11 dingen om te doen in Dublin in december

Bezoek je Dublin in december en heb je ideeën nodig? Ik heb alle opties voor deze maand bekeken - ik laat het je zien in dit artikel!

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

11 dingen om te doen in Dublin in december

Dublin, Ierland | ©Cityswift

Dublin heeft veel meer te bieden dan St Patrick's Day in maart. De Ierse hoofdstad bruist het hele jaar door van de evenementen en activiteiten. December is geen uitzondering met de naderende kerstvakantie. Kerstmarkten, verlichtingen, leuke evenementen, uitverkoop... Er zijn zoveel dingen die je verblijf in Dublin in december extra speciaal maken.

Zodat je vooruit kunt plannen, heb ik de interessantste evenementen voor je op een rijtje gezet. Er is van alles wat: gezinsvriendelijke activiteiten, muziekevenementen, ambachtelijke beurzen, literaire initiatieven... Ik laat het je zien en jij kiest!

1. Muziek en een goede pint bij Other Voices: Home at the Guinness Storehouse

Binnen in het Guinness Storehouse| ©Aapo Haapanen
Binnen in het Guinness Storehouse| ©Aapo Haapanen

Elk moment van het jaar is een goed moment om een van de iconische monumenten van Dublin en Ierland te bezoeken: het Guinness Storehouse. Vooral als je Dublin halverwege december bezoekt, wanneer het Other Voices concert plaatsvindt. Dit is een concert met een aantal opkomende en ietwat alternatieve muzikanten uit de Ierse muziek. Het is niet helemaal folk, hoewel de verwijzingen naar traditionele muziek er wel zijn. Bovendien gaat het bezoek natuurlijk gepaard met een goede pint.

Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf €20, maar ik raad je aan van tevoren te reserveren als je wilt gaan - het is een erg populair evenement!

Als je bezoek niet samenvalt met dit concert, is dat niet erg! Het Guinness Storehouse is nog steeds open voor rondleidingen om meer te leren over het brouwproces en de geschiedenis van het bedrijf, allemaal vergezeld van een goede pint! Hier vind je meer informatie over hoe je het Guinness Storehouse kunt bezoeken.

Boek je Ierse Guinness en Jameson's Experience

2. Slenter over de kerstmarkten

Kerstmarkt Dublin| ©William Murphy
Kerstmarkt Dublin| ©William Murphy

Dublin bruist in december, vooral dankzij de vele markten. Er zijn er zoveel dat het onmogelijk is om erover te praten zonder op zijn minst een korte blik te werpen op wat elke markt te bieden heeft. Laat ik maar beginnen:

 • De kerstmarkt van Dublin Castle is een van de niet te missen markten. Hij begint in de eerste week van december en eindigt kort voor eerste kerstdag. Je kunt er genieten van tientallen kraampjes met traditionele producten, live kerstliedjes en muzikale workshops en shows voor kinderen. En het beste van alles: de toegang is gratis! En als je na een bezoek aan Dublin Castle meer wilt zien van dit soort gebouwen die zo sterk aanwezig zijn in de stad, bekijk dan dit artikel over de beste kastelen in Dublin.
 • De Henry Street kerstmarkt is nog zo'n kleurrijke kerstmarkt in Dublin. De extra bonus is dat hij in het centrum van de stad ligt, vlak bij O'Connell Street. Op deze markt kun je snuffelen (en kopen) naar een grote verscheidenheid aan producten: typische zoetigheden, handwerk, kleding, accessoires, parfums... Alles heeft zijn plek! Bovendien begint deze markt begin december en eindigt hij aan het eind, dus als je Dublin in december bezoekt, zul je hem zeker tegenkomen.
 • Dublin Alternative Christmas Market is de optie als je op zoek bent naar iets anders. Ten eerste omdat deze markt gewoon anders is. Je vindt er handwerk, kleding, cadeaus, kaarsen... maar met een meer alternatieve benadering. Het tweede element dat het speciaal maakt, is dat het maar één dag plaatsvindt. Vaak valt deze dag in het midden van de maand in de Grand Social, een plek waar letterlijk alles is: een bar, een concertzaal, een sportclub?
 • Wicklow Kerstmarkt: Je hebt ook de mogelijkheid om kerstmarkten te bezoeken in andere kleinere plaatsen. Daar krijg je de kans om iets authentiekers en traditionelers mee te maken. In die zin raad ik, als je tijd hebt, een uitstapje naar deze markt aan. Hier is de informatie die je nodig hebt om van Dublin naar Wicklow te reizen.

