12 dingen om te doen in Boedapest met Kerstmis

Geniet van een speciale kerst in een van de meest bezochte steden in Oost-Europa tijdens de meest magische tijd van het jaar.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

12 dingen om te doen in Boedapest met Kerstmis

Kerstmarktverlichting, St. Stephen's Square. | ©Matt Kieffer

Als je aan kerst- en winterbestemmingen denkt, denk je meteen aan steden als Parijs, Londen, Praag of Wenen. Maar de laatste tijd beginnen Oost-Europese landen hun westerse buren te overtreffen als het gaat om feestelijkheid en kerstbestemmingen. Een goed voorbeeld is Hongarije, en meer specifiek Boedapest.

Als je Boedapest bezoekt tijdens de kerstperiode kun je in Boedapest genieten van traditionele Hongaarse kerstmarkten, lichtshows in de Sint-Stefanusbasiliek, vuurwerk op oudejaarsavond en muziek- en operafestivals met een kersttintje.

1. Opwarmen in Széchenyi Spa

Széchenyi Spa| ©AGirau ...
Széchenyi Spa| ©AGirau ...

Een must-do tijdens je kerstreis naar Boedapest is een ontspannende ervaring in de Széchenyi Spa. Dit is op elk moment van het jaar een must, maar met Kerstmis kun je vanwege het temperatuurcontrast buiten genieten van een warm bad, ondanks de vrieskou. De waterdamp zal condenseren en er zal een dikke mist om je heen hangen.

In de Széchenyi Spa kun je baden in in totaal 15 binnenbaden en 3 reusachtige buitenbaden, de sauna's en stoombaden uitproberen en ontspannen in de massagestralen.

En na je bad kun je het Palinka Museum binnengaan, waar een deskundige lokale gids je meeneemt op een rondleiding door de geschiedenis van de Hongaarse nationale drank. Een interactieve tentoonstelling waar je kunt proeven.

Boek je ticket voor de Széchenyi Spa

2. Maak een boottocht op de Donau in Boedapest

Riviercruise op de Donau| ©Manuel Arcos
Riviercruise op de Donau| ©Manuel Arcos

Tijdens deze 70 minuten durende cruise op de Donau in Boedapest kun je de populairste bezienswaardigheden van de Hongaarse hoofdstad bewonderen, zoals de Kettingbrug, het Parlement en het imposante Budakasteel.

Je kunt ook genieten van een voucher voor een alcoholisch of non-alcoholisch drankje, waaronder champagne, wijn, bier, limonade, frisdrank of mineraalwater. En om ervoor te zorgen dat je geen enkel detail mist en meer te weten komt over de geschiedenis van Boedapest, is er onderweg een audiogids beschikbaar.

De laatste stop op deze cruise, die ongeveer 70 minuten duurt, is Margaretha-eiland, waar je een wandeling kunt maken.

Boek een Donau cruise in Boedapest

3. Bezoek het Óbuda-plein

Óbuda-plein| ©Christo
Óbuda-plein| ©Christo

Voor een authentieke Hongaarse vakantie-ervaring ga je naar het Óbuda-plein, gelegen aan de overkant van de Donau en ver naar het noorden. Dit plein en de versieringen lijken misschien wat klein en bescheiden in vergelijking met de grotere markten in het centrum, maar blijf even en je zult zien dat de schilderachtige en simplistische charme van Obuda precies is wat het zo boeiend maakt.

Op het Óbuda-plein staat ook een heel bijzondere kerstboom die "De Liefdadigheidsboom" wordt genoemd. Hij is helemaal van hout gemaakt en heeft een uitgeholde binnenruimte die een beetje lijkt op een kapel waar mensen rustig kunnen wandelen of zitten. Elke avond tijdens de kerstmarkt wordt hij prachtig verlicht met veelkleurige lichtjes. Bovendien is de sfeer op dit plein veel gezelliger, waar gezinnen naar buiten gaan om te wandelen en eten te kopen in de open lucht dankzij de verschillende kraampjes met streetfood.

Het is echter pas na de festiviteiten dat de liefdadigheidsboom zijn belangrijkste doel vervult. Wanneer de versieringen zijn verwijderd, wordt het hout van de boom gedoneerd aan gezinnen in nood. Volgens de ontwerpers vertegenwoordigt de installatie het belang van de gemeenschap, want met Kerstmis is het ook belangrijk om te denken aan de duizenden Hongaarse gezinnen die problemen hebben met verwarming.

Boek een rondleiding door Boedapest

4. Kerstmarkten Boedapest

Kerstmarkt Boedapest| ©Liam McKay
Kerstmarkt Boedapest| ©Liam McKay

Wat veel van de kerstmarkten in Boedapest echt aantrekkelijk en bijzonder maakt, is dat er een opmerkelijke focus ligt op het proberen te behouden van authentieke Hongaarse volkskunst, tradities en het aanbieden van handwerk van goede kwaliteit in plaats van commerciële kerstcadeaus.

