10 Dingen om te Doen in Lado di Como in Italië

Ten noorden van Milaan en aan de voet van de Alpen ligt het mooiste meer van Italië en zeker van Europa. Ik heb het over het Lago di Como en vandaag vertel ik je in dit artikel wat je moet zien als je het bezoekt.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

6 minuten lezen

10 Dingen om te Doen in Lado di Como in Italië

Bregagno, Comomeer | ©stefano chiarato

Het Lago di Como is een absoluut magische plek. Dit grote meer ligt in het noorden van de stad en grenst aan Zwitserland. Het wordt begunstigd door de orografie van de Alpen, waardoor het een uniek landschap is. Het heeft de vorm van een omgekeerde "y" en wordt omringd door bergen en bossen die een ansichtkaart vormen. Zozeer zelfs dat het gebied een paradijs is geworden voor veel artiesten en beroemdheden, wier luxueuze villa's hun rustplaats zijn.

Bezoek de stad Como

Stad Como| ©. Ray in Manila
Stad Como| ©. Ray in Manila

De eerste stop voor een bezoek aan het meer moet altijd Como zijn, de stad die zijn naam geeft aan het meer en gastheer speelt voor iedereen die het bezoekt. Het is de moeite waard om een paar uur uit te trekken om de stad te bekijken voordat je het meer verder gaat verkennen.

Hoogtepunten van Como zijn onder andere:

 • Duomo, een driebeukige basiliek uit 1740 en een van de grootste kerken in Noord-Italië.
 • Het Piazza del Duomo is ook een bezienswaardigheid omdat het wordt omringd door paleizen en prachtige gebouwen.
 • Stroken van een oude middeleeuwse muur uit de 12e eeuw.
 • Uitzicht op het meer.

Een bezoek aan Como is een perfect uitgangspunt, zozeer zelfs dat een reis naar Lago di Como vanuit Milaan ook een bezoek aan de stad omvat.

Boek uw excursie naar Lago di Como vanuit Milaan

Bezoek de stad Bellagio

In Bellagio| ©David Spender
In Bellagio| ©David Spender

Bellagio ligt in het midden van het meer, op de punt die het meer in drieën deelt.

De bevoorrechte ligging maakte het tot een van de strategische punten van het gebied en een van de belangrijkste, wat wordt weerspiegeld in de overblijfselen van de forten en vestingwerken die nog over zijn. De geplaveide straatjes en kleurrijke huizen zullen je betoveren.

Om Bellagio te bereiken zijn er verschillende opties: met de boot vanuit de haven van Como, met de auto over de weg langs het meer of, mijn favoriete optie, door deel te nemen aan een excursie naar Lago di Como en Bellagio vanuit Milaan.

Boek uw excursie naar Lago di Como en Bellagio vanuit Milaan

Bezoek het mooiste dorp aan het Comomeer: Varenna

Varenna Italië| ©VV Nincic
Varenna Italië| ©VV Nincic

Alle dorpen aan de oevers van het Comomeer zijn buitengewoon mooi, maar velen wijzen dit kleine dorp aan als het mooiste aan het Comomeer. Aan argumenten geen gebrek.

Varenna is een vissersdorpje met minder dan 1000 inwoners dat alle bezoekers heeft veroverd dankzij de omgeving, de kleurrijke huizen, de uitzichten en elementen zoals de twee kerken waarvan de klokkentorens het uitzicht op het meer enorm verfraaien. Bovendien zijn er verschillende restaurants en bars met terrassen in het dorp, dat, voor de gemiddelde Lago Di Como, als goedkoop kan worden beschouwd.

De meest efficiënte manier om naar Varenna te gaan is een uitstapje naar Lago di Como en wijngaarden vanuit Milaan, met onder andere dit prachtige dorp.

Boek uw excursie naar Lago di Como en wijngaarden vanuit Milaan

Bewonder het panoramische uitzicht vanaf het kasteel van Vezio

Uitzicht vanaf het Kasteel van Vezio| ©Mateo Dimas
Uitzicht vanaf het Kasteel van Vezio| ©Mateo Dimas

Het Castello di Vezio ligt naast het dorp Varenna, maar het is de moeite waard om het apart te vermelden. Deze plek heeft een absoluut bevoorrecht uitzicht op het Comomeer.

Het kasteel van middeleeuwse oorsprong werd gebouwd om enkele dorpen aan het meer te verdedigen en te controleren en voor dit doel heeft het een hoge rechthoekige toren. Hoewel het architectonisch niet bijzonder opvallend is, heeft het naast het uitzicht verschillende kwaliteiten:

 • In de toren is een permanente tentoonstelling gewijd aan de Lariosaurus, een zeereptiel dat werd ontdekt in het meer vlakbij de locatie van het kasteel.
 • Er is ook een roofvogelshow.

Om het kasteel te bereiken moet je een klein pad oplopen vanuit Varenna, het is alleen open voor het publiek van maart tot oktober en de toegangsprijs is slechts 4 euro.

Boek uw excursie naar Comomeer, Varenna & Bellagio vanuit Milaan

Bekijk de statige stad Menaggio

Menaggio| ©Roger W
Menaggio| ©Roger W

Aan de overkant van Varenna ligt het dorp Menaggio, een van de drukste en meest toeristische steden in de omgeving. Er zijn veel hotels, hostels, campings en toeristische appartementen, waardoor het de ideale plek is om een paar dagen aan het Comomeer door te brengen.

