Moherkliffen Dagtrips vanuit Dublin

Bijna 300 kilometer scheiden Dublin van de Cliffs of Moher, maar als je er eenmaal bent, is het de moeite waard. Ontdek hoe je er het beste kunt komen en ga zelf op ontdekkingstocht.

Ana Caballero

Ana Caballero

13 minuten lezen

Moherkliffen Dagtrips vanuit Dublin

Cliffs | ©Pixabay

Van alle activiteiten en dingen om te doen in de buurt van Dublin, kan ik nooit genoeg aanraden om naar de Cliffs of Moher te gaan, een van de belangrijkste toeristische attracties van Ierland. Nu je dit weet, ben je vast nieuwsgierig geworden naar dit landschap van natuur, hoogten en zee; in dat geval kun je het beste een georganiseerde tour boeken.

Er zijn verschillende alternatieven en verschillende soorten tours, afhankelijk van je budget en het soort trip dat je wilt doen. Je kunt ervan uitgaan dat je een volledige dag nodig hebt om naar de kliffen te gaan, maar je kunt de trip met een paar uur (of zelfs een paar dagen) verlengen, afhankelijk van of je nog andere stops aan het bezoek wilt toevoegen. Omdat ik weet dat zo veel opties overweldigend kunnen zijn, heb ik de beste geselecteerd om het je gemakkelijker te maken om te kiezen.

De beste optie

Cliffs of Moher, Kilmacduagh Abbey en Galway dagtocht vanuit Dublin

Bezoek de spectaculaire Cliffs of Moher en Galway op één dag

Ontdek dit natuurwonder in Ierland en neem de beste herinneringen aan deze excursie mee naar huis. Reis langs de kustlijn van het eiland met stops bij Kilmacduagh Abbey en de pittoreske stad Galway.

Duur: 12 uren 30 minuten

Deze tour kost meestal rond de €76 en omvat de terugreis en toegang tot de kliffen (nodig om het park en het bezoekerscentrum te betreden); dit alles onder begeleiding van een gids die alles uitlegt over Moher en Galway.

De eerste bestemming is meestal de Cliffs of Moher. Je hebt ongeveer twee uur om langs de kliffen te lopen. Als je hoogtevrees hebt en de hoogte van 200 meter te hoog voor je is, kun je in het bezoekerscentrum blijven en meer te weten komen over de geschiedenis van de kliffen. Je stopt dan bij Kilmacduagh Abbey en gaat verder naar Galway, waar je kunt stoppen voor een snack en een wandeling door de kleurrijke straten, ofnaar de monding van de rivier kunt gaan.

In totaal duurt de tocht ongeveer 12 uur, dus je hebt ook tijd om op je gemak de omgeving te verkennen.


De kliffen van Moher op eigen gelegenheid bezoeken vanuit Dublin

Kliffen van Moher|©Pic et Ciel
Kliffen van Moher|©Pic et Ciel

De route van Dublin naar de Cliffs of Moher is niet direct en ook niet de soepelste, dus ik raad je aan om als eerste optie een tour te huren. Maar als je toch graag in je eigen tempo reist en het liever op eigen houtje doet, zijn hier enkele opties die je kunt overwegen:

Openbaar vervoer

Helaas is er geen rechtstreeks openbaar vervoer van Dublin naar de Cliffs of Moher. Dus als je besluit om de reis op deze manier te maken, zul je combinaties moeten maken, de eenvoudigste, een transfer in Galway.

Je zult eerst de X20 bus naar Galway moeten nemen en van daaruit de 350 bus die je bij de ingang van de Cliffs of Moher zal afzetten. De transfer zal je ongeveer 5 uur kosten, maar houd er rekening mee dat er niet veel bussen per dag rijden, dus deze schatting kan worden verlengd.

De totale prijs van beide reizen is ongeveer 30 € - 40 €, afhankelijk van het tijdstip waarop je reist, maar het kan een goede optie zijn als je van plan bent om in Galway te overnachten en onderweg de stad te bezoeken.

