Donau Riviercruises

Als je in de schemering over de Donau vaart, met livemuziek op de achtergrond (of zelfs een goed diner aan boord), weet je dat je in Boedapest bent.

Alex Grande

Alex Grande

7 minuten lezen

Donau Riviercruises

Donau cruises | ©Raimond Klavins

De Donau is de ziel van Boedapest en het herkenningspunt van de stad. Deze rivier scheidt de hoofdstad van Hongarije in tweeën: Boeda en Pest, en de meest emblematische gebouwen liggen verspreid op de oevers waardoor elke brug een uitkijkpunt wordt.

De goedkoopste optie

Boedapest cruise over de Donau

Zeil over de Donau aan boord van een cruiseschip

Maak een tour vanaf het water, vaar langs de verschillende haltes en geniet van een ander soort sightseeing-ervaring. Je hebt een audiogids, WiFi aan boord en het enige waar je je zorgen over hoeft te maken is veel foto's maken.

Voor ongeveer 15 euro heb je de mogelijkheid om meer dan 70 minuten op de Donau te varen, waarin je ruim de tijd hebt om foto's te maken van het panoramische uitzicht vanaf de boot, om te genieten van de ervaring zelf en om interessante feiten en verhalen te leren over de verschillende monumenten en bezienswaardigheden in Boedapest die je tijdens de tour te zien krijgt.

Aanbevolen als... je op de Donau wilt varen maar niet te veel wilt uitgeven aan de ervaring.

--.


De premie-optie

Boedapest buffet dinercruise met live muziek

Geniet van een diner en een show tijdens het zeilen op de Donau

Beleef een onvergetelijke avond aan boord van een cruise inclusief diner en een traditionele muziek- en dansshow. Bewonder de adembenemende schoonheid van de iconische monumenten van Boedapest vanaf het water.

Als je graag een Hongaarse dansshow wilt zien tijdens je bezoek aan Boedapest, dan omvat deze tour een regionale show en een dinercruise op de Donau.

Je kunt je vergapen aan alle bezienswaardigheden van de stad, zoals de Kettingbrug en het Budakasteel.

Aanbevolen als... je iets anders wilt meemaken, maar wel optimaal wilt genieten van de lokale attracties.

Donau cruise opties

Luchtfoto van de Donau
Luchtfoto van de Donau

Er zijn verschillende dag- en nachtcruises op de Donau in de stad. De prijs hangt af van de extra's die zijn inbegrepen, want er zijn cruises waarbij een show, diner, enz. is inbegrepen. Ik zal je vertellen wat de beste zijn, zodat jij de jouwe kunt kiezen:

Donau cruise

Buda Kasteel| ©Dennis Jarvis
Buda Kasteel| ©Dennis Jarvis

Tijdens deze Donau cruise heb je recht op gratis WIFI verbinding en kun je een ander drankje kiezen (glas champagne, wijn, bier, frisdrank of mineraalwater). Er zijn verschillende dienstregelingen beschikbaar, de tour is zowel in de winter als in de zomer beschikbaar omdat de boot een dek heeft dat bij mooi weer wordt ingetrokken.

De boot heeft audiocommentaar in 30 talen waar je individueel toegang toe hebt met helmen om meer te weten te komen over sommige punten op de tour zoals:

Het Hongaarse parlement

Het grootste monument in Boedapest met spectaculaire verlichting en in totaal 691 kamers. Als je onder de indruk bent vanaf de boot, maak dan zeker tijd vrij tijdens je bezoek om het interieur te bekijken waar je koningsbeelden, kamers versierd met fresco's en bladgoud, de Hongaarse kroon die de lobby voorzit, een koepel van 96 meter en een spectaculaire Congreszaal vindt.

Kasteel van Boeda

Ook bekend als het Koninklijk Paleis. Het was ooit de residentie van de koningen van Hongarije, maar vandaag de dag herbergt het de Hongaarse Nationale Galerie of het Boedapest Historisch Museum en een enorme bibliotheek.

