10 dingen om te doen in Dublin in november

November in Dublin is een maand waarin de temperaturen dalen maar de regen stopt. Maak van de gelegenheid gebruik om te genieten van de eerste herfstlandschappen in de Ierse hoofdstad met deze 10 essentiële plannen.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Dublin in november

Dublin, Ierland | ©cudazi

Dublin is een stad vol dingen om te zien en te doen, zowel in als rond de stad. De stad heeft de reputatie altijd bewolkt en koud te zijn en dat is deels ook een van haar charmes. De Ierse hoofdstad leren kennen bij mooi weer is comfortabel, maar in november komen maakt het nog specialer.

Van het verwelkomen van de eerste kerstuitstallingen tot het zien van de eerste herfstlandschappen en een hele reeks festivals en culturele evenementen die je niet mag missen. Als je erover denkt om in november naar Dublin te komen, let dan goed op, want ik ga je de top 10 geven van dingen die je kunt doen en zien.

1. Woon de opening van de kerstmarkten bij

Kerstmarkt Dublin| ©William Murphy
Kerstmarkt Dublin| ©William Murphy

Dublin wordt in de kersttijd omgetoverd tot een stad vol licht en traditie. Het is er echter ook vol met mensen en mensenmassa's die sightseeing een beetje moeilijk kunnen maken. Een van de voordelen van in november naar de hoofdstad van Ierland komen, is dat je kunt genieten van de eerste kerstversieringen zonder dat je in de lange rijen hoeft te staan.

Een van de meest verwachte momenten voor alle Dubliners is de installatie van de kerstmarkten, die meestal in de laatste week van november worden opgezet. Je vindt er allerlei kerstversieringen, slingers, lichtjes en beeldjes, maar ook feestelijk snoep en eten.

Belangrijkste kerstmarkten

 • Wicklow Kerstmarkt, gelegen in Eireann 133
 • Dún Laoghaire, gelegen aan de kust.

Beide zijn een mooie gelegenheid om een speciaal stuk mee naar huis te nemen voor in je huis deze feestdagen.

Boek een rondleiding door Dublin

2. Schuil voor de kou in een beroemde Ierse pub

De Kerk| ©William Murphy
De Kerk| ©William Murphy

Het is geen nieuws dat het koud wordt in Dublin in november. Vooral als het rond zeven uur 's avonds donker begint te worden. Als je een dag vol sightseeing achter de rug hebt en het koud begint te krijgen van het buiten zijn op straat, is er geen beter plan dan binnen te springen in een van de vele beroemde Ierse pubs in de stad.

Hier kun je niet alleen aanschuiven voor een typische maaltijd, maar je kunt ook ambachtelijke en binnenlandse bieren proeven zoals Guinness of, als je jong van hart bent, een paar van hun whisky's proeven en de Ierse sfeer opsnuiven met een goed potje rugby of hurling.

Interessante details

 • Prijs: afhankelijk van wat je wilt consumeren.
 • Toegangsprijs: De pubs in Dublin zijn gratis toegankelijk, je betaalt alleen voor je drankje.
 • Plaats: Een van de bekendste gebieden met pubs is Temple Bar.
 • Datum: Ze zijn het hele jaar door geopend, maar het is vaak druk in de koudere maanden zoals november.

Boek een kroegentocht in Dublin

3. Ontdek het herfstlandschap tijdens een dagtocht

Kliffen van Mohe| ©njaminjami
Kliffen van Mohe| ©njaminjami

Dublin is een fantastische stad om te ontdekken met tientallen bezienswaardigheden. Je mag echter niet vergeten dat het dicht bij een aantal van de meest ongelofelijke landschappen van Ierland ligt en van hieruit kun je een aantal interessante dagtochten maken.

Er is geen betere maand om te genieten van de Ierse sfeer en bucolische natuur dan in november, wanneer het koude weer zijn intrede doet, de lucht bewolkt is maar de regen voor een adempauze heeft gezorgd.

Als je een authentieke herfstdag in de buurt van Dublin wilt beleven tijdens een dagtocht, zijn twee van de beste bestemmingen de Giant's Causeway en de Cliffs of Moher.