Als je voor deze optie kiest, raad ik je aan de website van de busmaatschappij te bezoeken om de dienstregelingen te controleren en je route te organiseren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een auto huren

Een andere aanbevolen optie als je alleen naar de Cliffs of Moher wilt gaan, is het huren van een auto. Als je vanuit Dublin gaat, doe je er ongeveer 3 uur over zonder extra stops mee te rekenen.

Met de auto kun je niet alleen de route in je eigen tijd doen, maar ook in je eigen tempo langs de kliffen rijden zonder afhankelijk te zijn van de tijdschema's van een excursie.

Als je idee voor dit plan echter is om het in één dag te doen, is het niet de moeite waard. Aarzel in dat geval niet om een excursie naar de Cliffs of Moher vanuit Dublin te boeken, en vergeet de verhalen en onvoorziene gebeurtenissen.

Denk er ook aan dat je in Ierland in de andere richting rijdt, dus de smalle en kronkelige wegen die naar de kliffen leiden kunnen ingewikkelder zijn en daardoor langer duren om er te komen.

Tocht van Dublin naar de Cliffs of Moher langs de Atlantische kustlijn

Kasteel van Bunratty| ©DXR
Kasteel van Bunratty| ©DXR

Hoewel de kliffen de bestemming zijn, heb je vast al gelezen dat de rit de moeite waard is. Als je wilt profiteren van de reis om de plaatsen ertussenin te zien, is mijn advies om een tour te boeken met stops langs de Atlantische kust. Je reist langs de Wild Atlantic Way, langs historische plaatsen zoals Dunguaire Castle, Kilmacduagh Monastery en het platteland van het westen van Ierland.

Het grote voordeel is dat je met een gids reist, die uitleg geeft over de steden en plaatsen waar je doorheen rijdt, iets wat onmogelijk is als je alleen met het openbaar vervoer gaat.

Deze tours zijn echter niet zo direct, omdat je onderweg stops maakt. Als je geïnteresseerd bent, is dit je beste optie, maar houd er rekening mee dat de drie uur durende busrit vier of vijf uur (enkele reis) wordt en erg lang en vermoeiend kan zijn als je zo snel mogelijk bij de kliffen wilt zijn.

Belangrijkste stops op dit type tour

Het is duidelijk dat de belangrijkste halte en degene waar je de meeste tijd zult doorbrengen de Cliffs of Moher zijn. Niet alleen omdat het spectaculaire landschap de moeite waard is, maar ook omdat de toegangsprijs inbegrepen is. Natuurlijk heb je voordat je aankomt al foto's kunnen maken van Bunratty Castle, dat werd bewoond door Vikingen en koningen.

Op de kliffen kun je een wandeling maken, meer te weten komen over de geschiedenis en de natuur van deze plek in het bezoekerscentrum of een hapje eten in een van de nabijgelegen restaurants.

Terug in county Galway zul je een stop bij Kilmacduagh Monastery op prijs stellen, dat eigenlijk een kloostercomplex is dat gratis te bezoeken is. Je kunt meer dan duizend jaar geschiedenis inademen zodra je voet zet in deze ruïnes. Hoewel alles opvallend is, is het vooral de toren die scheef staat en een van de hoogste van Ierland is!

Een andere bezienswaardigheid op de meeste tours is Dunguaire Castle, dat precies op de grens ligt tussen county Clare (thuisbasis van Burren en Moher) en Galway en een van de meest gefotografeerde plekken van Ierland is.

Boek uw Cliffs of Moher Tour

Kliffen van Moher en Ailwee Grotten Tour

Binnen in de Ailwee grotten| ©Paolo Trabattoni
Binnen in de Ailwee grotten| ©Paolo Trabattoni

Misschien denk je dat een drie uur durende busrit naar de Cliffs of Moher voordeliger is als je ook de Ailwee Caves in de tour opneemt.

