Herculaneum en Pompeii Tours vanaf Napels

Een vulkaanuitbarsting vernietigde de steden Pompeii en Herculaneum, waar alles stilstond in de tijd. Vandaag kun je de ruïnes van beide steden bezoeken, heel dicht bij Napels. Ontdek hier welke opties je hebt.

Ana Caballero

Ana Caballero

16 minuten lezen

Herculaneum en Pompeii Tours vanaf Napels

Pompeii, Italië | ©Cristian Salinas Cisternas

Voor velen is Napels Pompeii, hoewel de ruïnes van Pompeii en Herculaneum vlakbij liggen. Het is waar dat er veel te doen en te zien is in Napels, maar gezien de nabijheid mag je een excursie naar deze ruïnes, die een werkelijk indrukwekkende archeologische schat zijn, niet missen.

In het jaar 79 barstte de vulkaan Vesuvius uit en nam de steden Pompeii en Herculaneum mee, waarbij zelfs menselijke resten achterbleven die niet de minste kans hadden om te ontsnappen. Vandaag de dag, na vele opgravingen, is het mogelijk om de ruïnes van deze steden te bewonderen. Als je in Napels bent, is er geen excuus: Pompeii en vooral Herculaneum liggen heel dichtbij, dus je kunt gemakkelijk komen en gaan.

1. Eén dag voor Pompeii en Herculaneum

Pompeii Forum| ©Pablo Cabezos
Pompeii Forum| ©Pablo Cabezos

Ja, het is mogelijk: als je net genoeg tijd hebt en niets wilt missen, kun je Pompeii en Herculaneum in één dag bezoeken. De tours worden meestal zo gepland dat je eerst 's ochtends naar Pompeii gaat, omdat dat het verste weg is, en dan 's middags naar Herculaneum, om voor zonsondergang terug te keren naar Napels.

Dit is een van de populairste pakketten, omdat één dag genoeg tijd is om het beste van beide sites te zien.

De duur van tours naar Pompeii varieert sterk, maar met een gids is alles meestal veel compacter. Bij sommige tours is de lunch inbegrepen, maar ik raad je aan om dit bij het boeken te controleren.

Over het algemeen halen de tours je op bij je hotel of beginnen ze op centrale punten in Napels en van daaruit ga je met een bus met airconditioning naar Pompeii en Herculaneum.

Deze optie is voor vroege vogels, omdat de bussen vaak rond 8 uur 's ochtends staan te wachten om als eerste bij de ruïnes te zijn.

Interessante details

 • Kosten bij benadering: tussen 70 en 80 €, afhankelijk van of de lunch is inbegrepen.
 • Reistijd: 25 minuten naar Pompeii, 15 minuten naar Herculaneum.
 • Voordelen van deze optie: je kunt beide ruïnes op één dag bezoeken.
 • Nadelen van deze optie: de reis kan een beetje gehaast zijn, vooral in Pompeii.

Boek een excursie naar Pompeii en Herculaneum

2. Een dag voor Pompeii, een dag voor Herculaneum

Rondleiding door Herculaneum| ©Pablo Cabezos
Rondleiding door Herculaneum| ©Pablo Cabezos

Als je de tijd hebt, is mijn advies om het rustig aan te doen en één dag in Pompeii door te brengen en nog een dag in Herculaneum. De twee lijken misschien erg op elkaar en niet de moeite waard om zoveel tijd aan te besteden, maar ik beloof je dat ze dat niet zijn, want dit is iets wat je je de rest van je leven zult herinneren.

Er zijn tours voor toeristen die je ook in Napels ophalen en weer afzetten, in comfortabele bussen. Maar als je op eigen houtje en met je eigen agenda wilt gaan, dan is dit je beste optie. Het openbaar vervoer, via de Circunvesubiana treinlijn, kan je de ene dag in Pompeii afzetten en de andere dag in Herculaneum.

Het bezoek aan Pompeii kan gemakkelijk zes of zeven uur duren. Daarom raad ik je aan om dit de eerste dag te doen en zelfs je maaltijden in de buurt van de site te regelen.

Herculaneum is kleiner, dus je kunt er ongeveer drie uur doorbrengen, maar je kunt ook de omgeving verkennen. Je kunt het beste in Napels overnachten en de volgende dag verder gaan met je avontuur, want Herculaneum ligt heel dicht bij de stad.

Interessante details

 • Kosten bij benadering: ongeveer €70 inclusief entreegelden en maaltijden.
 • Reistijd: 40 minuten naar Pompeii, 25 minuten naar Herculaneum.
 • Voordelen van deze tour: je brengt meer tijd door in elk archeologisch park.
 • Nadelen van dit bezoek: je moet er minstens anderhalve dag voor uittrekken, wat moeilijk is op een kort schema.

Boek een excursie naar Pompeii

3. Gecombineerde tour met de Amalfikust

Amalfikust| ©halbag
Amalfikust| ©halbag

Eens kijken: ken je die traditionele Italiaanse ansichtkaarten waarop je altijd een groepje huizen en gebouwen op een heuvel aan de kust ziet? Welnu, veel van die huizen en gebouwen zijn te zien in de buurt van Napels en er zijn talloze tours die Pompeii en Herculaneum bezoeken en ook excursies naar de Amalfikust en Sorrento omvatten, waar je die prachtige gebouwen aan zee kunt zien.

Je moet weten dat dit een versnelde tour is, want hij wordt meestal in één dag gedaan. Het idee is dat je 's ochtends Herculaneum en Pompeii bezoekt en dan met dezelfde bus het beste van de Amalfikust ziet, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De beste plaatsen om te bezoeken in dit gebied zijn de steden Amalfi en Positano, waar de tour die je boekt je zeker naartoe zal brengen.

Hoewel je tijdens deze excursie geen tijd tekort komt, moet je weten dat dit een reis is voor geschiedenisliefhebbers. In Pompeii en Herculaneum kun je leren over het Romeinse verleden van de regio, terwijl je in Amalfi niet alleen kunt genieten van het prachtige landschap, maar ook meer te weten kunt komen over het verleden als dominante maritieme republiek aan de Middellandse Zee.

Deze excursies zijn meestal inclusief lunch en verfrissingen en vervoer en vertrekken vroeg in de ochtend.

Interessante details

 • Kosten bij benadering: ongeveer €120 all inclusive
 • Reistijd: 25 minuten naar Pompeii, meer dan 1 uur naar de Amalfikust.
 • Voordelen van deze tour: behalve Pompeii en Herculaneum kun je ook de kust van Amalfi bezoeken.
 • Nadelen van deze tour: Je hebt geen tijd om alles in detail te zien.

Boek een excursie naar Pompeii en de Amalfikust vanaf Napels

4. Het snelle alternatief: Pompeii en Herculaneum in een halve dag

Zomer in Pompeii| ©Enrique RG
Zomer in Pompeii| ©Enrique RG

Weinig tijd? Geen probleem: je moet je aanpassen en het ergste zou zijn om Pompeii en Herculaneum te missen, dus waarom zou je ze niet allebei in een halve dag doen? Of het nu vroeg in de ochtend is of net na de lunch, je kunt een express tour doen die je meeneemt langs deze twee archeologische vindplaatsen.

Deze tours zijn echt voor mensen die alles in een zo kort mogelijke tijd willen zien. Het is gebruikelijk om een langere tour te doen in Pompeii die ongeveer drie uur kan duren en dan een kortere, ongeveer een uur of anderhalf uur in Herculaneum. Op deze manier kun je beide archeologische vindplaatsen in een halve dag bekijken.

Om deze bezoeken te timen, moet je een tour huren die je in de tijd die je nodig hebt van en naar Napels kan brengen.

Anders kun je de trein nemen en van tevoren de dienstregeling van de archeologische parken controleren, die kan variëren afhankelijk van het seizoen. Zorg ervoor dat je de dienstregeling van de trein en de tour controleert voordat je voor het een of het ander kiest.

Interessante details

 • Prijs bij benadering: ongeveer 70 € met een gecontracteerde tour, maar kan de helft zijn als je op eigen houtje gaat zonder extra diensten - Reistijd: 25 minuten naar Pompeii, 15 minuten naar Herculaneum - Voordelen van deze tour: je kunt zowel Pompeii als Herculaneum zien in een halve dag - Nadelen van deze tour: het is een zeer korte tijd

5. Privétour naar Pompeii en Herculaneum

Panoramisch uitzicht op Herculaneum| ©JJ Merelo
Panoramisch uitzicht op Herculaneum| ©JJ Merelo

Wil je persoonlijke aandacht? Geen probleem: in Pompeii en Herculaneum kun je dat krijgen als je een privétour huurt waarbij er een privégids is die gespecialiseerd is in archeologie en je details geeft over elk element van het verleden van deze oude Romeinse steden.

Het probleem is dat deze privétours tijd en geld kosten, maar ik geef je mijn woord dat Pompeii en Herculaneum elke cent waard zijn. Over het algemeen kun je met een privétour veel meer tijd besteden aan het bezoek, dat in Pompeii meer dan drie of vier uur duurt en in Herculaneum minstens twee uur.

Als je geïnteresseerd bent in archeologie en geschiedenis, zorg er dan voor dat de privétour wordt geleverd door een gids met uitgebreide kennis over het onderwerp. Ook wordt je bij deze tour meestal opgehaald en weer afgezet bij je hotel en word je op dezelfde manier tussen Pompeii en Herculaneum vervoerd: alleen voor jou en je groep. Als je met z'n tweeën of met het hele gezin gaat, is dit een geweldige optie, omdat je de kosten deelt en het nog steeds een privétour is.

Interessante details

 • Prijs bij benadering: ongeveer 250 €, inclusief gids
 • Reistijd: 25 minuten om naar Pompeii te gaan, 15 minuten om naar Herculaneum te gaan
 • Voordelen van deze tour: je krijgt een nauwkeurige kennis van de archeologie van Pompeii en Herculaneum, zonder je te haasten.
 • Nadelen van deze tour: de kosten kunnen vrij hoog zijn.

6. Pompeii, Herculaneum en Vesuvius

Wandelen op de Vesuviusberg| ©Kārlis Dambrāns
Wandelen op de Vesuviusberg| ©Kārlis Dambrāns

Er zijn tours die ook andere sites omvatten, in combinatie, omdat dit hele gebied veel te bieden heeft. Ik raad je aan om de pakketten te nemen die een bezoek aan de archeologische ruïnes van Pompeii en Herculaneum aanbieden, maar als je ook de Vesuvius wilt bezoeken, de enige actieve vulkaan op het Europese vasteland, raad ik je aan om te kijken naar mogelijkheden om een tour te huren die je naar al deze punten brengt.

Dit is erg aantrekkelijk, want het was een uitbarsting van de Vesuvius die Pompeii en Herculaneum verwoestte.

Je zult het je realiseren zodra je in Napels bent: de Vesuvius is een behoorlijk grote berg. Daarom is een bezoek aan de Vesuvius vanuit Napels heel gemakkelijk.

Er liggen veel dorpen rond de vulkaan en er is zelfs een spoorlijn, Circunvesubiana genaamd, die door de meeste van deze dorpen loopt en de verkeersproblemen omzeilt die door de vulkaan zelf worden veroorzaakt. Maar het is een goed idee om op dezelfde dag naar de Vesuvius en Pompeii en Herculaneum te gaan, vooral als je weinig tijd hebt.

Vaak worden de archeologische parken 's ochtends bezocht en na de lunch, vaak inbegrepen in de tour, gaat de groep naar de Vesuvius, waar ze de krater zien, die te voet in ongeveer 15 minuten kan worden bereikt.

Interessante details

 • Kosten bij benadering: 150 €, afhankelijk van of gids, maaltijden en entreegelden zijn inbegrepen.
 • Reistijd: 25 minuten naar Pompeii, 30 minuten naar de Vesuvius.
 • Voordelen van dit bezoek: je kunt niet alleen Pompeii en Herculaneum zien, maar ook de oorzaak van de verwoesting: de Vesuvius.
 • Nadelen van dit bezoek: het vereist enige fysieke inspanning om de krater van de vulkaan te bereiken.

Boek excursies naar Pompeii, Herculaneum en Vesuvius

Hoe lang duren de excursies naar Pompeii en Herculaneum meestal?

Straten van Pompeii| ©Munea Viajes
Straten van Pompeii| ©Munea Viajes

Het hangt allemaal af van de tour die je kiest, maar mijn advies is om minstens een volle dag te besteden aan het verkennen van de archeologische parken. Hoewel Pompeii en Herculaneum heel dicht bij de stad Napels liggen, liggen ze nog steeds buiten de stad en vervoer kost wat tijd. Als je je reis plant, raad ik je aan om een dag uit te trekken voor een goede rondleiding.

Als je minder tijd hebt, betekent dat natuurlijk niet dat je geen kortere tour kunt doen. Je zou halverwege de ochtend kunnen vertrekken uit Napels en halverwege de middag terugkeren uit Pompeii, nadat je er ongeveer vijf uur hebt doorgebracht.

Het nadeel van dit plan is dat het moeilijk kan zijn om ook Herculaneum te bereiken, vooral in de wintermaanden wanneer het om 17:00 uur sluit.

Als je kiest voor een privétour die een gecombineerde excursie aanbiedt, verwacht dan niet dat je minder dan een volle dag nodig hebt. Om Pompeii en Herculaneum te bezoeken en vervolgens naar Amalfi of de Vesuvius te gaan, ben je minstens een dag kwijt.

Reistip

De openingstijden van de archeologische parken veranderen afhankelijk van het seizoen. Hoe later het wordt, hoe langer ze werken. Controleer de sluitingstijd voor je excursies.

Wat kun je doen tijdens een bezoek aan Pompeii?

Binnen in de Lunapar| ©-H-R-A-
Binnen in de Lunapar| ©-H-R-A-

Er is zeker veel te zien en te doen in Pompeii. Als je aankomt, vind je een stad die werd verlamd door een vulkaanuitbarsting en bij opgravingen zijn de overblijfselen gevonden van mensen die onder de lava zaten. Gezinnen eten, mensen werken of wandelen. Om al deze redenen is het een erg spannende site die veel respect verdient als je hem bezoekt.

Op zich zijn de ruïnes van Pompeii erg groot en is er veel te zien. Wat je het meest zult zien zijn gebouwen, want veel van de artistieke vondsten bevinden zich in het Nationaal Archeologisch Museum van Napels. Hier zijn enkele plaatsen die je niet mag missen.

Romeins Forum

Alle steden van het oude Romeinse Rijk, zoals Pompeii, hadden een forum. Over het algemeen waren de fora lange esplanades waar evenementen werden gehouden en het forum van Pompeii is goed bewaard gebleven.

Dit is een gebied om te bekijken, want er zijn nog steeds originele zuilen en vloeren die je een idee geven van hoe groot de stad was.

Amfitheater

Een ander icoon van Romeinse steden was het amfitheater. Dit is waarschijnlijk de ruïne van Pompeii die de meeste aandacht van toeristen trekt, omdat er zelfs vandaag de dag nog verschillende concerten en evenementen worden gehouden vanwege de enorme capaciteit van 20.000 toeschouwers.

Stel je eens voor: als 20.000 mensen nog steeds veel is, hoe zou het dan zijn geweest in de 1e eeuw voor Christus, toen het vermoedelijk werd gebouwd. Als je met een gids meegaat, zal hij of zij zeker uitleg geven over de oorsprong en de activiteiten die er plaatsvonden.

Lupanar

Niet alles was godenverering en macht in Romeinse steden, want er was ook veel lust en de Lupanar, een oud bordeel in Pompeii, is daar het beste voorbeeld van.

Dit bouwwerk is een delirium voor antropologen en archeologen, omdat ze hebben kunnen bestuderen hoe de bordelen werkten, hun bedden hebben kunnen zien en zelfs de erotische kunst erin hebben kunnen bekijken.

Huis van de Faun

En waar woonden de rijken van de stad? Nou, in herenhuizen zoals het Casa de Fauno. Dit was een groot huis dat toebehoorde aan een rijke Pompejaanse familie die verschillende kunstwerken bezat, zowel sculpturen als fresco's. Uiteindelijk nam de lava ze allemaal mee, zonder onderscheid van klasse.

En hoe zit het met Herculaneum?

De Fornicis| ©Luis Adrián Rojas Yáñez
De Fornicis| ©Luis Adrián Rojas Yáñez

Net als Pompeii was Herculaneum een stad die werd verwoest door lava. Dit was een kleinere stad, maar de inwoners waren er blijkbaar beter aan toe.

Als er beelden waren die je schokten in Pompeii, dan zullen ze je in Herculaneum meer schokken, omdat de ruïnes beter bewaard zijn gebleven doordat ze meer werden bedolven door lava. Je hebt de imposante berg Vesuvius recht voor je en die kun je ook bezoeken na je rondleiding door de archeologische parken.

Hoewel kleiner, zal Herculaneum je de haren te berge doen rijzen. Veel van de gevonden overblijfselen werden niet door lava omhuld, maar erdoor verbrand, zodat alleen de botten overblijven. Hier zijn enkele bouwwerken die je voor geen goud mag missen:

De Fornicis

Als je op het uitkijkpunt van Herculaneum staat, kun je een stad zien, ook al is er niemand en zijn er alleen ruïnes. Van bovenaf gezien lijkt het een wijk, maar de Fornicis waren gebouwen die werden gebruikt om de producten op te slaan die vanuit de haven naar de stad kwamen. Veel van hen zijn interessante gebouwen met twee verdiepingen.

Zetel van de Augustaanse priesters

In de Romeinse religie werden verschillende goden aanbeden en de zetel van de Augustaanse priesters was een van deze ruimtes. Deze ruimte bereik je aan het einde van een geplaveide straat en je kunt de zuilen, de gedenkplaten gewijd aan keizer Augustus en vooral de fresco's gemaakt met mozaïeken bewonderen.

Huis van het Mozaïek van Neptunus

Voor velen heeft het Huis van het Mozaïek van Neptunus een van de kostbaarste kunstwerken in heel het oude Rome: een mozaïek dat de god Neptunus met Amphitrite afbeeldt. Het is opvallend om deze gebouwen te zien, omdat duidelijk te zien is hoe ver de lava reikte en hoe wat er onder lag bewaard is gebleven met mozaïeken.

Tips om je reis naar Pompeii en Herculaneum soepel en plezierig te laten verlopen

Wandelen door Pompeii| ©marco antonio cortes
Wandelen door Pompeii| ©marco antonio cortes

Een bezoek aan Pompeii en Herculaneum is iets wat je nooit zult vergeten en ik weet zeker dat het een ervaring zal zijn waar je al je dierbaren over zult vertellen.

Maar onder de tips voor een bezoek aan Pompeii en Herculaneum die je in gedachten moet houden, is het belangrijk om te weten dat je een archeologische site gaat bezoeken die ook een soort begraafplaats is: je zult veel lijken zien, volledig vervaagd door lava, dus voorzichtigheid is geboden.

Hoewel het een indrukwekkend archeologisch park is, is het ook geen plek om feest te vieren, dus je kunt het beste gaan met een grote interesse in geschiedenis en om te begrijpen hoe de mensen die in deze twee steden stierven leefden.

Je moet je er ook van bewust zijn dat er veel zon is en veel gelopen wordt, dus probeer comfortabele schoenen, voldoende water en zonnebrandcrème mee te nemen zodat je nergens last van hebt.

Hoeveel kost een tour als deze?

Geld in euro's| ©Pixabay
Geld in euro's| ©Pixabay

Bezorgd over je portemonnee? Niets om je zorgen over te maken. Als je al in Napels bent, heb je het grootste deel al gedaan en Pompeii en Herculaneum zijn niet ver weg, dus je hoeft niets exorbitants te betalen.

In feite is het het handigst om een all-inclusive tour te nemen, inclusief eten, toegangsprijzen voor de ruïnes van Pompeii en Herculaneum en vervoer. Dit bespaart je een hoop geld. Maar als je ervoor kiest om op eigen houtje te gaan, is dat ook een goede beslissing, want treinkaartjes kosten meestal rond de €3.

Over het algemeen kost een excursie inclusief de twee archeologische parken van Pompeii en Herculaneum met een gids ongeveer €70. Dit hangt er natuurlijk vanaf of het all-inclusive is of dat er extra kosten zijn, aangezien de toegangsprijs voor de ruïnes €16 is.

De kosten van pakketten variëren ook afhankelijk van de manier waarop ze worden aangeboden: afzonderlijke excursies naar Pompeii en Herculaneum zijn meestal duurder dan wanneer je beide sites op één dag doet.

Als je de Amalfikust op dezelfde dag wilt bezoeken, worden de kosten van de excursie hoger, maar je zult waarschijnlijk tijd en energie besparen. Je bent er zeker van dat je het beste plan kunt kiezen voor jouw financiën.

Boek je bezoek aan Sorrento, Amalfi en Positano

Waarom zou je Pompeii en Herculaneum niet missen als je in Napels bent?

Kinderen in Pompeii| ©Gerardo Diego Ontiveros
Kinderen in Pompeii| ©Gerardo Diego Ontiveros

De Romeinse steden Pompeii en Herculaneum werden met de grond gelijk gemaakt na de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius en daarom zien we hun ruïnes vandaag de dag nog steeds. Napels is de stad die het dichtst bij al deze archeologische vindplaatsen ligt, dus als je daar bent zou het zonde zijn om een bezoek aan dit paradijs te missen.

Het is een ongelooflijk contrast, want in Napels heb je een moderne, traditionele stad, terwijl je in Pompeii het gevoel hebt dat je terugreist in de tijd.

Er vertrekken dagelijks veel excursies en treinen vanuit Napels naar Pompeii en Herculaneum, dus je hoeft nergens bang voor te zijn en in plaats daarvan zijn er honderden opties, zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past.

Mijn aanbeveling is dat je ten minste één dag uittrekt om alle ruïnes van Pompeii en Herculaneum in detail te bekijken, want ik weet zeker dat je het nooit zult vergeten. Dit hele archeologische park is door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Als je daar bent en elke ruïne van deze steden bewondert, zul je begrijpen waarom.

Hoe kom je van Napels naar Pompeii en Herculaneum?

Trein vanuit Napels| ©Rob Dammers
Trein vanuit Napels| ©Rob Dammers

Wil je op eigen houtje naar de ruïnes van Pompeii en Herculaneum? Geen probleem. Gelukkig zijn er goede openbaar vervoer routes die je kunt gebruiken om er met de trein te komen. Mijn advies is om eerst naar Pompeii te gaan, de verste ruïne, en dan naar Herculaneum, dat veel dichter bij Napels ligt.

Als je in Napels bent, kun je het beste de Circunvesubiano trein nemen. Hiervoor moet je het Circumvesuviana station op Piazza Garibaldi binnengaan en de lijn nemen die je naar Pompeii brengt.

Volg de route naar het station Pompei Scavi Villa dei Misteri. Recht voor je ligt de Porta Marina Superiore, een van de ingangen van het archeologische park.

In de richting van Herculaneum kun je dezelfde lijn nemen in de richting van Napels en uitstappen bij station Ercolano Scavi. Vanaf daar hoef je alleen maar de Via 4 Novembre te nemen en ongeveer vijf minuten te lopen naar de ingang van de archeologische site. Je kunt het niet missen.

Waar kan ik eten tijdens de excursie?

Bij La Bettola del Gusto| ©FRAG S
Bij La Bettola del Gusto| ©FRAG S

Als je deelneemt aan een privérondleiding, is de kans groot dat er op zijn minst een lunch is inbegrepen. Het is gebruikelijk dat touroperators delen van restaurants huren en je kunt genieten van een heerlijke Napolitaanse maaltijd, met veel zee- en groentesmaken.

Maar maak je geen zorgen als je alleen bent, want als je je afvraagt waar je tijdens je excursie naar Pompeii kunt eten, zijn er genoeg opties. Mijn advies is om te eten zodra je klaar bent met je tour in Pompeii en voordat je naar Herculaneum gaat.

Aangezien je in Italië bent, zou het geweldig zijn om de Trammiere trattoria te bezoeken, waar je de beste pizza's kunt proeven. Je kunt ook een zeer traditionele en goedkope pasta bestellen bij Na Pasta, zodat je weer nieuwe energie kunt opdoen om 's middags je tour voort te zetten.

Zou je verbaasd zijn als ik je vertelde dat ze in de archeologische vondsten van Pompeii zelfs wijn hebben gevonden? Laat de charme van de ruïnes niet verloren gaan: als je iets zoekt dat vlak naast het archeologische park van Pompeii ligt, dan is restaurant Caupona je beste optie.

Je zult dol zijn op deze plek omdat het zich afspeelt in het oude Pompeii en gerechten serveert waarvan ze denken dat ze werden gegeten vóór de uitbarsting in 79. Zelfs de obers zijn verkleed als Romeinen! Het is erg leuk.

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids versus een bezoek aan Pompeii en Herculaneum op eigen gelegenheid?

Voor Herculaneum| ©JJ Merelo
Voor Herculaneum| ©JJ Merelo

Hoewel het ooit bevolkte steden waren, zijn Pompeii en Herculaneum tegenwoordig archeologische vindplaatsen met een vaste ingang en tijdschema.

Het zijn grote ruimtes waar je veel bouwwerken kunt bewonderen die bevroren zijn in de tijd, maar ze zijn nog steeds een attractie. Daarom is het meestal beter om een excursie te huren die je vindt, je erheen brengt en je begeleidt terwijl je de parken bezoekt.

Buiten de parken zijn er niet zo veel bezienswaardigheden, hoewel er verderop langs de Amalfikust genoeg te zien is en je zelfs de beste toeristenbussen van Napels kunt nemen die routes buiten de stad hebben.

Als je op eigen houtje naar Pompeii en Herculaneum gaat omdat je je tijd wilt beheren en een beetje op je budget wilt besparen, is het ook een prima optie, maar je zult waarschijnlijk meer moeten uitgeven aan eten, entreegelden en vervoer, plus je zult geen gids hebben om je te begeleiden.

Boek je tourbus in Napels