Dublin in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Als je Ierland bezoekt en van plan bent om Dublin in één dag te zien, dan is dat zeker mogelijk! Ik laat je een heel geconcentreerd plan zien om de must-see bezienswaardigheden in één dag te zien.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

Dublin in 1 dag: een gids om het meeste uit je bezoek te halen

Dublin, Ierland | @Gabriel Ramos

Reis je naar Ierland en stop je 1 dag in Dublin? Heb je een lange tussenstop in Dublin en wil je de kans niet missen om de Ierse hoofdstad te bezoeken? Dublin is een stad boordevol bezienswaardigheden, hoewel het mogelijk is om het essentiële in slechts één dag te zien. Monumenten, gastronomie, ongelooflijke stedelijke omgevingen... Dit alles zal ons bezighouden van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat en ik ga het je laten zien als een voorstel in chronologische volgorde. Kom op!

Slenter door O'Connell Street

Op O'Connell Street| ©William Murphy
Op O'Connell Street| ©William Murphy

Een spectaculaire plek om de dag te beginnen. Het is niet zo'n lange straat (amper 500 meter), maar hij heeft een geweldig stedelijk leven. De trottoirs zijn erg breed, waardoor het perfect is om te flaneren. Op de vele terrasjes kun je nieuwe energie opdoen met een goed ontbijt. Als je klaar bent, ga je richting de rivier de Liffey.

O'Connell Street heeft verschillende charmes en bezienswaardigheden. Bijna allemaal hebben ze te maken met de turbulente geschiedenis van Ierland en de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. De meest interessante zijn de volgende:

 • Spire Monument: met 120 meter is dit een van de grootste stadssculpturen in Europa.
 • Central Post Office: een zeer symbolische plek van de Ierse identiteit en geschiedenis. Hier werd in 1916 de Republiek Ierland uitgeroepen.
 • Monumenten voor de helden van de onafhankelijkheid: beelden gewijd aan de grote mannen die de architecten waren van de Ierse onafhankelijkheid. De beelden gewijd aan Charles Parnell, James Larkin en Sir John Gray springen eruit.

Overigens kan het huren van een rondleiding door Dublin een goede manier zijn om al deze emblematische plekken te leren kennen. In slechts 1 uur en 15 minuten, en zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de routebeschrijving.

Feiten en cijfers

Als je dit deel van de stad liever op een ander moment van de dag bezoekt, houd dan de openingstijden van de winkels in de gaten. Misschien is een van je doelen om te windowshoppen, de winkels in te gaan en zelfs boodschappen te doen. De openingstijden in Dublin kunnen heel anders zijn dan we in Spanje gewend zijn. Let hier dus goed op:

 • Kleine en middelgrote winkels: ze zijn vaak geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 09:00 en 18:00 uur. Op donderdag kunnen ze, afhankelijk van de winkel, hun openingstijden verlengen.
 • Warenhuizen: Warenhuizen openen op een vergelijkbare tijd als de rest van de winkels, maar sluiten iets later, rond 20:00 of 21:00 uur.

Boek een rondleiding door Dublin

Kijk uit over de rivier de Liffey vanaf de O'Connell Bridge

O'Connell Brug| ©Jorge L
O'Connell Brug| ©Jorge L

Een rustige wandeling van een paar minuten door O'Donnell Street brengt je bij de O'Donnell Bridge. Deze brug werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd en is een van de interessantste bruggen van de stad.

Hij is gemaakt van graniet en heeft een zeer opvallende bijzonderheid: de O'Connell Bridge is breder dan hij lang is. Als je eenmaal hebt genoten van het uitzicht op de rivier, steek je hem over en loop je D'Olier Street in. In een paar minuten ben je bij een van de bezienswaardigheden van de stad: Trinity College.

Zin in een ander uitzicht op de rivier de Liffey? Boek een sightseeingtour van 45 minuten door Dublin voor een nieuwe kijk op de bezienswaardigheden van de stad.

