Boedapest Transfers

Vergeet de zorgen om het juiste vervoer naar je hotel vanaf het vliegveld van Boedapest: ik vertel je alles over de mogelijkheden

Alex Grande

Alex Grande

7 minuten lezen

Boedapest Transfers

Vliegtuig landt op luchthaven Boedapest | ©Sony SLT-A57

Boedapest Ferenc Liszt Airport (voorheen Ferihegy Airport) ligt op 16 km van het stadscentrum, dat ongeveer 40 minuten rijden of treinen is.

Privé transfer van vliegveld Boedapest naar je hotel

Privétransfer wacht voor de deur van het hotel| ©Supermac1961
Privétransfer wacht voor de deur van het hotel| ©Supermac1961

Het grootste voordeel van het huren van een transfer tussen de luchthaven van Boedapest en je hotel is dat deze 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar is (dus ongeacht hoe laat je vlucht aankomt).

Met deze service staat er bij aankomst een professionele chauffeur op je te wachten met een bordje met je naam erop, hoef je niet in de rij te wachten en maak je de reis in alle comfort en met ruimte voor je bagage met maximaal 15 passagiers. Het voertuig is ook aangepast voor kinderwagens en rolstoelgebruikers.

Hoe werkt het?

Reserveren kan online en annuleren is gratis tot 24 uur van tevoren. Zodra je de dag hebt gekozen waarop je de service wilt huren, moet je via e-mail je vluchtgegevens (zodat de chauffeur zich kan aanpassen als er vertragingen zijn) en je hotelgegevens (zodat de chauffeur weet naar welk adres hij je moet brengen) doorgeven. Zodra je je boeking hebt bevestigd, krijg je instructies over hoe je je chauffeur kunt ontmoeten, die je zal opwachten met een bordje met je naam erop bij het vertrek van je vlucht.

Terugbrengservice van de stad naar de luchthaven

Deze transferservice is ook beschikbaar om je aan het einde van je reis van je hotel naar de luchthaven te brengen. De manier waarop het werkt, de prijzen en het boekingsproces zijn hetzelfde: je moet je hotelgegevens achterlaten zodat de chauffeur je op het door jou gewenste tijdstip kan ophalen. Als ik je een tip mag geven, zorg dan voor voldoende tijd om aan te komen zonder (dezelfde voorwaarden, behalve dat je vroeg genoeg beschikbaar moet zijn om je vlucht niet te missen).

Ana's Traveler Tip

Als je vlucht in de vroege ochtend aankomt, zul je het bijzonder moeilijk vinden om met het openbaar vervoer naar het centrum te komen; privétransfer is 24 uur per dag beschikbaar.

3. Transfer van het treinstation naar je hotel

Treinstation Boedapest| ©Ibolya
Treinstation Boedapest| ©Ibolya

Als je met de trein in Boedapest aankomt omdat je de omgeving hebt bezocht, moet je naar je hotel. Voor mij is de meest comfortabele manier om dit te doen een privétransfer van het treinstation van Boedapest naar je hotel. Met deze service staat er bij aankomst een chauffeur op je te wachten (op jou en je groep) die je rechtstreeks naar je hotel brengt, zonder te wachten.

Net als bij de luchthaven transfer dienst, moet je je aankomstgegevens doorgeven aan het station zodat ze kunnen regelen dat je wordt opgehaald. De chauffeur zal op je wachten, zelfs als je trein vertraging heeft.

Retourdienst van je hotel naar het station

Je kunt ook een retourtransfer regelen van je hotel naar het treinstation van Boedapest aan het einde van je reis. Na een lange reis, en vooral als je veel bagage hebt, raad ik deze optie aan.

4. Andere opties om van het vliegveld te komen: openbaar vervoer of taxi

Taxi wacht voor de deur van een hotel in Boedapest| ©Jorge Franganillo
Taxi wacht voor de deur van een hotel in Boedapest| ©Jorge Franganillo

Als je het openbaar vervoer gebruikt om naar het centrum van Boedapest te reizen, bespaar je geld. Het is een onhandigere optie omdat het je niet rechtstreeks naar je hotel brengt en je waarschijnlijk op het vliegveld moet wachten, maar het is beschikbaar als je overdag in Boedapest aankomt ('s nachts, vooral tussen 11 en 4 uur, worden de dienstregelingen en combinaties ingewikkelder).