Dit is altijd mogelijk en een goede manier om twee van de mooiste plekken in Ierland en omgeving te zien. In totaal duurt de sightseeing ongeveer veertien uur, waarvan je 7-8 uur in de bus zit.

De eerste stop is meestal de Ailwee Caves. Je kent de naam misschien wel, want het is het grootste en beroemdste grottenstelsel van het land. Vergeet niet een jasje mee te nemen, want het kan fris worden in dit ondergrondse paradijs van stalagmieten en stalactieten. Een gids zal je uit de eerste hand informatie geven over de geologie van het gebied.

Voordat je naar de Cliffs of Moher gaat, heb je tijd om bij te tanken in een restaurant in Doolin, dat halverwege de route ligt.

Maar omdat beide bezoeken zijn inbegrepen, heb je misschien iets minder tijd voor elk bezoek. Mijn advies is om goed te luisteren naar de instructies van de gids, zodat je het meeste uit je tijd kunt halen.

Kliffen van Moher en Burren National Park combinatietour

Namiddag bij de Cliffs of Moher| ©Sean MacEntee
Namiddag bij de Cliffs of Moher| ©Sean MacEntee

Wil je het Ierse platteland van dichtbij meemaken? Boek dan een van de combinatietours naar de Cliffs of Moher en het Burren National Park. Hier vind je ongeveer 70% van alle plantensoorten van Ierland.

Terwijl je op de kliffen geniet van het uitzicht, de golven die tegen de rotswanden beuken en de vele vogels die overvliegen, krijg je in de Burren de kans om een totaal ander en uniek landschap te zien. Waarom? Omdat de krijtachtige, grijze bodem, maar toch dicht bij de Atlantische Oceaan, het mogelijk maakt dat allerlei soorten er naast elkaar leven, van inheemse planten tot andere die afkomstig zijn uit arctische of mediterrane klimaten.

Houd er rekening mee dat het Burren Park een beschermd gebied is, dus het heeft respect voor de flora en fauna, maar ook voor de oude monumenten die er staan. Je ziet er bijvoorbeeld Keltische kruizen en megalithische graven; als je hun betekenis niet kent, maak je dan geen zorgen want de gids geeft je een historische inleiding.

Boek je Kliffen van Moher Tour

Kliffen van Moher tour met een bezoek aan het dorp Doolin

Bezoek aan Doolin| ©Wegdekstreepje
Bezoek aan Doolin| ©Wegdekstreepje

Als je op weg gaat naar de Cliffs of Moher, zul je merken dat je de grote stad Dublin achter je laat en een veel rustieker en traditioneler deel van Ierland binnengaat.

Om dichter bij deze wereld te komen, raad ik je een uitstapje aan naar Doolin, een vissersdorpje en thuisbasis van Ierse muziek. Sommige tours nemen deze stop op in de dagtrip.

En hoewel het ontdekken van een stad als Dublin een geweldig plan is, is mijn advies altijd om de "thuiskant" van een land te leren kennen, dus ik raad aan om eerst naar Moher te gaan en dan naar Doolin. Bij de kliffen heb je tijd om te wandelen en vogels te kijken, terwijl je in Doolin kunt wandelen tussen de kleurrijke huizen met rieten daken, die zo typerend zijn voor het Ierse platteland.

Een van de dingen die je echt moet doen in Doolin, en die een geweldige manier zal zijn om uit te rusten na de route langs de kliffen, is lunchen en een biertje drinken in een pub. Dit stadje staat bekend om zijn muziek, dus als je geluk hebt wordt het menu begeleid door de muziek van een plaatselijke band.

Kliffen van Moher treinreis vanuit Dublin met stop in Limerick

Trein naar Dublin| ©Giuseppe Milo
Trein naar Dublin| ©Giuseppe Milo

Als je erover denkt om met de trein naar de Cliffs of Moher te gaan, moet je weten dat er geen directe route is, dus je zult naar Limerick moeten gaan en dan een bus (of meerdere) nemen om bij de kliffen te komen of in het gebied rond te reizen. Mijn advies is om tijd (en geld) te besparen door een tour te boeken waarbij je treinkaartjes krijgt (met gegarandeerde zitplaatsen) en vervolgens een privébus om je van het ene punt naar het andere te brengen.

