Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

10 beste ruin bars in Boedapest

Lage verlichting, originele decoratie en geschriften op de muren: drie elementen die het succes van de ruïne bars hebben bepaald.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minuten lezen

10 beste ruin bars in Boedapest

Boedapest | ©Dan Freeman

Om de geest van een stad te begrijpen, moet je haar nachtleven ontdekken. Budapest by night verdient het om grondig ontdekt te worden, alleen dan zul je in staat zijn om tot haar ziel door te dringen en haar geheimen te begrijpen.

In Boedapest kunt u deze taak volbrengen door de ruïnebars te verkennen, de armoedig ogende bars die zowel toeristen als plaatselijke bewoners aantrekken. De onderstaande lijst brengt de beste plekken in de Hongaarse hoofdstad samen.

Szimpla Kert, de pionier van de ruïne bar

Binnen in de Szimpla Kert| ©Yelkrokoyade
Binnen in de Szimpla Kert| ©Yelkrokoyade

Wat nu een niet te missen attractie is, ontstond bijna bij toeval. In 2002 wilden de eigenaars een nieuw barconcept lanceren waar je een beetje van alles kon doen, van luisteren naar live muziek tot waterpijp roken in het gezelschap van vrienden. Om hun droom te verwezenlijken huurden ze een gebouw in de oude stad dat in verval was geraakt. Na wat renovatiewerkzaamheden besloten ze het een scruffy look te geven en de formule sloeg de spijker op zijn kop.

Szimpla Kert is de meest bezochte kroeg in de Hongaarse hoofdstad en elk lang weekend zou een stop in deze mythische plek moeten omvatten. Het is een echt labyrint en ik raad u aan wat tijd te besteden aan het verkennen van de sfeer. U kunt een pint drinken in de oude Trabant op de binnenplaats of in de comfortabele leunstoelen op de eerste verdieping.

Nuttige informatie

 • Adres: Kazinczy utca 14
 • Openingstijden: maandag tot donderdag, geopend van 15:00 tot 4:00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag verwelkomt het de eerste klanten om 12.00 uur en sluit het de deuren om 16.00 uur.

Boek een rondleiding door Boedapest

Instant-Fogas, de oplossing die iedereen samenbrengt

In Instant-Fogas| ©Vincent Siatemel
In Instant-Fogas| ©Vincent Siatemel

In 2008 bundelden de legendarische zalen Instant en Fogas hun krachten om de grootste ruïnebar van Europa te creëren. Deze enorme ruimte heeft zeven verschillende sferen gewijd aan verschillende muziekgenres: techno, live concerten, remixen van bekende nummers, rock, metal, edm en latin muziek. De toegang is gratis en de deuren sluiten pas om zes uur 's ochtends. Kortom, Instant-Fogas is de ideale plek om stoom af te blazen na een dagje sightseeing.

Nuttige informatie

 • Adres: Akácfa utca 51
 • Openingstijden: Instant en Fogas is dagelijks geopend van 18.00 tot 6.00 uur.

Boek een rondleiding door Boedapest

Csendes Létterem, de ruïne bar op Akácfa Street

Ruïne Bar Csendes Létterem| ©Balkányi László
Ruïne Bar Csendes Létterem| ©Balkányi László

In een steegje vlakbij het Nationaal Museum ligt Csendes Létterem, een ruïnecafé dat is gevestigd in een elegant 19e-eeuws gebouw. Als je van buiten niets ongewoons ziet, ga dan naar de ramen en kijk naar binnen. Aan de muren hangen allerlei voorwerpen: een fiets, etalagepoppen, boodschappen achtergelaten door klanten, spiegels, verkeersborden en andere merkwaardige voorwerpen.

In tegenstelling tot veel vervallen kroegen is Csendes Létterem vroeg open en een aanrader voor het ontbijt. Naast traditionele recepten bevat het menu veganistische opties zoals pannenkoeken met ahornsiroop en fruit, chia-pudding met kokosmelk of mangopuree. s Avonds verandert deze rustige plek in een dj-set met soul, funk en jazz. Om een idee te krijgen van wat er allemaal te doen is, raad ik aan het bericht over 10 dingen die je 's avonds in Boedapest kunt doen te lezen.

