10 dingen om te doen in Dublin in mei

Ben je van plan om in mei naar Dublin te gaan? Ik hoop dat je alle speciale activiteiten hebt bekeken die er te doen zijn.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minuten lezen

10 dingen om te doen in Dublin in mei

Kasteel van Dublin | ©William Murphy

Het hele jaar door is er in Dublin van alles te zien en te doen, maar als je specifiek geïnteresseerd bent in wat er in mei te doen is, ben je hier aan het juiste adres.

Ik heb gekeken welke evenementen er alleen al deze maand plaatsvinden, zodat je kunt noteren welke je het leukste vindt en Dubliners kunt vergezellen in hun feestelijkheden. Wees voorbereid op veel muziek, maar ook op rustigere plannen in de buitenlucht. Wanneer zeg je dat je gaat?

1. Maak een literaire tour door Dublin tijdens het Internationale Literatuurfestival

Internationaal literatuurfestival in Dublin| ©DublinTown
Internationaal literatuurfestival in Dublin| ©DublinTown

Met de Trinity University (een van de beste ter wereld) als embleem en de geboorteplaats van schrijvers als Oscar Wilde en Bran Stoker, is het geen verrassing dat Dublin elk jaar in mei een Internationaal Literatuurfestival organiseert.

Het idee is om boeken de straat op te krijgen en er zijn lezingen en tentoonstellingen, maar ook rondleidingen om de verhalen te ontdekken die in de stad verborgen liggen. Er is ook een jaarlijkse prijs voor het beste werk, maar er is nog veel meer. Een van de activiteiten die mij het meest interesseren zijn de rondleidingen door de stad.

Elk jaar worden ze op een andere manier georganiseerd, maar zoals je je kunt voorstellen draait alles om literatuur. Mijn advies is om je aan te melden voor een rondleiding om Dublin op een andere manier te leren kennen, misschien terwijl je de oudste boekwinkels bezoekt of een gids je spookverhalen vertelt. En als je ruimte tekort komt, kun je altijd nog een rondleiding door Dublin volgen om de stad beter te leren kennen.

Nuttige weetjes:

 • Waar: op verschillende culturele locaties in de stad.
 • Wanneer: midden mei
 • Prijs: ongeveer €4 per kaartje
 • Waar koop je tickets: op de website van het festival kun je de tickets voor elke activiteit reserveren en raadplegen.

Boek een rondleiding door Dublin

2. Maak een tour over het platteland tijdens het weideseizoen.

Een boerderij bekijken| ©Alex Abboud
Een boerderij bekijken| ©Alex Abboud

Dublin mag dan een grote stad zijn, de omgeving is erg landelijk. Veehouderij is daarom een vitale en waardevolle sector, want het bergachtige terrein van het westen van Ierland is een uitdaging.

In de maand mei zetten herders de schapen weer in de wei. Het is ook de maand waarin nieuwe lammetjes worden geboren. Als je deze landelijke omgeving wilt ervaren, de pasgeboren lammetjes wilt zien en het werk van de herders wilt begrijpen, bezoek dan een van de boerderijen die meestal ten zuiden van Dublin liggen.

Dit is echter niet je enige optie om de natuurlijke omgeving rond Dublin te leren kennen. Je kunt ook een reis boeken naar bijvoorbeeld Wicklow, Glendalough en Kilkenny en meer contact hebben met de landelijke wereld.

Nuttige weetjes:

 • Waar: boerderijen op het platteland van Dublin.
 • Wanneer: de hele maand mei
 • Prijs boerderijbezoek: ongeveer £50
 • Prijs rondleiding: vanaf €36
 • Waar koop je tickets: Online, indien mogelijk van tevoren

Boek een tour naar Wicklow, Glendalough & Kilkenny

3. Profiteer van de langere dagen voor een dagtocht

Zonsondergang in Malahide| ©Miguel Mendez
Zonsondergang in Malahide| ©Miguel Mendez

De komst van mei in Dublin brengt bijna 16 uur daglicht per dag. Natuurlijk kunnen we daar in de stad van genieten, maar ik nodig je uit om er het beste van te maken door een dagtocht vanuit Dublin te maken. Je hebt dan genoeg tijd (en zon) om verschillende plekken te bezoeken, die er in deze tijd van het jaar nog mooier uitzien dankzij de lente en het mooie weer.

