Split in 2 dagen: alles wat je moet weten

De stad Split, gelegen aan de oevers van de Adriatische Zee, heeft niet te missen bezienswaardigheden die je in twee dagen kunt bekijken, van middeleeuwse forten tot paradijselijke stranden.

Lorena Morales

Lorena Morales

10 minuten lezen

Split in 2 dagen: alles wat je moet weten

Miguel Nonay |©Vista panorámica de Isla de Hvar

Er zijn veel dingen te zien en te doen in Split waarvan je kunt genieten tijdens je tweedaags verblijf in de stad. Split is de op een na dichtstbevolkte stad van Kroatië en is de thuisbasis van een van de best bewaarde Romeinse gebouwen ter wereld: het paleis van Diocletianus.

Als je Split in twee dagen bezoekt, kun je de interessante oude binnenstad verkennen, over levendige pleinen en geplaveide straten slenteren of de zeilen hijsen naar de omliggende eilanden vol natuur. Hier volgt een 2-daagse routebeschrijving om je onder te dompelen in de mediterrane sfeer en cultuur van Split.

Dag 1: Paleis van Diocletianus, Marjan Hill en Split Riva

Paleis van Diocletianus|©Joan Carles Doria
Paleis van Diocletianus|©Joan Carles Doria

Tijdens je rondleiding door Split kun je beginnen bij het paleis van Diocletianus, dat de Vestibule, de Peristyle, het Etnografisch Museum, de Tempel van Jupiter, de kathedraal en de kelders omvat. Later kun je naar het Stadsplein, het Game of Thrones Museum en de Marjanheuvel, een van de mooiste uitzichtpunten van de stad. Om de dag af te sluiten kun je naar een van de restaurants aan de Riva, oftewel de promenade langs het water.

Om de tour te beginnen, moet je naar de zuidelijke poort van het paleis van Diocletianus gaan, ook wel Porta Aenea of koperen poort genoemd, die je naar het plein Peristyle zal leiden. Een rondleiding door het paleis van Diocletianus is een van de leukste dingen om te doen in Split.

Paleis van Diocletianus

In de oude binnenstad van Split ligt het paleis van Diocletianus, een van de meest verbazingwekkende oude gebouwen van de stad. Het werd gebouwd door de Romeinse keizer Diocletianus tussen de 3e en 4e eeuw na Christus en heeft nog steeds veel van de originele gebouwen, waaronder een groot deel van de omringende muren.

Hoewel het bekend staat als het paleis van Diocletianus, zijn het eigenlijk de overblijfselen van wat vroeger een soort fort was. Binnen zijn er pleinen, kerken en geplaveide straten die aansluiten op de stad, en zelfs markten, winkels en restaurants. De poorten zijn de hele dag open, maar de attracties binnen hebben vaste openingstijden.

Je kunt het paleis binnengaan via elk van de 4 poorten, maar de populairste is de Aenea-poort, die aansluit op de kustpromenade van Split. Hoewel je aan het einde van je rondleiding door het paleis weer terug moet naar het beginpunt, is dit de meest traditionele route. Je kunt ook door de Gouden Poort naar binnen gaan en de andere kant oplopen. Het Paleis is in ieder geval niet erg uitgebreid (het is ongeveer 180 meter breed en 215 meter lang), dus het kan 2 tot 3 uur duren om er rond te lopen.

 • Openingstijden: maandag tot zaterdag van 8.00 tot 19.00 uur en zondag van 12.30 tot 18.30 uur. In de winter sluiten ze om 15.00 uur.
 • Prijs: ongeveer 6 EUR entree voor de kathedraal, Tempel van Jupiter en het museum; en ongeveer 6 EUR voor de ondergrondse galerijen.

Ga mee met een rondleiding door het paleis van Diocletianus

Het Etnografisch Museum en de Foyer

Ongeveer 50 meter van de Aeneapoort ligt het Etnografisch Museum, waar een grote collectie voorwerpen zoals aardewerk, textiel, mandenmakerswerk, sieraden en beeldhouwwerken uit het traditionele erfgoed van de Dalmatische regio te zien is. Het herbergt ook een grote collectie traditionele kostuums en oude wapens.

Verderop, op minder dan 20 meter van het museum, ligt de Vestibule, een gewelfde ronde constructie zonder dak die vroeger de ingang naar de paleiszalen was.

