Hoe kom je vanuit Boedapest in Bratislava?

Ontdek de beste manieren om van Boedapest naar Bratislava te reizen

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

7 minuten lezen

Hoe kom je vanuit Boedapest in Bratislava?

Boedapest. | ©Andrea Piacquadio

Als je van Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, wilt reizen, moet je eerst een locatie van beide in kaart brengen. Bijvoorbeeld: rond de Donau. Je moet ook weten dat Bratislava de grootste stad van Slowakije is, vol bezienswaardigheden en charme.

Terwijl de Donau Boedapest doorkruist, ligt Bratislava ook aan de Donau. Dit is nuttige informatie om je weg te vinden. Nu dat duidelijk is, hoef je alleen nog maar de onderstaande mogelijkheden om er te komen door te lezen en de route te kiezen die het beste bij je past.

1. De beste manier om er te komen: een georganiseerde excursie

Luchtfoto van Bratislava| ©Marc Ryckaer
Luchtfoto van Bratislava| ©Marc Ryckaer

Een georganiseerde excursie van Boedapest naar Bratislava is een geweldige optie en is over het algemeen het populairst, omdat het handiger is dan de andere opties, zoals de mogelijkheid om heen en terug te reizen als je vakantie en hotel in de Hongaarse stad zijn.

Ook is het boeken van een excursie altijd een goede manier om je te ontlasten van het apart boeken van alles. Sommige bieden zelfs lunch- of dineropties aan, wat ideaal is om het pakket compleet te maken en niet over alles na te hoeven denken.

Ik denk dat als je op zoek bent naar dingen om te zien en te doen in Boedapest, een omweg maken om Bratislava te zien een optie is waar je geen spijt van zult krijgen. Als het echter niet in je plannen stond, is het naar mijn mening altijd beter om het in de excursiemodus te doen, in plaats van er op eigen houtje op uit te trekken en dan spijt te krijgen van de verspilde tijd.

Mijn aanbevolen optie

Een van de beste opties om dit te doen is de privédagtocht naar Bratislava vanuit Boedapest met lunch. Deze duurt tien uur. De reis vanuit Boedapest duurt twee uur en daarna kun je de Slowaakse stad te voet verkennen. Daar stop je voor de lunch en dan maak je een ontspannende terugreis.

De tour omvat ook een Engelssprekende gids zodat je de Slowaakse hoofdstad kunt verkennen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om de route flexibeler te maken. Eenmaal daar bezoek je de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, zoals de Michaelspoort of het Kasteel van Bratislava.

Tussen de bezoeken door leer je meer over de geschiedenis met de gids die de excursie leidt. Hij neemt je mee naar een restaurant in het centrum van de stad voor de lunch, om de ervaring compleet te maken. Op dit punt kun je ook ontspannen en profiteren van wat vrije tijd om een deel van de stad te verkennen dat je bijzonder interesseert.

De opties zijn talrijk, dus het zou je goed doen om er van tevoren een te bedenken, er meteen naartoe te gaan en geen tijd te verspillen met je af te vragen wat het beste zou zijn. Nou, dat is wat mij zou overkomen. Daarom raad ik je aan om de cafés van Bratislava als een optie te beschouwen: ze zijn allemaal prachtig! En dan kom je terug met het geruststellende gevoel dat je niet hoeft te rennen of op bussen hoeft te wachten. Het is een genot.

Boek je reis naar Bratislava

2. Hoe je er met het vliegtuig komt: de snelste manier

Met het vliegtuig vanuit Boedapest| ©Martin
Met het vliegtuig vanuit Boedapest| ©Martin

Omdat er zowel vliegvelden in Boedapest als in Bratislava zijn, is dit een populaire maar dure optie. Om van het centrum van Boedapest naar het vliegveld te komen, dat de grootste van de vijf vliegvelden in Hongarije is, moet je een bus nemen, of een combinatie van metro of trein en bus.

Eenmaal op de luchthaven van Bratislava kun je een bus nemen van de luchthaven naar de stad, om rond te lopen en de stad te leren kennen. Het is minder dan een uur reizen met een rechtstreekse vlucht, want de afstand tussen Boedapest en Bratislava is relatief kort.

De tarieven

De prijzen variëren van 18 tot 150 euro, afhankelijk van welke optie je kiest of beschikbaar vindt op de datum waarop je reist. Tenzij je het ticket van 18 euro kunt krijgen dat ik noem als de minimumprijs, raad ik deze optie niet aan.

De duur van de reis

Hoewel de reis minder dan een uur duurt, moet je overstappen van de luchthavens naar de steden, inchecken en wachten op je bagage.

Deze dingen kosten tijd. Uiteindelijk is het resultaat naar mijn mening dat je veel meer geld uitgeeft dan nodig is, en je bespaart geen noemenswaardige tijd. Plan je een vakantie in Boedapest? Lees alles over de Budapest Card in dit artikel!

3. Met de auto: een onafhankelijke optie

Persoon die rijdt| ©JESHOOTS.com
Persoon die rijdt| ©JESHOOTS.com

Of het een goede of slechte optie is, zullen we nog wel zien. Wat ik je wel meteen kan vertellen, is dat het een van de minst populaire opties is. Met de auto is het niet zo moeilijk om van Boedapest naar Bratislava te komen. Het is te doen.

De rit duurt een paar uur over de snelweg. Het verkeer om het centrum van de Hongaarse hoofdstad uit te komen is echter enigszins chaotisch. Dat is een groot nadeel als je reist om te ontspannen of als je gewoon snel en vlot wilt komen.