Interessante informatie

 • Adres: Akácfa utca 51
 • Openingstijden: Csendes Létterem is elke dag van de week geopend van 10:00 tot 2:00 uur.

Boek een gastronomische rondleiding door Boedapest

Kőleves Kert, de "stenen soep tuin"

Terras van de Kőleves Kert| ©Ritusch
Terras van de Kőleves Kert| ©Ritusch

Als u in de zomer naar Boedapest reist, mag u het terras van de Kőleves Kert, een vervallen bar in de Joodse wijk, niet missen. In de warmere maanden kunt u genieten van een pint bier of een glas wijn aan de kleurrijke tafels in de tuin. Bomen en planten zorgen voor een groene oase en met een beetje geluk kunt u ontspannen in de hangmatten. De drankenkaart is gevarieerd, evenals het menu met salades, vegetarische recepten en hartiger gerechten zoals gebraden eend (een Hongaarse specialiteit) en gebakken bonen met hardgekookte eieren.

Nuttige informatie

 • Adres: Kazinczy u. 37-41
 • Openingstijden: Kőleves Kert is elke dag geopend van 11:30 tot 23:00 uur.

Boek een gastronomische rondleiding door Boedapest

Mazel Tov, the place to be

In de ruïne Bar Mazel Tov| ©Danubio
In de ruïne Bar Mazel Tov| ©Danubio

Mazel Tov, gelegen in het hart van de Joodse wijk, is een culturele ruimte met een knipoog naar de gastronomie. In feite is deze ruïne bar meer een restaurant met smakelijke Midden-Oosterse recepten. De zaak is erg druk en het is beter om vooraf een tafel te reserveren op de officiële website. Klassieke gerechten zijn hummus (geserveerd met tahini, peterselie, olijfolie en pitabrood), falafel en sabich, een Israëlisch broodje met gebakken aubergine, hardgekookt ei, tomaat, komkommer en andere ingrediënten. Er is ook geen gebrek aan fusionrecepten en heerlijke desserts om de maaltijd af te ronden.

Bij Mazel Tov vallen vooral de planten op die aan de eerste verdieping hangen en een vriendelijke en gastvrije sfeer creëren. Na het diner kunt u hier terecht voor een cocktail. Op het menu staan originele drankjes zoals een Peach spritz (een variatie op het Italiaanse drankje met perzikpuree en prosecco) of een Cosmojito (Absolut Blue, Mandarine Napoleon, Cointreau, cranberrysiroop en cranberrysap).

Interessante informatie

 • Adres: Akácfa utca 47
 • Openingstijden: 17:00 - 0:00 (maandag en dinsdag) en 12:00 - 0:00 (alle andere dagen).

Grandio Jungle Bar, de stedelijke oase in de Joodse wijk

Grandio Jungle Bar| ©Ralf Roletschek
Grandio Jungle Bar| ©Ralf Roletschek

Op enkele meters van de Grote Synagoge ligt de Grandio Jungle Bar, een nieuwkomer die snel de hiërarchie beklom. Zoals de naam al aangeeft, ligt de bar op een binnenplaats en worden de tafels beschut door een weelderige vegetatie. Veel van zijn klanten verblijven in de feestherberg op de eerste verdieping, maar ook als u daar niet verblijft, hebt u toegang tot de bar. Naast drankjes kunt u voetbalwedstrijden kijken of deelnemen aan een karaoke-avond.

Interessante informatie

 • Adres: Nagy Diófa utca 8
 • Openingstijden: Grandio Jungle Bar is elke dag geopend van 12:00 tot 0:00 uur.