De peristylus

Ongeveer 30 meter van de Vestibule ligt de Peristyle, het centrale plein van het paleis, dat wordt omringd door een galerij van granieten zuilen. Er omheen zijn restaurants en cafés waar je kunt zitten en iets kunt drinken, en er zijn vaak mensen verkleed als centurions die poseren voor foto's van bezoekers.

Vanaf dit plein kun je naar de kathedraal van San Dominus lopen, die in het oosten ligt.

Kathedraal van St. Domnius

Op 150 meter van de Peristyle, via een trap bewaakt door sfinxen, ligt de kathedraal van St. Domnius of St. Duje, die in de 7e eeuw werd gebouwd op de plek waar vroeger het keizerlijk mausoleum van Diocletianus stond. Het heeft een achthoekige vorm en prachtige versieringen, maar het meest opvallende kenmerk is de 57 meter hoge klokkentoren, die een van de beste panoramische uitzichten van Split biedt. Je kunt hem beklimmen via een trap.

Tempel van Jupiter

De Tempel van Jupiter ligt ten westen van de Peristyle, ongeveer 50 meter verderop in een klein steegje. Hij werd in de 13e eeuw omgebouwd tot doopkapel en binnenin staat het standbeeld van Johannes de Doper. Het meest interessant is echter de originele Egyptische sfinx die de ingang bewaakt en die 3500 jaar oud is.

Naast de tempel ligt het smalste straatje van Split, genaamd Pusti me da prodjem, wat "laat me passeren" betekent.

Volksplein

DORPSPLEIN|©--MARCO POLO--
DORPSPLEIN|©--MARCO POLO--

Op ongeveer 70 meter van de Tempel van Jupiter ligt de ijzeren poort van het paleis, waar je doorheen moet en ongeveer 50 meter moet lopen naar het Stadsplein. Dit is het centrale plein van de stad, waar vaak straatmarkten en culturele evenementen zijn.

In de omgeving vind je het in gotische stijl gebouwde Cambj Paleis en het oude stadhuis in renaissancestijl, waarin het Stadsmuseum is gevestigd. Er is ook een cultureel belangrijk café, Café Central, dat vroeger een ontmoetingsplaats was voor kunstenaars en intellectuelen.

Aan de voorkant van dit plein staat ook de stadsklok, die 24 uur aangeeft in plaats van 12. Het is een ideale plek om te lunchen of een kopje koffie te drinken terwijl je kijkt naar het levendige leven in dit deel van Split.

Game of Thrones Museum

Op ongeveer 120 meter van het stadsplein ligt het Game of Thrones Museum, een plek die vooral interessant is voor fans van de serie, want het bevat 5 themakamers met beelden van draken en personages uit de serie, en allerlei voorwerpen die je terugbrengen naar de middeleeuwse sfeer van de serie. Het is een klein museum, dus het duurt niet lang om er rond te lopen.

 • Locatie: Bosanska ul. 9, 21000, Split.
 • Openingstijden: zondag tot donderdag van 10.00 tot 22.00 uur, donderdag tot zaterdag tot 23.00 uur.
 • Toegangsprijs: ongeveer €15 per persoon.

Standbeeld van Gregorius van Nin

Op 140 meter van het Game of Thrones Museum staat het standbeeld van Gregorius van Nin, tegenover de Gouden Poort. Het werd gemaakt door beeldhouwer Ivan Meštrović en is het onderwerp van een merkwaardige lokale traditie. Er wordt gezegd dat het geluk brengt om de grote teen van dit beeld aan te raken, dus veel mensen komen hier om geluk te zoeken.

Ondergrondse galerijen

Na het aanraken van het standbeeld moet je terugkeren naar Porta Aenea en een galerij links nemen om de ondergrondse galerijen van het paleis te bereiken. Het is een van de best bewaarde Romeinse bouwwerken en is ook beroemd omdat het het decor is geweest voor de veelgeprezen serie Game of Thrones.

Door de indeling van de keizerlijke kamers op de bovenste verdieping na te bootsen, kun je je in deze galerijen voorstellen hoe deze gebouwen er oorspronkelijk uitzagen. Vandaag de dag is het een locatie voor kunsttentoonstellingen, toneelstukken, beurzen en andere culturele evenementen.

Doe een Game of Thrones tour in Split

Marjan Heuvel

Vanaf Porta Aenea, waar je deze rondleiding bent begonnen, moet je ongeveer 6 blokken langs de Riva naar de Marjanheuvel lopen, vanwaar je een van de mooiste panoramische uitzichten hebt op het paleis, de zee, de eilanden en de stad Split.