Bus 200E + trein

De bus 200E doet er ongeveer 25 minuten over en kost ongeveer een euro. Het is de goedkoopste optie, maar je wordt niet in het centrum afgezet, maar bij een treinhalte (Köbánya-Kispest) vanwaar je naar het centrum (Westelijk treinstation) kunt, ook voor één euro voor nog eens 25 minuten.

Pendelbus 100E

Van 5 uur 's ochtends tot 1.20 uur 's nachts vertrekt deze bus elke 20 minuten (ongeveer) en zet je af in het centrum van Boedapest (ofwel bij de haltes Kálvin tér en Astoria M in Pest of bij het Deák Ferenc Tér in Boeda). Het kost ongeveer 3 euro en duurt ongeveer 40 minuten. Als je voor deze optie kiest, controleer dan altijd de afstand van de halte waar je uit de bus stapt naar je hotel om te zien of het een begaanbare afstand is of dat je een ander vervoermiddel moet zoeken.

Bus 900 (nachtbus)

Tussen één en vier uur 's nachts rijdt deze lijn naar de halte Bajcsy-Zsilinsky Street. Vanaf daar zijn er nog twee andere nachtbussen 950 en 950A die je naar het centrum van Boedapest brengen.

Taxi

Als je aankomt in Boedapest en geen transfer naar je hotel hebt geboekt, is er ook een taxistandplaats op het vliegveld (zorg er altijd voor dat de taxi die je neemt een officiële is). Dit lijkt misschien niet veel, maar het is een van de duurste opties vergeleken met de gemiddelde prijs van een taxirit in Boedapest. Taxi's zijn veilig en handig, maar op bepaalde tijden kan het moeilijk zijn om er een te krijgen.

Ana's Traveler Tip

Als je een transfer naar je hotel wilt, reserveer dan van tevoren. Er zijn minibusjes op de luchthaven die dit doen, maar ze hebben geen vaste prijs en je moet wachten tot ze vol zijn.

5. Dit is Boedapest Luchthaven

Duty Free luchthaven Boedapest| ©Jorge Franganillo
Duty Free luchthaven Boedapest| ©Jorge Franganillo

De luchthaven van Boedapest wordt vrij goed beheerd en voor een Europese stad is het niet zo'n grote luchthaven, dus het is makkelijk om je weg te vinden. Er zijn twee hoofdterminals: Terminal 1 en Terminal 2. Beide zijn met elkaar verbonden en of je nu uit de ene of de andere terminal komt, je komt uit bij een grote hal waar familie, vrienden of privéchauffeurs op passagiers wachten.

Naast winkels waar je water of snacks kunt kopen (de prijzen zijn acceptabel), zie je ook geldautomaten op je weg naar buiten. Hoewel Hongarije deel uitmaakt van de Europese Unie, is de munteenheid nog steeds de Hongaarse Forint en niet de euro, dus deze geldautomaten zijn er om geld te wisselen of op te nemen. De kosten bij deze geldautomaten zijn hoger dan bij andere geldautomaten in het centrum van de stad.

6. Eerste tips voor aankomst in Boedapest

Het Hongaarse parlement bij zonsopgang| ©Andy Maguire
Het Hongaarse parlement bij zonsopgang| ©Andy Maguire

De luchthaven is ook je eerste contact met de stad. Een stad die, als je er net zo van houdt als ik, wel eens je favoriet zou kunnen worden. Het is belangrijk om te weten hoe je je op het vliegveld kunt verplaatsen, welke diensten je er kunt vinden en hoe je bij je hotel in het centrum komt, maar er zijn ook enkele eerste tips om in gedachten te houden bij het plannen van je reis. Voordat je je reisgids en camera pakt...

