Beste dingen om te doen in Split

De stad Split, met zijn bevoorrechte ligging aan de Adriatische Zee, is een plek waar je schatten van onschatbare historische waarde kunt ontdekken, evenals prachtige promenades en stranden.

Lorena Morales

Lorena Morales

10 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Split

Turistas caminando en las calles |©Shadowgate

Split is een steeds populairdere bestemming geworden voor toeristen uit de hele wereld vanwege het ongelooflijke paleis van Diocletianus, dat dateert uit de Romeinse tijd, en omdat het de toegangspoort is tot de eilandengroep in de Adriatische Zee, zoals Vis, Hvar en Pekleni.

Een rondleiding door het paleiscomplex, waarvan de ondergrondse galerijen een van de filmlocaties voor Game of Thrones zijn geweest, is een van de vele dingen die je kunt zien en doen in Split. Uitkijkpunten, stranden, oude kerken, smalle straatjes en vele verborgen hoekjes wachten op je in deze stad waar je de beste rondleidingen door Split kunt volgen.

1. Wandel door de smalle straatjes van het paleis van Diocletianus

Paleis van Diocletianus|©Toni Almodóvar Escuder
Paleis van Diocletianus|©Toni Almodóvar Escuder

Het paleis van Diocletianus is een van de best bewaarde Romeinse gebouwen ter wereld. Het werd gebouwd door keizer Diocletianus in de 4e eeuw na Christus en was vroeger omringd door muren die vandaag de dag nog grotendeels bewaard zijn gebleven.

Het lijkt meer op een fort dan op een paleis, omdat het bestaat uit verschillende gebouwen die met elkaar verbonden zijn door stenen steegjes. Binnen vind je winkels, bars, restaurants, ambachtelijke winkels en zelfs huizen.

Enkele bezienswaardigheden die je niet mag missen in dit complex zijn de Peristyle, het centrale plein van het paleis omringd door zuilen; de Vestibule, die vroeger de ingang was naar de kamers van het paleis; de Domniuskathedraal, een van de oudste in Kroatië; de Tempel van Jupiter, gewijd aan die god; en de ondergrondse galerijen, een van de must-sees van het paleis.

Het paleis van Diocletianus heeft vier toegangspoorten: de Gouden Poort, de Zilveren Poort, de IJzeren Poort en de Bronzen Poort. De meest gebruikte ingang is de Porta Aenea, die aansluit op de Riva, de boulevard langs het water van Split. Alle poorten zijn 24 uur per dag open, hoewel de verschillende gebouwen overdag alleen op vaste tijden toegankelijk zijn.

Interessante feiten

  • Openingstijden: ma-za 8.00-19.00 uur, zo 12.30-18.30 uur. In de winter sluiten ze om 15.00 uur.
  • Prijs: ongeveer 6 EUR per persoon voor toegang tot de kathedraal, de Tempel van Jupiter en het Etnografisch Museum; en ongeveer 6 EUR voor de ondergrondse galerijen.

Ga mee met een rondleiding door het paleis van Diocletianus

2. Bekijk de schatten van de Tempel van Jupiter

Tempel van Jupiter|©Lope Grajales
Tempel van Jupiter|©Lope Grajales

De Tempel van Jupiter is een monument in het paleis van Diocletianus, gewijd aan de god Jupiter, die de keizer aanbad. Het werd gebouwd in de 6e eeuw, maar in de 13e eeuw werd het omgebouwd tot een doopkapel, vandaar dat je binnen een beeld van Johannes de Doper en een doopvont kunt zien. Het beeld werd gemaakt door de Kroatische beeldhouwer Ivan Mestrovic.

Een van de interessantste kenmerken van de kerk is de 3.500 jaar oude zwart granieten sfinx die de kerk bewaakt. De sfinx werd door de keizer meegebracht uit Egypte en is een van de best bewaarde Egyptische sfinxen die vandaag nog bestaan.

De versiering van het toegangsportaal is ook erg interessant, met onder andere bloemendetails in gebeeldhouwde stenen casetonen en menselijke en plantenhoofden. Naast de tempel ligt de Pusti me da prodjem Straat (wat "laat me passeren" betekent), het smalste straatje van de stad en een favoriete plek om foto's te maken.

