11 beste dingen om te doen in Dublin

Naast muziek en cultuur heeft de bierstad veel te bieden. Ontdek zeker de omgeving voor een complete ervaring.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minuten lezen

11 beste dingen om te doen in Dublin

Straten van Dublin | ©Diogo Palhais

Het smaragdgroen dat de straten van de stad kenmerkt, de Ierse muziek die uit de pubs klinkt, de alomtegenwoordigheid van het Guinness-bier, de gastvrije glimlach van de inwoners... De Ierse cultuur kun je in elke hoek van Dublin opsnuiven. Hier zijn onze toptips om de stad ten volle te beleven.

1. Volg een rondleiding door de mysteries van de stad

Het standbeeld van Molly Mallone| ©Manuel Martín
Het standbeeld van Molly Mallone| ©Manuel Martín

Weinig steden hebben zoveel legendes en mysteries als Ierland. Daarom raad ik je, hoewel er veel soorten rondleidingen door Dublin zijn, de Dark Dublin tour aan, die ik persoonlijk het origineelst vond.

Terwijl je door de straten van het centrum wandelt, vertelt een deskundige lokale gids je verhalen over moorden, onthoofdingen en geesten die zo uitgebreid zijn dat je zelfs bang wordt om door de stad te blijven lopen.

Dit type tour vindt plaats in de schemering en is meestal niet geschikt voor jongere kinderen, maar er zijn veel andere opties die hetzelfde patroon volgen: een 2 tot 3 uur durende groepswandeling waarbij een gids je de belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden van Dublin laat zien terwijl hij je vertelt over de geschiedenis, cultuur en gewoonten van de stad.

Routebeschrijving

  • Kasteel Dublin
  • Tempelbar
  • Smithfield plein
  • Olympia Theater
  • Molly Mallone standbeeld
  • Christ Church Kathedraal
  • St Patrick's Kathedraal
  • Jameson stokerij
  • Trinity College

Als je met kinderen reist, mis dan niet deze lijst met dingen die je kunt zien en doen in Dublin met kinderen.

Boek de Dublin Ghost Bus Tour

2. Ontdek het omringende platteland

Kasteel en tuinen van Malahide| ©William Murphy
Kasteel en tuinen van Malahide| ©William Murphy

Als wandelen door de stad al een voorrecht is voor natuurliefhebbers vanwege de vele groene ruimtes in Dublin, dan is het maken van een van de rondleidingen door Dublin een ervaring die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Ierland.

Er zijn veel plekken om uit te kiezen en de meeste zijn bereikbaar met een georganiseerde dagtocht. De populairste zijn de opnamelocaties van Game of Thrones, een bezoek aan de Cliffs of Moher of een bezoek aan Malahide Castle and Gardens. De natuurlijke landschappen zijn de belangrijkste attractie van Ierland en deze tours zijn daar een goed bewijs van.

Ze kunnen allemaal online worden geboekt en omvatten naast vervoer ook de diensten van een gespecialiseerde gids die het historische en culturele belang van de bestemming belicht. Aarzel niet en vraag om alle informatie en aanbevelingen die je nodig hebt.

Andere bezienswaardigheden in de buurt van Dublin

Ierland heeft naast Dublin nog meer fantastische bestemmingen die je niet mag missen. Daarom laat ik je achter met deze lijst van berichten waarin je kunt lezen hoe je vanuit de Ierse hoofdstad naar elk van deze bestemmingen komt:

Boek een rondreis vanuit Dublin

3. Bezoek de Guinness Brouwerij

Vaten bier in het Guinness Storehouse| ©Ryan Schreiber
Vaten bier in het Guinness Storehouse| ©Ryan Schreiber

Omdat Guinness bier deel uitmaakt van het nationale erfgoed van Ierland, is het geen wonder dat een bezoek aan de Guinness Brewery een van de populairste activiteiten is voor bezoekers aan de hoofdstad. Het is een veelzijdige ervaring voor zowel bierliefhebbers als museumbezoekers. Lees dit artikel over hoe je de Guinness Brewery kunt bezoeken voor alle details.

