Dagtrips en Excursies vanuit Boedapest

Als je genoeg tijd hebt, raad ik je aan om de omgeving van Boedapest te bezoeken. Ik zal je vertellen over de beste uitjes

Alex Grande

Alex Grande

15 minuten lezen

Dagtrips en Excursies vanuit Boedapest

Het Hongaarse parlement | ©Keith Yahl

Boedapest heeft geschiedenis, bezienswaardigheden en monumenten te ontdekken, en het huren van een rondleiding om elke hoek van de stad te verkennen is zonder twijfel een van de essentiële dingen om te doen tijdens je reis naar Boedapest. Met rondleidingen op dezelfde dag kun je de omgeving verkennen, die bezoekers nog meer te bieden heeft.

1. Drie uur durende rondleiding door Boedapest

Staatsopera| ©Alistair Young
Staatsopera| ©Alistair Young

Omdat ik een fan ben van stadsrondleidingen, is deze rondleiding door Boedapest een van mijn favorieten. Omdat de rondleiding langer duurt dan gemiddeld (drie uur in plaats van de gebruikelijke twee), komen niet alleen meer delen van de stad aan bod, maar ook een groter aantal verhalen over de stad en haar gewoonten.

Deze tour is ideaal als je op zoek bent naar een uitgebreid overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zonder je te concentreren op een bepaald aspect.

Wat is inbegrepen

 • Ongeveer 3 uur durende bustour met gids door Boedapest.
 • Voertuig met airconditioning.
 • Professionele gids.
 • Wandeling door de Burchtwijk van Boeda en het Heldenplein.

Boek een rondleiding door Boedapest

2. Boedapest bustour

Margaret Brug| ©Osbornb
Margaret Brug| ©Osbornb

Een lokale gids haalt je op bij je hotel om te beginnen aan deze sightseeing bustour door Boedapest. Onderweg laat de gids je de verschillende bezienswaardigheden van de stad zien, waarbij hij de betekenis van elke bezienswaardigheid uitlegt en van belangrijke locaties gebruikmaakt om je over Hongaarse gewoonten te vertellen.

Deze bustour door Boedapest duurt twee uur. Er zijn verschillende stops onderweg waar je uit de bus kunt stappen om de bezienswaardigheden beter te bekijken en foto's te nemen. Aan het einde van de tour zet de bus je af op een centraal punt en vanaf daar keer je op eigen gelegenheid terug naar je hotel. Deze optie is ideaal om een eerste overzicht van de stad te krijgen, inclusief de plekken die verder van het centrum liggen, voordat je de stad op je eigen tempo bezoekt.

Wat is inbegrepen

 • 1, 2 of 3 daags ticket voor een tour door Boedapest per sightseeingbus met gratis stops.
 • Stops bij de belangrijkste bezienswaardigheden.
 • Vooraf opgenomen commentaar.
 • Gratis wifi aan boord.

Boek een bustour door Boedapest

3. Rondleiding naar Sissi's Gödöllo paleis

Paleis Gödöllo| ©David Spender
Paleis Gödöllo| ©David Spender

Het paleis van Gödöllo ligt in het achterland van Boedapest, op ongeveer een half uur rijden van het stadscentrum. Wanneer je deze rondleiding door het paleis Gödöllo boekt en de dag kiest waarop je de rondleiding wilt volgen, ontvang je een e-mail met informatie over het ontmoetingspunt waar je voertuig met airconditioning vertrekt in het centrum van Boedapest. Daar ontmoet je de chauffeur, de rest van de groep en een deskundige gids die je tijdens de hele tour zal begeleiden.

De Gödöllo Palace tour duurt ongeveer drie uur, is beschikbaar in het Engels, Spaans, Frans, Duits en Italiaans en is, naast de transfer en de diensten van de gids, inclusief entreegelden.

Wat is inbegrepen

 • Ongeveer 3 uur durende excursie naar het Gödöllő Paleis vanuit Boedapest.
 • Toegang tot het Koninklijk Paleis.
 • Rondleiding door de voormalige zomerresidentie van Sissi van ongeveer 75 minuten.
 • Professionele gids.

