10 dingen om te doen in Boedapest in december

De Hongaarse hoofdstad schittert in december dankzij Kerstmis en andere festiviteiten die van de laatste maand van het jaar een van de beste tijden maken om te bezoeken. Leer het kennen!

Carlos Bleda

Carlos Bleda

9 minuten lezen

10 dingen om te doen in Boedapest in december

Boedapest, Hongarije | ©Jorge Franganillo

De Hongaarse hoofdstad, gelegen aan de oevers van de Donau, ziet er bijzonder mooi uit tijdens de maand december, een tijd waarin de feestelijke sfeer de straten vult, voornamelijk als gevolg van twee evenementen: Kerstmis en St. Stephen's Day, de Hongaarse feestdagen.

Om optimaal te genieten van de stad en beide evenementen, heb ik deze lijst samengesteld met de 10 beste dingen om te doen in Boedapest in december. Ideeën die variëren van het ervaren van de kerstsfeer of het vieren van een van de nationale feestdagen tot het nemen van een duik in de open lucht midden in de winter of het kijken naar een toneelstuk. Lees verder voor meer informatie!

1. Neem een duik in het water van de Széchenyi Spa

Széchenyi thermale baden| ©karaian
Széchenyi thermale baden| ©karaian

Boedapest werd in 1934 erkend als de stad van de kuuroorden omdat het de meeste thermale bronnen ter wereld heeft. Het is gebruikelijk om de vele kuuroorden van Boedapest te bezoeken en zelfs in december in de open lucht in hun geneeskrachtige water te baden. Ondanks de kou is het water in veel van de thermale baden meer dan 20 graden, ook al ligt de omgevingstemperatuur onder het vriespunt. Het is gemakkelijk om deze unieke ervaring in Boedapest te beleven.

Er zijn verschillende kuuroorden, maar de beroemdste en wereldberoemde is de Széchenyi Spa. Dus boek je ticket voor de Széchenyi Spa en geniet van deze ervaring. De thermale baden in de open lucht zijn de grootste van Europa en liggen in het belangrijkste park van de stad in een prachtig neobarok gebouw. Het is een hele belevenis om midden in december zo'n bad te nemen.

Boek je ticket voor de Széchenyi Spa

2. Vier Stephen's Day

Stefanusbasiliek| ©Jose A.
Stefanusbasiliek| ©Jose A.

Vlak na Kerstmis, op 26 december, wordt een van de belangrijkste feestdagen van Hongarije gevierd ter ere van Koning Stefanus, de eerste koning die over het land regeerde. De vieringen van dit feest vermengen zich met die van Kerstmis, maar met bepaalde eigenaardigheden.

Het middelpunt van de feestdag is natuurlijk het Stefanusplein en de beroemde basiliek. Stephen's Square en de beroemde basiliek. De basiliek is een van de belangrijkste monumenten van Boedapest en 26 december is de meest speciale dag, wanneer het er mooier uitziet dan ooit, ook dankzij de kerstmarkten die in deze tijd van het jaar op de pleinen plaatsvinden. De basiliek herbergt wat bekend staat als St. Rechterhand, de rechterhand van koning Stefanus, die speciale krachten kreeg. Op 26 december komen veel mensen de kerk bezoeken om haar te vereren.

Ongeacht je geloofsovertuiging is een bezoek aan de basiliek en het beklimmen van de torens een van de beste dingen om te doen in december op deze feestdag. En als je de volledige ervaring wilt meemaken, kun je een orgelconcert boeken in de Sint-Stefanusbasiliek.

Boek een orgelconcert in de Sint-Stefanusbasiliek

3. Bezoek de beroemde kerstmarkten van Boedapest

Kerstmarkt Boedapest| ©Liam McKay
Kerstmarkt Boedapest| ©Liam McKay

Je kunt niet over Boedapest in december praten zonder Kerstmis te noemen en een van de meest karakteristieke elementen die duizenden bezoekers naar de stad trekken: de kerstmarkten. Vanaf eind november tot en met december worden deze markten gehouden op de belangrijkste pleinen van de Hongaarse hoofdstad.

De drie belangrijkste om te bezoeken zijn de markt op het Vörösmartyplein, die in het park van het stadhuis in New Pest en de markt voor de Sint-Stefanusbasiliek. De laatste is de beroemdste en belangrijkste.

Ze staan allemaal vol met kraampjes die lokale producten, handwerk, cadeaus en nog veel meer verkopen, zoals shows, schaatsbanen en zelfs 3D-projecties zoals die op de gevel van de Sint-Stefanusbasiliek.

Boek een rondleiding door Boedapest

4. Geniet van de kerstverlichting en de kerstsfeer

Boedapest straatversiering| ©Top Budapest
Boedapest straatversiering| ©Top Budapest

Natuurlijk betekent Kerstmis in de maand december dat er van alles te doen is in Boedapest. Het is niet alleen op de belangrijkste data, de kerstsfeer is de hele maand voelbaar. Naast de kerstmarkten is een van de leukste dingen om te doen in deze tijd van het jaar genieten van de verlichting en versiering van de stad.