Menaggio is een zeer statige stad met enkele van de meest spectaculaire villa's en gebouwen in de omgeving. Het beste deel is de promenade langs het meer vanwaar je kunt genieten van het uitzicht: op heldere dagen is het mogelijk om het dorp Varenna aan de andere oever te zien liggen.

Boek uw excursie naar Lago di Como vanuit Milaan

Geniet van de villa's in Cernobbio

Cernobbio| ©Bob Denaro
Cernobbio| ©Bob Denaro

Cernobbio is een stad van iets meer dan 7000 inwoners met enkele van de meest spectaculaire villa's aan het hele Lago di Como:

 • Villa Erba, een 19e eeuws paleis dat tegenwoordig dienst doet als congrescentrum.
 • Villa Pizzo, met prachtige 17e-eeuwse fresco's.
 • Villa D'Este, de beroemdste, want het is een 5-sterrenhotel dat erkend is als het beste ter wereld, is even mooi als afschrikwekkend.

Deze villa's zijn het symbool van de regio met hun spectaculaire herenhuizen en paleizen met tuinen die een koninklijk paleis waardig zijn.

Boek uw excursie naar Lago di Como vanuit Milaan

Ontdek de verborgen parel van het Lago di Como: Nesso

Nesso| ©Andrea Guagni
Nesso| ©Andrea Guagni

Het is moeilijk om alle dorpjes van het Lago di Como te bezoeken omdat ze zo talrijk en zo mooi zijn; daarom is een van de meest vergeten dorpjes het kleine dorpje Nesso.

De belangrijkste attractie is de kleine middeleeuwse brug, de Ponte della Civera, die de Orrido di Nesso oversteekt, een smalle kloof waar twee stromen samenkomen en uitmonden in het meer met een prachtige waterval. Afgezien van dit punt is het de moeite waard om door de straatjes te slenteren, de gevels van de huizen te bewonderen en te genieten van het uitzicht op het meer.

Het is op zichzelf al de verborgen parel van het Comomeer.

Boek je excursie naar het Comomeer en de wijngaarden vanuit Milaan

Durf het eiland Comacina te bezoeken

Comacina eiland| ©Marco Neri
Comacina eiland| ©Marco Neri

Het enige eiland in het Comomeer is het Comacina eiland, voor de kust van het dorp Ossuccio. Je kunt het vanaf dit dorp bezoeken en de mysteries en plaatsen leren kennen die met deze lijst te maken hebben.

In 1170 viel de beroemde piraat Barbarossa het eiland binnen en later vervloekte de bisschop van Como het en zei dat iedereen die er voet aan wal zette een gewelddadige dood zou sterven. Hierna werd het eiland verlaten uit angst voor deze vloek.

Tegenwoordig kan het zonder angst voor een vloek worden bezocht door een boot te nemen vanuit Ossuccio. De ruïnes van het kasteel en de basiliek van Santa Eufemia zijn bewaard gebleven op het eiland, evenals andere gebouwen die deel uitmaakten van een project om het eiland opnieuw te bewonen.

Boek uw excursie naar Lago di Como vanuit Milaan

Voel je als James Bond in Villa Balbianello

Villa Balbianello| ©Christine Wagner
Villa Balbianello| ©Christine Wagner

In het dorpje Ossuccio, op het puntje van een klein schiereiland, vind je een filmvilla, de Villa Balbianello, waar scènes uit films als James Bond en Star Wars zijn opgenomen.

De villa is een beetje duur om te bezoeken, het kost ongeveer 20 euro, maar het is echt de moeite waard:

 • Het bestaat uit twee gebouwen die met elkaar verbonden zijn door geheime doorgangen.
 • Het eerste gebouw is een loggia waar het graf van Guido Monzini, een beroemde ontdekkingsreiziger die een van de laatste eigenaars van de villa was, zich bevindt.
 • Het tweede deel is het huis dat op de klif is gebouwd van een oud klooster waarvan de gevel en de twee kleine klokkentorens bewaard zijn gebleven.

Maar wat de bezoeker echt boeit is de prachtige en goed onderhouden tuin met een perfect uitzicht op het meer.

Boek uw excursie naar de Zwitserse Alpen, het Comomeer en Lugano vanuit Milaan

Mis Tremezzo niet

Tremezzo| ©Ray in Manila
Tremezzo| ©Ray in Manila

Last but not least op deze lijst is het prachtige stadje Tremezzo. Het ligt aan de voet van de berg Tremezzo, waaraan het zijn naam ontleent, en heeft goede verbindingen met steden als Varenna, Menaggio en Bellagio.

De Villa Carlotta is een van de meest opvallende villa's van het Lago di Como omdat de tuinen bestaan uit galerijen vol bloemen en zeer opvallende decoratieve elementen.

Wat de plaats betreft, is het Tremezzo hotel het meest opvallend. Dit hotel is gevestigd in het grootste en meest spectaculaire gebouw van de stad en is beroemd om zijn drijvende zwembaden op het meer zelf. De stad is vol kleurrijke straten en groene pleinen die te voet kunnen worden verkend of met de toeristische treintjes die door de straten rijden.

Boek je excursie naar het Comomeer, Varenna en Bellagio vanuit Milaan