Boek een tour naar Wicklow vanuit Dublin

3. Geniet van de 3D-projecties op de belangrijkste gebouwen in de stad

Luminositeit| ©Barcex
Luminositeit| ©Barcex

Luminosity, een initiatief gebaseerd op 3D-lichtprojecties op de gevels van enkele van de meest elegante gebouwen van Dublin, vindt vanaf 30 december plaats in Dublin. Dit evenement vindt plaats in het kader van de nieuwjaarsvieringen, die in Dublin een zeer interessante voorbeschouwing vol evenementen hebben. Een daarvan is deze, waar je vanaf 17.00 uur van kunt genieten. De meest interessante plekken om ervan te genieten zijn:

 • College Green.
 • Barnardosplein.
 • Wolfe Tone Square.

Natuurlijk is het helemaal gratis om ervan te genieten. Het is een goed plan om uit te voeren , vooral als je met je gezin reist. Op een van deze plekken, Wolfe Tone Square, worden ook evenementen georganiseerd zoals een kermis en ijsbanen.

Boek een rondleiding door Dublin

4. Een beetje cultuur: decemberlezingen in het James Joyce Center

Ingang van het James Joyce Center| ©Sürrell
Ingang van het James Joyce Center| ©Sürrell

Ierland heeft de wereld een handvol grote schrijvers gegeven, zoals Oscar Wilde, Jonathan Swift... en James Joyce. Het is de schrijver van Ulysses die zichzelf het best met Dublin heeft geïdentificeerd, grotendeels omdat zijn roman de stad als hoofdpersoon heeft. Dublin brengt zelfs hulde aan dit werk (en de schrijver ervan), zoals blijkt uit evenementen zoals Bloom's Day, waarbij de beroemdste scènes uit het boek door de hele stad worden nagespeeld.

Als je geïnteresseerd bent in literatuur, mag je een bezoek aan het James Joyce Center niet missen. Vooral omdat je in december kunt genieten van lezingen van deze essentiële auteur. Het James Joyce Center organiseert zelfs specifieke lezingen in de herfst- en wintermaanden, die in december een kerst- of christelijk thema hebben. Kortom, als je een fan bent van het werk van Joyce en je spreekt vloeiend Engels, dan is het zeker een bezoek waard. Bovendien is het ook een museum! Je kunt al een kaartje krijgen vanaf € 4.

Trouwens, als je je bezoek aan Dublin een heel cultureel tintje wilt geven, aarzel dan niet om meer te weten te komen over de beste monumenten in Dublin. Bovendien kun je er verschillende bezoeken met de Dublin Pass, een toeristenkaart die erg handig voor je kan zijn. Lees hier meer over de Dublin Pass.

Boek de Dublin Pass

5. Leer de stad comfortabel kennen met de sightseeingbus

Bezienswaardigheden in Dublin| ©Belfast Bus and Coach
Bezienswaardigheden in Dublin| ©Belfast Bus and Coach

Er is geen betere tijd om een sightseeing bustour te boeken dan in december om het koude winterweer te ontvluchten. Een manier om de stad comfortabel en in je eigen tempo te leren kennen, want enerzijds kun je je eigen route uitstippelen met de 25 beschikbare stops en anderzijds kun je kiezen tussen een 24- of 48-uurspas.

Bovendien krijg je een audiogids zodat je geen enkel detail mist van alle plekken waar je langskomt, zoals Trinity College, Chesterfield Avenue, College Green, het Guinness Storehouse, het Oscar Wilde Memorial, het National Museum of Ireland of St. Stephen's Green.

