Tickets parlement Boedapest

Elk jaar komen er ongeveer zevenhonderdduizend bezoekers naar het parlement van Boedapest. Een historisch gebouw, dat je toegang geeft tot een van de belangrijkste symbolen van de politieke organisatie van Hongarije. Wil je het bezoeken? Ik vertel je er alles over.

Carolina Morales

Carolina Morales

9 minuten lezen

Tickets parlement Boedapest

Hongaars parlementsgebouw | ©bvi4092

Het parlement van Boedapest is een van de grootste ter wereld, een gebouw vol historische en architectonische details.

De beste optie

Boedapest tour met bezoek aan het Parlement

Toegangsprijzen voor het Parlement met rondleiding inbegrepen

De goedkoopste optie om het Parlement van Boedapest binnen te gaan en het te verkennen met een deskundige gids.

Ik zal je vertellen over de verschillende manieren om het te bezoeken, ofwel door kaartjes te kopen of door een rondleiding met gids te nemen en aanbevelingen om optimaal van de ervaring te genieten. Deze optie lijkt me erg compleet omdat je de stad en haar belangrijkste plaatsen kunt bezoeken, kunt genieten van hetpanoramische uitzicht over Boedapest vanaf de Buda Heuvels en kunt eindigen met een rondleiding door het op twee na grootste parlementsgebouw ter wereld, door middel van een rondleiding die wordt geleid door een expert en 45 minuten duurt. Ik raad het vooral aan als jeweinig tijd hebt of een erg strak schema tijdens je bezoek aan Boedapest. Als je 4 uur de tijd hebt, is deze tour ideaal omdat hij je meeneemt naar een aantal van de meest representatieve plekken van de stad en eindigt met een rondleiding in het Parlement.


Prijzen parlementskaartjes Boedapest

Geld in euro's| ©Pixabay
Geld in euro's| ©Pixabay

De ticketprijzen variëren afhankelijk van het feit of je een burger van de Europese Unie bent of niet.

Studenten krijgen ook korting op de toegang tot het Parlement en kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis naar binnen. Hier volgt een overzicht van de ticketprijzen voor elke categorie, die worden weergegeven in delokale Hongaarse munteenheid, de Hongaarse Forint. Let op: als u uw kaartjes online koopt, kunt u met creditcard betalen en voorkomt u wachtrijen en eventuele problemen met uw betaalmethode.

 • Volwassenen uit de EU: 6000 HUF, ongeveer 15,50 euro.
 • EU-studenten van 6 tot 24 jaar: 3000 HUF, ongeveer €8.
 • Volwassen niet-EU: 12000 HUF, ongeveer 30 euro.
 • Niet-EU-studenten van 6 tot 24 jaar: 6000 HUF, ongeveer €15,50.

Boek de tour Boedapest en het Parlement

Zijn er rondleidingen in het parlement van Boedapest?

Toegang tot het Parlement| ©Dimitris Kamaras
Toegang tot het Parlement| ©Dimitris Kamaras

Een rondleiding is altijd de moeite waard, maar als we het hebben over een gebouw dat cultureel zo belangrijk is als het parlement van Boedapest, nog meer.

De grootsheid van het gebouw maakt het tot een essentieel monument van de stad en wat is een betere manier om het te ontdekken dan door de zalen te lopen en de beelden, fresco's of wapenschilden te bekijken met een deskundige gids. Als je kiest vooreen rondleiding door Boedapest met tickets voor het Parlement, krijg je naast een route door de stad met de best mogelijke uitzichten de kans om het meest representatieve monument te bezoeken met uitleg van de gids in jouw taal. Zo hoef je geen kaartjes meer te zoeken bij de kassa.

