Jodenkwartier Boedapest

Je kunt Boedapest niet verlaten zonder het Joodse deel van de stad gezien te hebben. Hier zijn alle beschikbare tourcategorieën, die er ongetwijfeld meer zijn dan u op het eerste gezicht zou denken.

Katherine Betances

Katherine Betances

7 minuten lezen

Jodenkwartier Boedapest

Hoek van de Joodse wijk | ©Istvan

Erzsébetváros in District VII is in de volksmond beter bekend als de Joodse wijk van Boedapest; hoewel het de kleinste wijk is, is het zonder twijfel de levendigste.

Het feit dat het een klein district is, mag u echter niet ontmoedigen - integendeel! De omvang ervan is perfect om het hele gebied in maximaal een halve dag te verkennen. Dit betekent dat, of u nu één of twee dagen in Boedapest bent, hier zijn de tours die u moet overwegen om de belangrijkste delen van dit historische deel van de stad te leren kennen. Laten we beginnen!

1. Klassieke rondleiding door de Joodse wijk van Boedapest.

Binnen in de Grote Synagoge| ©Heracles Kritikos
Binnen in de Grote Synagoge| ©Heracles Kritikos

Een van de basisdingen bij een eerste bezoek aan Boedapest is de klassieke rondleiding om meer te weten te komen over de joodse geschiedenis en het joodse erfgoed van de stad, en dit is precies zo'n rondleiding. Er zijn alternatieven met Engelssprekende gidsen, maar de plaatsen zijn snel vol. Het is dus verstandig om zo lang mogelijk van tevoren te boeken.

Wat houden deze rondleidingen in?

Dit is een activiteit voor kleine groepen, waarbij een deskundige gids u meeneemt op een wandeltocht langs de belangrijkste en belangrijkste joodse erfgoedlocaties in deze Hongaarse stad.

De reisroute kan variëren, afhankelijk van het bedrijf dat u inhuurt, maar een aantal van de tours die u kunt verwachten zijn onder andere: Ontdekking van de Grote Synagoge (de op één na grootste ter wereld), bezoek aan het Joods Museum, bezoek aan de Holocaustbegraafplaats, langs het Raoul Wallenberg Memorial Park. Over het algemeen zijn de entreegelden voor de musea en synagogen op de route bij de rondreis inbegrepen.

Nuttige informatie

 • Prijs: De goedkoopste opties zijn beschikbaar vanaf €32 per persoon.
 • Duur van de tour: Dit is een halve dag tour die meestal 3 tot 4 uur duurt, afhankelijk van de route en stops inbegrepen.
 • Aanbevolen als... U een snelle en goedkope manier wilt om de belangrijkste aspecten van de Joodse cultuur te leren kennen.

Boek uw rondleidingen door de Joodse wijk

2. Privérondleiding door de Joodse wijk van Boedapest

Óbuda Synagoge| ©Alejandro Castro
Óbuda Synagoge| ©Alejandro Castro

De geschiedenis van Boedapest wordt gekenmerkt door het feit dat het een van de Europese steden is met een van de grootste Joodse gemeenschappen. Het is dan ook een verrijkende ervaring om een volledig privérondleiding te volgen die u meeneemt door het Joodse erfgoed van de stad, inclusief de wijken, monumenten en historische plaatsen.

De ervaring van een privétour gaat veel verder dan de mogelijkheid om ongemakkelijke drukte te vermijden, aangezien u ook vrij bent om zoveel vragen te stellen als u wilt en uw eigen haltes op interessante plaatsen voor te stellen; u hoeft alleen maar met het bedrijf te overleggen voordat u betaalt.

Wat houden deze rondleidingen in?

Een van de kenmerkende aspecten van deze tour is de privé-gids in uw eigen taal die u meeneemt op een historische tour die meestal een aantal van de volgende haltes omvat: een bezoek aan de twee belangrijkste Joodse ghuettos van de stad; het zien van de belangrijkste synagogen zoals de Grote Synagoge, de Óbuda Synagoge en de Dohán Synagoge; een bezoek aan andere sites zoals het Joods Museum en de Holocaust begraafplaats kan ook worden opgenomen.