Nuttige feiten

en tips

Als het idee je aanspreekt om deze route te volgen, zijn hier een paar tips om je te helpen er het beste van te maken. Vooral vanwege de kou en de vochtigheid (intenser naarmate je dichter bij de rivier bent). Hier is wat advies over hoe je het het beste kunt doen:

 • Oktober tot januari: de meest regenachtigemaanden. Als je Dublin in deze periode bezoekt, neem dan een mackintosh of een jas met capuchon mee.
 • November, december en januari: de koudste maanden. De temperaturen in Dublin kunnen in de winter dalen tot wel 5 graden Celsius. Warme kleding is een must als je niet wilt bevriezen in de kou en het vocht van de rivier.

Boek een rondvaart door Dublin

Bezoek Trinity College

Trinity College| ©Ajay Suresh
Trinity College| ©Ajay Suresh

Opgericht in de 16e eeuw, is het de oudste universiteit van Ierland en een van de mooiste gebouwen van de stad. Maar het mooiste is waarschijnlijk binnen. Trinity College herbergt het beroemde Book of Kells, een van de beroemdste middeleeuwse manuscripten vanwege de illustraties en artistieke rijkdom.

De bibliotheek doet vast een belletje rinkelen. Geen wonder, want de Zweinsteinschool van Harry Potter is erop geïnspireerd. Het is misschien wel een van de beroemdste bibliotheken ter wereld vanwege de schoonheid van de ruimte en vooral vanwege de duizenden boeken die er staan! Niet meer en niet minder dan 200.000 boeken.

Interessante feiten

De openingstijden en prijzen van Trinity College zijn als volgt:

 • Van mei tot september: geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 08:30 en 17:00 uur. Zondag zijn de openingstijden van 09:30 tot 17:00 uur.
 • Van oktober tot april: Open van maandag tot zaterdag tussen 09:30 en 17:00 uur en op zondag tussen 12:00 en 17:00 uur.
 • Prijzen: Je kunt een kaartje kopen vanaf €12.

Boek een rondleiding door Trinity College

Neem een stevige stoofpot en een pint bier

Bierstoofpot| ©Aldo Loya
Bierstoofpot| ©Aldo Loya

Misschien is het tijd om na te denken over een hapje eten. Er zijn genoeg plekken in Dublin waar je dit kunt doen, maar ik ga er één aanraden vanwege de nabijheid van Trinity College, de interessante route die je ernaartoe brengt en, het allerbelangrijkste, de gelegenheid die je krijgt om een goede stoofpot te eten die is gekookt met Guinness-bier. Het restaurant is het beroemde Landmarks.

Neem South George's Street en je komt uit bij het restaurant. Op je route kom je langs het beroemde beeld van Molly Malone, een van de symbolen van de traditionele Ierse cultuur en muzikale folklore. The Landmarks is een genot voor de smaakpapillen, maar ook voor de ogen, vooral vanwege het laat 19e-eeuwse gebouw waarin het is gevestigd.

Ja, ik weet het, wat ik je nu ga vertellen kost je een paar uur, maar als je een fan bent van Guinness bier moet je weten dat je in Dublin de mogelijkheid hebt om een Ierse biertour te doen met toegang tot het Guinness Storehouse!

Interessante details en prijzen

 • Openingstijden: Maandag t/m donderdag van 16:00 tot 23:30 uur, vrijdag en zaterdag van 15:00 tot 00:30 uur en zondag van 12:30 tot 23:00 uur.
 • Prijzen: Je kunt een van hun stoofpotjes eten vanaf €12.

Boek een Ierse biertour

Ga met het eten naar St Stephen's Green en bekijk St Patrick's Cathedral

St Patrick's kathedraal| ©Diliff
St Patrick's kathedraal| ©Diliff

Op slechts 5 minuten lopen van Landmarks ligt St Stephen's Green, een van de mooiste parken van Dublin. Een groene uitgestrektheid van 9 hectare met ongeveer 3,5 km aan paden en 19e-eeuwse stijl. De meest interessante plekken zijn de volgende:

 • Het gedenkteken voor James Joyce: Ongetwijfeld de meest relevante Ierse schrijver in de geschiedenis.
 • Yeats Memorial: Nog een van Ierlands literaire grootheden, vooral in het lyrische genre.
 • Het meer: De beste plek om even te zitten en te genieten van een maaltijd met een geweldig uitzicht. Het ligt in het midden van het park.