Wat zie je in het Gödöllo Paleis?

Indrukwekkende tuinen en luxe kamers ingericht in de stijl van de Hongaarse aristocratie van de 18e eeuw, maar belangrijker dan wat je ziet is wat je leert. Dit paleis staat bekend als het favoriete paleis van de Hongaarse koningin en keizerin van Oostenrijk, Sissi. De geschiedenis heeft deze figuur tot op de dag van vandaag omgeven met een veelheid aan anekdotes, waaronder haar liefde voor Hongarije, haar schoonheid en haar verlangen naar vrijheid, maar er zijn er nog veel meer.

Tijdens de rondleiding door het Gödöllo Paleis leer je over dat deel van Sissi's verhaal dat niet in historische films voorkomt: de tragedie die haar overkwam met de dood van haar dochter, de ruzies met de moeder van de keizer, de minnaars in haar huwelijk en haar problemen met eten. Als je nog niet bekend bent met het verhaal van deze non-conformistische keizerin, zul je deze rondleiding absoluut gefascineerd door haar figuur beëindigen.

Het beste deel van deze rondleiding zijn de verhalen die je zult leren over keizerin Sissi, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste historische mythen in Europa.

Boek een rondleiding door het paleis van Gödöllo

4. Boedapest Joodse Wijk Tour

Tram Boedapest
Tram Boedapest

De Joodse traditie in Boedapest is erg sterk en door de hele stad zijn er verschillende eerbetonen aan alle Joden die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze wandeltocht door de Joodse wijk van Boedapest, die ongeveer twee uur en een kwartier duurt, richt zich op de geschiedenis van het Joodse volk.

In de Joodse wijk van Boedapest zie je monumenten zoals de Grote Synagoge (een van de grootste in Europa) en het gedenkteken van de Levensboom, op de zilveren bladeren waarvan de namen van de slachtoffers van de Holocaust staan geschreven. Een van de meest ontroerende eerbetuigingen aan dit volk bevindt zich echter niet in deze wijk, maar aan de oevers van de Donau; het is een lange rij in ijzer gebeeldhouwde schoenen die de moord op duizenden slachtoffers voorstelt.

Deze tour is ideaal als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het Joodse volk en de Tweede Wereldoorlog, want naast de tour zelf ligt de echte waarde van deze tour in de uitleg van de gids.

Wat is inbegrepen

 • Wandeling van ongeveer twee en een half uur door de Joodse wijk van Boedapest.
 • Toegang tot de Grote Synagoge van Boedapest en rondleiding.
 • Historische gids.

Boek een rondleiding door de Synagoge

5. Rondleiding door het Hongaarse parlement

Hongaars parlement| ©Anecia Coppack
Hongaars parlement| ©Anecia Coppack

Het Hongaarse parlement is een bezienswaardigheid in de stad Boedapest. Het ligt aan de Pestoever van de rivier de Donau, is het grootste gebouw van Hongarije en een van de meest emblematische gebouwen, zowel vanwege de indrukwekkende architectuur als vanwege het belang ervan. Deze rondleiding door Boedapest met bezoek aan het Parlement richt zich op het bezoek aan het Parlement (entreeprijzen inbegrepen) en de omgeving.

De gids haalt je op bij je hotel en brengt je naar de ingang van het Parlement, waar je een rondleiding van anderhalf uur krijgt. Naast informatie over het gebouw zelf, leer je ook over de Hongaarse politiek en word je getrakteerd op historische verhalen die deze stad nog spannender maken. Je moet het verlichte parlement op een bepaald moment tijdens je reis zien.

Het leuke aan deze rondleiding is dat je zo dicht bij een heel belangrijk deel van de geschiedenis van de stad komt, dat je in je eentje moeilijk zou kunnen leren kennen.

 • Privédagtocht naar Wenen vanuit Boedapest.
 • Deskundige lokale gids.
 • Transfer van en naar het gekozen punt.
 • Lunch.

