Beste dagtochten vanuit Split

Split is ideaal gelegen aan de Dalmatische kust van Kroatië, van waaruit je een breed scala aan excursies kunt ondernemen om de fascinerende plaatsen in de omgeving te verkennen.

Lorena Morales

Lorena Morales

10 minuten lezen

Beste dagtochten vanuit Split

Turistas en el puerto |©Dora Ghidelli

Een van de beste dingen om te zien en te doen in Split is om uit te gaan van de stad en te beginnen aan spannende excursies om de prachtige natuurlijke landschappen en charmante dorpjes te zien binnen een paar uur rijden van de stad.

Van ontspannende cruises op rivieren en meren tot wildwatervaren, er zijn veel en gevarieerde excursies die je kunt nemen vanuit Split, waar plezier, avontuur en verrijkende ervaringen nooit zullen ontbreken.

1. Excursie naar 5 eilanden inclusief toegang tot de Blauwe Grot

Blauwe grot, Split|©Fromthefaith
Blauwe grot, Split|©Fromthefaith

Split is een stad met een lange kustlijn aan de Adriatische Zee, dus een geweldige optie is om aan boord te gaan van een speedboot om de nabijgelegen eilanden te bezoeken, zoals het prachtige eiland Hvar, het populairste eiland in de regio. Je kunt ook verbazingwekkende plaatsen bezoeken zoals de beroemde Blauwe Grot, die zich op het eiland Bisevo bevindt.

Deze tochten duren ongeveer 10 uur en beginnen vroeg in de ochtend. Ze kunnen door het hele gezin worden gedaan, vooral in de zomer en de lente, wanneer het weer warmer is en je van de gelegenheid gebruik kunt maken om een duik te nemen.

Tijdens de tocht kun je bij enkele eilanden stoppen voor de lunch, of interessante plaatsen bezoeken zoals Komiza, een charmant vissersdorpje met rustige stranden. Bovendien bevatten deze tochten wat vrije tijd op het eiland Hvar, waarvan je naar eigen inzicht kunt genieten. Dit eiland heeft een dorp met interessante Renaissancegebouwen die je naast de stranden kunt bezoeken.

Veel tours omvatten ook snorkelen, vooral op het strand van Stiniva, dat op het populaire eiland Vis ligt. Voor deze activiteit krijg je de nodige uitrusting en professionele gidsen die je alle instructies geven zodat je ten volle van deze ervaring kunt genieten.

Details

 • Prijs: vanaf 125 € per persoon.
 • Duur: ongeveer 10 uur.
 • Vervoermiddel: het wordt gedaan met een speedboot voor ongeveer 60 personen.
 • Voordelen van deze optie: je kunt vijf fascinerende eilanden bezoeken, snorkelen en de beroemde Blauwe Grot bezoeken met entree inbegrepen.
 • Nadelen van deze optie: drankjes en maaltijden zijn niet inbegrepen.

Boek de beste dagtochten vanuit Split

2. Excursie naar 5 eilanden en de Blauwe Grot in kleine groepen

Eiland Vis|©dese
Eiland Vis|©dese

Als je de voorkeur geeft aan een meer persoonlijke eilandtour, kun je kiezen voor een tour in een kleine groep. Deze tours beginnen meestal met ontbijt op Vis Island of Hvar Island en geven je de kans om te snorkelen op Budikovac Island. Ze omvatten ook een bezoek aan de beroemde Blauwe Grot, die zich op het eiland Bisevo bevindt.

Deze tours duren ongeveer 12 uur, dus ze beginnen vroeg in de ochtend, zodat je kunt profiteren van de zonnige uren op de eilanden. Ze worden uitgevoerd in een boot met maximaal 12 personen en je wordt begeleid door een deskundige gids die je waardevolle informatie geeft over de plekken die je bezoekt.

Andere populaire stops zijn Vis Island, waar een charmant vissersdorpje ligt waar je kunt lunchen of een hapje eten. Een andere populaire stop is de Blauwe Grot, waar het water een prachtige blauwe kleur krijgt als de zonnestralen de grot binnendringen. Hoewel je niet in de grot kunt zwemmen, kun je wel deze verbazingwekkende 8,3 km lange zeegrot in de Adriatische Zee bekijken, een van de beste dingen die je in twee dagen of langer in Split kunt zien.