Als je je batterijen hebt opgeladen, kun je verder Dublin gaan verkennen. Meer bepaald Dublin Castle, op 15 minuten rijden. En onderweg kun je St. Patrick's Cathedral bekijken, in gotische stijl en een van de belangrijkste plaatsen in de Ierse geschiedenis.

Nuttige informatie

openingstijden en toegang

Als je hebt besloten St Stephens Green te bezoeken, is de toegang helemaal gratis. De openingstijden zijn als volgt:

 • Maandag t/m zaterdag: geopend tussen 07:00 en zonsondergang.
 • Zon- en feestdagen: Geopend van 07:30 uur tot zonsondergang.

Wat betreft St. Patrick's Cathedral zijn dit de feiten die je moet weten:

 • Openingstijden: maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 17:00 uur. Op zaterdag en zondag variëren de openingstijden afhankelijk van religieuze diensten en speciale liturgische evenementen.
 • Toegangsprijs: Je kunt de kathedraal al betreden vanaf €7.

Boek een fietstour door Dublin

Bekijk Dublin Castle

Kasteel van Dublin| ©Bjørn Christian Tørrissen
Kasteel van Dublin| ©Bjørn Christian Tørrissen

Nog zo'n bezienswaardigheid in de stad. Vooral vanwege zijn historische betekenis, hoewel het ook van grote artistieke kwaliteit is. Dublin Castle werd gebouwd aan het einde van de 12e eeuw, hoewel vandaag de dag het meest middeleeuwse wat we kunnen zien de toren is. De rest is eclectisch herbouwd als gevolg van een brand in de 17e eeuw.

Het historische belang is absoluut omdat het eeuwen en eeuwen Ierse geschiedenis binnen zijn muren samenvat. Van de zetel van de Vikingnederzetting op het eiland tot de residentie van het Ierse koningshuis, Dublin Castle heeft door de eeuwen heen elk van deze gebruiksdoeleinden in zich opgenomen en is zo een levende getuigenis geworden van de geschiedenis van het land.

Maar bekijk het niet alleen van de buitenkant. Het interieur is een schatkamer van grote artistieke rijkdom. Er zijn verschillende kamers, maar de interessantste zijn de volgende:

 • De Rellano de las Hachas de Guerra (Strijdbijlkelder).
 • Troonzaal
 • James Connollyzaal
 • De kamer van de koning en koningin

Interessante feiten

Als je al hebt besloten dat dit een van de stops wordt op je 1 daagse rondreis door Dublin, dan lees je hier waar je op moet letten:

 • Openingstijden: 09:45 tot 16:45 uur.
 • Duur van het bezoek: Een ontspannen wandeling van 45 minuten geeft je een goed uitzicht.
 • Prijs: Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf €7.

Boek een rondleiding door Dublin

Nog een bezienswaardigheid in Dublin: het Guinness Storehouse

Guinness Storehouse in Dublin| ©Steven Lek
Guinness Storehouse in Dublin| ©Steven Lek

Voor veel mensen is het Guinness Storehouse de echte kathedraal van Dublin. Het is niet erg centraal gelegen, maar om er te komen heb je verschillende opties:

 • Als je Dublin Castle hebt verlaten, loop je 200 meter naar Lord Edward Street en neem je bus 40. Stap vijf minuten later uit bij James Street. Vijf minuten later stap je uit bij James Street en het Guinness Storehouse ligt op slechts 500 meter afstand.
 • Boek een privérondleiding door het Guinness Storehouse met een deskundige gids en een proeverij van verschillende bieren.

Dit zeven verdiepingen tellende gebouw is de meest bezochte bezienswaardigheid van Dublin. Binnen kun je het volgende ontdekken:

 • Het proces van het brouwen van Guinness bier.
 • De geschiedenis van het bedrijf van de 18e eeuw tot nu.
 • Voorbeelden van oude en moderne reclame voor het merk
 • De geschiedenis van het Guinness Book of Records.
 • Interactieve rondleiding waarbij je leert hoe je een goede pint inschenkt (en drinkt).