Boek een rondleiding door Boedapest met bezoek aan het Parlement

6. Dagtocht naar Szentendre, een kunstenaarsdorp

Kunst in de straten
Kunst in de straten

Vaak bezoeken we een grote stad en vragen we ons af hoe de omgeving van het land is, hoe het Hongaarse landschap er echt uitziet en hoe de inwoners die niet in de hoofdstad wonen, leven. Met een reis naar Szentendre zul je dit allemaal ontdekken en ik verzeker je dat het resultaat je niet onverschillig zal laten.

Waarom dit dorp en niet een ander? Szentendre is een van de meest bezochte dorpen in Boedapest en staat bekend om de ambachtslieden die hier hun producten maken en verkopen. Het centrum van het dorp is zeker ingesteld op bezoekers, maar als je iets verder weg gaat kun je een prachtig meer, berglandschap en traditionele Hongaarse huizen ontdekken.

Als je in de winter gaat, zul je verbaasd zijn hoe weinig mensen er op straat zijn, wat te wijten is aan de lage temperaturen. Mis de kans niet om een praatje te maken met de ambachtslieden en winkeliers; de meesten begrijpen Engels en zijn uiterst vriendelijk. Het beste aan deze tour is het intieme contact dat je zult hebben met de lokale ambachtslieden, vooral als je in de winter gaat wanneer er minder toeristen op straat zijn.

Wat is inbegrepen

Deze tour omvat

 • Een professionele gids die je de hele tour begeleidt.
 • Proeverij van de beroemde Lángos of Hongaars gebakken brood
 • Riviercruise als je deze tour maakt tussen mei en september
 • Bezoek aan de ruïnes van een oude Romeinse stad

Boek een rondreis naar Szentendre

7. Dagtocht naar het Balatonmeer

Balatonmeer| ©Zoltán Bagi
Balatonmeer| ©Zoltán Bagi

Het Balatonmeer is een van de mooiste landschappen van Hongarije. Het ligt op ongeveer twee uur rijden van Boedapest en is de reis meer dan waard. Zowel het meer als de omgeving zijn een sprookjeslandschap, waardoor deze excursie naar het Balatonmeer een van de beste opties is om de schoonheid van het land buiten de steden en gebouwen te waarderen.

De lunch is op eigen gelegenheid en is niet inbegrepen in de prijs van de excursie van 65 euro; je kunt deze nuttigen in een restaurant in Balaton of een picknick meenemen om te eten terwijl je uitkijkt over het meer. De tour is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Het beste aan deze tour is het contrast tussen het adembenemende landschap van het Balatonmeer en de statige straten van Boedapest.

Wat is inbegrepen

Deze tour omvat

 • Pick-up van je hotel in Boedapest (terugkeer vanaf een centraal punt in het centrum van Boedapest)
 • transfer in een comfortabel voertuig met airconditioning
 • Een bezoek aan de Herend porseleinfabriek waar je leert hoe traditioneel Hongaars porselein wordt gemaakt en, als je wilt, enkele van je favoriete producten kunt kopen
 • Koffie op een terras in Herend
 • Een professionele gids die je de hele tour vergezelt om je te vertellen over de belangrijkste bezienswaardigheden die je tijdens de tour zult zien, maar ook over de lokale gebruiken van het land en zijn inwoners.

Boek een excursie naar het Balatonmeer

8. Tour van de Hongaarse Grote Vlakten + Paardenshow

Albert Lugosi| ©Albert Lugosi
Albert Lugosi| ©Albert Lugosi

Tijdens je reis naar Boedapest heb je vast en zeker monumenten gezien die je sprakeloos achterlieten en legenden ontdekt waardoor je meer wilde weten over deze stad en haar cultuur. In dat geval is deze excursie naar de Puszta met paardenshow in het gebied van de Hongaarse Grote Vlakten de perfecte optie om dat extra lesje te leren over het Hongaarse leven en de Hongaarse gewoonten. Hoe? Door van dichtbij kennis te maken met een van de belangrijkste tradities: de ruitertentoonstellingen.

Tijdens al deze activiteiten zal een professionele gids je begeleiden op je dagexcursie naar de Grote Hongaarse Vlakten of Puszta Vlakten vanaf het vaste ontmoetingspunt in het centrum van Boedapest (je wordt na boeking per e-mail op de hoogte gesteld). De totale prijs van deze ervaring is 65 euro. Het beste aan deze tour is dat het een geweldige manier is om nauwer in contact te komen met de tradities van Hongarije en de mensen die ze vandaag de dag nog steeds in ere houden.