De kerstmarkten liggen verspreid over het hele stadscentrum, dus ik raad aan om ze een voor een te beschrijven. De beste plek om te beginnen is het Vörösmartyplein. De kerstmarkten in het centrum beginnen meestal veel vroeger dan gepland, zelfs eind november. Je kunt er echter het beste van genieten als je Boedapest in december bezoekt.

Er zijn verschillende dingen die je op deze kerstmarkten kunt doen:

  • Koop kleine handgemaaktecadeautjes.
  • Glühwein drinken.
  • Hongaars gebak eten (zoals 'Kurtos kalacs').
  • Traditioneel straatvoedsel eten (worstjes, broodjes, gepofte kastanjes, enz.).
  • Maak plezier met kletsen en luister naar de gezellige kerstmusicals op de marktpodia.

Boek een gastronomische tour door Boedapest

5. Geniet van het Notenkraker ballet in de Opera van Boedapest

Notenkraker Ballet| ©HungaroTour
Notenkraker Ballet| ©HungaroTour

Het zien van de balletvoorstelling "De Notenkraker met Kerstmis" is een kersttraditie die al jaren niet meer weg te denken is uit de Verenigde Staten. Als je een fan bent van muzikale en expressieve kunst, zul je het met me eens zijn dat een kerst zonder deze voorstelling een halfslachtige vakantie is. Dus als je Boedapest bezoekt in december, mag je een voorstelling in de Hongaarse Opera niet missen. De concerten beginnen in het midden van de maand en de belangrijkste voorstellingen zijn gereserveerd voor 25 december en 6 januari.

Het Operagebouw is een van de meest indrukwekkende culturele locaties in Boedapest. Het beroemde gebouw heeft naar mijn mening niets te benijden met de Weense Opera. De prijzen liggen meestal tussen de 8 en 50 euro per persoon. En de toegang is helemaal gratis voor kinderen onder de 6 jaar. Ga voor meer informatie naar de website van het evenement.

Boek de Boedapest Sightseeing Pass

6. Bezoek het Vörösmartyplein

Kerstmarkt op het Vörösmartyplein| ©Top Budapest
Kerstmarkt op het Vörösmartyplein| ©Top Budapest

De kerstmarkt als zodanig vindt plaats op het Vörösmartyplein, een van de iconische pleinen van de stad en een van de meest sfeervolle tijdens de feestdagen. Het is ook een van de populairste pleinen, dus bereid je voor op een plein vol houten hutjes en rijen mensen die straatvoedsel kopen.

Ondanks de drukte is het zeker een bezoek waard, want het is een prima startpunt voor een wandeling naar de dichtstbijzijnde kerstmarkten en zelfs voor rondleidingen door Boedapest. Op het Vörösmarty Plein kun je genieten van livemuziek en traditioneel eten en het is een van de beste plekken om 's avonds van Boedapest te genieten.

Boek een rondleiding door Boedapest

7. Laat je imponeren door een orgelconcert in de Sint-Stefanusbasiliek

Matthiaskerk| ©Thaler Tamas
Matthiaskerk| ©Thaler Tamas

Een van de meest betoverende dingen om te doen in Boedapest met Kerstmis is genieten van een orgelconcert in de Sint-Stefanusbasiliek, een van de mooiste neoklassieke gebouwen in de stad, die je versteld zal doen staan met zijn akoestiek.

Geniet van authentieke klassieke stukken van Mozart, Bach, Beethoven tot Schubert en Vivaldi in een droomachtige omgeving. Dit orgelconcert duurt ongeveer 70 minuten. Je hoort uitstekende artiesten en beroemde Hongaarse musici.

Boek een orgelconcert in de Sint-Stefanusbasiliek

8. Maak een ritje met de kersttrams

Kersttram in Boedapest| ©Accept001
Kersttram in Boedapest| ©Accept001

Sommige trams in Boedapest worden heel feestelijk in de kersttijd. Ze zijn bedekt met duizenden en duizenden LED-lampjes, wat het reizen door Boedapest tot een unieke ervaring maakt. De kersttramlijnen volgen meestal de routes van de lijnen 2, 19, 41 en 69.

Ik raad je aan om tramlijn 2 te nemen voor een schilderachtige rit langs de rivier de Donau, een uitstekende en goedkope optie als je niet kunt kiezen voor een rit langs de Donauknie.

Om te reizen met de kersttram in Boedapest kun je je Boedapestkaart of OV-reispas gebruiken. Ga voor meer informatie over tijden en frequenties naar de volgende link.

Boek de Boedapest-kaart

9. Bekijk het vuurwerk op oudejaarsavond

Vuurwerk in Boedapest| ©Janos Virag
Vuurwerk in Boedapest| ©Janos Virag

Hoewel er geen "officieel" vuurwerk is op oudejaarsavond in Boedapest, houden veel voorstadsgemeenten en lokale bewoners hun eigen vieringen. De beste plek om vuurwerk te zien is op de Gellertheuvel aan de Buda-kant van Boedapest.

