Boedapest in 3 dagen: tips, wat te zien en nog veel meer

Als je drie volle dagen hebt om van Boedapest te genieten, gefeliciteerd! Dat is genoeg tijd om de hoogtepunten van de stad te zien, en hier lees je hoe je dat doet.

Katherine Betances

Katherine Betances

11 minuten lezen

Boedapest in 3 dagen: tips, wat te zien en nog veel meer

Lukács Spa | ©Victor Malyushev

Boedapest, dat in de top 10 staat van de mooiste steden om te bezoeken in Europa, is een bestemming die je versteld zal doen staan. Maar je eerste vraag is ongetwijfeld wat je kunt zien en doen in Boedapest tijdens je driedaagse reis. Hier vertel ik je hoe je je reisroute kunt organiseren om elke seconde optimaal te benutten en optimaal te genieten van alles wat deze prachtige enclave te bieden heeft. Laten we beginnen!

Houd er rekening mee dat het onderstaande reisschema geldt voor drie volledige dagen, te beginnen in de ochtend na je aankomst.

Dag 1: Verken de BUDA-kant van Boedapest

Luchtfoto van het Buda Kasteel| ©alex.ch
Luchtfoto van het Buda Kasteel| ©alex.ch

De eerste dag staat in het teken van het oudste en meest historische deel van de stad: Boeda. Als je echt geïnteresseerd bent in de geschiedenis en bezienswaardigheden, raad ik je aan om een rondleiding door Boedapest te nemen met een gids.

Ook raad ik je aan om op deze eerste dag de Boedapest Card te kopen, die je tijdens je hele verblijf in de stad kunt gebruiken en die kortingen tot 50% bij toeristische attracties, gratis toegang tot de Lukács Spa en onbeperkt openbaar vervoer bevat.

Boek een rondleiding door Boedapest

Verken het kasteel van Boeda

Een van de belangrijkste symbolen van de stad is hetKoninklijk Paleisof het Buda Kasteel. Het was eeuwenlang de officiële residentie van de koninklijke familie in Hongarije en vandaag de dag is het een majestueus complex waarin het Historisch Museum, de Hongaarse Nationale Galerie en de Nationale Bibliotheek zijn gehuisvest. Je kunt er de hele ochtend rondwandelen, en als je van kunst houdt, neem dan een rondleiding door ten minste een van de musea.

Het kasteel ligt op wat bekend staat als Castle Hill, een kalkstenen plateau dat zo'n 2,3 kilometer boven de stad uitsteekt.

De wandeling naar het kasteel duurt ongeveer 30 minuten te voet, maar je hebt ook de optie om de kabelbaan van het Buda Kasteel te nemen. Dit prachtige vervoermiddel brengt je in een paar minuten 95 meter omhoog in een voertuig dat een panoramisch uitzicht over de stad biedt. De halte bevindt zich direct naast de Kettingbrug.

 • Openingstijden: Het interieur van het kasteel is voor het publiek geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
 • Toegangsprijs: het verkennen van de tuinen en gebieden rond het kasteelcomplex in Boedapest is gratis, als je een van de interieurs wilt zien betaal je ongeveer €9 per persoon per verblijf.
 • Duur van het bezoek: Als je het museum, de galerie en de bibliotheek bezoekt, trek dan minstens 1 uur uit om de hoogtepunten van elk te bekijken.

Boek een rondleiding door Boedapest

Neem een lunchpauze

Als je het Buda Kasteel complex achter je laat, neem dan niet de kabelbaan terug, maar besteed de rest van de dag aan het verkennen van de historische Burchtwijk van Boedapest en het vinden van een goede plek om te lunchen. In dit gebied vind je veel alternatieven, hier zijn een paar aanbevelingen vlak bij het kasteel:

Leer het labyrint van het kasteel van Boedapest kennen

In het labyrint van Boeda| ©Camilo D
In het labyrint van Boeda| ©Camilo D

Rondom het Kasteel van Boeda vind je verschillende gebieden van historisch belang; breng de middag door met het verkennen ervan om het beste van de Burchtwijk van Boedapest te krijgen.

Een kleine attractie die zich onder de Burchtheuvel bevindt en door de lokale bevolking tot toeristische trekpleister is gemaakt, is het labyrint. De gangen werden ooit gebruikt voor verschillende doeleinden, maar vandaag de dag is het een intrigerende en angstaanjagende rondleiding.