Boek de tour Boedapest en het Parlement

Koop tickets voor het parlement van Boedapest aan de kassa

Binnen in het Parlement| ©Nan Palmero
Binnen in het Parlement| ©Nan Palmero

Het eerste wat je moet weten is dat je je kaartjes van tevoren kunt kopen via de officiële website van het Parlement van Boedapest zelf. Hoewel je ze ook kunt kopen in het Bezoekerscentrum, raad ik je aan om online te kopen, omdat de dagkaarten beperkt zijn en je het risico loopt dat je pasje op is, tenzij je je route heel goed timet.

Om je wachtrijen te besparen en je ticket te verzekeren, biedt het Parlement een officiële, geautoriseerde en beveiligde website, waar je onder andere de taal kunt kiezen waarin je je bezoek wilt doen. Op dezeofficiële website, geautoriseerd door het Parlement, vind je de verschillende tickets gedifferentieerd per taal, zodat je je tickets kunt kopen op basis van de taal waarin je je bezoek wilt doen.

Boek de rondleiding door Boedapest en het Parlement

Kan ik het parlement van Boedapest bezoeken met een toeristenpas?

Boedapest kaart| ©denhamgreen
Boedapest kaart| ©denhamgreen

Helaas niet.

Je hebt toegang tot de Budapest Card, die musea en andere toeristische attracties in de stad omvat, maar het parlement van Boedapest is niet inbegrepen in deze kaart. Met de toeristenkaart kun jemonumenten en musea bezoeken en krijg je kortingen en onbeperkt openbaar vervoer. Deze kaart geeft ook recht op rondleidingen in het Engels in Boeda en Pest, het deel van de stad waar het Parlement zich bevindt.

Koop je kaart voor Boedapest

Openingstijden van het parlement van Boedapest

Rondvaart en Verlicht Parlement| ©MiguelAngelPics
Rondvaart en Verlicht Parlement| ©MiguelAngelPics

Het Parlementsgebouw is elke dag geopend:

 • 1 januari tot 31 maart: 8:00 tot 16:00 uur
 • 1 april tot 31 oktober: 8:00 tot 18:00 uur
 • 1 november tot 31 december: 8:00 tot 16:00 uur

Een rondleiding is een geweldige manier om te genieten van je bezoek aan dit majestueuze gebouw zonder je zorgen te hoeven maken over veel details.

Boek een rondleiding door Boedapest en het Parlement

Hoe kom ik bij het parlement van Boedapest?

Metrorijtuig Boedapest| ©Dimitris Kamaras
Metrorijtuig Boedapest| ©Dimitris Kamaras

Het is heel eenvoudig om bij het Parlement van Boedapest te komen, hier zijn de verschillende manieren om er te komen:

Te voet

Als je in het centrum van Pest verblijft, hoef je maar 15 minuten te lopen vanaf de Kettingbrug terwijl je langs de oevers van de Donau wandelt.

Met het openbaar vervoer

Als je accommodatie in een ander deel van de stad ligt of je wilt met het openbaar vervoer naar het parlement, dan heb je de volgende opties:

 • Metro Kossuth Lajos tér, lijn M2.
 • Tram Kossuth Lajos tér, lijn 2.
 • Bus Kossuth Lajos tér, lijnen 15, 70, 78 en 115.

Vergeet niet dat je met de Budapest Card onbeperkt gratis gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.

Met de sightseeingbus

Zoals in veel steden is er in Boedapest een toeristenbus met gratis haltes, zodat je de belangrijkste plaatsen kunt bezoeken en kunt in- en uitstappen wanneer je maar wilt.

Je kunt kiezen voor 1-, 2- of 3-daagse tickets en de stad op je gemak verkennen. Een van de verplichte haltes is het Parlement, dus je kunt het opnemen in je reisschema en profiteren van het vervoer.

Met de elektrische scooter

Je kunt het Parlement bereiken door een elektrische scooter te huren enop een milieuvriendelijke en leuke manier langs de Donau te rijden.

Koop een sightseeing buskaartje met gratis haltes

Is het aan te raden om met kinderen naar het parlement van Boedapest te gaan?