Reizen met de auto heeft echter een groot voordeel waar geen enkel ander vervoermiddel aan kan tippen: door naar andere steden te rijden, bepaal je zelf waar je je beweegt en heb je toegang tot excursies of activiteiten die niet zo centraal gelegen zijn, dankzij het feit dat je op eigen gelegenheid kunt gaan. Als je zo'n persoonlijk avontuur wilt meemaken, is dit zeker een geweldige optie.

Extra kosten: wegenbelasting

Aangezien dit een korte reis is, hoef je geen tussenstops te maken. Houd er rekening mee dat je wegenbelasting moet betalen voor de snelwegen. Dit geldt in beide gevallen: zowel Hongarije als Slowakije vragen hun eigen wegenbelasting.

  • Het Hongaarse vignet kost € 13 en is 10 dagen geldig. Je kunt het online kopen, maar ook bij de meeste tankstations in het land.
  • Het Slowaakse vignet kost €10 voor hetzelfde aantal dagen. Je kunt het ook online en bij tankstations kopen. Je hoeft geen stickers op je auto te plakken, maar alleen je kenteken te registreren om boetes te voorkomen.

Als je alles wilt weten wat je moet weten voor je reis naar Boedapest, lees dan zeker ons artikel met 10 tips die je moet volgen tijdens je reis naar Boedapest.

Boek je reis naar Bratislava

4. Met de bus: de populairste optie

Bus van Boedapest naar Bratislava| ©Александр К.
Bus van Boedapest naar Bratislava| ©Александр К.

Met de bus kun je van Boedapest naar Bratislava reizen in twee tot drieënhalf uur, een van de goedkoopste en meest directe opties. Dit is een van de goedkoopste, maar nog steeds directe opties.

Er zijn bijvoorbeeld zeven dagelijkse vertrekken met FlixBus, met tickets variërend van 8 tot 12 euro. Het is aan te raden om ze online en van tevoren te boeken, om te profiteren van promoties en te voorkomen dat je zonder zitplaatsen komt te zitten.

Andere maatschappijen die deze reis aanbieden zijn RegioJet. Beide maatschappijen bieden frequente bussen van Boedapest naar Bratislava. Hun tickets beginnen ook bij 8 euro, maar er zijn tickets voor maximaal 24 euro.

Tips voor reizen met de bus

Bussen vertrekken vanaf station Boedapest Kelenföld, dat een beetje ver van het stadscentrum ligt, maar in een half uur te bereiken is met de metro op de groene M4-lijn, of met sommige buslijnen. Omdat er twee busstations in Boedapest zijn met vertrektijden zoals deze, moet je goed opletten, vooral als je je kaartje online koopt, om te controleren waar je bus vertrekt.

Je wilt het toch niet gekocht hebben en dan aan de andere kant van de stad moeten wachten? Als je graag met de bus reist en je volgende reis naar Boedapest aan het plannen bent, lees dan zeker ons artikel over de beste sightseeingbussen in Boedapest, zodat je een vakantie kunt plannen die aan je wensen voldoet.

Boek je reis naar Bratislava

5. Andere vervoersmiddelen

Trein naar Bratislava| ©Doug Kerr
Trein naar Bratislava| ©Doug Kerr

Als geen van de bovenstaande alternatieven is wat je zoekt, dan is dat waarschijnlijk omdat je je afvraagt of je ook met de trein kunt reizen. En ja, die heb je.

Je kunt met de trein van Boedapest naar Bratislava reizen. En hoewel het niet onze meest aanbevolen optie is, is het wel een goede. Vooral voor diegenen die nostalgisch zijn naar de trein en zijn sporen.

De treinreis van Boedapest naar Bratislava duurt ongeveer twee en een half uur. Als je met de trein reist, heb je het voordeel dat het treinstation dichter bij het stadscentrum ligt dan andere vervoersmiddelen.

De meeste treinen vertrekken vanaf station Nyugati, dat vanuit het centrum te bereiken is met de blauwe metrolijn M3. Als je aankomt op het treinstation van Bratislava, moet je tramlijn 1 nemen om het stadscentrum te bereiken. Ze rijden vrij regelmatig.

Prijzen

Als je van plan bent om vanuit Boedapest naar Bratislava te gaan en dan terug te keren, moet je weten dat de prijs van de treinkaartjes 12 euro is, maar als je een retourtje maakt kom je op een totaal van 17,50 euro. Het is dus echt een handige optie voor een dagtrip. Je bent echter wel veel tijd kwijt aan de reis en je zult er waarschijnlijk niet veel plezier aan beleven. Misschien wil je wel overnachten. Daarom verkies ik, buiten mijn liefde voor treinen, andere opties boven deze.

Tickets kopen

Je kunt treinkaartjes online kopen, maar dat hoeft niet. Je moet ze nog steeds afhalen bij het loket, dus je kunt ze het beste ter plekke kopen, want dan kom je niet zonder tickets te zitten. Er rijden zeven rechtstreekse treinen per dag op dit traject. Je zult niet buitengesloten worden, als dat een zorg is.

Als je besluit om een dagje naar Bratislava te gaan en dan terug te keren om de nacht door te brengen in Boedapest, mis dan niet ons artikel met de tien beste ruïnebars in Boedapest, dat je een geweldig plan met alle letters laat kiezen, leuk en pittoresk, en ideaal na een vermoeiende dag.