Wanneer naar Boedapest reizen

Van Boedapest kun je op elk moment van het jaar genieten. Het hoogseizoen is in de zomer, wanneer de temperatuur, behalve tijdens hittegolven, zeer aangenaam is voor sightseeing in de stad. Veel hotels hebben bijvoorbeeld geen airconditioning omdat dat niet nodig is. Als je in de winter naar Boedapest reist, zul je temperaturen van enkele graden onder het vriespunt aantreffen, dus het is essentieel om warme kleren in te pakken en korte stops te maken tijdens sightseeingtours om warm te blijven.

Reizen door Boedapest

De stad heeft een metro en een goed functionerend openbaarvervoersnetwerk, maar alleen al door de grootte van de stad is het gemakkelijk om je te voet te verplaatsen. Taxi's zijn erg goedkoop en werken met gedoseerde tarieven: mijn advies is om de korte afstanden te voet af te leggen en het gebruik van een toeristenbus niet uit te sluiten om tussen de belangrijkste bezienswaardigheden te komen (lees hier meer): Hop-on Hop-off Bus Rondleidingen).

Geld wisselen

De munteenheid in Boedapest is de Hongaarse forint. Eén euro is 350 Hongaarse forint. Je kunt geld wisselen op het vliegveld, maar de wisselkantoren in het stadscentrum geven je een gunstigere wisselkoers. In elk geval zijn de prijzen in de stad, als je met euro's reist, erg laag, dus je kunt jezelf tijdens je reis zo veel verwennen als je wilt.

Waar overnachten in Boedapest

Als je je accommodatie van tevoren boekt, heb je keuze te over zonder exorbitante prijzen te betalen (hoewel je ook 'groots' kunt uitpakken door in een van de luxehotels in Boedapest te verblijven). De rivier is het herkenningspunt van de stad en verdeelt de oevers van Boeda en Pest, waarbij Pest het modernste deel van de stad is. Elke accommodatie in de buurt van de rivier is een goede keuze voor je reis.

Speciale vereisten voor transfers

Als je een privétransfer huurt en speciale vereisten hebt, zoals omvangrijke of delicate bagage, vergeet dan niet om dit door te geven aan het bedrijf waar je de transfer huurt. Je zult geen probleem hebben, maar ze zullen er rekening mee houden als het gaat om of je al dan niet extra ruimte nodig hebt in het voertuig.

Wat je moet inpakken

Als het winter is, neem dan voldoende warme kleren mee, waaronder thermische T-shirts. Ik raad je ook aan om een applicatie op je mobiele telefoon mee te nemen waarmee je de weg in de stad kunt vinden zonder dat je gegevens moet invoeren. De straatnamen kunnen verwarrend zijn als je de stad voor het eerst leert kennen en dit maakt het moeilijker om je te verplaatsen dan in andere Europese steden.

Wat eten?

Hongaars eten is heerlijk en erg goedkoop in de meeste restaurants. Verlaat de stad niet zonder lepelgerechten zoals goulash te hebben geprobeerd, maar vergeet ook niet straatsnacks zoals langos te proberen, een heet gebakken brood met verschillende soorten beleg erop.

Als je een rondleiding door Boedapest volgt, vraag je gids dan altijd naar een restaurant waar de arbeiders van de stad naartoe gaan voor een vast menu. Last but not least, vergeet de zoetigheden niet, want Hongarije heeft een aantal echte lekkernijen die heel anders zijn dan wat je elders in Europa vindt. Als je een rondleiding door Boedapest overweegt, vind je hier een lijst met de beste: Dagtrips en Excursies vanuit Boedapest.

Over het treinstation

Het hoofdstation van Boedapest is Keleti en ligt aan de Pest-kant van de stad in het centrum, hoewel het een beetje ver van de rivier ligt. Vanaf hier kun je treinen nemen naar buurlanden zoals Wenen en Praag, maar ook treinen naar steden in de buurt van de Hongaarse hoofdstad. Als je in plaats van op het vliegveld van de stad aankomt op het treinstation, kun je ook kiezen voor een privétransfer naar je hotel of het openbaar vervoer.