Élesztőház, een brouwersparadijs

Élesztőház| ©Neil K
Élesztőház| ©Neil K

Hongarije en bier zijn nauw met elkaar verbonden. Het eerste document waarin dit wordt vermeld, dateert van 1152 en gaat over een begrafenis die moest worden afgesloten met een "bierfeest". Tegenwoordig zijn de meest verspreide merken Dreher (een pils) en Soproni, een verfrissende IPA die je in elke bar in de hoofdstad kunt vinden. Het is duidelijk dat het Oost-Europese land ook ambachtelijke bieren brouwt, en Élesztőház is de perfecte plek om ze te proeven. Als je de kriebels krijgt, bekijk dan het menu. De zaak staat bekend om zijn champignonsalade en onvergelijkbare hamburgers.

Interessante feiten

 • Adres: Tűzoltó utca 22
 • Openingstijden: Élesztőház is de hele week geopend op verschillende tijden: van 15:00 tot 1:00 (zondag en maandag), van 15:00 tot 2:00 (dinsdag en woensdag) en van 15:00 tot 3:00 op andere dagen.

Dürer Kert, een kostschool die punk- en metaltempel is geworden

Bij de Dürer Kert| ©Kaihsu Tai
Bij de Dürer Kert| ©Kaihsu Tai

In tegenstelling tot de andere ruïnebars op de lijst ligt Dürer Kert niet in de Joodse wijk, maar in Kelenföld, een wijk die in de jaren zeventig is ontstaan. Hoewel het een beetje ver van het centrum ligt, kunt u er met de trolleybus of de bus komen. De reis duurt ongeveer 30 minuten, maar ik kan u verzekeren dat het de moeite waard is.

Aan de oevers van de Donau staat een gebouw met een unieke geschiedenis. Voor de komst van de Sovjets was het een internaat dat werd geleid door de Franse nonnen van Sacré Coeur. Met de oprichting van de Hongaarse Volksrepubliek verlieten de nonnen het gebouw, dat vervolgens werd gebruikt door de hoge pieten van de communistische nomenklatura. Vandaag herbergt het een groezelige bar die een mekka is geworden voor punk, metal en trash fans. Sinds 2008 brengen de concerten de nachten in Boedapest tot leven.

Er zijn ook flipperkasten, pingpongtafels, lounges met banken en een oude bus die is omgebouwd tot loungeruimte. Dürer Kert heeft een uitloper: Dürer Part, een kleine bar op het strand van Lupa. Het strand ligt aan het Lupameer, een bestemming op slechts enkele kilometers van de Hongaarse hoofdstad. Het is de perfecte plek voor zowel drankjes als buitensporten. Als u geïnteresseerd bent in activiteiten buiten de stad, raad ik u aan het bericht over de beste excursies vanuit Boedapest te lezen.

Interessante feiten

 • Adres: Öböl utca 1
 • Openingstijden: de concertzaal is alleen geopend wanneer er evenementen zijn gepland. Voordat u uw bezoek plant, raad ik u aan de officiële website van de Dürer Kertte raadplegen.

Szatyor Bár, een bestemming met een verschil

Op bezoek bij Szatyor Bár| ©My Map of Budapest
Op bezoek bij Szatyor Bár| ©My Map of Budapest

Net als de Dürer Kert ligt de Szatyor niet in de Joodse wijk, maar aan een elegante laan van de hoofdstad: Bartók Béla. In deze woonstraat bevinden zich boekhandels, kunstgalerijen (Faur Zsófi, Gross Arnold, enz.), cafés (Addicted2Caffeine, Hadik, enz.) en enkele van de beste restaurants van de hoofdstad. Szatyor ligt aan Civic 36 en is een van de weinige ruïne bars aan deze kant van de Donau.

In tegenstelling tot de andere bars op deze lijst, wordt deze niet bezocht door toeristen, die de voorkeur geven aan de meer centrale etablissementen. Het decor heeft een onverzorgd gevoel, hoewel het niet zo extreem is als in Szimpla Kert. Om hier vanuit de Oude Stad te komen, kunt u de tram nemen vanaf het Deák Ferenc plein (lijnen 47 en 49) en uitstappen bij de halte Gárdonyi tér.

Interessante informatie

 • Adres: Bartók Béla 36
 • Openingstijden: Szatyor Bár is dagelijks geopend van 12:00 tot middernacht.