Elisabethbrug

Een van de modernste bruggen in de stad, gewijd aan de beroemde keizerin Sissi, koningin van Hongarije. De vrouw die een legende werd, veroverde de harten van het Hongaarse volk en heeft altijd een speciale plaats gehouden in Boedapest, dat ze als haar tweede thuisland beschouwde.

De Kettingbrug

Een van de beroemdste bruggen in de stad, zowel vanwege de verlichting 's nachts als vanwege het uitzicht overdag. Het is de oudste brug van de stad en lange tijd moesten edelen en burgers tol betalen om de brug over te steken.

Margaretha-eiland

Een klein eiland in het midden van de Donau met prachtige parken, een Japanse tuin, middeleeuwse ruïnes en een muzikale fontein. De boot heeft hier een stop zodat je kunt uitstappen en anderhalf uur rond het eiland kunt wandelen voordat je de tour voltooit.

Boek een Donau cruise

Boedapest cruise met diner en live muziek

Diner met zonsondergang
Diner met zonsondergang

Dit is een kostenbesparende optie als je van beide ervaringen wilt genieten. De Donau Dinner Cruise is inclusief de transfer van en naar het hotel en de transfers tussen de verschillende punten langs de route.

De voorstelling

De eerste stop is het Donaupaleis of het Huis van het Hongaarse Erfgoed waar de Hongaarse muziek- en dansshow wordt opgevoerd door een van de twee folkloregroepen (afhankelijk van het seizoen): Donau Folk Ensemble of Rajkó Folk Ensemble en Orkest.

De vaarroute

 • Buda Kasteel
 • Kettingbrug
 • Gellert Baden
 • De berg Gellert
 • Varhegy
 • Clark Adam ter

Diner

Halverwege de cruise kun je ook genieten van een diner bestaande uit drie warme gerechten en een keuze uit twee drankjes. De gerechten die je tijdens deze cruise zult proeven zijn typisch Hongaarse gerechten. Je kunt kiezen uit een aantal van deze gerechten:

 • Goulashsoep
 • Crème van groentesoep
 • Traditionele stijl kippendijen
 • Gebraden kipfilet met kaas en basilicumsaus
 • Gekruide varkensribbetjes met tijm en mosterdsaus
 • Gegrilde polenta met feta
 • Huisgemaakte spinaziebeignets met mosterd en champignonsaus
 • Huisgemaakte strudel

Boek een Donau cruise met muziek en diner

Pizza cruise met open bar in Boedapest

Dinnercruise in Boedapest| ©Top Budapest
Dinnercruise in Boedapest| ©Top Budapest

Deze optie is beschikbaar vanaf ongeveer 34 euro per persoon en heeft als extra voordeel dat je kunt genieten van een cruise over de Donau met pizza en een open bar gedurende ongeveer 70 minuten. Het is een perfect plan als je een aangename tijd wilt doorbrengen zonder geobsedeerd te zijn door het nemen van foto's van de monumenten, anders mis je de ervaring van een diner met pizza's en biertjes.

Ideaal voor een groep vrienden of familie en deel een aangenaam moment terwijl je de stad leert kennen en ontspan tijdens het varen.

Routebeschrijving

 • Elizabethbrug
 • Boedapest Parlement
 • Kasteel van Boeda
 • Kettingbrug
 • Margaret Brug
 • Nationaal Theater Boedapest
 • Paleis der Kunsten
 • Vrijheidsbrug

Boek een Donau cruise met muziek en diner

Donau nachtcruise

Dit is een sterk aanbevolen optie voor een nachtcruise op de Donau, omdat het veel waar voor je geld biedt en je er niet meer dan 1 uur over doet.

Je kunt de verlichte monumenten 's nachts bewonderen, ontspannen op de Donau en een gratis drankje nemen, zoals wijn, bier, champagne of frisdrank.

Excursies vertrekken tussen 18:00 en 22:00 uur en de boot heeft gratis WiFi, dus je hoeft alleen maar te genieten en foto's te maken.