Ik zal je niet voor de gek houden, er zijn veel plekken die je kunt bezoeken tijdens je verblijf in Dublin. Voor mij is het moeilijk kiezen, maar ik heb een selectie gemaakt.

Kliffen van Moher

Als je in Dublin bent, is een uitstapje naar de Cliffs of Moher een must. Ze zijn in totaal 8 kilometer lang en bereiken hoogtes van meer dan 200 meter, dus als je hoogtevrees hebt, blijf dan uit de buurt van de rand.

Hoe dan ook, je zult zeker genieten van een goede wandeling door het gebied, waar veel vogelsoorten leven.

Tijdens de tocht heb je ook toegang tot het bezoekerscentrum, waar je meer te weten komt over de rotsformatie van de kliffen en de wilde dieren die er leven. Als je een nog beter uitzicht wilt, moet je de O'Brien Tower beklimmen, het hoogste punt dat een ongelooflijk panoramisch uitzicht biedt.

Kilkenny

Een van de beste kastelen van Dublin ligt in Kilkenny, een klein stadje op iets meer dan een uur rijden van de hoofdstad. Als je zin hebt om door de middeleeuwse straten te slenteren, ben je hier aan het juiste adres, want hier vind je de Medieval Mile, een uniek en goed bewaard historisch centrum.

Hoewel Kilkenny nu modernere elementen heeft, zijn traditionele ambachten zoals goudsmeden en pottenbakken nog steeds van grote waarde, dus boek een reis naar Kilkenny.

Malahide en Howth

Als je van de zee houdt, moet je van Dublin naar Malahide. Dit kleine stadje is een vakantiebestemming voor de Ieren, maar het leuke van in mei gaan is dat het dan niet zo druk is en je in alle rust langs de stranden kunt wandelen.

Het leuke van Malahide is dat je je reis ook kunt verlengen naar Howth, dat ook dicht bij Dublin ligt en een prachtig vissersdorp is. Het beste wat je kunt doen als je daar bent, is wandelen langs de kliffen (vanwaar je prachtige foto's kunt maken) en daarna nieuwe energie opdoen met een lekker bord zeevruchten.

Boek een excursie vanuit Dublin

4. Leer het verborgen Dublin kennen

Dublin bij nacht| ©William Murphy
Dublin bij nacht| ©William Murphy

Wanneer het mei is in Ierland, zijn de nachten niet zo donker en niet zo koud. Waarom zou dit je interesseren? Omdat een nachtelijke rondleiding door Dublin veel leuker zal zijn en de kou je niet zal weerhouden van het luisteren naar verhalen over geesten, moordenaars en satanische clubs.

Dacht je dat Dublin alleen maar draait om charme? Dat is het ook, maar als de avond valt is er niets leukers dan de donkere kant van Dublin te leren kennen. Want deze legendes, echt of niet, maken ook deel uit van de cultuur van de stad. Het voordeel van een gids is dat hij of zij je alles uitlegt en dat je in een groep misschien minder bang bent!

Een andere soortgelijke ervaring is een spookbustour door Dublin. In dit geval ga je overdekt en het is geweldig als het regent en je de activiteit niet wilt uitstellen vanwege tijdgebrek of als je geen zin hebt om op beter weer te wachten.

Nuttige informatie:

 • Waar: het historische centrum van Dublin
 • Wanneer: de hele maand mei
 • Prijs: tussen €15 en €36
 • Waar koop ik kaartjes: online te boeken

Boek een spooktocht door Dublin

5. Maak een wandeltocht in Wicklow

Wandelen in Howth| ©Mariela S
Wandelen in Howth| ©Mariela S

Als er iets is waar je zin in hebt in mei, als het lente is, dan is het wel wandelen. In dat geval heb ik een aanbeveling: bezoek Wicklow vanuit Dublin. Dit gebied is puur natuur en is zeker een reis waard, vooral om door de bossen en meren te wandelen, die in mei vol kleur en licht zijn.