Interessante details

  • Locatie: Ul. Kraj Svetog Ivana 2, 21000, Split, Kroatië.
  • Openingstijden: maandag tot zaterdag van 8 tot 16 uur, zondag van 12 tot 18 uur.
  • Toegangsprijs: vanaf €6.

Leer alle geheimen van het paleis van Diocletianus

3. Duik in de ondergrondse galerijen van het paleis.

Buitengevel van het paleis van Diocletianus|©JFranciosi
Buitengevel van het paleis van Diocletianus|©JFranciosi

Een van de bezienswaardigheden van het paleis van Diocletianus die je niet mag missen zijn de ondergrondse galerijen, waar je je kunt voorstellen hoe het Romeinse paleis er in de oudheid uitzag. De ondergrondse galerijen van het paleis van Diocletianus zijn een van de best bewaarde Romeinse ruïnes die vandaag de dag nog bestaan.

De ondergrondse galerijen van het paleis van Diocletianus zijn een van de best bewaarde Romeinse ruïnes die vandaag de dag nog bestaan. Er is een levendige vlooienmarkt, winkels en kunstgalerijen. Het is zelfs gebruikt als opnamelocatie voor de serie Game of Thrones. Als je een fan bent van de serie, heb je meer dan een reden om ze te bezoeken, want ze werden een tijdlang omgebouwd tot een drakengevangenis.

In de ondergrondse galerijen zijn er gratis en betaalde ruimtes met tentoonstellingen over de geschiedenis van het paleis. De ingang naar de kelders ligt naast de Porta Aenea, de meest bescheiden ingang van het paleis, die vroeger de kelders met de zee verbond.

Doe een Game of Thrones tour in Split

4. Maak kennis met de charmante stranden van Split: Firule en Kasjuni

Firule plein , Split|©Tonko Jursky
Firule plein , Split|©Tonko Jursky

Split is een kuststad met prachtige stranden, naast de niet te missen stranden op de eilanden. Een daarvan is het strand van Firule, dat op 20 minuten van het stadscentrum ligt, en het andere is het strand van Kasjuni, dat iets verder weg ligt, op ongeveer 50 minuten.

Op het strand van Firule kun je zwemmen in het kristalheldere water, zonnebaden en een tijdje ontspannen. Als je in het hoogseizoen gaat, vergeet dan niet om vroeg te gaan, want de beste plekjes zijn snel vol. In de omgeving zijn er bars en restaurants met uitzicht op het strand en de zee waar je kunt lunchen of dineren met typische gerechten uit de regio.

Kasjuni beach is een van de mooiste stranden en als je vroeg gaat, kun je het uitzicht beter waarderen, met het bos aan de ene kant en de palmbomen aan de andere kant. Het is een populaire plek voor wateractiviteiten zoals snorkelen, omdat het water kristalhelder is en je de zeebodem goed kunt zien.

  • Locatie: Firule Strand en Kasjuni Strand, Adriatische Zee, 21000, Split, Kroatië.

5. Geniet van het mooiste uitzicht op de heuvel Marjan.

Zonsondergang in het Marjan Bospark in Split|©Nicolay Abril
Zonsondergang in het Marjan Bospark in Split|©Nicolay Abril

Marjan Forest Park is een grote groene ruimte die het beste panoramische uitzicht van Split biedt. Er zijn in totaal 3 uitkijkpunten op de heuvel, vanwaar je de stad Split, de Pekleni-eilanden en zelfs nabijgelegen dorpen kunt zien. Op de top bevindt zich ook een 13 meter hoog kruis en bars waar je een verfrissend drankje of kruidenthee kunt drinken terwijl je geniet van het uitzicht.

De meest traditionele manier om de top te bereiken is door de trappen te beklimmen in de buurt van de Riva, de boulevard langs het water van Split. Het is een lange trap met verschillende bordessen en een uitkijkpunt in het midden, de Vidilica, die ook een mooi uitzicht biedt. Op de top is het uitzichtpunt Telegrin, dat je in ongeveer een half uur kunt bereiken. De heuvel

Marjan is een ideale plek om te wandelen, fietsen of hardlopen, want er zijn verschillende routes van verschillende lengtes (tussen 3 en 10 km), ideaal voor wie liever in contact komt met de natuur of sportief bezig is. Het is ook mogelijk om sommige delen van het park per Segway te verkennen, wat ook een leuke manier is om het park te verkennen.