Giant's Causeway

De Giant's Causeway is een van die plekken die je één keer in je leven gezien moet hebben. Deze bizarre rotsformatie staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt op slechts een paar kilometer van Dublin, zodat je het in een dag kunt zien. Er zijn verschillende tours die je voor minder dan €50 rondleiden door dit spectaculaire landschap en ergens in de buurt, zoals de legendarische stad Belfast.

Kliffen van Moher

Een van de meest iconische en spraakmakende landschappen van Ierland zijn de Cliffs of Moher, een reeks getrapte kliffen die langs de oostkust van het land lopen. Vanuit Dublin kun je dagtochten regelen om ze te bezoeken en foto's te nemen voor minder dan £40 met transfers en een gids die je alles over het gebied vertelt.

Interessante details

 • Prijs: tussen €40 en €50.
 • Tickets: ik raad je aan om deze tours van tevoren online te boeken, hoewel je ze ook persoonlijk kunt kopen als je in Dublin aankomt.
 • Locatie: De Giant's Causeway ligt in Bushmills en de Cliffs of Moher in de provincie Munster.
 • Datum: Ideaal in de eerste helft van november als het weer niet te koud is en er bijna geen regen valt.

Boek een tour vanuit Dublin

4. Profiteer van het laagseizoen om de musea te bezoeken

Nationaal Archeologisch Museum| ©Mike Peel
Nationaal Archeologisch Museum| ©Mike Peel

Als je hebt besloten Dublin te bezoeken, zul je je inmiddels hebben gerealiseerd dat het een enorm populaire toeristenstad is, die op het vasteland wordt geroemd om zijn cultuur, landschap en unieke karakter. In het hoogseizoen, met de komst van het mooie weer, stromen de straten en toeristische attracties vol met mensen. Daarom kun je, als je in november naar Dublin komt, rekenen op een duidelijk voordeel: het gebrek aan drukte.

November is een goede maand voor sightseeing in de stad, omdat er dan weinig neerslag valt, maar door het koude weer en de kalender zijn er niet veel toeristen. Daarom kun je genieten van de belangrijkste musea zoals de National Gallery en het National Museum of Archaeology, twee van de belangrijkste culturele vertegenwoordigingen van het land, die helemaal gratis zijn en waar je niet in de rij hoeft te staan.

Interessante details

 • Prijs: Musea in Dublin zijn gratis.
 • Tickets: Je kunt je ticket reserveren om wachtrijen te vermijden op de officiële websites van de musea en direct bij de kassa.
 • Locatie: De National Gallery bevindt zich op Merrion Square W en het National Museum of Archaeology in Kildare St.
 • Datum: De musea zijn het hele jaar geopend, maar in november, het laagseizoen, zijn ze minder druk en gemakkelijker te bezoeken.

Koop je kaartje voor EPIC Museum

5. Beleef cultuur met National Book Day in Dublin.

Boekenbeurs Dublin| ©ActuaLitté
Boekenbeurs Dublin| ©ActuaLitté

Als je van de wereld van de literatuur houdt en meer wilt weten over wat er geschreven wordt en wat trending is in Ierland, dan is november de ideale maand voor jou. De hele maand door organiseert de Ierse hoofdstad verschillende evenementen, concerten en beurzen die in het teken staan van de nationale literatuur.

Niet te verwarren met Wereld Boeken Dag, die in Ierland gevierd wordt op 2 maart. Het Dublin Book Festival wil de Ierse cultuur onder de aandacht brengen en hulde brengen aan al zijn favoriete auteurs, zowel nieuwe trends als gevestigde klassiekers zoals James Joyce.

Als je in november naar Dublin komt, kun je de agenda bekijken en je bezoek plannen aan verschillende boekwinkels, openbare bibliotheken en musea waar boeken te koop zijn, auteurs signeren en je conferenties en literaire wedstrijden kunt bijwonen. Het is een culturele ervaring!

6. Vier het leven van Jonathan Swift met een festival in zijn naam

St Patrick's kathedraal| ©Diliff
St Patrick's kathedraal| ©Diliff

Als je naar Dublin komt, zul je snel merken dat de inwoners hun cultuur waarderen en koesteren. Ze hebben verschillende dagen per jaar om belangrijke figuren uit hun traditie te vieren en te eren en als je in november komt, kun je een van die dagen zelf meemaken. Met name de dag die gewijd is aan de schrijver Jonathan Swift, schepper van "Gulliver's Travels".