Wicklow is een county ten zuiden van Dublin (op ongeveer 25 kilometer afstand) en het dankt zijn bekendheid aan het Nationale Park, het grootste van de zes in Ierland. Zoals je zou verwachten zijn er een aantal wandelroutes, maar er zijn er drie die boven de rest uitsteken en perfect zijn voor een dagje uit hier.

 • Devil's Glen: deze route van 5 kilometer is vrij eenvoudig. Als je ongeveer twee uur lang diep het bos in wilt, is dit je beste optie.
 • Great Sugarloaf: om een goed uitzicht over Wicklow te krijgen zonder een grote berg te hoeven beklimmen, raad ik deze wandeling aan. Het hoogste punt is meer dan 500 meter, dus het is vrij toegankelijk.
 • Hollywood - Glendalough: Ben je een gevorderde wandelaar en op zoek naar een uitdaging? Noteer dan deze route, want de 26 kilometer zijn niet altijd gemakkelijk, maar zeker de moeite waard.

Interessante feiten:

 • Waar: Wicklow
 • Wanneer: de hele maand mei
 • Prijs: ongeveer €30
 • Waar koop je tickets: Je kunt je ticket online reserveren.

Boek een tour naar Wicklow vanuit Dublin

6. Kom dansen op het Dublin Dance Festival

Professionele dansers| ©Lucas
Professionele dansers| ©Lucas

Hou je van dansen? Geniet van het Dublin Dance Festival als je in de maand mei naar de hoofdstad van Ierland reist. Dit festival brengt elk jaar dansers van over de hele wereld samen, maar vooral van het land zelf.

Bijna twee weken lang treden verschillende artiesten op op podia in de stad of op straat. Het leukste is dat er meestal een meeslepende ontmoeting is, zodat iedereen kan deelnemen en op ontdekkingstocht kan gaan door middel van dans.

Je kunt streetdance, flamenco, traditionele dansen... Het doel van dit evenement is om mensen samen te brengen door middel van dans. Mijn advies is om het programma van dit jaar te bekijken en de voorstellingen te noteren waar je naartoe wilt.

Nuttige informatie:

 • Waar: in het Projects Arts Centre
 • Wanneer: de laatste twee weken van mei
 • Prijs: ongeveer 5€-25€, afhankelijk van de voorstelling.
 • Waar koop je tickets: op de officiële website

7. Volg de technobeat op Life Festival

Bij Life Festival| ©DamianC
Bij Life Festival| ©DamianC

Hoe klinkt Dublin? Een heleboel dingen, maar in mei draait alles om elektronische muziek op het Life Festival. De line-up verandert elk jaar, maar bevat altijd de beste internationale dj's, maar geeft ook ruimte aan lokaal en opkomend talent.

De faam heeft het tot het grootste technofestival van het land gemaakt. Ga jij het missen? Het is duidelijk dat Life Festival niet voor iedereen is, maar als je van elektronische beats houdt, zul je ervan genieten. Er zijn ook lezingen, workshops, goochel- en jongleershows en over het algemeen heerst er een zeer positieve sfeer.

Interessante feiten:

 • Waar: aan de rand van Dublin.
 • Wanneer: laatste weekend van mei
 • Prijs: ongeveer €150
 • Waar koop je tickets: via de website van het festival

8. Woon het Mayfest bij

Van 30 april tot 1 mei vieren Dublin en heel Ierland May Day, een festival van dansen en bloemenplukken dat al dateert van voor het christendom.

Het meest bijzondere aan dit alles is dat bomen worden versierd met eierschalen en bloemen als symbool van het leven, en dat er 's nachts vaak vreugdevuren worden aangestoken. Ook worden er 's nachts vreugdevuren aangestoken.

Als je de dag voor mei en de eerste nacht van mei in Dublin bent, is het zeker een bezoek waard.

9. Ren voor Dublin in de Calcutta Run

Calcutta Run| ©Alan Rowlette
Calcutta Run| ©Alan Rowlette

Als je een hardloper bent, reis je waarschijnlijk altijd met je hardloopschoenen. Tijdens je reis naar Dublin in mei komen ze goed van pas als je meedoet aan de Calcutta Run. Naast de persoonlijke voldoening van weer een 5 of 10 kilometer hardlopen, steun je een nieuw doel, omdat het een liefdadig karakter heeft.