Kinderen in het Parlement| ©t.reiser
Kinderen in het Parlement| ©t.reiser

Ja, en het beste is dat bezoekers jonger dan 6 jaar geen toegang tot het Parlement hoeven te betalen.

Zonder twijfel is dit een van de activiteiten die je met het gezin kunt doen en waar je het meeste plezier aan zult beleven van de vele dingen die er te zien en te doen zijn in Boedapest. Houd rekening met de regels bij hetplannen van je bezoek en raadpleeg alle informatie over veiligheidsvoorschriften en -vereisten zodat je geen ongemakken hebt en de kleintjes een geweldige ervaring kunnen beleven bij het leren kennen van dit juweel van Europa.

Wat je niet mag missen tijdens je bezoek

Gebrandschilderde ramen van het Parlement| ©Aya Demeter
Gebrandschilderde ramen van het Parlement| ©Aya Demeter

Verschillende stations nemen je mee op een tour vol geschiedenis en traditie. Het bezoek aan het Parlement begint bij de oogverblindende zijtrap van Stad XVII. Standbeelden van de monarchie, glas-in-loodramen en decoratieve fresco's sieren dit pad waar je kunt genieten van neogotische en barokke details.

Deze eerste blik op het parlement biedt ook een prachtig uitzicht op het Kossuthplein, het grootste plein van het land, dat onlangs werd gerenoveerd.

Je zult tijdens je rondleiding ook de Grote Trap zien, met 96 treden die bedekt zijn met een prachtig rood tapijt. Deze ruimte is voorzien van acht granieten zuilen van vier ton, een stuk waarvan er slechts twaalf zijn in de hele wereld.

De gebrandschilderde ramen rondom deze trap tonen kunstwerken uit het atelier van Miska Róth. Een andere plek die je kunt bezoeken tijdens je bezoek aan het Parlement van Boedapest is deKoepelzaal, waar de Hongaarse Heilige Kroon en het kroningsinsigne, die als de oudste van Europa worden beschouwd, sinds het jaar 2000 worden bewaard. Deze symbolische plek is ongeveer 27 meter hoog en bevat beelden van Hongaarse heersers door de geschiedenis heen.

De Béla Neÿ Zaal

De Béla Neÿ Hall is een zaal met verschillende curiositeiten en geniet van een rondleiding, die dankzij de technologie een tentoonstelling biedt met details van ruimtes die niet in de rondleiding zijn opgenomen en verborgen technische installaties. DeRaad van Afgevaardigden, waar de afgevaardigden van het Hongaarse parlement momenteel vergaderen, bevindt zich ook in deze gebouwen, maar kan niet door toeristen worden bezocht.

Boek een rondleiding door Boedapest en het Parlement

Hoeveel tijd heb je nodig om het parlement van Boedapest te bezoeken?

Grote trap van het Parlement| ©Nan Palmero
Grote trap van het Parlement| ©Nan Palmero

Als je kiest voor de rondleiding door het Parlement van Boedapest, heb je tussen de 45 minuten en 1 uur nodig. Ik raad altijd aan om de rondleiding in de ochtenduren te doen, zodat je kunt genieten van de dag en de andere bezienswaardigheden rondom het parlement.

Je kunt er ook voor kiezen om de laatste tour van de dag te doen en te genieten van de nacht in Boedapest, met het ongelooflijke uitzicht op het parlementsgebouw en de majestueuze Donau bij nacht.

Zelfs als je maar 1 dag in Boedapest hebt, zal een bezoek aan het parlement een onvergetelijke ervaring zijn.

Wat is de beste tijd van het jaar om het Parlement in Boedapest te bezoeken?

Zonsondergang bij het Parlement| ©Jon Elbaz
Zonsondergang bij het Parlement| ©Jon Elbaz

In de zomer zul je ongetwijfeld meer toeristen tegenkomen, maar je kunt genieten van het ideale weer en je bezoek aan het Parlement aanvullen met andere plannen.

