10 dingen om te doen in Dublin in de winter

De winter in Dublin is niet zo streng als het misschien lijkt. Het is een perfecte tijd om te genieten van de vele activiteiten en plannen die uniek zijn voor de wintermaanden in de Ierse hoofdstad.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minuten lezen

10 dingen om te doen in Dublin in de winter

Dublin in de winter | ©Kely McClung

De winter in Dublin is niet zo streng als het lijkt en in deze maanden zijn er bepaalde bijzonderheden die het een interessante tijd maken om de stad te bezoeken. In deze post geef ik je 10 argumenten, met 10 dingen om te zien en te doen in Dublin die je zullen doen beseffen dat het de moeite waard is om Dublin in de winter te bezoeken.

Ierse pubs worden het perfecte toevluchtsoord voor de kou en er is een grote verscheidenheid aan festivals en activiteiten die alleen in de wintermaanden plaatsvinden. Dit alles met de extra bonus dat het laagseizoen voor toeristen is, de prijzen lager liggen en de stad veel rustiger is. Hier zijn de leukste dingen om te doen in Dublin in de winter.

1. Een Iers ontbijt is de beste manier om op te warmen.

Iers ontbijt| ©Jesse
Iers ontbijt| ©Jesse

De Ierse keuken is erg gericht op stevige, warme gerechten om het koude weer te bestrijden en het boeken van een foodtour is altijd een goed plan. Het beste wat je kunt doen op een winterse dag in Dublin is de dag beginnen met een typisch Iers ontbijt.

De ingrediënten van dit uitgebreide ontbijt zijn bacon, gebakken eieren, tomaten, gebakken champignons, bonen met tomatensaus, toast en worstjes. Een unieke en niet te missen Ierse winterse eetervaring.

Het wordt meestal vergezeld door een Irish coffee. Dit is geen gewone koffie, want het is een mengsel van Ierse whisky, suiker en koffie met room, speciaal om de kou te bestrijden. De meeste cafés en restaurants in de stad serveren dit perfecte gerecht om een dag in Dublin in de winter mee te beginnen.

Boek een foodtour door Dublin

2. Bezoek de distilleerderijen en het Guinness Storehouse in Dublin

Binnen in het Guinness Storehouse| ©Aapo Haapanen
Binnen in het Guinness Storehouse| ©Aapo Haapanen

Een bezoek aan de distilleerderijen en het Guinness Storehouse in Dublin is het hele jaar door aan te raden, maar vooral in de winter. Ten eerste omdat het een goede manier is om de kou buiten te houden en ten tweede omdat Ierse whisky en bier, in de juiste maat, ideaal zijn om op te warmen.

Een bezoek boeken aan de Jameson distilleerderij is een uitstekende manier om op te warmen, want je krijgt niet alleen een rondleiding door de faciliteiten, maar je kunt hun producten ook proeven.

Het Guinness Storehouse biedt een zeer interessante ervaring, met een rondleiding door het Guinness Storehouse waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het merk en het brouwproces, afgesloten met een Guinness-proeverij in de Gravity bar met panoramisch uitzicht over de stad.

Boek je rondleiding door het Guinness Storehouse

3. Het beste winterverblijf: Temple Bar Pubs

De Oliver St.| ©Chema S
De Oliver St.| ©Chema S

Na een winterse dag in Dublin is een bezoek aan de legendarische Ierse pubs het beste wat je kunt doen om de kou te verdrijven. Hun sfeer, muziek en drankjes zullen je zeker boeien en je gedachten van de kou en vochtigheid afleiden. Pubs zijn ook goede plekken om de plaatselijke keuken te proeven.

Als je wilt weten wat de beste pubs in Dublin zijn, klik dan op deze link waar je de 10 beste pubs in Dublin vindt. De meeste bevinden zich in de wijk Temple Bar.

Boek je kroegentocht in Dublin

4. Geniet van Ierse muziek op Tradfest

St Patrick's kathedraal| ©Diliff
St Patrick's kathedraal| ©Diliff

Tradfest is het traditionele Ierse muziekfestival bij uitstek. Het vindt elk jaar eind januari plaats en verandert de straten van Dublin in een gigantische concertzaal.

Op de dagen van het festival vullen de pubs zich met concerten van Ierse folk en traditionele muziek, de straten vullen zich met straatmuzikanten en zelfs plaatsen als St. Patrick's Cathedral en Trinity College verzorgen optredens.

