Boedapest in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Spoedvakantie - je hebt geen tijd te verliezen! Ontdek hoe je het belangrijkste van de Hongaarse hoofdstad kunt zien. Ik zal je de belangrijkste dingen vertellen.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

9 minuten lezen

Boedapest in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Binnen in het Buda Kasteel | ©Emma Fabbri

Als je een lange tussenstop hebt, een vrije dag na een zakenconferentie of gewoon 24 uur in Boedapest bent, kun je er het beste van maken door onze routebeschrijving te volgen.

Ah! En als je geen zin hebt om te veel te lopen, kun je er altijd voor kiezen om de sightseeingbus van Boedapest of een cruise op de Donau te boeken. Je kunt zelfs een rondleiding door Boedapest boeken om de bezienswaardigheden in korte tijd te zien.

1. Begin je tour bij het symbolische symbool van Hongarije

Zonnige dag bij het Parlement| ©Henning Klokkeråsen
Zonnige dag bij het Parlement| ©Henning Klokkeråsen

Het parlement van Boedapest is het iconische herkenningspunt van de stad. De buitenkant doet denken aan het Paleis van Westminster in Londen en dat is geen toeval. In 1881 deed de Hongaarse Nationale Vergadering een oproep tot het indienen van voorstellen voor het ontwerp van dit gebouw en het voorstel van Imre Steindl won omdat het een eerbetoon was aan het Britse parlement.

Op deze manier wilden ze een dubbele boodschap afgeven: de toewijding van Hongarije aan West-Europa onderstrepen en knipogen naar Engeland, een land dat door de Hongaarse hervormers als voorbeeld werd genomen.

Ik raad aan om een rondleiding door Boedapest en het parlement te nemen met een gids om de binnenkant van het gebouw te zien en de interessantste anekdotes te leren. Tijdens de rondleiding kun je kamers zoals de Koepelzaal en andere belangrijke delen van de stad bewonderen.

Boek een rondleiding door Boedapest en het Parlement

2. Breng een eerbetoon aan de slachtoffers van de nazivervolgingen

Schoenen aan de oevers van de Donau| ©CarolinaC
Schoenen aan de oevers van de Donau| ©CarolinaC

Op korte afstand van het Parlement herinnert een uniek monument aan het donkerste tijdperk van Boedapest: de schoenen aan de oevers van de Donau. Deze ijzeren schoenen bootsen de modellen na die in de jaren 1940 werden gebruikt en door hun eigenaars op deze plek werden achtergelaten.

Ernaast hangt een metalen gedenkplaat met de woorden: 'Ter nagedachtenis aan de slachtoffers die in 1944-1945 door militieleden van het Pijlkruis op de Donau werden geschoten'. Het Pijlenkruis was een partij die in 1944 aan de macht kwam toen de Duitsers Hongarije binnenvielen.

Het Pijlenkruis was geïnspireerd door het naziregime en speelde een belangrijke rol in de onderdrukking van het Joodse volk. Het beging wrede misdaden, bijvoorbeeld door zijn gevangenen te dwingen naar de oevers van de Donau te komen en hun schoenen uit te trekken, waarna ze genadeloos werden doodgeschoten. De levenloze lichamen belandden direct in het water.

Boek een rondleiding door het parlement van Boedapest

3. Bezoek de grootste kerk van Hongarije

Stefanusbasiliek| ©Jose A.
Stefanusbasiliek| ©Jose A.

De Stefanusbasiliek (Szent István bazilika) ligt een beetje uit de buurt van de rivier. Om de gevel te bereiken, verlaat je de oevers van de Donau, steek je het Plein van de Vrijheid (Szabadság tér) over en loop je door de Hercegprímásstraat. In ongeveer vijf minuten bereik je de gebedsplaats gewijd aan de patroonheilige van Hongarije: Sint Stefanus.

Het sobere uiterlijk van de buitenkant verbergt een neoklassiek interieur met roodmarmeren zuilen, vergulde details en witte stenen beelden. De oorsprong van de tempel is verbonden met de overstroming van Pest. In 1838 verliet de Donau zijn loop en moesten de inwoners hun toevlucht zoeken op een heuvel waar zich een kleine kerk bevond.

Toen de overstroming voorbij was, doneerden de overlevenden geld om een groter gebedshuis te bouwen. Als je Boedapest in december bezoekt, kun je binnen genieten van klassieke muziekconcerten.

4. Over de drempel van de Grote Synagoge

Binnen in de Dohány Synagoge in de Joodse wijk| ©Ramón Cutanda López
Binnen in de Dohány Synagoge in de Joodse wijk| ©Ramón Cutanda López

Voordat je de Grote Synagoge (Dohány utcai zsinagóga) binnengaat, moet je even de tijd nemen om de Levensboom (een metalen treurwilg met op elk blad de namen van slachtoffers van de Holocaust) en de Joodse begraafplaats te bekijken. Het meest verrassende zit echter binnen verborgen.