En als je op zoek bent naar een meer exclusieve ervaring, kun je een klassieke bustour door Dublin boeken met thee voor een middag in echte Engelse stijl, of mijn favoriete optie, een spooktour door Dublin, waarbij je een twee uur durend horroravontuur beleeft waarbij je de meest angstaanjagende verhalen van de stad leert kennen met een professionele acteur die je rondleidt langs de meest sinistere en spookachtige plekken van Dublin.

Boek een sightseeing bustour

6. Kom dichter bij de smaken van Dublin met het Food Village festival

Kasteel van Dublin| ©Bjørn Christian Tørrissen
Kasteel van Dublin| ©Bjørn Christian Tørrissen

Voor een onderdompeling in de kleuren en smaken van Dublin gaat er niets boven een bezoek aan het Food Village Festival, dat plaatsvindt in de prachtige omgeving van Dublin Castle. Daar kun je genieten van de traditionele eetkraampjes, maar ook van andere evenementen zoals concerten en spoken word activiteiten, helemaal gratis.

Het Food Village Festival vindt plaats op 30 en 31 december en 1 januari. De aftrap is om 12.00 uur.

Je kunt ook een rondleiding krijgen door het Book of Kells en Dublin Castle.

Boek een rondleiding door Dublin Castle.

7. Ontdek het traditionele Ierland tijdens het Craft Festival of Ireland

Thuisbasis van de Royal Dublin Society.| ©CastellanoMa
Thuisbasis van de Royal Dublin Society.| ©CastellanoMa

Het Craft Festival of Ireland vindt plaats in de eerste week van december en is een geweldige manier om inzicht te krijgen in de Ierse volkscultuur. Er doen zo' n honderd ambachtslieden mee die hun waar verkopen. Sommige daarvan staan hoog aangeschreven, vooral op de volgende gebieden:

 • Typische producten
 • Kleding en accessoires
 • Sieraden
 • Biologische producten
 • Keramiek en glas

Dit festival vindt plaats in de Royal Dublin Society tussen 10.00 en 22.00 uur. Je kunt je kaartje online kopen in de herfst of bij de ingang. Ze zijn verkrijgbaar vanaf €10.

8. Winkelen in de uitverkoop op tweede kerstdag

Winkelen op| ©Ksenia Chernaya
Winkelen op| ©Ksenia Chernaya

St Stephen's Day wordt in veel landen op 26 december gevierd, omdat de heilige een van de eerste christelijke martelaren was. In de Engelstalige wereld (vooral in de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk) is deze dag echter ook Boxing Day. Of met andere woorden: het begin van de uitverkoop.

In Dublin zijn er verschillende gebieden en winkelcentra om wild te winkelen. Hier zijn een paar van de interessantste:

 • O'Connell Street: Een van de slagaders van de stad. Perfect om te winkelen terwijl je geniet van de sfeer van de stad.
 • Grafton Street: Een van de drukste winkel- en voetgangersstraten van de stad. Het is ook perfect om te ontspannen en iets te drinken in een van de vele cafés.

In deze straten kun je ook iets drinken in een van de legendarische Ierse pubs. Als je geïnteresseerd genoeg bent in dit aspect om er een ervaring op zich aan te wijden, is hier meer informatie over de beste pubs in Dublin.

9. De fakkeltocht

Fakkeltocht| ©Edmund Gall
Fakkeltocht| ©Edmund Gall

In landen met een Keltische traditie, zoals Ierland en Schotland, is het traditie om aan het eind van het jaar een fakkeltocht te houden. Dit is om te herinneren aan de Keltische oorsprong van deze twee naties, die beide erg trots zijn op hun culturele erfgoed.

Op 31 december vindt deze fakkeltocht plaats in Dublin. Honderden mensen verzamelen zich en marcheren vanaf St Stephen's Green, een van de meest spectaculaire parken van de stad. De bestemming van de mars is Dublin Castle, dus je hebt ook de gelegenheid om door de stad te lopen in een heel bijzondere context. Vergeet niet hoe laat je op St Stephen's Green moet zijn: 19:00 uur.