 • Openingstijden: van 10.00 tot 19.00 uur. De laatste rondleiding om 18.30 uur wordt gedaan met een gaslamp in de hand.
 • Toegangsprijs: ongeveer € 3.
 • Duur van het bezoek: 30 minuten is genoeg.

Boek een fietstour door Boedapest

Bezoek de Matthiaskerk van Onze-Lieve-Vrouw

In de Burchtwijk staat de beroemdste en een van de mooiste katholieke kerken van Boedapest; de prachtig versierde gotische gevel versierd met kleurrijke plafonds is slechts een weerspiegeling van wat je binnen kunt vinden. Deze tempel was eeuwenlang de zetel van koninklijke kroningen in Boedapest.

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur; alleen op zaterdagochtend en zondagavond.
 • Toegangsprijs: ongeveer €3,5 per volwassene.
 • Duur van het bezoek: 30-40 minuten is genoeg.

Ga naar Fisherman's Bastion om naar de zonsondergang te kijken

Naast de St. Matthiaskerk ligt het belangrijkste uitkijkpunt van de stad: het Vissersbastion. Het is de beste plek om een volledig panoramischuitzicht over Boedapest te krijgen. Zorg ervoor dat je voor zonsondergang naar boven gaat en bereid je voor om prachtige foto's van de stad te maken.

 • Openingstijden: De hele dag en alle uren geopend, zelfs op feestdagen.
 • Toegangsprijs: De toegang tot het observatiedek is gratis, je moet betalen als je de torens in wilt.

Boek een rondleiding door Boedapest

Maak een avondcruise op de Donau.

Dit is een van de beste dingen om te doen tijdens je verblijf in de stad omdat je de prachtige monumenten vanuit een ander perspectief kunt zien, zelfs verlicht als je voor de nachttour kiest. Tijdens de ontspannende wandeling kun je uitrusten en nieuwe energie opdoen voor de volgende dag.

Hier is een lijst met alle verschillende cruises die je in de stad kunt vinden:

 • Eenvoudige Donaucruise: dit is de meest eenvoudige optie en omvat een 70 minuten durende cruise op de Donau met audiogids en drankjes.
 • Nachtcruise op de Donau: in dit geval is het dezelfde ervaring als de vorige, maar dan bij maanlicht, met zoals we al zeiden het bijzondere voordeel dat je de monumenten van Boedapest verlicht kunt zien.
 • Rondvaart met diner en live muziek: als je niet alleen wilt genieten van Boedapest bij nacht en de verlichte monumenten, maar ook van een diner en een muzikale sfeer, dan is dit je beste optie, iets specialer dan de vorige.
 • Cruise met pizza en open bar: als de vorige een geweldige optie was om met z'n tweeën van te genieten, kan dit de ideale optie zijn om met vrienden te doen. Je kunt kiezen of je om 16:00, 18:00 of 20:00 uur wilt beginnen, jij beslist.

Boek een Donau cruise

Dag 2: Verken de PEST wijk van Boedapest

Zonnige dag bij het Parlement| ©Henning Klokkeråsen
Zonnige dag bij het Parlement| ©Henning Klokkeråsen

Op de tweede dag maakt u kennis met de wijk Pest, gelegen op de westelijke oever van de Donau. Vergeleken met de oostelijke oever, waarvan de oude gebouwen dateren uit de Middeleeuwen, is Pest moderner en tegelijkertijd vol met prachtige architectuur, historische monumenten en erfgoedschatten.

Bezoek het Margaretha-eiland

In het midden van de Donau in Boedapest ligt een prachtig eiland dat wordt gebruikt als park en een van de mooiste groene gebieden is om te bezoeken in de stad. Probeer op de ochtend van je tweede dag vroeg op te staan en maak je klaar om Margaretha-eiland te verkennen.

Er zijn verschillende opties: je kunt het te voet verkennen, met het toeristentreintje dat ongeveer €2 kost, in een elektrische auto voor ongeveer €13 per uur of met de fiets die €3 kost voor 2 uur.

Volg een rondleiding door het parlementsgebouw

Laat Margaretha-eiland achter je en ga naar een van de mooiste gebouwen in de Hongaarse hoofdstad. Het majestueuze parlementsgebouw, op ongeveer 12 minuten lopen van de Margaretha-eilandbrug, is met zijn indrukwekkende buitengevel een meesterwerk van neogotische architectuur. De beste manier om het gebouw te leren kennen is zeker via een rondleiding door het parlement van Boedapest.

