10 beste monumenten in Dublin

Hoewel Dublin niet erg groot is, biedt het zijn bezoekers verschillende indrukwekkende bezienswaardigheden. Wat mag je niet missen in de stad van Oscar Wilde?

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

8 minuten lezen

10 beste monumenten in Dublin

Binnen in St. Patrick's Cathedral | ©Prayitno photography

Bij het plannen van wat te zien en te doen in Dublin, is het verplicht om rekening te houden met de monumenten van de stad. In het geval van de Ierse hoofdstad vind je een aantal echt interessante, van monumenten die verband houden met de turbulente (en soms trieste) geschiedenis tot de religieuze tempels in de straten.

We hebben een tienpuntenlijst samengesteld van de top tien bezienswaardigheden van Dublin. Het eerste punt op de lijst ligt aan de oever van de rivier de Liffey en op slechts een paar meter van EPIC, het Ierse Emigratiemuseum.

1. Ontdek het Famine Memorial

Monument voor de Hongersnood| ©Andy Hay
Monument voor de Hongersnood| ©Andy Hay

De Grote Hongersnood van 1845 was de meest noodlottige historische gebeurtenis in de Ierse geschiedenis. In dat jaar vernietigde een schimmel genaamd 'Phytophthora infestans' de aardappeloogst van het land en de gevolgen duurden tot 1852.

Ierse leiders vroegen de Britten om intrekking van de "maïswet", een belasting op tarwe die de prijs van tarwe aanzienlijk verhoogde. Het was niet genoeg en de hongersnood kostte duizenden mensen het leven, terwijl vele anderen het eiland voorgoed moesten verlaten.

The Famine Memorial herdenkt alle mannen en vrouwen die Ierland verlieten om een beter leven te zoeken aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. De sculpturen stellen mensen met afgetobde gezichten voor terwijl ze langs de rivier lopen. Het werk is getekend door Rowan Gillespie en bevindt zich onder het Custom House, het oude douanegebouw in de haven.

 • Openingstijden: Open lucht
 • Prijs: gratis
 • Waar: Custom House Quay, North Dock, Dublin

2. Het kasteel, een fort met veel geschiedenis

Kasteel Dublin| ©Bjørn Christian Tørrissen
Kasteel Dublin| ©Bjørn Christian Tørrissen

De oorsprong van het kasteel is enigszins onzeker, maar men denkt dat het een oud Gaelisch fort was. Vervolgens werd het ingenomen door de Vikingen en de Britten, die het tot de Ierse onafhankelijkheid in bezit hielden.

Als je over de drempel stapt, kun je onder andere de troonzaal, St Patrick's Hall (de oude balzaal) en de staatsflats bezoeken. Er is ook een bar (The Terrace Café) en een cadeauwinkel.

Het fort is elke dag van de week geopend van 9.45 tot 17.45 uur (laatste toegang om 17.15 uur). Toegang kost ongeveer €8, maar er zijn kortingen voor kinderen en 60-plussers. Als je geld wilt besparen, kun je overwegen de Dublin Pass te kopen, een toeristenkaart die toegang geeft tot een aantal attracties in de Ierse hoofdstad.

 • Openingstijden: maandag t/m zondag en op feestdagen van 9.45 tot 17.45 uur.
 • Prijs: volwassenen £8,00, 60-plussers en studenten £6,00, kinderen (12-17 jaar) £4,00
 • Waar: Dame Street

Koop je Dublin Pass

3. De bronzen figuur van Molly Malone

Het standbeeld van Molly Malone| ©Wilson44691
Het standbeeld van Molly Malone| ©Wilson44691

Molly Malone is de titel van een populair Iers liedje en een beroemd standbeeld aan de voet van St Andrew's Church. Maar wie was Molly Malone? Volgens de legende verkocht ze overdag kokkels en mosselen op straat en was ze 's nachts een galante vrouw.

Ze stond bekend om haar grote schoonheid, maar stierf een tragische dood. Sommigen denken dat het te wijten was aan hoge koorts, anderen aan een ziekte die ze opliep van een klant.

Het is niet zeker of ze echt bestaan heeft, maar wat wel zeker is, is dat ze een symbool is geworden van Dublin en dus van Ierland. Haar standbeeld werd ontworpen door de Ierse beeldhouwster Jeanne Rynhart en staat sinds 1988 op deze hoek van de stad. Molly Malone is afgebeeld terwijl ze een kar met rieten manden voorttrekt. Deze manden bevatten kokkels en mosselen, de zeevruchten die Molly verkocht in het 17e eeuwse Dublin.

Het lied dat haar verhaal vertelt is een Ierse pubklassieker en is uitgevoerd door artiesten als Sinead O'Connor, U2 en The Dubliners. In tegenstelling tot wat je zou denken, is het niet op het eiland gecomponeerd, maar in Edinburgh.