De geschiedenis van Ierland en Dublin zijn nauw verbonden met muziek, dus het Tradfest festival of het bijwonen van een traditionele muziek- en dansvoorstelling is een unieke kans om de stad te leren kennen via een van de kenmerken van de cultuur van het land.

Boek een ticket voor een muziekvoorstelling

5. Kerst en tweede kerstdag in Dublin

Zwemmen in het koude water van Forty Foot| ©Alonso
Zwemmen in het koude water van Forty Foot| ©Alonso

Kerstmis is het belangrijkste winterfeest in Dublin. In de Ierse hoofdstad wordt het met speciale vreugde beleefd en er zijn allerlei activiteiten die uniek zijn voor deze tijd van het jaar. Naast de typische kerstmarkten of de kerstverlichting, die duizenden bezoekers trekken en waarvan je kunt genieten tijdens een rondleiding door Dublin, zijn er andere speciale attracties en activiteiten.

Een van de grootste tradities die verbonden zijn aan kerst in Dublin is het vieren van de komst van de kerstman met een duik in het koude water van Forty Foot, Guillamene Cove of het zoutwaterzwembad bij Portnahapple in Portstewart.

Maar als een duik in koud water niet jouw ding is, dan wordt Boxing Day ook gevierd op 26 december. Op deze speciale dag worden er liefdadigheidsevenementen en markten gehouden om de minderbedeelden te helpen. Het is een hele belevenis om Kerstmis te ervaren zoals ze dat in Dublin doen.

Boek een rondleiding door Dublin

6. Fakkels om het nieuwe jaar in te luiden

Fakkeltocht| ©Edmund Gall
Fakkeltocht| ©Edmund Gall

Oudejaarsavond in Dublin verdient een speciale vermelding, want de Ierse hoofdstad viert het begin van het nieuwe jaar met een driedaags festival.

Hiertoe behoren de New Year's Eve Procession of Light, een fakkeltocht die eindigt bij Dublin Castle, het Liffey Lights Midnight Moment, een lichtshow boven de hemel, en verschillende andere festiviteiten die uniek zijn voor deze dagen.

Cultuur en kunst staan ook centraal in de laatste dagen van het jaar en via het Love Dublin programma zijn er speciale rondleidingen en tentoonstellingen. Er is ook het Discovery Trail, dat toeristen de mogelijkheid biedt om de top 20 toeristische attracties te bekijken tijdens een speciale tour. Zoals je ziet neemt Dublin graag in stijl afscheid van het jaar.

Boek een rondleiding door Dublin Castle

7. Winteruitverkoop in Grafton Street

Grafton straat| ©Donaldytong
Grafton straat| ©Donaldytong

In de winter vinden de grootste uitverkoopperiodes van het jaar plaats. Black Friday eind november of de kerstuitverkoop moedigen zowel inwoners als toeristen aan om de winkels af te struinen. In Dublin wordt Grafton Street in de winter het centrum van het winkelen.

Deze autovrije straat, midden in het centrum, is de belangrijkste verkeersader van Dublin en herbergt de beste winkels met de beste merken en allerlei soorten bedrijven. Winkelen in Grafton Street is een favoriete bezigheid voor Dubliners en een zeer aantrekkelijke optie voor wie in de winter naar de stad reist.

Boek een rondleiding door Dublin

8. Natuur en winter zijn niet onverenigbaar

Winter in Dublin| ©Giuseppe Milo
Winter in Dublin| ©Giuseppe Milo

Een van de meest kenmerkende dingen van Ierland zijn de groene en prachtige landschappen. In de omgeving van Dublin kun je daar ook van genieten en het is niet alleen omdat het winter is dat het een slechte zaak is.

Sterker nog, omdat de winter minder regenachtig is dan andere seizoenen en het groen meer aanwezig is , is het een goede tijd om van de natuur te genieten. Het enige wat je nodig hebt is een goede jas.

In de buurt van Dublin zijn veel wandelroutes in de nabijgelegen bergen en parken zoals de Phoenix, waar herten leven en dat het grootste stadspark van Europa is. Vanuit Dublin is het ook mogelijk om dagtochten te boeken naar spectaculaire landschappen zoals de Cliffs of Moher bij Galway.