Details

 • Prijs: vanaf 105 € per persoon.
 • Duur: ongeveer 12 uur.
 • Vervoermiddel: motorboot.
 • Voordelen van deze optie: je kunt 5 eilanden in de Adriatische Zee bezoeken, snorkelen en de beroemde Blauwe Grot bezoeken.
 • Nadelen van deze optie: drankjes en maaltijden zijn niet inbegrepen. Toegang tot de Blauwe Grot is niet inbegrepen.

Schrijf je in voor de beste watertours van Split

3. Plitvice Meren Nationaal Park Tour

Plitvice Meren|©Andrés Arias Rodríguez
Plitvice Meren|©Andrés Arias Rodríguez

Een van de beste dagtochten die je vanuit Split kunt maken is een bezoek aan het Nationaal Park Plitvicemeren, waar je prachtige natuurlijke toevluchtsoorden, kristalheldere meren, watervallen en bossen met een grote biodiversiteit kunt zien. De excursie omvat een boottocht over de meren, waar je de enorme schoonheid van dit natuurgebied kunt bewonderen.

Het is een ideale excursie voor mensen die graag wandelen en van de natuur genieten, omdat er meestal een wandeling van 5 km over de paden van het park wordt gemaakt, onder begeleiding van een lokale gids die je veel informatie over het park kan geven. Daar kun je talloze soorten inheemse dieren en planten zien, zoals het Lika Pramenka schaap en andere dieren zoals grijze wolven, Euraziatische lynxen en otters, bruine beren, steenarenden en nog veel meer.

Deze tochten vinden elke dag plaats en beginnen vroeg in de ochtend. Ze zijn toegankelijk voor mensen van alle leeftijden die geen moeite hebben met lopen op oneffen terrein. Ze zijn meestal inclusief transfer van en naar het hotel (of nabijgelegen ontmoetingspunt) en worden uitgevoerd in groepen van ongeveer 36 personen. Dit is zeker een van de beste tochten naar Plitvice Meren vanuit Split.

Het Nationaal Park Plitvice Meren staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het bestaat uit 16 meren en heeft een oppervlakte van 295 km2. Een van de meest indrukwekkende meren die je tijdens de tour zult zien is het Bovenmeer, het grootste meer in het park, waar het water van de 80 meter hoge Veliki Slap waterval overheen stroomt.

Interessante details

 • Prijs: ongeveer 100 ¤ voor volwassenen, 83 ¤ voor kinderen tot 17 jaar en 55 ¤ voor kinderen.
 • Duur: ongeveer 9 uur.
 • Vervoermiddel: het wordt uitgevoerd in een minibus voor ongeveer 36 personen en per boot.
 • Voordelen van deze optie: u leert het natuurgebied van de Plitvice Meren kennen, een echte natuurschat, samen met een deskundige gids.
 • Nadelen van deze optie: je moet een gemiddelde fysieke conditie hebben om de wandeling te kunnen doen.

Bezoek Plitvice Meren vanuit Split

4. Bezoek de watervallen van Krka Nationaal Park

Nationaal park Krka|©jann.haemers
Nationaal park Krka|©jann.haemers

Een andere geweldige optie om van de natuur te genieten is een bus- en boottocht vanuit Split naar het Nationaal Park Krka, waar je je kunt vergapen aan 7 prachtige watervallen, wandelpaden, bossen en de grote diversiteit aan flora en fauna. Je bezoekt ook de stad Primosten en het Etnografisch Museum van Krka, waar je stukken van cultureel en historisch belang van de regio kunt zien.

De excursie is inclusief vervoer van en naar je hotel of een nabijgelegen ontmoetingspunt en vindt elke dag 's ochtends plaats. Tijdens de hele tour word je begeleid door een professionele gids die je waardevolle informatie geeft over het park en de dieren- en plantensoorten die er leven. Als het weer het toelaat, kun je naast een boottocht ook een duik nemen in een van de prachtige watervallen.

