Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Boedapest Transfers

Vergeet de zorgen over het vinden van het juiste vervoer naar uw hotel vanaf de luchthaven van Boedapest: ik zal u alles vertellen over de opties

Alex Grande

Alex Grande

8 minuten lezen

Boedapest Transfers

Vliegtuig dat landt op de luchthaven van Boedapest | ©Sony SLT-A57

De luchthaven Boedapest Ferenc Liszt (voorheen Ferihegy Airport) ligt op 16 km van het stadscentrum, wat ongeveer 40 minuten rijden is over de weg of met de trein.

1. Transfermogelijkheden van de luchthaven of het station van Boedapest naar het stadscentrum

Zonsopgang op de Terminal van de luchthaven van Boedapest| ©Tom Imrei
Zonsopgang op de Terminal van de luchthaven van Boedapest| ©Tom Imrei

Als u naar Boedapest reist, komt u aan met het vliegtuig of de trein en het eerste wat u zult moeten uitzoeken is hoe u bij uw hotel komt in een land met een andere munteenheid en taal dan uw eigen land. Transfers in Boedapest zijn goedkoop en er zijn verschillende opties; ik ga ze allemaal aan u uitleggen:

2. Privétransfer van de luchthaven van Boedapest naar uw hotel

Privé transfer wacht aan de deur van het hotel| ©Supermac1961
Privé transfer wacht aan de deur van het hotel| ©Supermac1961

Het grootste voordeel van het huren van een transfer tussen de luchthaven van Boedapest en uw hotel is dat het 24 uur per dag, zeven dagen per week beschikbaar is (dus het maakt niet uit hoe laat uw vlucht aankomt).

Met deze service wordt u bij aankomst opgewacht door een professionele chauffeur met een bordje met uw naam erop, hoeft u niet in de rij te staan en maakt u de reis in alle comfort en met ruimte voor uw bagage met maximaal 15 passagiers.

In tegenstelling tot wat het lijkt, is de prijs van deze dienst in Boedapest zeer voordelig, aangezien deze optie beschikbaar is vanaf een kostprijs van 15 per persoon. Het voertuig is ook aangepast voor kinderwagens en rolstoelgebruikers.

Hoe werkt het?

U kunt online reserveren en kosteloos annuleren tot 24 uur van tevoren. Zodra u de dag hebt gekozen waarop u de dienst wilt huren, moet u via e-mail uw vluchtgegevens (zodat de chauffeur zich kan aanpassen als er vertragingen zijn) en uw hotelgegevens (zodat de chauffeur het adres kent waar hij u naartoe moet brengen) doorgeven. Zodra u uw boeking hebt bevestigd, krijgt u instructies over hoe u uw chauffeur kunt ontmoeten. Hij zal u opwachten met een bordje met uw naam erop bij het vertrek van uw vlucht.

Terugbrengservice van de stad naar de luchthaven

Deze transferdienst is ook beschikbaar om u aan het einde van uw reis van uw hotel naar de luchthaven te brengen. De werkwijze, de prijzen en het boekingsproces zijn dezelfde: u moet uw hotelgegevens achterlaten, zodat de chauffeur u op het door u gewenste tijdstip kan ophalen. Als ik u een tip mag geven: zorg dat u ruim op tijd aankomt zonder (dezelfde voorwaarden, behalve dat u ruim op tijd beschikbaar moet zijn om uw vlucht niet te missen).

Ana's Reistip

Als uw vlucht in de vroege ochtenduren aankomt, zal het bijzonder moeilijk zijn om met het openbaar vervoer in het centrum te komen; er zijn 24 uur per dag privé-transfers beschikbaar.

3. Transfer van het treinstation van Boedapest naar je hotel

Station Boedapest| ©Ibolya
Station Boedapest| ©Ibolya

Als u met de trein in Boedapest aankomt omdat u de omgeving hebt bezocht, moet u naar uw hotel zien te komen. Voor mij is de meest comfortabele manier om dit te doen een privétransfer van het treinstation van Boedapest naar uw hotel. Met deze service wordt u (u en uw groep) bij aankomst opgewacht door een chauffeur, die u rechtstreeks naar uw hotel brengt, zonder te wachten.

Net als bij de luchthaventransferdienst moet u uw aankomstgegevens aan het station doorgeven, zodat zij kunnen regelen dat u wordt opgehaald. De machinist zal op u wachten, zelfs als uw trein vertraging heeft.

Terugbrengservice van uw hotel naar het treinstation

U kunt ook een retourtransfer regelen van uw hotel naar het treinstation van Boedapest aan het einde van uw reis. Na een lange reis, en vooral als u volgeladen bent met bagage, raad ik u deze optie aan.