Interessante feiten

 • Duur van de rondleiding: Ongeveer 90 minuten.
 • Dienstregeling: 09:00 tot 17:00 in de lente, herfst en winter en 09:00 tot 19:00 in de zomer.
 • Prijzen: vanaf 20 €.

Boek een bezoek aan het Guinness Storehouse

Zoek een plek om te dineren: Temple Bar, de meest levendige wijk van Dublin

De Kerk| ©William Murphy
De Kerk| ©William Murphy

In het centrum, meer specifiek aan de rivier, ligt een van de meest levendige wijken van Dublin: Temple Bar. Een plek om je onder te dompelen in het leven van de stad via de internationaal beroemde Ierse pubs. Maar dat is niet alles, je kunt er ook naartoe:

 • Kunstgalerieën.
 • Ambachtelijke winkels.
 • De levensmiddelenmarkt.
 • De boekenmarkt.

Honger gekregen na een drukke dag? Misschien klinkt het boeken van een 4-gangendiner met authentieke Ierse gerechten onder het genot van een Ierse cabaretvoorstelling in Taylors Three Rock in Dublin wel appetijtelijk, nietwaar?

Interessante feiten

en tips

Als je van plan bent de Food Market te bezoeken om een hapje te eten, raad ik je aan de openingstijden te controleren. Hier is alles wat je moet weten om het meeste uit je ervaring te halen:

 • Openingsdag: Elke zaterdag.
 • Openingstijden: Van 10.30 tot 16.30 uur.
 • Prijzen: Er is van alles wat, maar streetfood is verkrijgbaar vanaf €3.
 • Het meeste eten is om mee te nemen.

Boek een diner en show in Dublin

Neem afscheid van de dag met de bruggen van Dublin die 's avonds verlicht zijn

Samuel Beckett Bridge,| ©Robert Linsdell
Samuel Beckett Bridge,| ©Robert Linsdell

Als je eenmaal hebt gegeten, is er geen betere manier om de dag af te sluiten dan met een wandeling langs de rivier. Dublin heeft veel bruggen, dus een goede manier om ze te zien is door er 's avonds rond te lopen.

Veel bruggen zijn verlicht, net als de gebouwen die uitkijken over de rivieroevers, dus ik kan geen betere begeleiding bedenken voor een laatste wandeling door Dublin voordat je teruggaat naar je hotel. Opties? Wandel langs de rivieroever.

Mijn aanbeveling is om te proberen de Samuel Beckett Bridge te zien, nog zo'n eerbetoon van Dublin aan Ierse schrijvers. Hij is ontworpen door de Spanjaard Santiago Calatrava.

Interessante feiten

en tips

 • Duur van de wandeling: Ongeveer 30 minuten naar de Samuel Beckett Bridge.
 • Richting: Loop vanaf Temple Bar naar de rivier en ga in oostelijke richting.

Boek een plaats op de Dublin Sightseeing Bus

Is de Dublin All-Inclusive Pass de moeite waard?

Rock- en Roll Museum Dublin| ©Ian Roberts
Rock- en Roll Museum Dublin| ©Ian Roberts

De Dublin All-Inclusive Pass is een sightseeingpas die bij aankoop gratis toegang geeft tot 80 van de populairste attracties van Dublin. De belangrijkste zijn de volgende:

 • Guinness Storehouse
 • Dierentuin Dublin
 • Dublinia
 • Kasteel van Dublin
 • Rock en Roll Museum
 • Kasteel van Malahide

De kosten van deze kaart zijn vanaf €72 voor volwassenen en gratis voor kinderen tot 12 jaar. Het is een goede manier om geld te besparen, want je krijgt ook toegang tot de Big Bus.

Zeker een goede optie, hoewel het de moeite waard is om uit te rekenen of het de moeite waard is als je maar 1 dag in de stad bent: selecteer de attracties waarvan je weet dat je ze gaat bezoeken, maak je eigen berekeningen en koop je All-Inclusive Dublin Pass als je denkt dat het kosteneffectief is.

Koop je all-inclusive pas voor Dublin