Naast een rondleiding door het park over de paden, kun je ook het Etnografisch Museum bezoeken en de collectie voorwerpen bekijken die het leven van de lokale bevolking weerspiegelen, zoals handwerk, meubels, molens en oud gereedschap. Primosten is een prachtige badplaats met kristalheldere stranden en stenen huizen, waar je heerlijk kunt wandelen in de mediterrane lucht.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 30 € per persoon.
 • Duur: ongeveer 8-9 uur.
 • Vervoermiddel: bus en boot.
 • Voordelen van deze optie: je ziet de prachtige 7 watervallen van Krka Nationaal Park en het dorp Primosten met transfer inbegrepen vanuit Split.
 • Nadelen van deze optie: voor sommige routes moet het weer gunstig zijn.

Boek de beste dagtochten vanuit Split

5. Maak een cruise rond de Blue Lagoon en het eiland Solta

Split vanaf de veerboot|©Barak Khazad
Split vanaf de veerboot|©Barak Khazad

Als je een kuststad als Split bezoekt, is een cruise langs de Dalmatische kust een must op je reisroute. Een goed idee is om een cruise te maken naar de Blue Lagoon en Solta, waar je kunt watersporten als je daar zin in hebt. Deze tochten zijn meestal inclusief een heerlijke lunch en drankjes, zodat je optimaal kunt genieten van de stops en de prachtige panoramische uitzichten.

De Blue Lagoon en de baai van Necujam zijn ideale plekken voor wateractiviteiten zoals snorkelen, omdat je in het kristalheldere water de zeebodem onbelemmerd kunt observeren. Je kunt er ook peddelsurfen en natuurlijk zwemmen in het prachtige turquoise water. Als je besluit te snorkelen, krijg je alle benodigde uitrusting en professionele instructeurs om een zeer veilige ervaring te garanderen.

Deze tochten omvatten meestal ook een bezoek aan het eiland Solta, een prachtig eiland dat vroeger het favoriete eiland van keizer Diccletian was. Daar vind je het dorp Maslinica, waar je de ongerepte stranden kunt verkennen, in de winkeltjes kunt snuffelen en zelfgemaakte honing en lokale wijnen of de beroemde olijfolie kunt proeven.

Interessante details

 • Prijs: vanaf €45 per persoon.
 • Duur: ongeveer 8 uur.
 • Vervoermiddel: per cruiseschip.
 • Voordelen van deze optie: je maakt kennis met het beroemde Blue Laggon meer en je kunt zwemmen in het water en het eiland Solta bezoeken.
 • Nadelen van deze optie: het is beter om deze excursie bij goed weer te doen om te kunnen profiteren van de wateractiviteiten.

Duik in de beste watertours vanuit Split

6. Ontdek het eiland Hvar, het eiland Brac en de Pakleni-eilanden op een catamaranexcursie met een feest aan boord

eiland brac|©santibon
eiland brac|©santibon

Als je de eilanden liever met luxe services bezoekt, is een uitstekende optie om vanuit Split aan boord te gaan van een catamaran met lunch en onbeperkt drankjes inbegrepen. Je ziet eilanden, stranden, lagunes en eilandjes met kristalhelder water op het eiland Hvar en de Pakleni-eilanden zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het meenemen van eten en drinken. Bovendien eindigt de excursie met een feest aan boord met een open bar.

Aan boord van de catamaran kunt u zonnebaden op het dek met uw favoriete drankje, terwijl u kijkt naar het natuurlijke landschap om u heen. Je wordt altijd vergezeld door een professionele gids die je veel informatie geeft over de geschiedenis en cultuur van elke plaats die je bezoekt.

De cruise maakt verschillende stops zodat je kunt zwemmen of jezelf kunt opfrissen. Een daarvan is op het eiland Brac, waar je kunt zwemmen en de zeebodem kunt zien door het kristalheldere water. Een andere stop is op het eiland Hvar, waar je historische monumenten, baaien en lavendel- en rozemarijnstruiken kunt zien. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan de stranden, lagunes en eilandjes van de Pakleni-eilanden, die uit ongeveer 20 eilandjes met exotische flora en fauna bestaan.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 120 € voor volwassenen en 60 € voor kinderen tot 12 jaar.
 • Duur: ongeveer 10 uur.
 • Vervoermiddel: per catamaran.
 • Voordelen van deze optie: je maakt kennis met de paradijselijke eilanden Hvar en Pakleni aan boord van een catamaran met lunch en onbeperkt drankjes inbegrepen.
 • Nadelen van deze optie: het is een activiteit die meer geschikt is voor volwassenen, omdat er alcoholische dranken worden geserveerd.