Wat is inbegrepen

Deze tour omvat

 • Acrobatische paardenshow.
 • Een bezoek aan de stad Kecskemet met zijn bezienswaardigheden zoals de synagoge en het art nouveau stadhuis.
 • Een bezoek aan een traditionele Hongaarse boerderij waar u de typische welkomstdrank "abrikozenbrandewijn" zult proeven.
 • Een koetsrit.
 • Een driegangenlunch inclusief goulashsoep met livemuziek.

Boek een excursie naar de Puszta met paardenshow

9. Privé dagexcursie naar Brastislava

Uitzicht op het kasteel van Bratislava
Uitzicht op het kasteel van Bratislava

Op drie uur rijden van Boedapest ligt de stad Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Bratislava is een stad met oranje daken, geplaveide straten en enorme kastelen en is door zijn grootte gemakkelijk te bereiken tijdens een dagtocht naar Bratislava en terug vanuit Boedapest, en je zult er geen spijt van krijgen tijdens deze privérondleiding door Bratislava, waarbij je een lokale privégids krijgt die je de geheimen van de stad laat zien.

Je hebt ook vrije tijd om de stad op je gemak te verkennen voordat je terugkeert naar Boedapest en het historische centrum bezoekt terwijl je luistert naar straatmuzikanten of geniet van een drankje op een van de openluchtterrassen. Het beste aan deze tour is de persoonlijke service van de gids (ik raad je aan om hem alles te vragen wat je wilt en "er het beste van te maken") en de mogelijkheid om een andere stad en een ander land te leren kennen in een comfortabele privétransfer.

Wat is inbegrepen

de excursie naar Bratislava

 • Een lokale privégids die exclusief voor jou en je reisgenoten beschikbaar is.
 • De privétransfer van en naar Bratislava met pick-up en drop-off van je hotel in Boedapest
 • De stadstour door Bratislava met gids
 • Lunch

Boek een sightseeingtour door Boedapest

10. Nachttour met folkloreshow

Boedapest bij het vallen van de avond
Boedapest bij het vallen van de avond

Hongarije is een land met grote tradities en folklore is daar één van. Je zult maar weinig voorstellingen hebben gezien zoals die van deze nachttour met show. Bovendien heb je de mogelijkheid om typisch Hongaarse gerechten te proeven tijdens de folkloreshow.

Je gids haalt je op bij je hotel en neemt je mee in een sightseeingvoertuig om de belangrijkste verlichte monumenten van de stad Boedapest te bezoeken. Daarna gaat het naar het restaurant voor een traditioneel driegangendiner met drankjes; tijdens het diner kun je genieten van een typisch Hongaarse folkloreshow.

Het leuke aan deze excursie is dat het een manier is om dicht bij de cultuur van deze stad te komen, zowel cultureel als gastronomisch en het bevat ook een tour om te genieten van de nachtelijke verlichting van Boedapest, iets wat je niet mag missen tijdens je reis.

Boek een dinercruise met live muziek

11. Stadsrondleiding door het Boeda-gedeelte van de stad

Vissersbastion| ©Dennis Jarvis
Vissersbastion| ©Dennis Jarvis

Boedapest is verdeeld in twee delen die overeenkomen met de twee oevers die worden gescheiden door de rivier de Donau: Boeda en Pest. Deze twee uur durende wandeling richt zich op de Buda-kant, de oever tegenover het Parlement.

Deze tour is ideaal om de stad in meer detail te zien, want andere tours nemen je mee door heel Boedapest, terwijl deze tour zich richt op slechts één deel van de stad. Je kunt de rondleiding altijd aanvullen met een rondleiding die zich richt op de bezienswaardigheden aan de andere oever.