Kijk bij binnenkomst omhoog naar het rijkelijk versierde plafond. Als juwelen verfraaien en verlichten twee grote kroonluchters het middenschip. In tegenstelling tot de andere synagogen bevat de synagoge van Boedapest elementen die meer typisch zijn voor het christendom: het roosvenster, het altaar en de preekstoelen aan de zijkant.

De geschiedenis is verbonden met de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De kerk werd gebombardeerd en vervolgens omgebouwd tot een radiostation en vervolgens tot een stal die werd gebruikt door Duitse troepen.

Reistip

Als je aan het eind van de dag terugkeert naar dit gebied, let er dan op dat twee straten verderop de Szimpla Kert ligt, de decaan van de ruïnebars van Boedapest. Het etablissement is al sinds 2002 een bezienswaardigheid in de Hongaarse stad.

5. Neem een pauze op de Centrale Markt

Bovenkant van de Centrale Markt| ©Steve Knight
Bovenkant van de Centrale Markt| ©Steve Knight

Na een bezoek aan de Grote Synagoge is het tijd voor de lunch. Verlaat de tempel en volg de borden naar het Hongaars Nationaal Museum (Magyar Nemzeti Múzeum). Eenmaal ervoor rijd je verder langs Kálvin tér en Vámház krt: in ongeveer 15 minuten sta je voor de jugendstilgevel van de Centrale Markt.

Het gebouw werd in 1897 ingewijd en wordt gekenmerkt door zijn ijzeren structuur en elegante gele, groene en rode dakpannen. Deze overdekte ruimte is verdeeld in drie verdiepingen:

 • De eerste wordt ingenomen door winkels die fruit, groenten, vlees en andere lokale producten verkopen.
 • De tweede verdieping is gewijd aan restaurants, waar je twee van de typische gerechten van het land kunt proeven: goulash en langoustines.
 • In de kelder zijn viswinkels gevestigd.

Maak van de gelegenheid gebruik om te winkelen

Na de lunch kun je je bezoek afronden met wat winkelen. De Centrale Markt is de ideale plek om wat souvenirs te kopen:

 • Paprika, het hoofdingrediënt in de Hongaarse keuken. De vermiljoenkleurige specerij wordt gemaakt door gedroogde paprika's te pletten. Tegenwoordig zijn er twee soorten: édes (zoet) en erős (heet).
 • Tokaji, een witte wijn die in het noorden van het land wordt geoogst.
 • Libamáj, de Hongaarse foie gras. In tegenstelling tot zijn Franse tegenhanger is deze veel goedkoper (en niet minder lekker).
 • Hongaars borduurwerk - tafelkleden, servetten en ander textiel versierd met bloemmotieven en felle kleuren.
 • Kolbász, de heerlijke lokale worsten.

6. Geniet van het beste uitzicht over Boedapest

Vaar over de Donau langs Boedapest| ©Adam Jones
Vaar over de Donau langs Boedapest| ©Adam Jones

Om bij de volgende etappe te komen, steek je de Vrijheidsbrug (Szabadság híd) over en klim je naar de top van de Gellertberg. Op de top staat de Citadel, een fort dat in de eerste helft van de 19e eeuw door de Habsburgers werd gebouwd.

Dit verdedigingswerk is nooit voor oorlogsdoeleinden gebruikt en overleefde de wil van het Hongaarse volk dat het na het einde van de Eerste Wereldoorlog wilde vernietigen. Tegenwoordig is het een toeristische attractie en de bunker is versierd met oude foto's en wassenbeelden die scènes uit het verleden naspelen.

De meeste reizigers komen hier echter om van het uitzicht te genieten. Vanaf hier kun je de Donau, de Kettingbrug, het Parlement, de Stephansdom en :::link|text=de Burcht van Boeda|element=sc-157-2581::: zien. Ik raad ook een wandeling naar het Vrijheidsbeeld (Szabadság Szobor) aan.

Boek een rondleiding door het parlement in Boedapest

7. Bewonder de Burcht van Boedapest

Kasteel van Boeda en Donaucruise| ©Dennis Jarvis
Kasteel van Boeda en Donaucruise| ©Dennis Jarvis

Een wandeling van dertig minuten brengt je naar de voet van het gebouw dat al eeuwenlang de wacht houdt over de hoofdstad: het Kasteel van Boedapest. Het eerste fort werd gebouwd in de 13e eeuw toen koning Bèla IV besloot een fort te bouwen om zichzelf te beschermen tegen Mongoolse aanvallen.

Het werd echter verschillende keren verwoest en het bouwwerk dat we vandaag de dag kunnen zien, is te danken aan de herstructurering die István Janáki in 1950 uitvoerde.

Tegenwoordig zijn in dit gigantische gebouw de Nationale Galerie, het Boedapest Historisch Museum en de Nationale Bibliotheek gevestigd. Buiten zie je een gevel van meer dan 300 meter (verdeeld in twee vleugels door de centrale koepel) en Turul, een bronzen roofvogel die op het punt staat op te vliegen.