Vier dagen lang, begin november, wordt er al jaren een festival gehouden dat gewijd is aan de figuur en het werk van de schrijver, met name in St. Patrick's Cathedral, waar verschillende evenementen worden georganiseerd en een beurs in de kloostergang met verschillende kraampjes waar je recitals of microtheaters kunt bijwonen.

Ook kun je, gebruikmakend van de akoestiek van de kathedraal, gratis koorconcerten, lezingen en voordrachten bijwonen.

Interessante details

 • Prijs: het festival kost normaal € 10.
 • Tickets: je kunt vooraf tickets reserveren op de officiële website.
 • Plaats: St Patrick's Cathedral.
 • Datum: begin november.

7. Bekijk de nieuwste kunsttrends tijdens het Dublin Gallery Weekend

Weekend van de galerie in Dublin| ©Duomos
Weekend van de galerie in Dublin| ©Duomos

Eind november gaat de kunst van Dublin drie dagen lang de straat op om toegankelijk en binnen ieders bereik te zijn. Het staat bekend als het Dublin Gallery Weekend en is een cultureel evenement waarbij maar liefst 40 galerieën de straat op gaan.

Als je in deze periode in Dublin bent, kun je ook genieten van een aantal gratis kunstmusea en evenementen, lezingen en voordrachten bijwonen. Deze ruimten zijn niet alleen bedoeld om nationale kunst en schilderkunst onder de aandacht te brengen, maar ook om het belang ervan te promoten en zichtbaarheid te geven aan nieuwe kunstenaars.

De meeste deelnemende galerieën en musea zijn gericht op moderne kunst en nieuwe avant-garde kunst en auteurs, zoals het Irish Museum of Modern Art, de Dublin City Gallery of de Hugh Lane. Als je geïnteresseerd bent in trends, mag je dit evenement tijdens de laatste dagen van de maand, dat bovendien helemaal gratis is, niet missen.

Interessante details

 • Prijs: dit is een gratis evenement.
 • Tickets: geen tickets nodig.
 • Locatie: in de belangrijkste musea voor moderne kunst zoals het Irish Museum of Modern Art, de Dublin City Gallery of de Hugh Lane, maar ook op straat, bij de deuren van de belangrijkste galerieën in het centrum van de stad.
 • Datum: eind november.

8. Wees getuige van het begin van de kerstverlichting

Verlichting in Dublin| ©Cityswift - Ireland
Verlichting in Dublin| ©Cityswift - Ireland

December is ongetwijfeld de maand waarin Kerstmis in het zonnetje wordt gezet. In november vindt in Dublin echter een van de meest langverwachte momenten van het feestseizoen en van de komende festiviteiten plaats: het ontsteken van de kerstverlichting.

Als je in deze maand naar de stad komt, kun je de officiële inschakeling bijwonen, die elk jaar op 13 november plaatsvindt. In totaal zijn er 30 straten en meer dan een miljoen gloeilampen in het centrum van de stad.

Als je rond deze tijd van het jaar in Dublin bent geweest, heb je waarschijnlijk al gezien hoe medewerkers versieringen aanbrengen op bomen, lantaarnpalen en pleinen, maar het is op de avond van de 13e dat de verlichting wordt ontstoken, met een groot evenement vol concerten, kinderspelletjes en warm eten, en ze blijven branden tot half januari.

Interessante details

 • Prijs: het is gratis.
 • Kaartjes: Dit is een evenement op straat, dus er zijn geen kaartjes nodig.
 • Plaats: De lichtjes zijn verspreid over het hele stadscentrum.
 • Datum: Elk jaar op 13 november.

9. Maak van de gelegenheid gebruik om koopjes te doen

Winkelen:| ©Ksenia Chernaya
Winkelen:| ©Ksenia Chernaya

Net als in veel andere landen over de hele wereld, is november een maand waarin voorzichtige mensen beginnen met hun kerstinkopen, profiteren van de beste koopjes en de drukte en uitverkochte artikelen voor zijn. Als je deze kerst een bijzonder cadeau mee naar huis wilt nemen en je bent in november een paar dagen op vakantie in Dublin, dan kan ik je vertellen dat je deze dagen de eerste wintermarkten tot je beschikking hebt.