De Guinness Brouwerij heeft zeven verdiepingen, is opgezet als een museum en de rondleiding is bedoeld om leuk te zijn. Je leert niet alleen over de geschiedenis van bier, waarom het zo belangrijk is in Ierland en welke soorten er zijn, je leert ook hoe je een pint inschenkt en je kunt genieten van een Guinness (of een frisdrank als je jonger bent) in de Gravity bar op de bovenste verdieping, waar je het beste uitzicht hebt over de stad.

De openingstijden zijn van 9.30 tot 19.00 uur (tot 20.00 uur in de winter) en ik raad je aan je kaartje online te kopen om rijen te vermijden als je aankomt.

Kaartjes reserveren voor het Guinness Storehouse

4. Tour door de stad met de sightseeingbus

Toeristische bus door de straten van Dublin| ©D464-Darren Hall
Toeristische bus door de straten van Dublin| ©D464-Darren Hall

Het gebruik van de toeristenbus in elke Europese stad is een snelle en comfortabele manier om alle monumenten en bezienswaardigheden van de stad te bezoeken zonder daar meerdere dagen voor uit te trekken en zonder te hoeven lopen. De sightseeingbus in Dublin heeft nog een voordeel: je kunt uit de regen komen zonder dat je hoeft af te zien van het panoramische uitzicht over de stad.

De service werkt net als elders: je koopt een pas voor 24 of 48 uur en in die tijd heb je onbeperkt toegang tot de sightseeingbussen van de stad, of je nu de hele route wilt rijden of ze wilt gebruiken als vervoermiddel om tussen monumenten en musea te komen.

Alle sightseeingbussen hebben audiocommentaar in verschillende talen, zodat je tijdens je bezoek interessante feiten over de stad te weten komt. Als je een Dublin Sightseeing Bus Pass met gratis haltes koopt, krijg je bovendien allerlei kortingen en voordelen op geselecteerde locaties in de stad.

Boek een plaats op de Dublin Sightseeing Bus

5. Maak een kroegentocht door de stad

Geniet van de typische en kleurrijke pubs van Dublin.| ©Laura LaRose
Geniet van de typische en kleurrijke pubs van Dublin.| ©Laura LaRose

Het is moeilijk om Dublin te verlaten zonder een bezoek aan een van de pubs; er is er een op elke hoek en de sfeer is onovertroffen. Binnen komen locals en inwoners van alle leeftijden samen om te genieten van Ierse muziek en bier, en van alle dingen die je kunt doen in Dublin is erbij zijn de meest authentieke ervaring die je kunt hebben tijdens je reis.

Deze pubs zijn zo populair dat er zelfs rondleidingen zijn waarbij een lokale bewoner je een aantal van de meest iconische laat zien, zoals Temple Bar. De echte waarde van deze rondleidingen is dat je tijd doorbrengt met een plaatselijke bewoner, met hem praat en vragen stelt, maar maak je geen zorgen, Dubliners zijn net zo gastvrij als je de pubs op eigen houtje bezoekt. Het belangrijkste is dat je het sociale leven van de stad niet mist.

Boek een kroegentocht in Dublin

6. Bezoek Trinity College

Bibliotheek Trinity College| ©Urko Dorronsoro
Bibliotheek Trinity College| ©Urko Dorronsoro

Je hebt vast wel eens van dit gebouw gehoord in films of boeken. Goed nieuws: het staat in Dublin en is open voor het publiek. Het is de oudste universiteit van Ierland en werd opgericht door Elizabeth I in 1592. Het gebouw zelf en de tuinen zijn een wonder, maar het echte juweel is de prachtige bibliotheek.

Je kunt de plek elke dag van 9.00 tot 17.00 uur bezoeken en in de voetsporen treden van enkele van de beroemdste studenten, zoals Oscar Wilde of Samuel Becket. Ik sta erop om de Oude Bibliotheek met meer dan 200.000 boeken te zien, waaronder het "Book of Kells" dat de 4 evangeliën van het Nieuwe Testament bevat.

