van Boedapest doorbrengt, wil je waarschijnlijk weten waar je kunt eten. De meeste baden die de hele dag toegankelijk zijn, hebben restaurants of cafés die iets duurder zijn dan de restaurants in het stadscentrum, maar nog steeds heel betaalbaar.

In veel baden kun je ook je eigen eten meenemen en in je kluisje of hut bewaren om mee te nemen als je uit het water komt. Sluit in ieder geval niet uit dat je midden op de dag naar buiten gaat om te lunchen of een wandelingetje in de omgeving te maken; als je de receptie op de hoogte stelt, kun je op elk moment van de dag weer naar binnen met je polsbandje, althans in de meeste resorts.

Wanneer moet je gaan?

De kuuroorden in Boedapest zijn het hele jaar door geopend en zowel in de zomer als in de winter is de ervaring de moeite waard. In de winter krijg je het behoorlijk koud als je van zwembad naar zwembad gaat, maar het is de moeite waard in ruil voor het liggen in een warm zwembad als de temperatuur buiten onder het vriespunt zakt.

Vermijd feestdagen zoals Pasen als je niet wilt dat de spa's overvol zijn met zowel toeristen als de lokale bevolking. s Nachts is de magie van de zwembaden geweldig, dus probeer er te zijn als de zon ondergaat, al is het maar voor even.

Hygiëne

Hoewel al deze baden goed worden onderhouden, is het gezien het aantal mensen dat er elke dag komt verstandig om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Neem vooral je eigen slippers mee of huur ze ter plekke en draag ze wanneer je uit het water bent. Hoewel een badmuts niet verplicht is, is het wel aan te raden om er een te dragen om te voorkomen dat je haar in de zwembaden achterblijft.

Gezondheid

In elk kuuroord in Boedapest vind je vooral grote temperatuurverschillen. Dit is heel goed voor je bloedsomloop, maar als je een specifieke medische aandoening hebt waarvan je denkt dat die van invloed kan zijn, raadpleeg dan je arts of het personeel van de spa voordat je gebruikmaakt van de faciliteiten. Zorg er ook voor dat je gehydrateerd blijft tijdens je bezoek.

Boek tickets voor de Széchenyi Spa

Waarom een bezoek aan een kuuroord in Boedapest?

Thermaal water tegen vermoeidheid
Thermaal water tegen vermoeidheid

Er zijn veel steden die zich lenen voor een bezoek aan een spa of kuuroord tijdens je reis, maar in Boedapest gaat het verder dan dat. Een bezoek aan de kuuroorden van de stad is voor bezoekers net zo'n must als een bezoek aan het Parlement of het oversteken van een van de Donau-bruggen die de twee oevers van de stad met elkaar verbinden.

Terwijl in andere landen dergelijke faciliteiten worden gebruikt als een plek om te ontspannen, worden ze in Centraal-Europa aanbevolen vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Daarom promoten en betalen de gezondheidssystemen van landen als Hongarije balneotherapie in dergelijke baden.

De kuuroorden van Boedapest zijn bovendien geen trekpleister voor toeristen, hoezeer het ook wordt aanbevolen om ze tijdens een reis te bezoeken. De Hongaren zelf gebruiken deze faciliteiten zoals ze dat vroeger deden: als geneeskrachtige therapie. Deze traditie bestaat al eeuwenlang en daarom zijn veel van de baden in de stad ingericht volgens de periode waarin de baden in kwestie werden gebouwd en zijn ze op zichzelf al een bezoek waard.

Als je je ten slotte afvraagt waarom juist Boedapest zoveel kuuroorden heeft, helpt het feit dat er meer dan 100 thermale bronnen in de stad zijn die worden gebruikt om deze baden te voorzien je misschien om te begrijpen waarom.

Boek tickets voor Széchenyi Spa

Als je geïnteresseerd bent in kuuroorden in Boedapest, ben je ook geïnteresseerd in

Vaar op de Donau door Boedapest| ©Robert Bortolin
Vaar op de Donau door Boedapest| ©Robert Bortolin

Een bezoek aan de kuuroorden van de stad is ongetwijfeld een van de meest authentieke ervaringen die je tijdens deze reis kunt opdoen. Als je niet veel tijd hebt, bezoek dan in ieder geval de baden op een middag (de meeste sluiten vrij laat zodat je niet wordt overspoeld door andere toeristische activiteiten) en reserveer de ochtend voor bijvoorbeeld een cruise op de Donau. Ik vertel je hier over de beste cruises: Donau Riviercruises.

De riviercruise is ook een ontspannen en authentieke ervaring waarbij je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad ziet en van je gids over de cultuur leert. Als je maar één dag in Boedapest hebt, zul je met de cruise en het bezoek aan de baden de stad verlaten met het gevoel dat je het meeste uit je tijd hebt gehaald.

Boek tickets voor de Széchenyi Spa