De hele stad en haar monumenten hullen zich in hun mooiste kleren en zien er spectaculairder uit dan tijdens de rest van het jaar. De beste plekken om van de lichtjes en de kerstsfeer te genieten zijn de winkelstraten Andrassy Avenue en Fashion Street. De winkels en bedrijven langs deze straten dragen bij aan de ansichtkaart-perfecte sfeer door hun etalages te versieren en het middelpunt van de stad te worden.

Het Buda Kasteel, de Sint-Stefanusbasiliek of het Parlement, in feite raad ik je aan om een rondleiding door het Parlement van Boedapest te nemen om al zijn pracht en praal te zien en met volle teugen van de ervaring te genieten. Een echte aanrader! Er is een reden waarom Boedapest een van de beste kerstbestemmingen in Europa is.

Boek een rondleiding door het parlement van Boedapest

5. Nachtcruises op de Donau

Cruise op de Donau| ©FreeShoupJose
Cruise op de Donau| ©FreeShoupJose

Het is waar dat het koude weer je niet uitnodigt om een nachtcruise door Boedapest te boeken, maar neem van mij aan dat het de moeite waard is om wat koud weer te doorstaan om Boedapest 's nachts verlicht te zien met kerstverlichting. Een nachtcruise op de Donau is de beste, of in ieder geval de meest verschillende, manier om de stad te zien.

In december en met Kerstmis zijn er speciale cruises en veel daarvan zijn inclusief een diner met concerten aan boord. De opties zijn gevarieerd, net als de prijzen, tarieven en dienstregelingen, maar mis in ieder geval en ondanks de kou de kans niet om Boedapest te zien vanaf het water van de Donau.

Boek je Boedapest nachtcruise

6. Maak een rondrit door Boedapest met de kersttram

Kersttram Boedapest| ©Accept001
Kersttram Boedapest| ©Accept001

De tram is een van de belangrijkste vervoermiddelen in Boedapest en in december heeft hij een speciaal kenmerk. Zelfs het openbaar vervoer ontsnapt niet aan de kerstsfeer en de tram is versierd met duizenden kerstlichtjes alsof het een kerstboom is. Bovendien verlengt de tram 's nachts zijn dienstregeling om nachtelijke rondritten aan te bieden om de stad verlicht te zien. Zonder twijfel een van de beste nachtelijke activiteiten in Boedapest.

Het is een toeristische attractie exclusief in december en de normale ticketprijzen van slechts €1,05 blijven gehandhaafd. Deze speciale tram rijdt op lijn 2 en rijdt langs de oevers van de Donau om passagiers een spectaculair uitzicht te geven op het Hongaarse parlement en andere historische gebouwen.

Een andere manier om Boedapest comfortabel te verkennen en een overzicht van de stad te krijgen is met de sightseeingbus van Boedapest, waar je ook veel van de verhalen en bezienswaardigheden van de Hongaarse hoofdstad leert kennen.

Boek de sightseeingbus van Boedapest

7. Schaatsen in het stadspark

Schaatsen in het stadspark| ©clarebear483
Schaatsen in het stadspark| ©clarebear483

Een andere traditie die verbonden is met december en de winter in Boedapest zijn de schaatsbanen. De inwoners van de Hongaarse hoofdstad schaatsen graag op het ijs en daarom zijn er overal in de stad verschillende ijsbanen aangelegd.

De grootste en bekendste is de City Park ijsbaan voor het Vajdahunyad kasteel in het stadspark. Deze is al in gebruik sinds 1870 en is een van de oudste in Europa. Dit schaatsmekka is zo belangrijk dat zelfs de Hongaarse Olympische kunstschaatsers hier komen trainen. De ijsbaan is open van november tot januari en je kunt er met vrienden of familie schaatsen voor een zeer goedkope prijs.

Volwassenen kunnen schaatsen voor minder dan €10 inclusief schaatsen en kinderen voor minder dan €3. Een zeer redelijke prijs voor een van de leukste activiteiten in december in Boedapest. De ijsbaan is geopend op zaterdag, zondag en maandag van 9.00 tot 20.30 uur. Het park bereiken is eenvoudig. Tramlijnen 47 en 49 stoppen bij de poorten van het park. Je kunt het park ook per bus of te voet bereiken vanuit het stadscentrum, dat op ongeveer 20 minuten afstand ligt.

8. Proef de typisch Hongaarse gastronomie van die tijd.

Typische Hongaarse goulash| ©stu_spivack
Typische Hongaarse goulash| ©stu_spivack

De Hongaarse keuken is grotendeels onbekend in Europa, maar het is ongetwijfeld een van de meest verrassende. Een van haar grootste pluspunten is dat ze unieke gerechten heeft voor elke tijd van het jaar, en vooral in december dankzij het kerstseizoen.

Enkele van de belangrijkste gerechten voor deze tijd van het jaar zijn de bonensoep met varkensvlees bekend als Jókai-Bablares, de beroemde Goulash, een stoofpot van vlees, paprika en groenten, en zoetigheden zoals Kürtőskalács, een karamel bladerdeeg gemaakt op de grill.

