10 Dingen om te doen in Mexico-Stad in december

December in Mexico-Stad is een maand waarin tradities en vieringen de stad een nieuw elan geven en het jaar inluiden dat op het punt staat te beginnen. Ontdek alles wat de stad tijdens deze maand te bieden heeft.

Lorena Morales

Lorena Morales

10 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Mexico-Stad in december

Kerst in Mexico | Sam Beebe

Als u het geluk hebt om deze stad in december te bezoeken, zult u ontdekken dat er in Mexico-Stad van alles te zien en te doen is om afscheid te nemen van het jaar en met hernieuwde energie aan het volgende te beginnen.

Van de traditionele kerst- en nieuwjaarsvieringen, die in Mexico een bijzondere kleur hebben, tot de festiviteiten die verbonden zijn met de diepst gewortelde tradities, zoals de Dag van de Maagd van Guadalupe, die bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Hier vind je vele interessante opties om te ontdekken tijdens je verblijf in Mexico-Stad deze maand, zodat je er optimaal van kunt genieten.

1. Vier de dag van de Maagd van Guadalupe, de beschermheilige van Mexico

Pelgrims naar de viering| ©pepoexpress
Pelgrims naar de viering| ©pepoexpress

Elke 12 december viert Mexico de Dag van de Maagd van Guadalupe, een feest dat van groot belang is voor het Mexicaanse volk en dat ook veel bezoekers naar het land trekt. Het is een unieke gelegenheid om kennis te maken met een van de belangrijkste tradities van Mexico, aangezien de Maagd wordt beschouwd als een nationaal symbool.

Tijdens deze gigantische viering komen ongeveer 3000 pelgrimstochten, bestaande uit ongeveer 7 miljoen mensen, aan op het Plaza Mariana in CDMX, dat speciaal werd ingehuldigd om hen te ontvangen. Hier bevindt zich de Basiliek van de Maagd van Guadalupe en het heiligdom van de vereerde bruine maagd.

In deze kleurrijke pelgrimstochten zie je dansende matlachines, die dansen gekleed in traditionele kostuums versierd met veren en rammelaars. Je kunt aan elk van deze pelgrimstochten deelnemen, die je naar het Atrium van de Amerika's brengen, op het terrein van de Basiliek, waar je kunt luisteren naar de mañanitas die aan de Maagd zijn gewijd en door miljoenen mensen worden gezongen.

Je kunt ook deelnemen aan de vieringen die de avond ervoor beginnen, wanneer kerken een serenade brengen aan de Maagd. Op 12 december is er meestal een vroege ochtendmis met mariachi's, theatervoorstellingen van de verschijningen van de Maagd, de zegening van de rozenritus en nog veel meer. Als je deze kerk beter wilt leren kennen, kun je deelnemen aan een rondleiding door de Basiliek van Guadalupe, Tlatelolco en Teotihuacan, waarbij je ook deze niet te missen bezienswaardigheden bezoekt.

Meer informatie over de tour

 • Locatie: Fray Juan de Zumárraga No. 2, Villa Gustavo A. Madero, Gustavo A. Madero, Mexico-stad.
 • Dagen en tijden: van middernacht op 11 december tot 20.00 uur de volgende dag.

Maak kennis met Teotihuacan, de Basiliek van Guadalupe en Tlatelolco

2. Maak van de gelegenheid gebruik om de beste Mexicaanse gerechten te proeven

Mexicaans eten| ©Nicolas Nova
Mexicaans eten| ©Nicolas Nova

Mexico is een land dat bekend staat om zijn unieke keuken, dus het is een goed idee om de exquise gerechten te proberen die tijdens de kerst- en nieuwjaarsvieringen worden bereid. Omdat december in CDMX winter is, is het ook een ideale maand om hun heerlijke warme gerechten te proberen.

Typische kerstgerechten zijn kalkoen, rosbief en gevulde borst. De vulling, die hartig of zoetzuur kan zijn, wordt gemaakt van gemalen vlees dat meestal wordt gekookt met een beetje wijn. Een ander traditioneel gerecht dat tijdens deze vieringen wordt bereid is varkenslende of varkenspoot, die ook met wijn wordt bereid en vergezeld gaat van pruimen- of cranberrysaus.

Tamales zijn een ander typisch Mexicaans gerecht, dat meestal wordt geserveerd met stoofschotels. Ze zijn gemaakt van maïs en worden in groentebladeren gewikkeld. Andere gastronomische gerechten zijn pozole, een stoofpot gemaakt van cacahuazintle maïs; birria, een stoofpot gemaakt van rund-, lams- of geitenvlees dat wordt gekookt in een gat in de grond, en bacalao a la vizcaína.