Boek een dagtocht naar de Kliffen van Moher vanuit Dublin

9. Musea en plaatsen om te schuilen voor de kou

Monument voor de Hongersnood| ©Andy Hay
Monument voor de Hongersnood| ©Andy Hay

Er zijn dagen waarop het vechten tegen de kou en nattigheid zwaarder en moeilijker is. Op die dagen kun je het beste overdekt schuilen bij de bezienswaardigheden.

Naast de distilleerderijen en het Guinness Storehouse zijn enkele van de beste bezienswaardigheden van Dublin:

  • Historische Kilmainham Gaol, de grootste niet meer gebruikte gevangenis van Europa.
  • Trinity College, een van de meest prestigieuze universiteiten van Europa en een van de mooiste bibliotheken die je kunt zien.

De musea van de stad zijn ook een aanrader voor deze missie. Het National Museum of Archaeology, het Museum of Decorative Arts and History of het Museum of Modern Art zijn enkele voorbeelden van wat je in Dublin kunt vinden. Veel van deze musea hebben ook gratis toegang of zijn inbegrepen in de altijd aanbevolen Dublin All-Inclusive Pass - boek van tevoren en maak je geen zorgen!

Koop je Dublin All-Inclusive Pass

10. De winter komt eraan: Game of Thrones Tour vanuit Dublin

Kasteel Ward, bekend als Winterfell| ©Blair-39
Kasteel Ward, bekend als Winterfell| ©Blair-39

De landschappen van Ierland vormden het decor voor een groot deel van de beroemde serie Game of Thrones. Hoewel Dublin niet de plek is waar de serie is opgenomen, is de stad wel het startpunt voor een aantal rondleidingen door de landschappen en scènes uit de Game of Thrones-serie.

Landschappen zoals Tollymore Forest Park, waar de soldaten van de Nachtwacht uitrusten, Inch Abbey waar verschillende afleveringen van het eerste seizoen zijn opgenomen, en Ward's Castle, dat dienst doet als overwinteringsgebied.

Deze en andere landschappen kunnen worden bezocht tijdens een rondreis van één dag vanuit Dublin - wat is een betere manier om de winter te ervaren dan zoals het was in de grote Game of Thrones-saga?

Temperaturen in Dublin in de winter

Dublin Street in de winter| ©William Murphy
Dublin Street in de winter| ©William Murphy

De winter in Dublin is milder dan de geografische ligging doet vermoeden. Van december tot februari liggen de gemiddelde temperaturen tussen de 2-8 graden Celsius en vorst en zware sneeuwval zijn zeldzaam. Het grootste nadeel is de luchtvochtigheid, waardoor de gevoelstemperatuur veel kouder is dan de thermometers doen vermoeden.

Aan de andere kant zijn de wintermaanden veel minder regenachtig dan de zomer en andere seizoenen. Zoals je ziet is de winter in Dublin veel milder dan je zou denken.

Toeristenaantallen en prijzen in Dublin in de winter

Mensen in Dublin in de winter| ©William Murphy
Mensen in Dublin in de winter| ©William Murphy

Koud weer is voor veel mensen altijd een belemmering om te reizen. In Dublin is dit merkbaar en de wintermaanden zijn de maanden met de minste toeristen. Met uitzondering van het kerstseizoen, dat een bijzonder spannende tijd is in de hoofdstad van Ierland.

Het lage aantal toeristen betekent dat er geen lange rijen staan bij de toeristische trekpleisters en dat de vraag naar hotels en hun prijzen lager zijn.

In de winter, met Kerstmis, is de situatie omgekeerd en stijgen de hotelprijzen en bezettingsgraden enigszins, hoewel ze niet de cijfers halen die in de zomer worden gehaald.

Wat moet je meenemen voor een winterbezoek aan Dublin?

Bagage inpakken| ©Surface
Bagage inpakken| ©Surface

Het koude weer is de belangrijkste factor bij het inpakken van je bagage voor je reis naar Dublin. De essentiële spullen die je in je koffer moet doen zijn:

  • Een goede jas is de beste bondgenoot in de Ierse winter. Met goede voering en vooral waterdicht materiaal.
  • Naast winterkleding zijn accessoires zoals een muts, sjaal of handschoenen een must, omdat het goede hulpmiddelen zijn tegen het vocht.
  • Zelfs als de wintermaanden niet de natste zijn, is een paraplu of een mackintosh een must in je koffer.
  • Een goed paar waterdichte, comfortabele schoenen is ook een aanrader, omdat je het grootste deel van de stad zult lopen.