De heuvel is ongeveer 160 meter hoog en heeft 3 uitkijkpunten die je via een trap kunt bereiken. Als je de klim echter te vermoeiend vindt, is er voordat je het belangrijkste uitkijkpunt, de Telegrin, bereikt, het uitkijkpunt Vidilica, dat ook een mooi uitzicht biedt. Het is een ideale plek om naar de zonsondergang te kijken, een hapje te eten in een café op de top of een wandeling te maken over een van de paden van verschillende lengte.

De Riva

Op de terugweg van Marjan Hill, voorbij de Porta Aenea, kun je deze 250 meter lange kustwandeling maken. Het heeft een marmeren vloer en wordt omringd door palmbomen. Het is een zeer levendig deel van de stad, waar vaak concerten, toneelstukken en verschillende culturele evenementen worden gehouden. Het is ook een goede plek om te dineren, want er zijn restaurants en cafés in de omgeving.

Dag 2: Bezoek het eiland Hvar en de oudste stad van Kroatië

Eiland Hvar|©Santiago Abella
Eiland Hvar|©Santiago Abella

Op je tweede dag in de stad kun je vanuit Split een excursie maken naar de omliggende eilanden en hun prachtige stranden. Een van de mooiste eilanden om te bezoeken is het eiland Hvar, waar je middeleeuwse muren, ongerepte stranden en een charmant dorpje vindt. Hvar is een eiland van ongeveer 60 km lang, het langste in de regio, en is verbonden door kronkelende wegen.

De meest gebruikelijke route is eerst naar Stari Grad, de oudste stad van Kroatië, en dan naar de stad Hvar en zijn stranden.

Hoe kom je op het eiland Hvar?

Om op het eiland Hvar te komen moet je een veerboot nemen vanuit de haven van Split, die je naar de haven van Stari Grad brengt. Er is er elke anderhalf uur een vanaf 9 uur 's ochtends vanuit Split, en het duurt ongeveer 50 minuten om er te komen. De laatste keert rond 19.30 uur terug, met een kortere dienstregeling in de winter. Je kunt ook oversteken door je auto mee te nemen op de veerboot.

Een andere manier om er te komen is door een dagtour te boeken vanuit Split. Deze optie is een echte aanrader omdat je dan ook de Pakleni-eilanden en de Blauwe Grot kunt bezoeken, die alleen over zee bereikbaar zijn.

Bezoek het eiland Hvar en de Pakleni-eilanden vanuit Split

De oudste stad: Stari Grad

De veerboot zet je af in de haven van Stari Grad, een oude stad gesticht in 384 v.Chr. Het is een heel klein vissersdorpje waar je geplaveide straatjes, gebogen doorgangen, overblijfselen van oude muren en stenen huizen ziet. De stad is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed en is ideaal om door de smalle straatjes te dwalen en de historische schatten binnen de muren te ontdekken.

Een van de gebouwen die je zeker moet zien in Stari Grad is het kasteel van Petar Hektorović, die een beroemde plaatselijke dichter uit de Renaissance was. Het kasteel ligt ongeveer 250 meter van de haven en is geopend van mei tot oktober. Binnen vind je collecties over het leven op het eiland.

 • Locatie: Priko b.b, 21460, Stari Grad.
 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 13.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur.

Stad Hvar Grad

Op 20 km van Stari Grad ligt Hvar Grad, een charmant stadje met oude gebouwen, waar u door het oude centrum kunt wandelen, naar een uitkijkpunt kunt klimmen en de nabijgelegen stranden kunt bezoeken. Als je de bus neemt, kun je Hvar in een half uur bereiken. Je kunt dan rechtstreeks met de veerboot vanuit de haven van Split terugkeren naar Split.

Stephansdom

Op ongeveer 250 meter van de haven van Hvar ligt de Stephansdom, een schilderachtige witte kerk met een prachtige klokkentoren. Het werd gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw op de fundamenten van een 6e-eeuwse kerk en herbergt waardevolle kunstwerken uit de middeleeuwen. De kerk ligt aan het Sint-Stefanusplein, het centrale plein van de stad. De toegang is gratis.