8. Sta met ontzag aan de voet van de Matthiaskerk

Matthiaskerk| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic
Matthiaskerk| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic

De Matthiaskerk (Mátyás-templom) is persoonlijk de mooiste kerk in de Hongaarse hoofdstad. Haar geschiedenis is verbonden met de wisselvalligheden van de koninklijke familie: ze werd gebouwd in opdracht van koning Bèla IV in de 13e eeuw, was gastheer voor het huwelijk van keizer Frans Jozef I en zijn vrouw Elisabeth (Sissi) en was getuige van de kroning van Karel IV, de laatste koning van de Habsburgse dynastie.

De meest bijzondere elementen zijn de kleurrijke majolica tegels, de twee torens en het ruiterstandbeeld van Sint Stefanus dat over de gevel waakt. Als je iets wilt drinken, kun je genieten van een plakje cake of een espresso in Café Walzer.

9. Maak de beste foto's vanaf Fisherman's Bastion

Vissersbastion| ©Indafotó
Vissersbastion| ©Indafotó

Een paar meter van deze tempel ligt de voorlaatste halte van de dag: het Vissersbastion (Halászbástya). Het gebouw draagt de handtekening van de Hongaarse architect Frigyes Shlek, die een bouwwerk ontwierp dat neogotische en neoromaanse stijlen combineert.

In de beginjaren had het een defensieve functie omdat het uitkijkt over de Donau, de Kettingbrug en Pest. Tegenwoordig is het een belvedère waar je prachtige foto's kunt maken.

Boek een rondleiding door het parlement van Boedapest

10. Sluit de dag af in een restaurant met uitzicht

Binnen in het restaurant| ©Dave M
Binnen in het restaurant| ©Dave M

Direct op het terras van het Bastion ligt een romantisch en voortreffelijk etablissement: Halászbástya. Het restaurant opende zijn deuren in 2010 en is sindsdien uitgegroeid tot een favoriete bestemming voor stelletjes en levensgenieters.

Chef-kok Szabó Barna stelt een menu voor dat gebaseerd is op seizoensgebondenheid en herinterpreteert traditionele gerechten.

De recensies spreken voor zich: Halászbástya staat hoog aangeschreven om zijn rustgevende soepen, recepten op basis van eend en heerlijke desserts. Vanaf de top van het bastion geniet je van een onvergelijkbaar panorama over de Donau en de Hongaarse hoofdstad.

Boek een rondleiding door het parlement van Boedapest


Is Boedapest een dagtrip waard?

Door de straten van Boedapest| ©Dimitris Kamaras
Door de straten van Boedapest| ©Dimitris Kamaras

Als ik eerlijk moet zijn, denk ik dat je om de Hongaarse hoofdstad op een rustig tempo te verkennen het beste kunt kiezen voor een 3-daagse rondreis door Boedapest.

Boedapest heeft een rijke geschiedenis, omdat het door de eeuwen heen is veroverd door de Ottomanen, samen met Wenen een rijk heeft geleid en meer dan vijftig jaar bezet is geweest door de Sovjets. De route die we hebben voorbereid brengt echter de essentiële dingen samen die een tussendoortje kunnen zijn voor je volgende bezoek.

Wat kun je doen in Boedapest als het regent?

Lukács Spa| ©annefrompau
Lukács Spa| ©annefrompau

September is in Boedapest een heel goede maand om naar de stad te reizen. Maar als je op een ander tijdstip komt en in het regenseizoen, moet je weten dat slecht weer geen excuus is om in je hotel te blijven.

De Oost-Europese stad heeft een paar attracties waar je ook van kunt genieten als het regent of sneeuwt. Naast een aantal van de al genoemde attracties is er nog veel meer te zien! In de onderstaande lijst vind je een aantal zeer interessante opties:

 • Thermale baden, een must-see in Boedapest. Als je de bestemming wilt vinden die je het leukst vindt, raad ik je aan het bericht over de beste kuuroorden in de stad te lezen. Maar zonder twijfel kun je het beste tickets boeken voor de Széchenyi Spa.
 • Millennium Underground: dit museum herdenkt de eerste metro op het vasteland. Boedapest was zelfs de tweede stad ter wereld met een metrolijn. Het neemt een verlaten deel van het spoor in beslag en heeft een aantal oude metrowagons.
 • Rock Hospital Museum: een labyrint van ondergrondse kamers. Hier schuilden de inwoners van de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met de komst van de Sovjets werd het omgebouwd tot een anti-atoombunker.
 • House of Terror Museum: dit is het voormalige hoofdkwartier van de politieke politie tijdens zowel de nazi-bezetting als het communistische regime. Binnen kun je ontdekken hoe het leven was tijdens de meest bloeddorstige dictaturen van Europa. Het hoogtepunt is de Sovjet T54 tank die werd gebruikt om de Hongaarse opstand van 1956 te onderdrukken.

Széchenyi Spa ticket reserveren