Ga op een watertour in Split

7. Leer de stad Dubrovnik kennen tijdens een excursie vanuit Split

Dubrovnik|©Luca Sartoni
Dubrovnik|©Luca Sartoni

Een van de interessantste steden om te bezoeken is Dubrovnik, een stad die beroemd is om zijn middeleeuwse muren en gebouwen, die door Unesco werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Het is ook beroemd omdat het een van de opnamelocaties is voor de serie Game of Thrones.

Om de stad te leren kennen is het een goed idee om vanuit Split een bustour met airconditioning te nemen. Deze wordt georganiseerd in groepen van ongeveer 30 personen en bevat vrije tijd om de stad in je eigen tempo te verkennen. Het is een tour van een hele dag (ongeveer 11 uur) met transfer inbegrepen en kan een paar dagen per week worden gedaan. De tour begint vroeg in de ochtend.

Je wordt altijd begeleid door een professionele gids die je vertelt over de fascinerende geschiedenis van de stad. Enkele van de bezienswaardigheden die je in de stad kunt bezoeken zijn het Sint-Jansfort, de kathedraal, het Sponza-paleis en het eiland Lokrum. Je kunt de stad ook bewonderen vanaf de uitkijkpunten die een prachtig panoramisch uitzicht bieden.

Als je besluit door het stadscentrum te wandelen, kun je ook genieten van de gastronomie in de bars en restaurants. Een van de meest traditionele Kroatische gerechten is burek, een deeg gevuld met vlees, groenten, aardappelen en kaas.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 70 € voor volwassenen en 45 € voor kinderen tot 12 jaar.
 • Duur: ongeveer 10-11 uur.
 • Vervoermiddel: de tour vindt plaats in een voertuig met airconditioning.
 • Voordelen van deze optie: je leert de geschiedenis en cultuur van Dubrovnik kennen, een stad die beroemd is om zijn intact gebleven middeleeuwse gebouwen.
 • Nadelen van deze optie: lunch is niet inbegrepen.

De beste tours vanuit Split

8. Ervaar raften op de stroomversnellingen van de Cetina rivier

Raften, rivier Cetina|©anabobdillon
Raften, rivier Cetina|©anabobdillon

Deze tour is ideaal voor liefhebbers van sport en adrenaline, want het is een spannende tocht over de rivier Cetina en de omgeving, die je langs grotten, rotsen, watervallen, paden en stroomversnellingen voert. De Cetina rivier is een van de langste rivieren in Dalmatië en is beroemd om zijn oogvormige bron.

Het is een 4 uur durende tour met optionele transfer vanuit Split die elke dag kan worden gedaan in de lente, zomer en herfst, wanneer het weer mooier is. De tocht kan halverwege de ochtend of aan het begin van de middag worden gedaan. Je moet een gemiddelde fysieke conditie hebben om ten volle van de ervaring te kunnen genieten. Kinderen vanaf 6 jaar die kunnen zwemmen, kunnen het ook doen.

Je hoeft niet eerder te hebben geraft, want de instructeurs leren je alles wat je moet weten en voorzien je van alle uitrusting. Het is een erg leuke en veilige ervaring omdat de gidsen de rivier door en door kennen. Vergeet niet je zwemkleding, handdoek, zonnebrandcrème, hoed en water mee te nemen om optimaal te kunnen genieten van deze ervaring, die ongetwijfeld een van de beste riviertours in Split is.

Interessante details

 • Prijs: vanaf 50 € voor volwassenen en 37 € voor kinderen tot 12 jaar.
 • Duur: ongeveer 4 uur ongeveer.
 • Vervoermiddel: het vindt plaats in een voertuig met airconditioning.
 • Voordelen van deze optie: je beleeft een spannende tocht over land en water op de Cetrina-rivier.
 • Nadelen van deze optie: je moet in goede fysieke conditie zijn om van deze ervaring te kunnen genieten. Niet geschikt voor zwangere vrouwen en kleine kinderen.

Doe mee aan de beste riviertours in Split