Er zijn veel dingen te doen in Boedapest in de zomer en geniet van een van de drukste seizoenen van het jaar. Maar als je wilt genieten van de winter in deze Europese stad, zijn er ookplannen om te genieten van de kou in Boedapest, een idee dat wat magie kan geven aan je bezoek, als kou jouw ding is.

Vergeet niet om de officiële openingstijden van het Parlement te controleren voor je bezoek, want omdat het een officieel gebouw is, kunnen er beperkingen of reeksen zijn afhankelijk van de tijd van het jaar die je wilt bezoeken.

Boek een rondleiding door Boedapest en het Parlement

Tips voor je bezoek aan het parlement van Boedapest

Zonnige dag bij het Parlement| ©Henning Klokkeråsen
Zonnige dag bij het Parlement| ©Henning Klokkeråsen

Er zijn veel tips die je moet volgen tijdens je bezoek aan Boedapest. En als je besluit een rondleiding door het parlement van Boedapest te nemen, zijn er een paar aanbevelingen om in gedachten te houden:

 • Zorg ervoor dat de rondleiding die je boekt gegarandeerd is en dat je alle benodigde autorisaties hebt om het parlement te betreden en een rondleiding te krijgen.
 • Controleer van tevoren wat de rondleiding inhoudt en hoe de rondleiding zal zijn, zodat je een idee krijgt en je kunt voorbereiden met wat basisinformatie.
 • Wees niet bang om vragen te stellen. Profiteer van je rondleiding om vragen te stellen over bezienswaardigheden en details. Het beste aan een rondleiding op een plek als deze is dat je van een expert kunt leren.

Dingen om in gedachten te houden

Of je nu besluit om een rondleiding door het Parlement te nemen of om het op eigen houtje te doen, hier zijn enkele andere basisaanbevelingen, aangezien het een officieel gebouw is:

 • Houd er rekening mee dat de kaartjes aan de kassa van het Parlement beperkt zijn, dus ik raad je aan om ze van tevoren te kopen via de officiële website.
 • Ter bescherming van de Heilige Kroon van Hongarije verbiedt het parlement fotograferen in de Grote Zaal van de Koepel. Het is echter wel toegestaan om foto's te maken of videocamera's te gebruiken in andere delen van het gebouw.
 • De veiligheidscontrole in het parlement is streng, dus ik raad je aan om zo comfortabel mogelijk te zijn, zonder grote tassen, koffers, tassen, pakjes of iets anders dat de toegang zou kunnen belemmeren.
 • Het parlement heeft toegankelijke ruimtes voor mensen met een handicap, dus u kunt uw speciale behoeften voor uw bezoek kenbaar maken, zodat het parlementspersoneel u bij aankomst kan helpen.
 • Bezoekers van het parlement die een behandeling ondergaan met radioactieve isotopen voor curatieve doeleinden, moeten ook enkele medische documenten voorleggen voor hun bezoek.
 • Aangezien het een officieel gebouw is, zijn de veiligheidsmaatregelen strikt. Zorg er ook voor dat je nette kleding draagt en vermijd T-shirts met politieke boodschappen, vlaggen of andere dingen die je bezoek kunnen bemoeilijken. Neem contact op met je gids over eventuele andere maatregelen waar je je bewust van moet zijn.

Het lijdt geen twijfel dat een bezoek aan het parlement van Boedapest een fascinerende ervaring is. Op cultureel gebied kun je kennismaken met een van de belangrijkste officiële gebouwen ter wereld, terwijl je een van de mooiste steden van Europa verkent.

Ik raad je ten zeerste aan om deze stad 's nachts te bezoeken, want op beide momenten van de dag biedt de stad je een andere sfeer en kun je hoekjes ontdekken die je zullen verrassen.

Boek de Boedapest en het Parlement tour