Naast het feit dat je met een tour meer waar voor je geld krijgt, is het voordeel dat er meestal een gids bij zit die je begeleidt op de reis naar de trein en tijdens de stop in Limerick. Deze stad, die aan de oevers van de rivier de Shannon ligt, is doordrenkt van zowel geschiedenis als artistiek leven.

Privétour op maat naar de kliffen van Moher

Foto genomen tijdens de Cliffs Tour| ©Jonathan Geiger
Foto genomen tijdens de Cliffs Tour| ©Jonathan Geiger

Ben je een onafhankelijke reiziger? Dan heb je misschien geen zin in een groepstour vanwege de tijdsdruk en de noodzaak om je aan te passen aan het vertrek van de groep. Je kunt echter altijd een privétour boeken, speciaal voor jou.

De prijs ligt dan uiteraard iets hoger, maar je chauffeur haalt je op bij je hotel in Dublin en brengt je rechtstreeks naar de Cliffs of Moher, tenzij je tussendoor een stop wilt maken. Laat het ons in dat geval weten, dan kunnen we de route aan je aanpassen. In totaal kun je 12 uur in je eigen tempo verkennen.

Weet je niet zeker waar je wilt stoppen? Maak je geen zorgen, want je reist met een gids die je kan adviseren waar je moet stoppen. Het beste is dat je je geen zorgen hoeft te maken over tijdschema's of om van de ene plek naar de andere te komen, want de auto staat altijd tot je beschikking, of je nu twee uur bij de kliffen wilt doorbrengen, zoals gebruikelijk, of je bezoek wilt uitbreiden en bijvoorbeeld van Dublin naar Galway wilt gaan.

Tweedaagse Cliffs of Moher tour

Kathedraal van St Finbar| ©Charlie cravero
Kathedraal van St Finbar| ©Charlie cravero

Ik zal je niet voor de gek houden, de drie uur van Dublin naar de Cliffs of Moher kan lang zijn, vooral als je tussendoor meer dan één stop wilt maken. Als dat het geval is en je bang bent dat je door het gebrek aan tijd alles snel zult zien, raad ik je aan om je op te geven voor een langere dagtocht, zodat je niet het gevoel hebt dat je de hele dag in de bus zit.

Het grote voordeel is dat als je je verblijf hebt verlengd, er meer tijd is om de Cliffs of Moher te bezoeken, maar ook om andere plaatsen te zien zoals Cork city (waar je kunt winkelen op de lokale markten) en de Atlantische stranden.

Boek je Kliffen van Moher Tour

Kliffen van Moher Tour vanuit Dublin met boottocht

Kliffen van Moher Boottocht| ©Fabian Fortmann
Kliffen van Moher Boottocht| ©Fabian Fortmann

Het uitzicht vanaf de kliffen van Moher is behoorlijk indrukwekkend, maar als je een panoramisch beeld wilt krijgen van de kliffen en hoe ze in de kustlijn snijden, gaat er niets boven een boottocht. Sommige excursies vanuit Dublin omvatten deze boottocht.

Wat is er zo bijzonder aan om de kliffen vanaf het water te zien? Nou, hoewel je van bovenaf de vogels kunt zien die in het gebied leven en het natuurlijke landschap dat ze vormen, kun je met een cruise de immensiteit van de kliffen veel beter waarderen.

In totaal is er zo'n 8 kilometer aan grote, hoge rotswanden waar de golven op breken. Je zult er geen spijt van krijgen!

De boot vertrekt meestal vanaf de pier in Doolin, de dichtstbijzijnde stad bij de kliffen. Als je geluk hebt, heb je misschien wel een dolfijn als gezelschap. In elk geval heb je een gids aan boord die uitlegt hoe ze gevormd zijn en wat de waarde is van het ongerepte landschap van de Atlantische kust van Ierland.