Boek een rondleiding door Boedapest

12. Wandeling en boottocht door Boedapest

Kasteel van Boeda| ©Dennis Jarvis
Kasteel van Boeda| ©Dennis Jarvis

De belangrijkste attractie van deze tour is dat het een wandeltour combineert met een boottour op de Donau. Op deze manier kun je meer bezienswaardigheden bekijken en krijg je een ander perspectief van de Hongaarse hoofdstad. Zowel de wandeltour als de boottour hebben commentaar over de bezienswaardigheden van Boedapest in verschillende talen.

Het ontmoetings- en eindpunt is op een van de meest centrale locaties van de stad, dicht bij de Donau. Deze tour is ideaal voor reizigers met weinig tijd die op zoek zijn naar een overzicht van de stad.

Boek een Donau cruise

13. Boedapest Nachttour

Het Hongaarse parlement verlicht bij nacht| ©Héctor Martínez
Het Hongaarse parlement verlicht bij nacht| ©Héctor Martínez

Voor mij is Boedapest overdag in ieder geval prachtig, maar als de avond valt, maakt de verlichting van de straten en monumenten de stad net zo mooi en een bezoek waard. Dat is de bedoeling van deze twee uur durende nachtwandeling in het Engels, waarbij een professionele gids je in de schemering meeneemt langs de bezienswaardigheden van de stad om ze verlicht te zien.

Wat zijn de belangrijkste gebouwen in Boedapest die de moeite waard zijn om verlicht te zien? Het Parlement, de Staatsopera en de Kettingbrug staan bovenaan de lijst, maar Boedapest bij nacht draait niet alleen om de verlichting. Er zijn tal van alternatieve pubs in de stad met een uniek decor die ook deel uitmaken van deze tour.

Deze tour is ideaal omdat, hoewel Boedapest een van de veiligste steden van Europa is, de lage temperaturen (vooral in de winter) en het feit dat het vroeg donker wordt betekent dat je 's nachts nauwelijks mensen op straat ziet, waardoor je gemakkelijk gedesoriënteerd kunt raken. Daarom is een rondleiding de beste manier om de stad 's nachts te zien.

Boek een sightseeingtour door Boedapest

14. Rondleiding Gödöllo Paleis en Paardenshow

Gödöllo Paardenshow| ©julie corsi
Gödöllo Paardenshow| ©julie corsi

Met deze optie kun je naast de rondleiding door het zomerpaleis van Sissi ook genieten van een paardenshow die bekend staat als de Magie van Hongarije. De paardentraditie is diep geworteld in dit land en het was zelfs een van de dingen die de keizerin van Oostenrijk deelde met haar tweede vaderland, de liefde voor paarden.

Deze tour naar het Gödöllo Paleis met paardenshow duurt ongeveer vijf uur en vertrekt vanaf een ontmoetingspunt in het centrum van Boedapest (je krijgt in je e-mail te horen hoe je er komt en hoe laat je er moet zijn als je online boekt). De prijs is 58 euro en is inclusief transfer, kaartjes voor het paleis en de show, regionale snacks en de diensten van een gespecialiseerde gids.

De paardenshow vindt plaats op een boerderij aan de rand van Boedapest, dus de excursie omvat ook een bezoek aan deze boerderij, typisch Hongaarse versnaperingen die daar worden geserveerd en een ritje met de paardenkoets. Als je van paarden houdt, is dit een ervaring die je niet mag missen; je zult versteld staan van hoe goed ze verzorgd worden en van de precisie van de techniek waarmee ze de parade uitvoeren.

Het beste aan deze excursie is de algemene indruk die je krijgt van twee symbolen van het land: keizerin Sissi en de paarden.

Boek een Sissi Paleis Tour

15. Rondleiding door de Donauknie Steden

Basiliek van Esztergom| ©zolakoma
Basiliek van Esztergom| ©zolakoma

De Donauknie is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de buurt van Boedapest. Het bestaat uit drie kleine steden: Esztergom, Visegrád en Szentendre. Tijdens deze tour bezoek je ze alle drie met een professionele gids. Als je deze tour doet tussen mei en september kun je ook genieten van een boottocht in Szentendre.