Boek een nachtcruise op de Donau

Tips voor een Donau cruise

De Donau op een winterse dag
De Donau op een winterse dag

Prijzen

Riviercruisen in Boedapest is zo'n wijdverspreide activiteit dat je veel bedrijven zult vinden die het aanbieden. Zorg er altijd voor dat je deze ervaring bij een betrouwbaar bedrijf boekt en houd rekening met de gemiddelde prijzen: een Donaucruise is geen luxe activiteit en je kunt het gemiddeld voor zo'n 20 euro doen. Als er echter diensten bij zijn inbegrepen zoals een open bar of een feest, stijgt de prijs aanzienlijk.

Weer

Zorg ervoor dat de boot een panoramisch uitzicht heeft en dat je er ongeacht het weer van kunt genieten. Hoewel cruises op elk moment van het jaar beschikbaar zijn, raad ik het niet aan om 's nachts in de winter te gaan, omdat de lage temperaturen de ervaring kunnen verpesten en je niet van het landschap kunt genieten.

Foto's

Een persoonlijke tip: laat je niet opjagen door het nemen van foto's tijdens de tocht; je hebt tijdens de tocht genoeg tijd om foto's te nemen en als er een gids of host bij de cruise is, kun je hem zelfs vragen naar de beste uitzichtpunten in de stad. Bij een Donaucruise gaat het erom te genieten van het uitzicht en de ervaring van het cruisen langs de rivier terwijl je geniet van een diner of livemuziek - behandel het niet als een toeristische stormloop.

Margaretha-eiland

Tot slot, als de cruise Margaretha-eiland in het midden van de rivier passeert en je hebt de kans om uit te stappen , doe dat dan zeker en vervolg de cruise op de volgende boot. Dit eiland heeft geen grote historische monumenten, maar wel een aantal zeer charmante plekjes die je meer dan eens zullen verrassen.

Als je geïnteresseerd bent in een cruise op de Donau, ben je vast ook geïnteresseerd in

Kettingbrug| ©Gabriel Miklós
Kettingbrug| ©Gabriel Miklós

De stad bij nacht vs. overdag

Een boottocht is een goede manier om een idee te krijgen van de bezienswaardigheden van de stad en de belangrijkste bezienswaardigheden, maar het is geen manier om ze te bezoeken. Ik bedoel, als je een nachtrondvaart boekt, zul je zeker onder de indruk zijn van het uitzicht op het verlichte Parlement en het zal een van de beste herinneringen aan je reis blijven, maar ga je echt de kans missen om de volgende dag terug te komen om het van dichtbij te zien en het interieur te bezoeken?

Kettingbrug

Het is een vergelijkbaar verhaal met de Kettingbrug; ongetwijfeld krijg je er een uniek perspectief van vanaf de rivier, maar ga je een wandeling over de brug overslaan tijdens je bezoek aan Boedapest, alleen maar omdat je 'hem al eerder hebt gezien'? Neem deze tour liever als voorproefje van wat de stad te bieden heeft en bezoek vervolgens zoveel mogelijk bezienswaardigheden vanuit een ander perspectief.

Een begeleide wandeling

Wandelen is de beste manier om je door een stad te verplaatsen, want een plaats bestaat niet uit de monumenten die op een kaart staan, maar uit de smalle straatjes die ze met elkaar verbinden en de etablissementen die je onderweg tegenkomt. De ware essentie van de stad ontdek je te voet en met een begeleide wandeling krijg je ook de kans om meer te weten te komen over de legendes en verhalen rond de standbeelden en paleizen waar je met je camera op gefocust bent.

Voor mij is een begeleide wandeltour een van de beste ervaringen die je in een stad kunt hebben; als je meer wilt weten over de beschikbare opties kun je dit andere artikel bekijken: Dagtrips en Excursies vanuit Boedapest.

Toeristische busrit

Een ritje met de sightseeingbus. Vanaf de Donau zie je alle monumenten van de stad aan de oevers van de rivier, maar er zijn andere monumenten die net zo belangrijk zijn en zich in het binnenland van de stad bevinden. De sightseeingbus is een geweldige manier om afstanden te verkorten en een ander perspectief van Boedapest te krijgen. Er zijn veel verschillende opties en het is het overwegen waard, daarom heb ik deze andere gids over de bezienswaardigheden van de stad geschreven. Hop-on Hop-off Bus Rondleidingen die misschien interessant voor je is.