 • Openingstijden: van 10.00 tot 16.00 uur.
 • Prijs van het bezoek: vanaf 52€.
 • Duur van het bezoek: ongeveer 4 uur.

Boek een rondleiding door het parlement van Boedapest

Schoenmonument van Boedapest

Op een paar minuten afstand van het Parlementsgebouw en aan de oever van de Donau vind je een klein historisch monument dat bekend staat als het Schoenmonument, dat de Joodse slachtoffers eert die tussen 1944 en 1945 door de nazi's werden vermoord aan de oever van de Donau en waarvan de lichamen in het water werden gegooid.

Boek een fietstour door Boedapest

Neem een lunchpauze

In de omgeving van het Parlement vind je het meest gevarieerde gastronomische aanbod van Boedapest. Hier is een selectie van een paar interessante plekken:

 • Salaam Bombay: Indiaas restaurant met mooie houten tafels en schemerige verlichting.
 • Élelem Étterem: internationaal en zeer gezond eten met glutenvrije opties op het menu.
 • Budapest Bistro: beoordeeld als een van de beste Hongaarse restaurants in de omgeving. De tuin en het terras zijn echt prachtig.
 • Szamos Café: biedt het meest fantastische uitzicht op het Parlement dat je je maar kunt wensen.

Bewonder de Sint-Stefanusbasiliek

Stefanusbasiliek| ©Jose A.
Stefanusbasiliek| ©Jose A.

Vervolg je verkenning van Pest door iets verder weg te gaan van de oevers van de Donau om het beste te zien van de Joodse wijk en iets meer van het zuiden van de stad.

Het grootste religieuze gebouw van de stad en het land ligt op 10 minuten lopen van het Schoenmonument aan de oever van de Donau. Je kunt de prachtige neoklassieke gevel van dichtbij bekijken of je vergapen aan de 96 meter hoge binnenkoepel. Stefanus is samen met het Parlement het grootste gebouw in het centrum van Boedapest.

De toegang is gratis, hoewel er ook donaties kunnen worden gedaan, maar de toegang tot de toren kost ongeveer €1,5. En als je van de Basiliek in al zijn pracht en praal wilt genieten, raad ik je aan een orgelconcert bij te wonen, een unieke ervaring vooral als je van klassieke muziek houdt.

Boek tickets voor het concert in de Basiliek

Wandeling langs Vaci Utca

Vanaf de Stephansdom uitgang brengt een wandeling van minder dan 10 minuten je naar Vaci Utca, de belangrijkste winkelstraat van de hele stad. Het is tijd om door de straat te wandelen en de prachtige architectuur van het centrum en de luxe winkels in de omgeving te bewonderen.

Bezoek de Joodse Synagoge van Boedapest

De op een na grootste synagoge ter wereld vind je in de Joodse wijk van Boedapest. Vanaf Vaci Utca loop je in 10 minuten naar de ingang van de tempel en zo de Joodse wijk in. Het is een gebouw in Moorse stijl met gotische invloeden.

Om al zijn geschiedenis en curiositeiten te leren kennen, vond ik het erg leuk om een rondleiding door de Joodse Synagoge van Boedapest te volgen, ik kon veel meer genieten van de rondleiding en ik heb veel geleerd. Het is echt de moeite waard.

 • Openingstijden synagoge: van 10.00 tot 19.30 uur; op zaterdag gesloten.
 • Toegangsprijs: ongeveer €8,5 (inbegrepen bij de rondleiding).
 • Duur van de rondleiding: 2 uur en 20 minuten.

Boek een rondleiding naar de Synagoge van Boedapest

Maak 's avonds kennis met de beste Ruin Bars in Boedapest.

De beste manier om je tweede dag in Boedapest af te sluiten is zonder twijfel een bezoek aan de beroemde Ruin Bars.

Bijna twintig jaar geleden begonnen handelaars en visionairs met het redden van oude gebouwen of verlaten fabrieken in het centrum. In de loop der jaren hebben ze zichzelf opnieuw uitgevonden met een fris en leuk concept voor het nachtleven. Een rondleiding neemt je mee door de beste van Boedapest.

Boek een ruïne bar tour

Dag 3: Verken Andrássy en geniet van de spa's

Kuuroord Lukács| ©annefrompau
Kuuroord Lukács| ©annefrompau

Vervolg je spannende tour door Boedapest door de rest van het westelijke deel van de Donau te verkennen. Dit is de dag om de kuuroorden en de favoriete markten van de plaatselijke bevolking te bezoeken.