Laa op Wolfe Tone Square, bijvoorbeeld, wordt elk jaar vanaf half november georganiseerd en het is een ambachtsbeurs waar je naast kerstobjecten ook allerlei souvenirs en cadeaus kunt kopen.

Vergeet ook niet dat Dublin, net als veel westerse landen, de beroemde Black Friday viert, dus als je tijdens deze dagen in de hoofdstad bent, kun je exclusieve aanbiedingen op topmerken vinden.

Interessante details

 • Prijs: afhankelijk van hoeveel je wilt uitgeven aan cadeaus en winkelen.
 • Tickets: geen entree nodig.
 • Plaats: Wolfe Tone Square Park.
 • Datum: Black Friday wordt elk jaar gehouden op de laatste vrijdag van november en de ambachtsbeurs begint half november.

10. Ga schaatsen op de grootste ijsbaan van het land

IJsbaan Dublin| ©Fingal County Council
IJsbaan Dublin| ©Fingal County Council

Aan het eind van de herfst beginnen ook de beroemde schaatsbanen van de stad, een sport die elk jaar zowel kinderen als volwassenen aantrekt die over de baan willen glijden en een middag willen doorbrengen met familie en vrienden.

En als je in november in Dublin bent, kun je je hart ophalen, want in deze tijd van het jaar gaat de grootste ijsbaan van het land open. De ijsbaan in Blanchardstown is maar liefst 800 vierkante meter groot, maar er zijn ook andere ijsbanen die net zo groot zijn, zoalsDundrum on Ice.

Ze zijn allemaal gunstig gelegen in de stad en voor minder dan £15 kun je genieten van een mooie wandeling over het ijs om midden in november het winterseizoen in te luiden.

Interessante details

 • Prijs: rond de 15 euro.
 • Tickets: je kunt vooraf tickets kopen op de websites van de verschillende ijsbanen. Dit is Dundrum on Ice.
 • Locatie: Ice Skating is in Blanchardstown en Dundrum on Ice is in Sandyford Road.
 • Datum: De ijsbanen worden meestal vanaf de tweede helft van november in Dublin opgezet.

Hoe is het weer in Dublin in november?

Winter in Dublin| ©Giuseppe Milo
Winter in Dublin| ©Giuseppe Milo

November is een maand die de komst van de winter inluidt en daarom dalen de temperaturen aanzienlijk ten opzichte van de rest van de herfst. In het algemeen komen de maxima meestal niet boven de 14 graden Celsius uit, terwijl de minima gemakkelijk rond de 5 graden Celsius kunnen schommelen.

Er is echter één voordeel als je in november naar Dublin komt en dat is dat er bijna geen regen valt, met hooguit 4 of 5 dagen regen per maand. De lucht blijft echter het grootste deel van de tijd bewolkt, dus vergeet je zonnebril en raak gewend aan het typische grijze Ierse/ Britse landschap.

Wat moet je meenemen voor Dublin in november?

Je koffers inpakken| ©Surface
Je koffers inpakken| ©Surface

Als je je volgende vakantie naar Dublin in november plant, zijn er een paar basistips waar je rekening mee moet houden. Zo is de keuze van wat je inpakt belangrijk om de omstandigheden en het weer aan te kunnen.

 • Vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen, niet alleen om door de stad te wandelen, maar ook voor het geval je excursies gaat maken in de hoofdstad.
 • Neem ook lichte, warme kleding mee, zodat je comfortabel en gemakkelijk kunt lopen zonder het koud te krijgen.
 • Een regenjas of paraplu kun je achterwege laten omdat het in deze maand zelden regent.
 • Maar ik raad je wel aan om een hoed of zonnebrandcrème mee te nemen, want hoewel het bewolkt en misleidend is, kan de zon je nog steeds verbranden als je de hele dag buiten bent.

Dublin heeft alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke vakantie en november is zeker een goede maand om van alles te genieten op een voordeligere manier en zonder rijen mensen.

Pak gewoon je koffer in met warme kleren en kom en ervaar de kunst, cultuur, het eten en de natuur van deze prachtige stad.