Harry Potter-fans kennen misschien een van de zeegrotten op de tour, want hier werden scènes uit de film The Half-Blood Prince opgenomen.

Cliffs of Moher tour inclusief bezoek aan de Aran Islands

Aran Eilanden| ©Doug Kerr
Aran Eilanden| ©Doug Kerr

Vanaf de top van de Cliffs of Moher zie je in de verte een archipel van de beroemde drie Aran Islands. Veel reizigers nemen daar genoegen mee, maar de schoonheid van deze eilanden is een bezoek meer dan waard.

Gelukkig zijn er excursies die ze op hun routes vanuit Dublin opnemen. Zelfs als je geen tijd hebt om op alle drie de Aran Islands van boord te gaan, zul je op een van de eilanden van boord gaan (dit hangt af van de tour, dus controleer dit van tevoren). In elk geval ga je langs alle eilanden en de gids die de tour begeleidt, legt uit wat je te zien krijgt. Vanaf het water kun je bijvoorbeeld ruïnes zien en de Dún Aonghasa, een oud stenen fort. Van daaruit kun je ook de Cliffs of Moher zien.

We vergelijken de verschillende manieren om naar de Cliffs of Moher te gaan

Kliffen van Moher|©N i c o l a
Kliffen van Moher|©N i c o l a
 • Kliffen van Moher tour met stop in Galway
 • Duur: ongeveer 12 uur
 • Prijs: ongeveer €76
 • Opmerking: Inclusief rondleiding door Galway en Kilmacduagh Abbey.
 • Openbaar vervoer
 • Duur: vanaf 5 uur
 • Prijs: ongeveer €40 voor beide reizen
 • Let op: De route is niet rechtstreeks en vereist een combinatie van bussen: Dublin-Galway/Galway-Antillen.
 • Auto huren
 • Duur: ongeveer 3 uur non-stop
 • Prijs: vanaf 100 € per dag
 • Let op: In Dublin rijd je links en zijn er smalle wegen.

Tips voor een bezoek aan de Cliffs of Moher

Zonsondergang bij de Kliffen van Moher| ©Allan Henderson
Zonsondergang bij de Kliffen van Moher| ©Allan Henderson

Het is duidelijk dat er veel opties zijn om naar de Cliffs of Moher te gaan en daar van een tour te genieten. Welk type tour je ook kiest, er zijn een paar tips die ik je wil geven zodat niets de ervaring bederft. Let je op?

 • Neem een jas of mackintosh mee: de kliffen liggen honderden meters boven de zee en aan de Atlantische kust, dus het is er winderig en fris. Je kunt altijd het weerbericht checken voordat je gaat.
 • Ga niet op winderige dagen: juist daarom is het beste seizoen de lente of de zomer; in de koudere maanden komen de windvlagen onverwacht en kunnen ze gevaarlijk zijn, dus loop niet op het randje of onvoorzichtig.
 • Respecteer het gemarkeerde pad: bij het betreden van de kliffen kun je het pad links of rechts beginnen, aan welke kant je ook begint, volg de borden en ga niet over de beschermende hekken.
 • Vergeet geen eten: restaurants zijn over het algemeen duur in dit gebied, dus als je kunt, neem dan je eigen eten mee.
 • Ga naar het bezoekerscentrum: denk niet dat de kliffen het enige interessante zijn om te zien en dat als je ze eenmaal gezien hebt, je vrij bent om te gaan. Er zijn prachtige en zeer interessante foto's in het centrum om je te helpen begrijpen hoe het landschap door de jaren heen is veranderd.
 • Draag geschikt schoeisel: denk eraan dat de paden uit aarde en steen bestaan, dus het dragen van verkeerde schoenen kan je wandeling in gevaar brengen.

Weet je al wat je gaat zien bij de Cliffs of Moher? Haal het meeste uit je tocht en kom terug met veel avonturen om te vertellen.