Toen de Calcutta Run in 1999 voor het eerst werd georganiseerd, was het al behoorlijk succesvol, maar tegenwoordig doen er duizenden atleten mee en wordt er meer dan 300.000 euro opgehaald. Als je mee wilt doen, kun je je aanmelden op hun website.

Als hardlopen niet je ding is, kun je altijd meedoen door een donatie te doen en de lopers te steunen die over de finish komen op Blackhall Place (Phoenix Park). Er zijn meestal tenten met eetkraampjes, picknickplaatsen en activiteiten voor de kleintjes, dus als je met kinderen naar Dublin reist, kan dit een goed plan zijn.

Nuttige informatie:

 • Waar: in Phoenix Park
 • Wanneer: laatste weekend van mei
 • Prijs: ongeveer £10 (afhankelijk van donatie)
 • Waar koop je tickets: via de website van de race zodra de inschrijvingsperiode opent (ongeveer een paar maanden van tevoren).

10. Vier diversiteit op het internationale Gay Theater Festival Dublin

Praat mee op het Dublin Gay Theatre Festival| ©Senator Katherine Zappone
Praat mee op het Dublin Gay Theatre Festival| ©Senator Katherine Zappone

In de eerste twee weken van mei vindt in Dublin een heel bijzonder festival plaats, het Dublin Gay Theatre Festival. Het festival loopt al sinds 2004 en wordt bezocht door toneelschrijvers of, in het algemeen, LGTBIQ+ mensen die verhalen te vertellen hebben door middel van theater.

In de bijna 20 jaar van zijn bestaan is het uitgegroeid tot een wereldwijde referentie die tot doel heeft de bijdragen van het collectief aan de kunsten zichtbaar te maken. Het begon met de organisatie om de 150e geboortedag van Oscar Wilde te herdenken, de beroemde schrijver uit Dublin die werd veroordeeld vanwege zijn homoseksualiteit.

Sindsdien richt het zich op het creëren van nieuwe mogelijkheden en het zichtbaar maken van de bijdragen aan het theater van deze en andere auteurs.

Interessante feiten:

 • Waar: verschillende locaties in het centrum van Dublin.
 • Wanneer: eerste twee weken van mei
 • Prijs: ongeveer €25 per kaartje
 • Waar koop je tickets: op de website van het festival

Het weer in Dublin in mei

Phoenix Park| ©Alain Rouiller
Phoenix Park| ©Alain Rouiller

Hoewel er geen exacte voorspelling is die nooit uitkomt, is mei in Dublin over het algemeen een maand met zeer aangename temperaturen. De maximumtemperaturen liggen boven de 13ºC (soms zelfs 16ºC) en de minimumtemperaturen komen meestal niet onder de 9ºC, zelfs 's nachts niet. Wat betreft de regen: verwacht dat het op een dag tijdens je reis gaat regenen en je plannen in de war schopt.

Maar zelfs met regen is het mooie van reizen in mei dat je veel meer uren daglicht hebt dan wanneer je in de wintermaanden naar Dublin zou reizen. In totaal is dat meer dan 16 uur om te genieten van de stad en vooral de buitenruimtes en parken, omdat de temperaturen warm genoeg zijn.

Wat moet je inpakken voor Dublin als je in mei reist?

Je koffers inpakken| ©Surface
Je koffers inpakken| ©Surface

Natuurlijk is er geen perfecte paklijst voor iedereen, maar ik wil je graag wat tips geven voor je reis naar Dublin als je in mei reist:

 • Neem iets mee om je te beschermen tegen mogelijke regen (hoed, paraplu, mackintosh...).
 • Neem ook comfortabel, waterdicht schoeisel mee dat niet in de weg zit.
 • Een andere tip is om voor laagjes te kiezen. In mei zitten de temperaturen ergens tussenin: niet te warm om een korte broek te dragen en niet te koud om een zware jas te dragen. De oplossing? Neem een warme maar niet te zware jas, truien en T-shirts mee in je koffer zodat je kleding kunt toevoegen of verwijderen als je die nodig hebt.

Voor welke plannen ga jij je inschrijven? Vergeet me er niet over te vertellen als je terug bent.