4. Andere opties om u van de luchthaven te verplaatsen: openbaar vervoer of taxi

Taxi wacht voor de deur van een hotel in Boedapest.| ©Jorge Franganillo
Taxi wacht voor de deur van een hotel in Boedapest.| ©Jorge Franganillo

Met het openbaar vervoer naar het centrum van Boedapest kunt u geld besparen. Het is een onhandigere optie omdat hij je niet rechtstreeks naar je hotel brengt en je waarschijnlijk op de luchthaven zult moeten wachten, maar hij is beschikbaar als je overdag in Boedapest aankomt ('s nachts, vooral tussen 11 en 4 uur, worden dienstregelingen en combinaties ingewikkeld).

Bus 200E + Trein

De 200E bus doet er ongeveer 25 minuten over en kost ongeveer een euro. Het is de goedkoopste optie, maar hij zet je niet af in het centrum, maar bij een treinhalte (Köbánya-Kispest) vanwaar je naar het centrum kunt (Westelijk treinstation), ook voor één euro voor nog eens 25 minuten.

Pendelbus 100E

Van 5 uur 's ochtends tot 1.20 uur 's nachts vertrekt deze bus (ongeveer) elke 20 minuten en zet u af in het centrum van Boedapest (ofwel bij de haltes Kálvin tér en Astoria M in Pest of bij Deák Ferenc Tér in Boeda). Het kost ongeveer 3 euro en duurt ongeveer 40 minuten. Als u voor deze optie kiest, moet u altijd de afstand controleren tussen de halte waar u de bus uitstapt en uw hotel om te zien of het een begaanbare afstand is of dat u een ander vervoermiddel moet zoeken.

Bus 900 (nachtbus)

Tussen één en vier uur 's nachts is deze lijn beschikbaar tot de halte Bajcsy-Zsilinsky Straat. Vanaf daar zijn er twee andere nachtbussen, de 950 en 950A, die u naar het centrum van Boedapest brengen.

Taxi

Als u in Boedapest aankomt en geen transfer naar uw hotel hebt geboekt, is er ook een taxistandplaats op de luchthaven (zorg er altijd voor dat de taxi die u neemt een officiële taxi is). Dit lijkt misschien niet veel, maar het is een van de duurste opties in vergelijking met de gemiddelde prijs van een taxirit in Boedapest. Taxi's zijn veilig en handig, maar op bepaalde tijden van de dag kan het moeilijk zijn er een te krijgen.

Ana's Reistip

Als u een transfer naar uw hotel wilt, reserveer dan van tevoren. Er zijn minibusjes op de luchthaven die dit doen, maar ze hebben geen vaste prijs en je zult moeten wachten tot ze vol zijn.

5. Dit is de luchthaven van Boedapest

Luchthaven Boedapest belastingvrij| ©Jorge Franganillo
Luchthaven Boedapest belastingvrij| ©Jorge Franganillo

De luchthaven van Boedapest wordt heel goed beheerd en voor een Europese stad is het niet zo'n grote luchthaven, dus het is gemakkelijk om er de weg te vinden. Het heeft twee hoofdterminals: Terminal 1 en Terminal 2. Beide zijn met elkaar verbonden en, of je nu de ene of de andere kant op vertrekt, je komt aan bij een hoofdhal waar familie, vrienden of privéchauffeurs de passagiers opwachten.

Naast winkels waar u water of snacks kunt kopen (de prijzen zijn redelijk), ziet u ook geldautomaten op uw weg naar buiten. Hoewel Hongarije deel uitmaakt van de Europese Unie, is de munteenheid nog steeds de Hongaarse forint en niet de euro, dus deze geldautomaten zijn er voor u om geld te wisselen of op te nemen. De kosten bij deze geldautomaten zullen hoger zijn dan bij andere die u in het centrum kunt vinden.

6. Eerste tips voor uw aankomst in Boedapest

Het Hongaarse Parlement bij dageraad| ©Andy Maguire
Het Hongaarse Parlement bij dageraad| ©Andy Maguire

De luchthaven is ook het eerste contact met de stad. Een stad die, als hij je net zo bevalt als ik, je favoriet kan worden. Het is belangrijk te weten hoe u zich op de luchthaven moet verplaatsen, wat voor diensten u er vindt en hoe u bij uw hotel in het centrum komt, maar er zijn ook enkele eerste tips die u in gedachten moet houden bij het plannen van uw reis. Voordat je je gids en camera pakt...

Wanneer naar Boedapest reizen

Boedapest is op elk moment van het jaar een aangename stad. Het hoogseizoen is in de zomer wanneer u, behalve in hittegolven, een zeer aangename temperatuur hebt voor sightseeing in de stad. Veel hotels hebben bijvoorbeeld geen airconditioning omdat dat niet nodig is. Als u in de winter naar Boedapest reist, zult u temperaturen van enkele graden onder het vriespunt aantreffen, dus het is van essentieel belang om warme kleren in te pakken en tijdens sightseeing tours korte stops te maken om warm te blijven.