Aan de andere kant, voor de sportievelingen of adrenalinejunkies is een riviertocht in Split een echte aanrader, want je kunt er sporten en activiteiten beoefenen zoals canyoning, raften of ziplinen.

  • Locatie: Obala Hrvatskog narodnog preporoda 25, 21000, Split, Kroatië.

Rondleiding door Split per segway

6. Maak een kustwandeling langs de Riva

Riva , Split|©Tonko Jursky
Riva , Split|©Tonko Jursky

De Riva is de populairste promenade van de stad, geliefd bij de plaatselijke bevolking en bezoekers. Het is omzoomd met palmbomen en is bezaaid met bars, restaurants, winkels en markten, ideaal voor een wandeling bij zonsondergang.

Omdat het tegenover het paleis van Diocletianus ligt, is het een must voor wie Split in twee dagen bezoekt. Als je langs de Riva loopt, kun je het paleis of Deskovic House en het klooster en de kerk van Sint Franciscus aan de ene kant zien en de boten, jachten, veerboten en cruiseschepen in de haven aan de andere kant.

De Riva is een populaire plek voor de lokale bevolking om vrienden te ontmoeten, zowel overdag als 's nachts, en het is de locatie voor verschillende festivals, concerten en culturele evenementen. Het heeft ook zijn eigen Walk of Fame, waar je de plaquettes van de beroemdste Olympiërs van de stad kunt zien.

7. Maak kennis met de stroomversnellingen van de Cetina-rivier

Irf-gidsenopleiding - Cetina|©Goran Ozanic
Irf-gidsenopleiding - Cetina|©Goran Ozanic

In de regio Dalmatië, op slechts 25 km van Split, ligt de langste rivier van de regio, de Cetina. Deze rivier staat bekend om de weelderige natuur eromheen en de kliffen, waar je vanaf kunt springen om in het diepe water te zwemmen. De Cetina rivier ontspringt bij de berg Dinara (1831 m), waar hij uit ondergrondse stromen ontspringt, en is 105 km lang.

Deze rivier is ook beroemd om de oogvormige lagune bij de bron, die bekend staat als het Oog van de Aarde. Daarnaast gaan veel mensen raften op deze rivier, omdat het wildwater stroomversnellingen en talrijke watervallen biedt.

De meest gebruikelijke manier om de Cetina rivier te leren kennen is door naar de stad Omiš te gaan, die ongeveer 25 km van Split ligt. Met de bus ben je er in ongeveer 40 minuten. En als je wilt raften, kun je het beste een raftingexcursie met transfer vanuit Split boeken, want zij voorzien je van al het benodigde materiaal en brengen je naar de beste raftplekken.

Beleef raften en de kliffen van de rivier Cetina

8. Wandeling rond het stadsplein

Narodni Trg (Pjaca), Split|©Dan
Narodni Trg (Pjaca), Split|©Dan

Het Volksplein of kortweg Pjaca, zoals de plaatselijke bevolking het noemt, is het centrale plein van de stad, dat heel dicht bij het paleis van Diocletianus ligt. Het plein wordt omringd door paleizen en historische gebouwen van Split, en in de omgeving zijn er bars en restaurants waar je kunt zitten en het levendige leven van de stad kunt bekijken.

Enkele van deze gebouwen zijn het gotische Cambj-paleis, de voormalige boekhandel Morpurgo en het stadhuis in renaissancestijl, waarin het stadsmuseum is gevestigd. Je kunt ook gaan zitten in Café Central, een cultureel belangrijke bar die vroeger werd bezocht door kunstenaars en intellectuelen.

Een ander merkwaardig gebouw is de stadsklok, die uitkijkt op het plein en 24 uur aanwijst in plaats van 12. De Pjaca is een ideale plek om te lunchen of koffie te drinken, over de markten te struinen of deel te nemen aan de vele culturele evenementen die er plaatsvinden.

Neem een rondleiding door het beste van Split

9. Bezoek de vier paleispoorten en ontvang geluk

gouden poort bij nacht|©Marcos
gouden poort bij nacht|©Marcos

Het paleis van Diocletianus heeft vier poorten die vanuit verschillende richtingen kunnen worden betreden en die vandaag de dag nog steeds in gebruik zijn. De meest bescheiden is de Bronzen Poort of Porta Aenea, die het meest gebruikt wordt om het paleis binnen te gaan, omdat ze in verbinding staat met de Riva van Split.