Nuttige informatie over de Joodse wijk

 • Prijs: Privé rondleidingen gemiddeld rond €215. Groepen van maximaal 4 of 5 personen zijn meestal toegestaan, dus het is ideaal voor een bezoek met vrienden.
 • Duur van de tour: U moet 3 tot 4 volle uren boeken voor dit type tour.
 • Aanrader als... u een echte geschiedenisliefhebber bent en interessante details uit de eerste hand wilt zien die een algemene rondleiding u niet zal kunnen geven.

Boek uw rondleidingen door de Joodse wijk

3. Boedapest Joodse Wijk Gastronomietour

Proeverij in Boedapest| ©Carla
Proeverij in Boedapest| ©Carla

Het is onmogelijk Boedapest te verlaten zonder de gastronomische ervaring van de Joodse wijk van de stad te hebben meegemaakt, die in Hongarije en de omringende landen bekend staat om zijn vermogen tot heruitvinding.

Na de eeuwwisseling heeft de traditionele Hongaars-Joodse keuken van dit deel van het land getracht zich te vernieuwen door zich te vermengen met moderne concepten om een frisse aanpak te creëren die de aandacht heeft getrokken van zowel de plaatselijke bevolking als de toeristen. Maar om echt te begrijpen waar ik het over heb, is het niet genoeg om erover te lezen - je moet het zelf proberen!

Wat houden deze rondleidingen in?

Voor de gastronomische en culturele ervaring in de Joodse wijk wordt gebruik gemaakt van een gids die vooral een fijnproever is; hij of zij neemt een kleine groep toeristen mee door de belangrijkste getto's en vertelt hen over de geschiedenis van de wijken, maar richt zich vooral op het culinaire aanbod.

De proeverijen zijn bij de prijs inbegrepen, dus eet niet voor de rondleiding!
Als extra bonus kunt u de vier grote synagogen van buitenaf bekijken, evenals de fantastische muurschilderingen die in de buurt te vinden zijn.

Nuttige informatie over de Joodse wijk

 • Prijs: De prijs voor deze ervaring is ongeveer €88 per persoon.
 • Duur van de excursie: Excursies van dit type duren gemiddeld ongeveer 4 uur.
 • Aanrader als... u een van die supernieuwsgierige reizigers bent die bij het plannen van hun excursies prioriteit geven aan het gastronomische aanbod van de bestemmingen die u bezoekt. u zult deze ervaring van begin tot eind geweldig vinden!

Boek uw rondleidingen door de Joodse wijk

4. Boedapest Joodse Wijk Tour met Donau rivier cruise

Hongaarse Goulash| ©Csaba Nagy
Hongaarse Goulash| ©Csaba Nagy

Wanneer u een strak reisschema heeft, is de beste manier om tijd te besparen het combineren van ervaringen; met dit type tour kunt u de klassieke Boedapest Joodse wijk wandeltour combineren met de klassieke Donau cruise en het doen in dezelfde periode.

Hoe werkt dit? De gidsen beperken de stadswandelingen tot de essentiële en belangrijkste delen van de stad, zodat u de algemene en meest interessante aspecten van de stad leert kennen. Bij dit soort rondleidingen verwacht u niet dat u bijvoorbeeld het interieur van de synagogen en musea verkent.

Wat houden deze rondleidingen in?

De bedrijven die dit soort diensten aanbieden, verdelen de ervaring doorgaans in twee hoofdblokken:
Eerst een wandeling door Erzsébetváros waar u de belangrijkste monumenten van de Joodse cultuur in Hongarije kunt bekijken. Dit omvat een bezoek aan het Raul Wallenberg Holocaust Memorial Park; en de meest prominente synagogen. Al doende zult u de belangrijkste getto's oppikken en leren kennen.

Daarna volgt een cruise-avontuur van ongeveer 1,5 uur op de wateren van de Donau, waarvan de adembenemende uitzichten tot de mooiste van Europa behoren. Afhankelijk van het gezelschap kan een lunchbuffet met drankjes aan boord van de boot worden inbegrepen.