10. Geniet van de evenementen op Wolfe Tone Square

Wolfe Tone Plein| ©William Murphy
Wolfe Tone Plein| ©William Murphy

Wolfe Tone Square is een ruimte die in de maand december gevuld is met evenementen voor de kerstperiode. Als je Dublin in deze maand bezoekt, mag je een Game of Thrones-tour door Dublin niet missen. De volgende evenementen vinden hier plaats:

 • Pretpark
 • Eetkraampjes
 • Schaatsbaan

Het is een openbare plek, dus je hoeft geen entree te betalen om binnen te komen. Je moet natuurlijk wel betalen om in een van de attracties te mogen. Trouwens, als je tijd hebt en meer gezinsplannen wilt, is het de moeite waard om de plekken in Dublin te bekijken die voorkomen in Game of Thrones.

11. Schaatsen op bijna 800 vierkante meter ijs

IJsbaan Dublin| ©Fingal County Council
IJsbaan Dublin| ©Fingal County Council

Als je wilt schaatsen tijdens je verblijf in Dublin, is dat heel goed mogelijk. Als je op zoek bent naar iets stads, kun je altijd naar Wolfe Tone Square gaan, maar als je grotere banen wilt en met het gezin reist, is het misschien een goed idee om naar de ijsbaan in Blanchardstown Centre te gaan.

Waarom? Om twee belangrijke redenen. Ten eerste biedt het een enorme ijsbaan van 800 vierkante meter. Ten tweede is de ijsbaan speciaal ontworpen voor de kleintjes. Zonder twijfel een geweldige optie voor een gezinsuitstapje. De openingstijden zijn van 09:00 tot 21:00 uur en de ijsbaan is geopend van half november tot half januari.

Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf € 9,-. Je moet er wel de prijs van het buskaartje bij optellen, omdat het niet in het centrum ligt. Ik raad je aan bus 37 te nemen vanaf Usher's Quay (vlakbij Temple Bar). De reis duurt minder dan een half uur en kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf €3.

Wat moet ik in mijn koffer doen?

Inpakken| ©Surface
Inpakken| ©Surface

December is de regenachtigste en koudste maand in Ierland. Wat je daarom in je koffer moet stoppen is kleding die je helpt het slechte weer te doorstaan. Ik raad het volgende aan:

 • Mackintosh
 • Hoge schoenen
 • Jas
 • Handschoenen
 • muts
 • Sjaal

Al deze items zijn een must, maar ik zou erop staan dat je een mackintosh of iets om je hoofd mee te bedekken meeneemt. Vergeet niet dat veel van de evenementen in december in Dublin buiten plaatsvinden (bijvoorbeeld het Countdown Concert, de Wolfe Tone Square evenementen...), dus je wilt goed voorbereid zijn zodat regen de ervaring niet bederft.

Boek een rondleiding door Dublin

Hoe druk is het in Dublin in december?

Straten van Dublin met kerst| ©Ben Askins
Straten van Dublin met kerst| ©Ben Askins

De hoofdstad van Ierland is over het algemeen geen stad die onderhevig is aan sterke toeristische seizoensgebondenheid. De dingen die er te zien en te doen zijn in Dublin maken het een geweldige plek om op elk moment van het jaar te bezoeken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen pieken zijn, die vaak afhankelijk zijn van speciale evenementen (bijvoorbeeld St. Patrick's Day in maart). December is zo'n periode, omdat Dublin met het pre-kerst- en kerstseizoen bol staat van de evenementen.

Als je in december naar Dublin reist, zul je daarom een groot aantal mensen op straat aantreffen, al zul je niet de drukte en overbevolking tegenkomen die kenmerkend zijn voor andere steden met massatoerisme.

Hoe is het weer in Dublin in december?

Winter in Dublin| ©Giuseppe Milo
Winter in Dublin| ©Giuseppe Milo

Het weer in Dublin in december is regenachtig en koud. De gemiddelde minimumtemperatuur is 5 graden Celsius en de gemiddelde maximumtemperatuur is 10 graden Celsius. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat je goed ingepakt en met voldoende voorraad naar de Ierse hoofdstad reist om je te beschermen tegen mogelijke regenbuien.

Boek een rondleiding door Dublin