In de bedoelingen van de bedenker - de Schot James Yorkston - was het een humoristisch liedje, maar het was zo populair in Ierland dat het het officieuze volksliedje van het land is geworden. Ook bekend als "In Dublin's Fair City" en "Cockles and mussels".

 • Openingstijden: Open lucht
 • Prijs: Gratis
 • Waar: Suffolk Street

4. St. Patrick's Kathedraal

St. Patrick's Kathedraal| ©Diliff
St. Patrick's Kathedraal| ©Diliff

Bij elke twee- of driedaagse reis naar Dublin zou deze kathedraal niet mogen ontbreken. Patrick is de beschermheilige van Ierland en de belangrijkste kerk van de hoofdstad is aan hem gewijd. De eerste houten kerk werd in 1191 gesticht, maar met de bouw van de huidige kathedraal werd rond 1220 begonnen. De kathedraal valt op door de prachtige gotische stijl en het graf van Jonathan Swift, de auteur van "Gulliver's Travels".

Naast missen worden er in de kerk van Dublin ook klassieke en hedendaagse muziekconcerten gehouden. Om op de hoogte te blijven van de evenementen, raad ik je aan een kijkje te nemen op de officiële website.

Er zijn verschillende bars en restaurants in de buurt van de kathedraal. Als je zin hebt in fish & chips, raad ik je het Ritz Café (3 Patrick Street, Dún Laoghaire) aan.

 • Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur. Op zaterdag van 9.00 tot 17.30 uur en op zondag van 9.00 tot 10.30 uur, 13.00 tot 14.30 uur en 16.30 tot 17.30 uur.
 • Prijs: ongeveer €8
 • Waar: St Patrick's Close

Boek een rondleiding door Dublin

5. Het gedenkteken voor Daniel O'Connell

Het gedenkteken van O'Connell| ©Rodhullandemu
Het gedenkteken van O'Connell| ©Rodhullandemu

Daniel O'Connell, bijgenaamd 'The Liberator', was de eerste grote nationalistische leider van de 19e eeuw. Als Ierland onafhankelijk is geworden van het Verenigd Koninkrijk, is dat deels aan hem te danken. Dankzij zijn charisma wist hij het volk te verenigen en de katholieken meer rechten te garanderen. Hij was geen voorstander van geweld en zijn gedachtegoed heeft veel voorstanders van onafhankelijkheid beïnvloed.

Daniel O'Connell is een geliefd figuur, zo geliefd zelfs dat de belangrijkste verkeersader van Dublin naar hem is vernoemd. Aan het einde van de straat, op slechts een paar meter van de rivier, staat een bronzen monument dat aan hem is gewijd.

Het is ontworpen door John Henry Foley - een van de grootste beeldhouwers van zijn tijd - en waakt sinds 1882 over de Old Town. Als je goed kijkt, zie je kogelgaten uit de tijd van de Easter Rising, de Ierse opstand van 1916.

 • Openingstijden: Open lucht
 • Prijs: gratis
 • Waar: O'Connell Street Lower

6. De GPO, het postkantoor

Het postkantoor| ©Kaihsu Tai
Het postkantoor| ©Kaihsu Tai

Het General Post Office was het laatste Georgische gebouw dat in de stad werd gebouwd. De imposante gevel domineert O'Connell Street en is vandaag de dag nog steeds in gebruik.

Naast het architectonische belang is het ook opmerkelijk vanwege zijn 'rol' in de Paasopstand van 1916. Meer dan een eeuw geleden was het kantoor het hoofdkwartier van de muiters. Hoewel de opstand op een mislukking uitliep, was het van cruciaal belang voor het bereiken van de Ierse onafhankelijkheid.

De rebellen bezetten het gebouw iets minder dan een week totdat ze gedwongen werden zich over te geven. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de opstand, raad ik je aan een bezoek te boeken aan het GPO Museum. Als je in december naar Dublin reist, kun je genieten van de Christmas Experience die door de culturele instelling wordt georganiseerd.

 • Openingstijden: woensdag t/m zaterdag, 10.00 - 17.00 uur
 • Prijs: ongeveer €13
 • Waar: O'Connell Street lager

7. Levensgroot standbeeld van Oscar Wilde

Standbeeld van Oscar Wilde| ©Arbol01
Standbeeld van Oscar Wilde| ©Arbol01

Op korte afstand van Trinity College staat een levensgroot beeld van de schrijver terwijl hij op een rots rust. Het standbeeld staat in Merrion Square Park en heeft een eigenaardigheid: het gezicht drukt twee contrasterende gevoelens uit. De linkerkant toont een blij gezicht, terwijl de rechterkant een droevige uitdrukking heeft. Dit kenmerk symboliseert de vertrokken ziel van Oscar Wilde

. Het standbeeld kijkt in de richting van het oude huis van de familie Wilde op 1 Merrion Square. De schrijver had het geluk geboren te worden in een rijke familie en zijn huis was het epicentrum van het culturele leven in Dublin.