Als je de drukte van Boedapest wilt ontvluchten en de bezienswaardigheden en gewoonten van het Hongaarse volk wilt ervaren, dan is deze tour van een hele dag (beschikbaar in het Engels, Spaans, Frans, Italiaans en Duits) echt iets voor jou. Het beste aan deze tour is de verscheidenheid aan plaatsen die je tijdens de tour bezoekt, waardoor je een breder perspectief krijgt van het Hongaarse landschap en de omgeving van Boedapest.

Boek een rondreis door Boedapest

16. Privérondleiding door de Donauknie-steden

Zonsondergang over de Donau
Zonsondergang over de Donau

Dit is de VIP-tour om de Donauknie te bezoeken. Tijdens de tour heb je een gids exclusief voor jou en je groep die je ophaalt bij je hotel en afzet bij je hotel na de volledige dagtour langs de drie steden die de Donauknie vormen: Esztergom, Visegrád en Szentendre.

Naast de privétransfer en gids zijn ook lunch en een boottocht inbegrepen in het pakket als je de tour maakt tussen mei en september. Tijdens deze dag zie je bezienswaardigheden zoals de citadel van Visegrád en de kathedraal van Esztergom, de grootste van het land, en kun je ook de ambachtelijke kraampjes van Szentendre bezoeken.

De echte toegevoegde waarde van deze tour is echter het comfort van je eigen tempo en een lokale gids die niet alleen de verschillende punten van de tour uitlegt, maar je ook vertelt over de gewoonten en tradities van het land. Aan het einde van deze tour heb je een veel beter begrip van Hongarije dat op andere manieren moeilijk te verkrijgen zou zijn.

Het beste aan deze tour is de persoonlijke aandacht en de mogelijkheid om op een georganiseerde manier verschillende plaatsen te bezoeken die je in je eentje moeilijk zou kunnen leren kennen.

Boek een rondleiding door Boedapest

Organiseer je rondreis door Boedapest

Luchtfoto van Boedapest
Luchtfoto van Boedapest

Wat je mee moet nemen

Zelfs als je Boedapest in de zomer bezoekt, zijn de temperaturen meestal koel en de meeste rondleidingen in de stad zijn te voet. Naast comfortabele schoenen raad ik je aan om een goede jas mee te nemen, zodat je niet in de verleiding komt om de tour halverwege te verlaten voor een warme chocolademelk in een café.

Huur altijd officiële gidsen

In de centrale delen van Boedapest vind je vaak plaatselijke bewoners die rondleidingen door de stad aanbieden. Een lokale bewoner kan je interessante tips geven over je bezoek, maar wees je ervan bewust dat veel van hen geen gespecialiseerde gidsen zijn die je in de historische context van de stad kunnen plaatsen. Bovendien spreken sommigen niet vloeiend andere talen en er komt een moment in de rondleiding dat dit frustrerend kan zijn. Het is het beste om je tour van tevoren te boeken.

Geniet van het eten

Tot slot raad ik je aan om je gids om aanbevelingen te vragen, vooral als het om eten gaat. Het is heel goedkoop om goed te eten in Boedapest, maar de namen van de gerechten zijn niet bepaald intuïtief; je gids zal je graag aanbevelingen doen op basis van je smaak, iets waar je heel dankbaar voor zult zijn als je in een restaurant gaat zitten eten. Ook in de stad kan het omgaan met straatnamen een hele klus zijn, zelfs met Google Maps. En leer natuurlijk alle gebruiken kennen voor je reis.

Boek een rondleiding door Boeda

Als je geïnteresseerd bent in een excursie door Boedapest, ben je misschien ook geïnteresseerd in

Boedapest Spa| ©Alana Harris
Boedapest Spa| ©Alana Harris

De omgeving van de stad Boedapest leren kennen is een goed plan voor als je de Hongaarse hoofdstad hebt bezocht, maar heb je het al gedaan? Plan excursies tijdens je bezoek, maar vergeet niet dat Boedapest veel meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Bekijk alle essentiële dingen om te doen tijdens je reis naar Boedapest.

Als je je reis compleet wilt maken met de meest iconische ervaring van Boedapest, die ook nog eens super ontspannend is, raad ik je aan om de spa's van Boedapest te bezoeken.

Tickets Széchenyi Spa