Spanjola vesting

Vanaf de Stephansdom moet je ongeveer 700 meter lopen naar de weg die leidt naar de Spanjola vesting en dan ongeveer 20 minuten klimmen naar de top, waar je dit prachtige gebouw ziet dat in 1278 werd gebouwd.

De Spanjola vesting herbergt amforen en andere voorwerpen uit de middeleeuwen. Naast de interessante architectuur en geschiedenis biedt het fort het mooiste panoramische uitzicht over het eiland en de Pakleni-eilanden. Na een rondleiding kun je een verfrissend drankje of kruidenthee drinken in een café in het fort.

Arsenaal Theater

Op 160 meter van de kathedraal ligt een van de oudste theaters ter wereld: Het Arsenaal. Dit theater werd gebouwd tussen 1292 en 1331, maar werd tot 1611 meerdere keren verbouwd en herbouwd. De gevel dateert uit de 19e eeuw. Vandaag de dag is het een belangrijk cultureel centrum van de stad en een bezienswaardig gebouw, waarin ook de Galerie voor Hedendaagse Kunst is gevestigd.

Pokonji dol strand en Duvonica strand

Pokonji dol Baai, Hvar|©Nina Lauc
Pokonji dol Baai, Hvar|©Nina Lauc

Op ongeveer 2 km van het Arsenaal Theater ligt het Pokonji dol Strand, een prachtig strand waar je kunt zwemmen en van de zon kunt genieten. Een andere optie is Duvonica Beach, het populairste strand van het eiland, op ongeveer 10 km van het theater. Je kunt het beste een taxi nemen, zodat je het meeste uit je tijd op het eiland kunt halen.

Een andere optie: Stari Grad en de Pakleni-eilanden

Een alternatief voor de stad Hvar is een bezoek aan de Pakleni-eilanden, ongeveer 20 eilandjes en eilanden met stranden met helder water, omgeven door dennenbossen en geparfumeerd met lavendelvelden. De stranden zijn ideaal om te zwemmen en snorkelen, en veel zijn naaktstranden. Alle eilanden hebben hun eigen charme, maar de meest bezochte zijn San Clemente, Marinkovac en Jerolim.

Om er te komen kun je een boottaxi nemen of een kleine boot huren. Afhankelijk van hoe lang je op Stari Grad blijft (en hoe laat je aankomt), heb je wel of geen tijd om over te steken naar het andere eiland. Een goede optie is om je aan te sluiten bij een van de tours die vanuit Split vertrekken en je meenemen om Stari Grad te bezoeken, evenals de Pakleni eilanden, de Blauwe Grot (gelegen op het eiland Vis) en de stad Hvar Grad.

Bezoek 5 eilanden en de Blauwe Grot vanuit Split

Terug naar Split

Als je besluit om naar de stad Hvar te gaan, kun je vanuit de haven de veerboot terug naar Split nemen. Als je echter besluit om de Pakleni-eilanden te bezoeken, moet je terugkeren naar Stari Grad en vanaf daar de veerboot nemen.

Eenmaal in de stad kun je een restaurant aan de Riva kiezen en de heerlijke Kroatische gerechten proberen, zoals kulen (een worst), Strukli (gevuld bladerdeeg), Mlinci (een soort pasta) of Orehnjaca (een bladerdeeg- en walnootdessert).

Reisschema: 2 dagen in Split

 • Dag 1
 • Paleis van Diocletianus
 • Stadsplein
 • Game of Thrones Museum
 • Standbeeld van Gregorius van Nin
 • Ondergrondse galerijen (Paleis van Diocletianus)
 • Marjan Heuvel
 • De Riva
 • Dag 2 (optie 1)
 • Veerboot van Split naar Stari Grad
 • Rondleiding door Stari Grad
 • Bus of taxi naar Hvar Grad
 • Stephansdom
 • Spanjola vesting
 • Arsenaal Theater
 • Pokonji dol strand of Duvonica strand
 • Veerboot naar Split
 • Dag 2 (optie 2)
 • Veerboot naar Stari Grad
 • Rondleiding door Stari Grad
 • Veerboot of tour naar Pakleni eilanden
 • Terugkeer naar Stari Grad
 • Veerboot naar Split

Dit is het einde van mijn voorgestelde route voor je 2-daagse bezoek aan Split, maar er zijn genoeg bezienswaardigheden in de omgeving als je langer blijft. Bijvoorbeeld het Nationaal Park Plitvice Meren, het Nationaal Park Krka of Dubrovnik, een stad die ook is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.