Nuttige informatie

 • Prijs: De goedkoopste prijs voor dit soort ervaring is ongeveer 90 euro per persoon.
 • Duur van de rondleiding: De rondleiding door de Joodse wijk duurt gewoonlijk minstens 2,5 uur en de rondvaart 1,5 uur. In totaal moet u een halve dag uittrekken voor deze ervaring.
 • Aanbevolen als... U tijd en geld wilt besparen op uw rondreis door Boedapest door de ervaring te combineren om het beste van de stad in een halve dag te krijgen zonder al te veel geld uit te geven. Het is ideaal voor de gehaaste reiziger die één of twee dagen in Boedapest verblijft.

Boek uw rondleidingen door de Joodse wijk

5. Korte rondleiding door de Joodse wijk om de Grote Synagoge te zien

Interieur van de Dohány-synagoge in de Joodse wijk| ©Ramón Cutanda López
Interieur van de Dohány-synagoge in de Joodse wijk| ©Ramón Cutanda López

Tijdens uw rondreis door Boedapest hebt u de mogelijkheid om naar de Joodse wijk Erzsébetváros te gaan om het Dohány-synagogecomplex te zien, bijgenaamd de Grote Synagoge omdat het de grootste Joodse tempel in Europa is en de op één na grootste ter wereld. Het is een indrukwekkend werk van Moorse architectuur, waarbij de voorgevel duidelijk is beïnvloed door de Franse gotiek.

Wat houden deze rondleidingen in?

Het meest interessante aspect van deze tour is de skip-the-line toegang tot de Grote Synagoge, evenals de begeleiding door een gids in uw eigen taal. Het is belangrijk te weten dat de Dohány Synagoge een complex van elementen is, zodat u binnen niet alleen een religieuze tempel kunt zien, maar ook de Joods-Hongaarse begraafplaats en de beroemde Emmanuel Levensboom.

Nuttige informatie over de Joodse wijk

 • Prijs: ongeveer €20
 • Duur van de tour: Ongeveer 1 uur of minder.
 • Aanbevolen als... u een van de andere rondleidingen op de lijst hebt gevolgd en geïnteresseerd bent in een grondige kennismaking met dit monument.

Boek uw rondleidingen door de Joodse wijk

6. Boedapest Joodse wijk en ruïne kroegen nacht tour

Reuzenrad Boedapest| ©Dimu G
Reuzenrad Boedapest| ©Dimu G

Dit is een tour om de donkere kant van de naoorlogse geschiedenis van de Joodse wijk te verkennen; het verkennen van het gebied wordt plezierig gemaakt door de ervaring te combineren met een avontuur naar de beroemde ruïne pubs van Boedapest. Het is ideaal voor bezoekers die voor het eerst Boedapest bezoeken en willen genieten van de dynamiek en het nachtleven dat dit deel van de stad te bieden heeft.

Wat houden deze rondleidingen in?

Een lokale gids neemt een kleine groep toeristen mee langs de beste ruïnecafés van District VII; bij de bars die u bezoekt wordt u begroet met een welkomstdrankje om te beginnen met genieten van het nachtleven omringd door de lokale bevolking. De rondleiding omvat gewoonlijk een bezoek aan 3-4 verschillende bars, terwijl men over de geschiedenis van de getto's leert.

Naast het leren over de belangrijkste historische aspecten van het naoorlogse Boedapest, zal de gids die de rondleiding leidt u onderweg tussen de bars waarschijnlijk de openbare pleinen laten zien waar de lokale bevolking woont; hij zal u ook meenemen naar de meest prominente galeries voor straatkunst.

Nuttige informatie

 • Prijs: Dit type ervaring is gewoonlijk beschikbaar vanaf 75 euro per deelnemer.
 • Duur van de tour: U zult ongeveer 4 uur van uw avond moeten uittrekken voor deze tour.
 • Aanbevolen als... u de stad voor het eerst bezoekt en meer wilt weten over de Ruin Pubs, hoe ze zijn ontstaan en wat ze zo bijzonder maakt. Allemaal verteld door een inwoner die de evolutie van dit deel van de stad van dichtbij heeft meegemaakt.

Boek uw rondleidingen door de Joodse wijk