Hoe reis je door Boedapest

De stad heeft een metro en een goed functionerend openbaar vervoers netwerk, maar alleen al door de omvang van de stad is het gemakkelijk om je te voet te verplaatsen. Taxi's zijn erg goedkoop en werken op basis van meterprijzen: mijn advies is om naar de dichtstbijzijnde taxistandplaatsen te lopen en sluit niet uit dat u een toeristenbus gebruikt om tussen de belangrijkste bezienswaardigheden te komen (lees hier meer): Hop-on Hop-off Bus Rondleidingen).

Hoe geld wisselen

De munteenheid in Boedapest is de Hongaarse forint. Een euro is 350 Hongaarse forint. U kunt geld wisselen op de luchthaven, maar de wisselkantoren in het stadscentrum zullen u een gunstiger wisselkoers geven. In elk geval zijn de prijzen in de stad, als u met euro's reist, zeer laag, zodat u zich tijdens uw reis naar hartelust kunt uitleven.

Waar te overnachten in Boedapest

Als je je accommodatie van tevoren boekt, heb je keuze te over zonder exorbitante prijzen te betalen (hoewel je ook 'groot' kunt uitpakken door in een van de luxehotels van Boedapest te verblijven). De rivier is het herkenningspunt van de stad; zij scheidt de oevers van Boeda en Pest, waarbij Pest het modernste deel van de stad is. Elke accommodatie in de buurt van de rivier is een goede keuze voor uw reis.

Speciale overdrachtsvereisten

Indien u een privé-transfer huurt en speciale vereisten hebt, zoals omvangrijke of delicate bagage, vergeet dan niet het bedrijf waarvan u de transfer huurt hiervan op de hoogte te brengen. U zult geen probleem hebben, maar ze zullen er rekening mee houden als het gaat om de vraag of u al dan niet extra ruimte in het voertuig nodig hebt.

Wat in te pakken

Als het winter is, neem dan voldoende warme kleren mee, waaronder thermische T-shirts. Ik raad u ook aan om een app op uw mobiele telefoon te hebben waarmee u uw weg door de stad kunt vinden zonder data te hoeven uitgeven. De straatnamen kunnen verwarrend zijn wanneer u de stad voor het eerst leert kennen en dit zal het moeilijker maken om u te verplaatsen dan in andere Europese steden het geval is.

Wat te eten

Hongaars eten is heerlijk en zeer goedkoop in de meeste restaurants. Verlaat de stad niet zonder lepelgerechten zoals goulash te hebben geprobeerd, maar vergeet ook de straatsnacks niet, zoals langos, een heet gebakken brood met verschillende soorten beleg erop.

Als u in Boedapest een rondleiding krijgt, vraag uw gids dan altijd naar een restaurant waar de arbeiders van de stad naartoe gaan voor een vast menu. Vergeet ook de zoetigheden niet, want Hongarije heeft een aantal echte lekkernijen die heel anders zijn dan wat u elders in Europa zult vinden. Als u overweegt een rondleiding door Boedapest te nemen, vindt u hier een lijst van de beste: Dagtrips en Excursies vanuit Boedapest.

Over het station

Het belangrijkste treinstation van Boedapest is Keleti en ligt aan de Pest-kant van de stad, in het centrum van de stad, hoewel het een beetje ver van de rivier ligt. Van hieruit kunt u treinen nemen naar buurlanden als Wenen en Praag, maar ook treinen naar steden in de buurt van de Hongaarse hoofdstad. Als u in plaats van op de luchthaven van de stad op het treinstation aankomt, kunt u ook kiezen voor een privétransfer naar uw hotel of voor openbaar vervoer.

Veelgestelde vragen

  • Zijn taxi's in Boedapest veilig?

    Taxi's in Boedapest worden verondersteld even veilig te zijn als andere Europese taxi's. Vermijd echter freelancers en probeer uw transfers te boeken bij gerenommeerde bedrijven zoals FoTaxi, CityTaxi en BudapestTaxi. Er is echter ook het probleem van de taal, dus het is nog steeds een goed idee om het openbaar vervoer te gebruiken of uw transfers van tevoren te boeken voor een gemakkelijkere ervaring.

  • Hoe ver is het vliegveld van Boedapest van de stad?

    De luchthaven van Boedapest ligt 23 km (14 mijl) ten zuidoosten van het centrum van Boedapest, en het duurt ongeveer 35-45 minuten om er te komen, afhankelijk van het verkeer.

  • Hoe kom ik van de luchthaven van Boedapest naar de stad?

    Er zijn verschillende manieren om van de luchthaven van Boedapest naar het centrum te komen: een snelbus die er 45-60 minuten over doet om het centrum te bereiken, een luchthavenbus die je naar het dichtstbijzijnde metrostation brengt (en van daar de metro naar het station van je hotel neemt), een treindienst die er 40 minuten over doet om in de stad te komen maar minder frequent is, en tot slot een vooraf geboekte transfer die je rechtstreeks naar je hotel brengt (perfect voor grote groepen, mensen met veel bagage of voor mensen die moe zijn van het reizen per vliegtuig).