De Gouden Poort of Porta Aurea wordt alleen gebruikt door de keizer en zijn familie en is vandaag de dag een van de populairste toegangspoorten tot het paleis. Op korte afstand staat het beroemde standbeeld van bisschop Gregorius van Nin, gemaakt door beeldhouwer Ivan Meštrović, die geluk zou brengen aan degenen die zijn teen aanraken. Daarom komen vandaag de dag veel toeristen om het aan te raken.

De westelijke poort is de ijzeren poort, die het meest geïntegreerd is in de stad. De christenen sloopten het reliëf van de godin Nike in de 5e eeuw en bouwden er de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van het Belfort voor in de plaats, die er nog steeds staat.

De Zilveren Poort verbond vroeger de oude hoofdstraat Decumanus met het paleis en was lange tijd gesloten, totdat hij in 1952 werd herbouwd.

Doe mee aan een rondleiding door het paleis van Diocletianus

10. Steek de Adriatische Zee over naar de eilanden

blauwe zee in split|©Bernard Blanc
blauwe zee in split|©Bernard Blanc

Voor de stad Split, in het water van de Adriatische Zee, ligt een groep eilanden die echte natuurlijke schatten en charmante dorpjes vol geschiedenis zijn. Om de eilanden te bereiken, neem je een veerboot vanuit de haven van Split, die je in een uur of twee naar je bestemming brengt, afhankelijk van welk eiland je kiest.

Een van de populairste is de Pekleni-eilanden, die bestaan uit ongeveer 20 eilanden en eilandjes met bijna ongerepte stranden omgeven door dennenbossen. Watersporten zoals snorkelen zijn hier populair, dankzij het kristalheldere water waardoor je de bodem van de zee kunt zien. Op veel stranden wordt ook nudisme beoefend.

Een ander populair eiland is Hvar, waar twee van de oudste dorpen van Kroatië liggen, Stari Grad en Hvar Grad, waar u kunt wandelen door geplaveide straatjes, middeleeuwse huizen, kerken en oude paleizen.

Het eiland Vis is ook populair, vooral vanwege het prachtige strand Stiniva en de Blauwe Grot, waar een optisch effect wordt veroorzaakt door de zonnestralen die de grot binnendringen. Je kunt er alleen met kleine bootjes in, dus je moet een tour huren of een boot huren op het eiland Vis. Een andere optie is om de excursie vanuit Split te nemen, die je naast de Blauwe Grot naar verschillende eilanden brengt.

Bekijk 5 eilanden van Split en de Blauwe Grot

11. Reis terug in de tijd in de stad Trogir

Kroatië. Trogir|©Joan Carles Doria
Kroatië. Trogir|©Joan Carles Doria

Trogir is een oude stad gebouwd op een eiland 27 km van Split, waar je jezelf kunt verliezen tussen de middeleeuwse huizen, stenen straten en historische monumenten. De stad werd gesticht in de 4e eeuw en werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Een van de beroemdste historische monumenten in Trogir is het Camarlengo Fort, dat aan zee werd gebouwd om het goud van de stad te bewaken. Het bestaat uit drie torens, een bastion en een binnenplaats en heeft een uitkijkpunt op de Kamerlengo-toren, vanwaar je de stad en de Adriatische Zee kunt zien. In de omgeving worden nu culturele evenementen gehouden, zoals boogschieten.

Andere bezienswaardigheden in Trogir zijn het Hertogelijk Paleis, de Sint-Laurentiuskathedraal, de klokkentoren, het Cipiko Paleis en het Museum voor Heilige Kunst. Het is een kleine oude stad met renaissance- en barokgebouwen, ideaal voor een soort tijdreis.

Om er te komen kun je een bus of veerboot nemen vanaf Split, die er ongeveer een half uur over doet naar Trogir. Je kunt ook een tour boeken vanuit Split en van de gelegenheid gebruikmaken om het Nationaal Park Krka te bezoeken. Een andere aanrader is om vanuit Split een uitstapje te maken naar de Plitvicemeren, een groen gebied met meren, bronnen, bossen en paden die ideaal zijn om een dag in contact met de natuur door te brengen.

Bezoek Trogir en de Krka watervallen