Kerstsnoepjes staan ook centraal in deze tijd van het jaar. Het voordeel dat december heeft met betrekking tot gastronomie is dat er op kerstmarkten talloze kraampjes staan waar je dit heerlijke eten kunt proberen. Een andere optie is om een gastronomische tour door de stad te maken en te schuilen voor de decemberkou in de restaurants.

9. Schuil voor de kou in de spectaculaire cafés

Binnen in Café New York| ©CSILLA ZELKO
Binnen in Café New York| ©CSILLA ZELKO

Boedapest heeft een lange koffietraditie en is de thuisbasis van enkele van de oudste en beroemdste koffiehuizen van Europa. In de Hongaarse hoofdstad is het drinken van een kopje koffie of een snoepje een overgangsrite en er zijn een paar 'tempels' die het vermelden waard zijn.

  • De eerste is het beroemde New York café. Een spectaculair café dat al sinds 1895 open is en een koninklijk paleis waardig is. Het bevindt zich in het Boscolo Budapest hotel en is een van de mooiste cafés ter wereld. Maar de prijzen zijn ook luxueus.
  • Een ander hoogtepunt is de Gerbaud patisserie op het Vorosmarty plein, de beste plek voor een zoete traktatie.
  • Het Lotz Hall Terem café op Andrassy Avenue, vlakbij de Opera van Boedapest.

Deze en vele andere cafés in de stad zijn ideaal om te schuilen voor de decemberkou met een warme koffie in een unieke omgeving.

10. Geniet van het legendarische Notenkraker Ballet

Notenkraker Ballet| ©HungaroTour
Notenkraker Ballet| ©HungaroTour

Boedapest heeft een van de belangrijkste operagebouwen van Europa. Op het spectaculaire podium zijn de beste werken ter wereld uitgevoerd, maar in dit geval belicht ik er een die in december van speciaal belang is. Dit is Tsjaikovski's Nutkraker. Dit werk, waarvan het verhaal is geïnspireerd op Kerstmis, is een van de belangrijkste werken met betrekking tot dit seizoen en de Hongaarse Nationale Opera in Boedapest heeft een van de beste uitvoeringen van dit beroemde ballet ter wereld.

In december zijn er speciale uitvoeringen van het werk en het is daarom een unieke kans om te genieten van een van de beste Russische balletten die er te zien zijn. Je kunt de voorstellingen bekijken en kaartjes kopen via deze link.

De schema's variëren per datum, maar in december wordt het werk bijvoorbeeld van donderdag tot en met zondag gepresenteerd in een ochtend- en een avondvoorstelling. Over het algemeen is de ochtendvoorstelling van 11:00 tot 13:30 uur en de avondvoorstelling van 19:00 tot 21:30 uur.


Temperaturen in Boedapest in december

Winternacht in Boedapest| ©Stefan Munder
Winternacht in Boedapest| ©Stefan Munder

December is een overwegend koude maand in Boedapest. De temperaturen dalen tot maximaal 5 graden Celsius en de minima tot ongeveer -3 graden Celsius.

De meeste dagen zijn bewolkt en er is vrij vaak wind in deze stad, hoewel die meestal niet hinderlijk is.

Het voordeel is dat de kans op regen klein is, hoewel de kans op sneeuw groot is. Hoe dan ook, zelfs als het koud weer is, kun je met een goede jas en de juiste kleding de stad zonder problemen bezoeken.

Boek een rondleiding door Boedapest

Boedapest in december en prijzen in Boedapest in december

Op een kerstmarkt| ©Top Budapest
Op een kerstmarkt| ©Top Budapest

Boedapest beleeft een van haar sterkste toeristenseizoenen in december. Dit komt door het kerstseizoen, want de stad is een van de populairste kerstbestemmingen in Europa. Het aantal toeristen is hoog, dus de hotelboekingen zijn bijna vol en de rijen bij monumenten zijn langer.

Daardoor stijgen de prijzen, maar Boedapest wordt, ondanks dat het een hoofdstad is, niet gekenmerkt door hoge prijzen in vergelijking met bijvoorbeeld Wenen, een andere parel aan de Donau.

Boek een kroegentocht en feesttour

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Boedapest in december

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

Om ervoor te zorgen dat het koude weer geen belemmering vormt om te genieten van alles wat er te zien is in Boedapest in december, volgt hier een korte lijst met wat je in moet pakken voor je bezoek aan Boedapest in december:

  • Het belangrijkste is een goede jas. Bij voorkeur van waterdicht materiaal voor het geval het regent of sneeuwt.
  • Vergeet naast warme kleding ook accessoires zoals handschoenen, mutsen en sjaals niet. Vergeet een regenjas niet voor het geval het regent. De paraplu kun je beter achterwege laten, want Boedapest is een winderige stad.
  • De Donau zorgt voor wat vochtigheid, dus een thermisch T-shirt is de beste manier om daar geen last van te hebben.
  • In Boedapest zal het waarschijnlijk waaien, dus een windjack in je koffer is een goed idee.
  • Schoeisel is ook belangrijk. Geef de voorkeur aan schoenen die comfortabel en waterdicht zijn.

Boek een fietstour door Boedapest