Ga bij zonsopgang naar de Centrale Markt

Op de ochtend van je laatste dag in Boedapest sta je vroeg op om de Centrale Markt van de stad te verkennen, die dagelijks om 6 uur 's ochtends opengaat. De markt staat bekend als een van de favoriete uitgaansgebieden van de plaatselijke bevolking en de drukste dag is zaterdag, wanneer veel mensen op pad gaan om hun belangrijke inkopen te doen.

Tijdens je bezoek kun je je reissouvenirs kopen en als je geen tijd hebt gehad om te ontbijten, is er een foodcourt op de eerste verdieping.

 • Openingstijden: van 6.00 tot 18.00 uur, behalve op maandag, dan sluiten ze om 17.00 uur en op zaterdag om 15.00 uur.
 • Toegangsprijs: gratis.
 • Duur van het bezoek: zo lang als je wilt.

Boek een rondleiding door Boedapest

Wandeling over de Andrássylaan

Andrássy Avenue wordt beschouwd als de mooiste straat in Boedapest en de meest historisch beladen. Een wandeling door de etalages tijdens de kerstperiode in Boedapest is een toeristische attractie op zich.

Om er te komen vanaf de Markthal van Boedapest, neem je Tram 49 vanaf het Centraal Station Markthal. Stap uit bij Deák Ferenc tér M en je bent slechts 3 minuten lopen van het kruispunt Andrássy-Bajcsy-Zsilinszky. Volg de loop van de laan in noordwestelijke richting om een van de mooiste plekjes van de stad te vinden.

Loop naar het Heldenplein

Als je langs de laan van de Stefanusbasiliek naar het Heldenplein loopt, ben je ongeveer 30 minuten onderweg. Dit is een van de belangrijkste historische punten en het meest emblematische plein van de stad.

Op het plein vind je een van de *beste musea van de stad: het Museum voor Schone Kunsten. De neoklassieke gevel vormt een prachtige aanvulling op het plein en het nachtelijke uitzicht op het hele complex verlicht 's nachts mag je niet missen.

Boek een rondleiding door Boedapest

Neem een lunchpauze

in de buurt van het Plaza

Een bezoek aan café Városliget| ©YvonneK
Een bezoek aan café Városliget| ©YvonneK

Neem voordat je je avontuur voortzet een lunchpauze in een van de vele eetgelegenheden rond het Plaza. Hieronder volgt een lijst met een aantal van de interessantste, maar voel je vrij om de omgeving te verkennen en zelf te beslissen.

 • Paprika Vendéglő: een van de beste Hongaarse restaurants die je in dit deel van de stad kunt proberen.
 • Városliget Café: specialisten in lokale gerechten, het restaurant ligt in het Városliget park met een prachtig uitzicht op de kastelen en het meer.
 • Robinson Étterem: dit mediterrane restaurant ligt in het park met een prachtig uitzicht op het meer.
 • Café Kara: als je zin hebt in iets anders te drinken, is Café Kara de optie voor jou. Het is gelegen aan de Andrássy Avenue met een prachtig uitzicht op het Heldenplein.

Bezoek na de lunch de Széchenyi Spa

Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar je de hoofdstad bezoekt, een bezoek aan de Széchenyi Spa is een unieke toeristische attractie die je in geen geval mag missen. Breng de middag van je laatste dag in de stad door met ontspannen in het water en ervaar een van de mooiste delen van Boedapest.

De enclave ligt vlak bij het Heldenplein in het park Városliget. Binnen vind je 15 zwembaden: 3 daarvan zijn grote openluchtzwembaden die ideaal zijn om te genieten van een zomer in Boedapest en de rest zijn kleinere zwembaden die in de winter worden omgetoverd tot verwarmde zwembaden. De ervaring wordt aangevuld met saunacabines en massageruimtes.

 • Openingstijden: van 06:00 tot 22:00 uur.
 • Toegangsprijs: vanaf 37€ per persoon.
 • Duur van het bezoek: zo lang als je wilt.

Széchenyi Spa ticket reserveren

Rondleiding door Városliget bij zonsondergang

Neem op weg uit de spa even de tijd om door Városliget te wandelen, het stadspark van Boedapest. Wandel over de paden en vind andere bezienswaardigheden in de omgeving, zoals de plaatselijke dierentuin en het prachtige Vajdahunyad kasteel. Als je het park bij het vallen van de avond verlaat, vergeet dan niet om prachtige foto's te maken van het Heldenplein, verlicht door kunstlicht.

Boek een rondleiding door Boedapest