Boek een rondleiding naar het Book of Kells en Dublin Castle

7. Reis terug in de tijd vanuit Dublin Castle

Kasteel Dublin| ©Erik Cleves Kristensen
Kasteel Dublin| ©Erik Cleves Kristensen

Midden in het centrum van Dublin vind je een van de meest charmante kastelen van de stad. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor conferenties en officiële ontvangsten. Hoewel een bezoek binnen een must is, is het gebouw van buiten bekijken een must tijdens een rondleiding door het centrum van Dublin.

Als je de Dublin Pass koopt, mag je gratis naar binnen en als je de rondleiding neemt die zich richt op de duistere legendes van de stad, kijk dan uit voor de bloederige verhalen die de gids je vertelt als je aankomt bij de poorten.

Boek een rondleiding door het Book of Kells & Dublin Castle

8. Bezoek St. Patrick's Cathedral

St. Patrick's Kathedraal| ©Jim Linwood
St. Patrick's Kathedraal| ©Jim Linwood

De grootste kerk van het land is gewijd aan de beschermheilige van Ierland en de gotische architectuur en sierlijke interieurs zijn zeker een bezoek waard. De kerk ligt in het centrum van Dublin en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Op de plek waar nu de kathedraal staat, was ooit (zo gaat de legende) een bron waar St. Patrick de heidenen van de stad doopte om ze tot het christendom te bekeren. Literatuurliefhebbers vinden in de kathedraal het graf van Johnathan Swift, de bedenker van Gulliver's Travels.

Boek een rondleiding door Dublin

9. Wandel door St Stephen's Green Park

St Stephen's Park| ©William Murphy
St Stephen's Park| ©William Murphy

Dit park in Dublin is wat El Retiro is voor Madrid of Hyde Park voor Londen: een echte toeristische attractie op zich. Gelukkig is het er niet al te druk en kun je er in alle rust rondwandelen terwijl je je ogen uitkijkt op de grote verscheidenheid aan bloemen.

De beste tijd om het te bezoeken is van april tot juni. Mis de vijver en de sprookjesachtige huisjes niet. Het park is erg groot, dus verdwaal er zonder angst in om de verschillende hoekjes te ontdekken. Je camera is een must.

Boek een fietstour in Dublin

10. Doe aan cultuur in de National Gallery of Ireland

Nationale Galerij van Ierland| ©James Petts
Nationale Galerij van Ierland| ©James Petts

De gratis toegankelijke National Gallery of Ireland herbergt werken van schilders als Van Gogh, Rembrandt, Monet en Picasso. Het is gelegen in het centrum van Dublin en bevat een collectie werken variërend van de middeleeuwen tot de 20e eeuw.

Naast het bekijken van de permanente collectie is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij de regelmatige tijdelijke tentoonstellingen, die allemaal perfect georganiseerd zijn om de ervaring van de bezoeker meer dan bevredigend te maken.

11. Koop je Dublin Pass voor de beste rondleidingen

Bezoek de Jameson distilleerderij| ©Neil Turner
Bezoek de Jameson distilleerderij| ©Neil Turner

City Sightseeing Passes zijn absoluut een geweldige manier om geld te besparen (omdat ze je toegang geven tot bijna alle grote attracties voor een vaste prijs) en vooral tijd, omdat ze je toegang geven tot deze attracties zonder te hoeven wachten in de rij bij de ingang. In deze gids over de Dublin Pass zie je alle voordelen en hoe je hem kunt gebruiken.

Ik laat deze en andere Dublin reistips hier voor je achter zodat je alles weet wat je moet weten voordat je naar het Emerald Isle vertrekt - veel plezier!

Boek de Dublin All-Inclusive Pass

Wanneer kun je het beste naar Dublin reizen en voor hoe lang?

Het is duidelijk dat reizen naar Dublin op elk moment van het jaar je goede vibes zal brengen, maar als je wilt weten wat de beste plannen zijn afhankelijk van de maand om je te helpen bij het maken van je beslissing laat ik je achter met deze lijst van dingen die je kunt doen in de meest populaire maanden om de Ierse hoofdstad te leren kennen:

Ook per jaargetijde:

Of afhankelijk van hoeveel tijd je hebt om de stad te leren kennen: