Cookies helpen ons om onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Kom meer te weten.

Beste dingen om te doen in Dubrovnik

Dubrovnik, omgeven door bergen en badend in de diepblauwe Adriatische Zee, is een juweel dat verborgen ligt binnen historische witte stadsmuren.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Dubrovnik

Dubrovnik City Rooftops | ©Martin Zanger

Mostar, dat op de Werelderfgoedlijst staat, is een van de mooiste steden van Europa en wordt in de volksmond ook wel de Parel van de Middellandse Zee genoemd.

Anderzijds maakt de nabijheid van Montenegro en Bosnië-Herzegovina tot Dubrovnik deze stad tot het ideale vertrekpunt voor een rondreis of excursies naar Mostar en Kotor om een completer beeld te krijgen van de schoonheid van de Balkan.

1. Een wandeling door de oude stad van Dubrovnik

Wandeling door de historische straten van Dubrovnik| ©Naval S
Wandeling door de historische straten van Dubrovnik| ©Naval S

Een reis naar Dubrovnik moet beginnen met een bezoek aan de fascinerende oude stad, die in 1979 tot werelderfgoed werd verklaard.

Leer over zijn geschiedenis

Dubrovnik, gebouwd op een schiereiland aan de Dalmatische kust, was sinds de Middeleeuwen een belangrijke maritieme macht. Een voorbeeld van de vroegere rijkdom en macht van de stad zijn de prachtige voorbeelden van gotische, renaissance- en barokarchitectuur op de pleinen en in de straten van de oude stad.

Ondanks een verschrikkelijke aardbeving in 1667 en zware schade tijdens de Balkanoorlog in de jaren negentig verkeert het nu in ongerepte staat dankzij een door UNESCO gecoördineerd restauratieprogramma dat het in zijn oude glorie heeft hersteld.

Achter de muren van deze oude stad ligt een stukje Middeleeuwen, met onbetaalbare monumenten die wachten om ontdekt te worden. Deze plaatsen zijn ook gebruikt als decor voor de serie Game of Thrones, dus veel fans bezoeken Dubrovnik om deze locaties in levende lijve te zien.

Neem een rondleiding

De beste manier om deze prachtige stad en haar omgeving te ontdekken is tijdens rondleidingen en excursies in Dubrovnik, waar u in gezelschap van een deskundige gids meer te weten komt over de geschiedenis en de mooiste plekjes.

2. Wandel door de poorten van Dubrovnik

Ploče Poort| ©Paul Arps
Ploče Poort| ©Paul Arps

Om de oude stad Dubrovnik binnen te komen, moet men door de Pile Gate aan de westkant van de stadsmuren, die sinds de bouw in 1537 vrijwel intact is gebleven. Vroeger ging een ophaalbrug vooraf aan de toegangspoort, die elke nacht werd gesloten.

Stapelpoort

Tegenwoordig is de paalpoort een kleine toren die twee bruggen over de oude muurgracht verbindt, waar zich tegenwoordig een kindergedeelte bevindt. Bij de paalpoort is er een onovertroffen uitzicht op het fort van San Lorenzo.

Eenmaal door de Pile Gate komt u bij Stradun, de belangrijkste verkeersader van Dubrovnik die door de stad loopt van de Pile Gate tot de Ploče Gate en waar alle andere straten op uitkomen. Het is een levendige plek op elk moment van de dag en is omzoomd met kunstgaleries, restaurants en cafés.

Ploče Poort

Later werd aan de oostkant van de stadsmuren een tweede poort gebouwd, de Ploče-poort, die wordt beschermd door de vesting Revelin. De vroegere ophaalbrug werd vervangen door de huidige stenen brug, vanwaar u een prachtig uitzicht hebt op de oude haven van Dubrovnik.

3. Bezoek St. Lawrence Fortress

St. Lawrence Fontein vanaf de stadsmuren van Dubrovnik| ©Gary Bembridge
St. Lawrence Fontein vanaf de stadsmuren van Dubrovnik| ©Gary Bembridge

Samen met de onneembare stadsmuren van Dubrovnik is het Fort van St Lawrence het embleem van de stad. Dit verdedigingswerk uit het begin van de 11e eeuw werd net buiten de stadsmuren op een heuveltop gebouwd om de Republiek Regusa te beschermen tegen de Venetiaanse dreiging, haar rivaal voor de Adriatische hegemonie, aangezien het de toegang over land en zee controleerde.

Hoe er te komen

Omdat het fort van San Lorenzo geïsoleerd ligt, is het slechts bereikbaar via twee bruggen. Boven de hoofdingang van een van deze steden is in Latijn een opschrift in steen gebeiteld: Non bene pro toto libertas venditur auro (Vrijheid is niet te koop voor al het geld in de wereld). Een beginselverklaring van de Ragusianen aan de machtige Republiek Venetië.

Wat is er binnen te zien?

Om het te bereiken moet je ongeveer 200 treden beklimmen, maar de inspanning is de moeite waard, want het uitzicht op de Pile-baai en de stad vanaf de top van het fort is absoluut fantastisch. Hier ziet u de grote Kroatische vlag, die vanuit de hele stad te zien is.

Binnen kunt u kanonnen zien, waarvan de Guster de beroemdste is, de rotsen die als munitie werden gebruikt en zelfs een kleine kapel.

Wanneer moet je gaan?

Tegenwoordig is het fort van San Lorenzo het hele jaar open voor toeristen. Tijdens het zomerfestival van de stad wordt Hamlet, een van de briljantste tragedies van William Shakespeare, hier opgevoerd.

4. Wandeling door de oude haven van Dubrovnik

Oude Haven| ©Naval S
Oude Haven| ©Naval S

De oude haven van Dubrovnik, aan de poorten van de ommuurde stad, is een heerlijke plek om een wandeling te maken en te ontspannen op een terras van de restaurants aan zee. Een prachtige herinnering aan de glorie van de voormalige republiek Ragusa van waaruit u de kust en de oude stad vanuit een ander perspectief kunt bewonderen.

Het Dubrovnik Aquarium, het Dominicanenklooster en de Ploče Poort liggen allemaal op loopafstand van de Oude Haven.

5. Bewonder het Dominicaanse klooster

Binnenplaats van het Dominicanenklooster| ©François Philipp
Binnenplaats van het Dominicanenklooster| ©François Philipp

Aan het begin van de 13e eeuw vestigden Dominicaanse monniken zich in Dubrovnik en begonnen met de bouw van het klooster van St. Dominicus binnen de muren, dat pas halverwege de 15e eeuw in gotisch-renaissance stijl werd voltooid.

Het complex, gelegen tussen de Ploče Poort en het Sponza Paleis, bestaat uit de kerk, klokkentoren, bibliotheek, museum en klooster. Na de catastrofale aardbeving van 1667 moest een groot deel van de voorgevel worden gerestaureerd.

Wat te zien in het klooster

De meeste reizigers zijn het erover eens dat het mooiste deel van het Dominicaanse klooster de laatgotische binnenplaats is, omringd door bogen, sinaasappelbomen, palmbomen en andere soorten waarvan de kleurigheid contrasteert met de witte muren van het gebouw. In de kloostertuin bevindt zich een stenen put die tijdens de Balkanoorlog de enige bron van drinkwater was voor de inwoners van de stad.

De bibliotheek, met een collectie van meer dan 16.000 boeken en 240 incunabelen, werd in de 13e eeuw gesticht en was tussen de 15e en de 17e eeuw een van de grootste van Europa. Het museum bevat talrijke beeldhouwwerken, archieven en religieuze schilderijen.

6. Droom in het Sponza Paleis

Sponza Paleis| ©wiredtourist.com
Sponza Paleis| ©wiredtourist.com

Het Sponza-paleis, gelegen aan het Luža-plein, werd in de 16e eeuw gebouwd om onderdak te bieden aan verschillende openbare functies in de voormalige Republiek Ragusa. Sindsdien heeft dit gebouw in gotische en renaissance stijl , dat doet denken aan Venetiaanse paleizen, dienst gedaan als school, douanehuis, wapenkamer en munt.

Tegenwoordig is hier het historisch archief van Dubrovnik ondergebracht en bevindt zich hier het gedenkteken voor de Kroatische doden in de Balkanoorlog tijdens het Beleg van Dubrovnik. Hoewel de binnenplaats van het Sponza-paleis niet toegankelijk is voor het publiek, worden er af en toe tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

In tegenstelling tot andere gebouwen in Dubrovnik, was dit een van de weinige die onbeschadigd bleef na de aardbeving van 1667.

7. Wandel langs de stadsmuren van Dubrovnik

Muren van Dubrovnik| ©jjmusgrove
Muren van Dubrovnik| ©jjmusgrove

Samen met het fort van St. Lawrence zijn de muren van Dubrovnik het andere icoon van de stad. Het is de enige stad ter wereld waar de muren van deze afmetingen in uitstekende staat verkeren, in aanmerking genomen dat de bouw ervan dateert uit de 13e eeuw.

Deze 25 meter hoge muren werden gebouwd om de stad te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen en werden voltooid in de 15e eeuw. Ze hebben hun doel met succes gediend, want hun stevigheid doorstond de fatale aardbeving van de 17e eeuw met weinig schade en zorgde ervoor dat Dubrovnik onafhankelijk bleef in de moderne tijd tot de komst van Napoleon.

De beste manier om hun afmetingen te waarderen is er een wandeling langs te maken en het verbazingwekkende uitzicht op de Adriatische Zee en de stad te aanschouwen, waar monumenten zoals het Fort van Sint-Laurentius, het Dominicanenklooster of de Onofrio-fontein in het oog springen.

Als curiositeit kunt u vanaf de muren van Dubrovnik de verschillen zien in de pittoreske roodachtige daken van de gebouwen, waarvan sommige de bombardementen van de oorlog hebben overleefd, de oudste, en die welke later moesten worden herbouwd, de nieuwere daken.

8. Bezoek de kathedraal van Dubrovnik

De kathedraal van Dubrovnik 's nachts verlicht| ©Son of Groucho
De kathedraal van Dubrovnik 's nachts verlicht| ©Son of Groucho

De 18e-eeuwse kathedraal van Dubrovnik, gebouwd op de resten van een oude romaanse kerk die door de aardbeving van 1667 werd verwoest, werd het belangrijkste religieuze gebouw van de stad.

Van buiten valt de kathedraal vooral op door de ko epel en de barokke gevel, terwijl binnen in een van de kapellen de schatkamer van de kathedraal is ondergebracht, waarin zich de relikwieën bevinden van de heilige Blaise, de beschermheilige van Dubrovnik, en het schilderij van Titiaan, De Hemelvaart van Maria.

9. De grote Onofrio-fontein van Dubrovnik mag u niet missen

Grote Onofrio Fontein| ©Jennifer Boyer
Grote Onofrio Fontein| ©Jennifer Boyer

Het belangrijkste ontmoetingspunt in Dubrovnik is de Grote Fontein van Onofrio, een bouwwerk dat in de 15e eeuw door de Napolitaanse architect Onofrio della Cava werd gebouwd om de Republiek Ragusa van drinkwater te voorzien.

Het is een grote veelhoekige fontein met 16 zijden die water spuit door maskervormige monden en een oculus heeft die de koepel versiert. Sommige reizigers die in Rome zijn geweest, moeten denken aan het beroemde Pantheon van Agrippa. Wat denkt u?

Ondanks de schade veroorzaakt door de beroemde aardbeving van 1667 en de bombardementen van de Balkanoorlog, werd de fontein gerestaureerd en blijft zij schoon water uitstralen zodat toeristen zich in de zomer kunnen verfrissen en hun flessen kunnen bijvullen.

Ga op zoek naar Onofrio's kleine fontein

Als curiositeit bouwde de architect Onofrio Della Cava een tweede fontein in Dubrovnik, bekend als Onofrio's Kleine Fontein. Het stond oorspronkelijk in het centrum van de stad, maar werd tijdens de Balkanoorlog verplaatst en bevindt zich nu op het Luzaplein.

10. Game of Thrones

Pile Walls, haven en baai van Pile die King's Landing hebben nagebouwd| ©chiaki hayashi
Pile Walls, haven en baai van Pile die King's Landing hebben nagebouwd| ©chiaki hayashi

Als u een grote fan bent van de saga A Song of Ice and Fire, is een van de beste dingen om te doen in Dubrovnik de Game of Thrones-tour, die u meeneemt langs de belangrijkste monumenten van de stad die als decor dienden voor de herschepping van King's Landing, de hoofdstad van de Zeven Koninkrijken.

Ontdek met een deskundige gids de locaties van de populaire serie Game of Thrones in Dubrovnik, waar u mythische scènes kunt herbeleven zoals de walk of shame van Cersei in de kerk van St. Ignatius, de Slag bij Blackwater in Pile Bay of de opstand van het volk tegen koning Joffrey bij Pile Gate, naast vele andere.

De beste manier om de anekdotes van de productie te ontdekken en te zien waar elke scène van uw favoriete serie werd gefilmd, is met de Game of Thrones-tour in Dubrovnik. U krijgt niet alleen de originele sets te zien, maar u kunt ook een souvenirfoto mee naar huis nemen van uzelf op de replica van de IJzeren Troon als de echte Koning van Westeros.

11. Maak kennis met het naburige Bosnië: Mostar en Kotor

Mostar| ©Kenneth Sonntag
Mostar| ©Kenneth Sonntag

Van uw verblijf in Kroatië profiteren om een excursie te maken naar Mostar en Kotor, twee steden in Bosnië en Montenegro die door de UNESCO zijn uitgeroepen tot werelderfgoed, is een van de beste dingen om te doen in Dubrovnik, want zo leert u de geschiedenis van deze steden en hun prachtige historische centra kennen, de schoonheid van hun architectuur en de kleine stadjes en dorpjes aan de Adriatische Zee.

U kunt ook een schilderachtige route nemen langs de zuidkust van Dalmatië en een bezoek brengen aan Medjugorje, een gemeente waar in 1981 een Mariaverschijning plaatsvond en die nu een katholiek bedevaartsoord in de wereld is.