Het huis kan worden bezocht en de rondleiding omvat de boekwinkel en de belangrijkste salon waar Lady Jane Wilde haar beroemde soirées hield. Voor meer informatie raad ik je aan de officiële website te raadplegen.

 • Openingstijden: open lucht
 • Prijs: gratis
 • Waar: Merrion Square Park

8. Glasnevin Cemetery, de eerste katholieke begraafplaats

Begraafplaats Glasnevin| ©Ideru
Begraafplaats Glasnevin| ©Ideru

Ten noorden van Dublin is de rustplaats van miljoenen Ieren. Nationalistische leiders Arthur Griffith, Michael Collins en Daniel O'Connell, de revolutionaire suffragette Constance Markievicz, dichter Brendan Francis Behan en andere invloedrijke figuren liggen hier voor eeuwig begraven.

Glasnevin Cemetery is enorm groot - het is meer dan 120 hectare groot - en de graven weerspiegelen de veranderingen in smaken en stijlen door de eeuwen heen.

Van maandag tot en met zondag worden tijdens wandeltochten de geheimen van de begraafplaats onthuld. De rondleidingen beginnen bij de receptie van het museum, duren meestal anderhalf uur en worden geleid door ervaren gidsen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om bij de begraafplaats te komen, de populairste is de toeristenbus die bij de ingang stopt. Andere opties zijn de stadsbus (lijnen 4, 9, 40, 83 en 140) of de lokale trein (DART, halte Drumcondra).

Na een wandeling kun je iets drinken bij SI Café - The Tower, dat op een steenworp afstand ligt van O'Connell Tower (Glasnevin Cemetery, Botanic). Een andere optie is John Kavanagh - The Gravediggers, een familiecafé dat in 1833 werd geopend. Er is een apart gedeelte dat ooit was gewijd aan vrouwen (maak je geen zorgen, tegenwoordig kan iedereen er zitten) en telefoongesprekken en muziek zijn niet toegestaan (Prospect Square 1).

 • Openingstijden: Dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur.
 • Prijs: Een rondleiding over de begraafplaats en een diepgaand kijkje in de Ierse geschiedenis kost ongeveer €13.
 • Waar: Finglas Road, Glasnevin

Boek je sightseeingbus in Dublin

9. De Spire, de spiraal die tot in de hemel reikt

De torenspits| ©Barnacles Budget
De torenspits| ©Barnacles Budget

Midden in O'Connell Street, niet ver van het General Post Office, staat een moderne stalen obelisk. Hij is 120 meter hoog en is het hoogste bouwwerk in de Oude Stad.

Het staat ook bekend als An Túr Solais (Monument van het Licht) en herdenkt niets specifieks: het is gewoon een gigantisch ontmoetingspunt in een commercieel gebied.

Vroeger stond op dezelfde plek een grote granieten zuil met daarop een standbeeld van Horatio Nelson. Het monument werd onthuld in 1809, vlak na zijn overwinning bij Trafalgar. Na de Ierse onafhankelijkheid wilden de burgers Nelson vervangen door een Ierse patriot, maar het stadsbestuur kon geen beslissing nemen. Uiteindelijk werd het in 1966 opgeblazen door het Republikeinse leger.

Als je rond lunchtijd door O'Connell Street komt en zin hebt in een traditioneel gerecht met een pint Guinness, raad ik je Brannigan's (9 Cathedral Street) aan. In deze historische zaak kun je terecht voor Bangers & Mash, varkensworstjes geserveerd met aardappelpuree op smaak gebracht met cheddarkaas, prei en gekarameliseerde kool.

 • Openingstijden: Open lucht
 • Prijs: Gratis
 • Waar: O'Connell Street Upper

10. Bol binnen een bol, een werk van Arnaldo Pomodoro

Bol binnen een bol| ©greenpearls
Bol binnen een bol| ©greenpearls

Het werd in 1992 geschonken aan Trinity College, dat het voor de boekwinkel plaatste. Het is een grote metalen bol met een gebarsten oppervlak dat binnenin een andere gebarsten bol onthult.

Volgens de kunstenaar stelt de binnenste bol de aarde voor en de buitenste het christendom. Hij heeft zussen in Pesaro, Rome, Washington, New York, Tokio en Teheran.

 • Openingstijden: open lucht
 • Prijs: Gratis
 • Waar: Trinity College