Wat betreft de straatfeesten op oudejaarsavond, zullen de Váci utca, Erszebet ter en de Joodse wijken van Boedapest tot in de late ochtenduren vol zijn met mensen die oudejaarsavond vieren. Muziek en eetkraampjes ontbreken meestal ook niet.

10. Bezoek Szentendre

Een bezoek aan Szentendre| ©Mariel D
Een bezoek aan Szentendre| ©Mariel D

Szentendre is een klein, artistiek dorp op ongeveer 40 minuten van Boedapest, een van de meest voorkomende excursies vanuit Boedapest. Het dorp is, afgezien van het centrum van Boedapest, de beste plek om van de feestdagen te genieten, want in Szentendre heeft kerst veel waarde.

Het dorp staat vol met kleine en charmante musea, winkels en galerieën, allemaal met kerstverlichting. De kerstsfeer is goed merkbaar in dit gebied. Er is een kerststal in het centrum en veel van de lokale artiesten vullen de stad met muziek en voordrachten. Natuurlijk kun je hier niet komen zonder een bezoek te brengen aan de Szentendre Kerstmarkt, een van de beroemdste in Hongarije. Hij opent aan het begin van de advent, dus een bezoek midden december zou ideaal zijn.

Om in Szentendre te komen, neem je de H5 trein van Batthyány Tér of Margit Híd naar de halte Szentendre. De reis duurt ongeveer 40 minuten en kost minder dan 2 euro.

11. Lichtshow in de Basiliek van S. Stefano

Lichtshow bij de Basiliek van S. Stefano| ©Jorge Láscar
Lichtshow bij de Basiliek van S. Stefano| ©Jorge Láscar

De Sint-Stefanusbasiliek is een prachtig architecturaal gebouw, maar wat het nog aantrekkelijker maakt voor het oog is de lichtshow die op de gevel wordt geprojecteerd.

Je kunt kijken naar religieuze verhalen en traditionele sprookjes die worden geprojecteerd met gekleurde lichten, oogverblindende 3D-animaties, begeleidende geluiden, grafische illusies en meer. Als je met kinderen reist, mag je deze ervaring niet missen. De lichtshow vindt tijdens de feestdagen elk half uur plaats tussen 16.30 en 22.00 uur. Ga voor meer informatie naar de website van de basiliek.

12. Proef typische kerstspecialiteiten

Traditioneel bejglit snoep| ©Hu Totya
Traditioneel bejglit snoep| ©Hu Totya

Hongaarse families komen vaak thuis samen op kerstavond om traditionele kerstgerechten te eten zoals vissoep, gevulde kool, gevuld gebraad (meestal kalkoen gevuld met kastanjes) en natuurlijk zoetigheden zoals bejglit (deegrol gevuld met een maanzaadvulling) of zerbó cake (gevuld met jam en walnoten). Traditionele wijnen zoals Kadarka of Tokaji aszú begeleiden het eten.

Ik raad je aan om deze smakelijke specialiteiten te proberen en een paar van de beste plekken om naartoe te gaan zijn het Centrál Cafe & Restaurant (een van de oudste cafés-restaurants in Boedapest), Gerbeaud Cafe & Confectionery (een van de meest gespecialiseerde plekken in de Hongaarse gastronomie).

Kersttemperaturen in Boedapest

Boedapest met kerst| ©James Walsh
Boedapest met kerst| ©James Walsh

Als je Boedapest met kerst bezoekt, moet je er rekening mee houden dat de temperaturen kunnen variëren van gemiddeld 3,4°C tot -1°C, waarbij januari de koudste maand van het jaar is. Denk er ook aan dat de uren met daglicht minimaal zijn, dus het is niet ongewoon dat de meeste kerstactiviteiten plaatsvinden bij weinig licht of in het donker (hoewel het dankzij de kerstverlichting in het grootste deel van de stad onwaarschijnlijk is dat je tijd in het donker doorbrengt).

De zonsopgang is meestal om 7:20 uur en de zonsondergang om 16:00 uur.


Must-haves in je koffer bij een bezoek aan Boedapest tijdens de kerstperiode

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

Vergeet geen winterkleding, wollen truien, dikke broeken, skisokken, mutsen, sjaals, winterjassen en sneeuwlaarzen of waterdichte schoenen.

Hoewel mutsen, handschoenen en sjaals de beste bondgenoten zijn voor besneeuwde dagen in de stad, mag je de regen niet vergeten, vooral in november en februari, dus een paraplu en een mackintosh zijn een must.

Is het aan te raden om Boedapest met Kerstmis te bezoeken?

Kerst in Boedapest| ©Matt Kieffer
Kerst in Boedapest| ©Matt Kieffer

De stad wordt een magische plek met Kerstmis, dus het is een bezoek waard als de winterkou je niet stoort. Bovendien kun je in deze tijd van het jaar genieten van een kerstmarkt die soms wel een aparte stad binnen Boedapest lijkt, om nog maar te zwijgen van de miljoenen fonkelende lichtjes die elke hoek van de hoofdstad verlichten. En natuurlijk een datum die in het teken staat van Hongaarse gastronomische hoogstandjes.