Wat nagerechten betreft, behoren churros gevuld met chocolade of dulce de leche tot de meest traditionele; beignets en kerstappelsalades, bereid met room, walnoten, ananas, sultana's en appels. En van de meest typische drankjes kun je atole proberen, een warme drank gemaakt met maïs en melk; pozol, gemaakt met cacao en maïs, en warme punch, gemaakt met fruit en suikerriet. Zonder twijfel is december een ideale maand om een gastronomische rondreis door CDMX te maken.

Doe mee aan een gastronomische rondreis door Mexico-Stad

3. Ontdek het historische centrum van Mexico-Stad in een nieuw licht

Historisch centrum van CDMX| ©David Cabrera
Historisch centrum van CDMX| ©David Cabrera

Halverwege december wordt het historische centrum van Mexico-Stad verlicht in een speciaal licht: dat van de viering van de laatste maand van het jaar. Daarom is het een goed idee om een rondleiding te nemen langs de emblematische gebouwen van de stad om hun speciale charme te ontdekken onder de kerstverlichting. Het is een van de beste dingen die je deze maand 's avonds in Mexico-Stad kunt doen.

Je rondleiding kan beginnen op het Zócalo, het centrale plein van Mexico-Stad en het op een na grootste plein ter wereld. Daar wordt half december een speciaal evenement gehouden om het ontsteken van de lichten te markeren, met livemuziek, shows en een aantal gigantische verlichtingsarmaturen.

Daarnaast worden de omliggende gebouwen, zoals de Metropolitan Cathedral, de Templo Mayor en het Nationaal Paleis, ook versierd met kerstverlichting. In de belangrijkste openbare ruimtes zie je lichtversieringen, zoals op de Paseo de la Reforma, die ook vaak versierd is met bloemen. Daarom is het een goed moment om tijdens deze feestdagen een rondleiding door Mexico-Stad te nemen, te voet of op de fiets.

Maak een nachtelijke rondleiding door Mexico-Stad

4. Ga schaatsen op de ecologische en kerstbaan in de Zocalo

Schaatsen in Mexico| ©-Chupacabras-
Schaatsen in Mexico| ©-Chupacabras-

In de maand december opent Mexico-Stad de deuren van de acrylschaatsbaan, een nieuw materiaal dat de vorige ijsbaan verving. De Mexicaanse regering besloot het materiaal van de ijsbaan te vervangen om het milieu te beschermen en de onderhoudskosten te verlagen. Bovendien vervuilt het de lucht niet met giftige gassen.

Om dezelfde reden is de toegangsprijs veel goedkoper dan die van een ijsbaan. De ijsbaan, die in de Zócalo ligt, het belangrijkste plein van de stad, bestaat uit ongeveer 4000 m2 synthetisch ijs en is daarmee de grootste ter wereld. De capaciteit is voor ongeveer 1200 mensen.

De acrylbaan is veilig voor het hele gezin, omdat dit materiaal de kans op verwondingen verkleint omdat de impact kleiner is. Andere voordelen zijn dat je niet nat wordt zoals bij ijsbanen, en het veroorzaakt geen vervelende geluiden zoals de oude generatoren. Het is ongetwijfeld een leuke optie om van te genieten met familie of vrienden.

Meer informatie over de ijsbaan

 • Ticketprijs: vanaf €9. Bij sommige gelegenheden is de toegang gratis.
 • Openingstijden: elke dag van 10.00 tot 20.00 uur.

5. Bezoek de reusachtige kerststal van Iztacalco

Kerststal van Iztacalco| ©Gary Denness
Kerststal van Iztacalco| ©Gary Denness

Een van de meest symbolische evenementen in Mexico-Stad is de presentatie van de kerststal van Iztacalco, een ongelooflijke porseleinen kerststal die van 1 december tot het einde van de maand te zien is. De kerststal wordt sinds 1967 door de familie Ontiveros gemaakt op de binnenplaats van hun huis en de toegang is gratis.

Deze kerststal, die begon als een familietraditie, werd al snel belangrijk in de hele stad. Het bestaat uit zo'n 1200 stukken porselein, doeken en schilderijen die het tafereel nabootsen, en zelfs een rivier waarin water stroomt. Een van de belangrijkste stukken is het kindje Jezus, waarvan wordt gezegd dat het een wonder heeft verricht voor een van de leden van de familie Ontiveros.

De miniatuurstukken zijn erg opvallend, zoals de piepkleine groenten die op het gras worden gelegd om deze kerststal na te bootsen. Daarnaast heeft de show veel kerstverlichting die je zeker zal verrassen.

Het is echt een bewonderenswaardige tentoonstelling, waar de hele familie, jong en oud, ongeveer een maand aan werkt. Er zijn zelfs kraampjes met straatvoedsel en ambachtelijke winkeltjes rondom het huis, en er worden verschillende shows gepresenteerd, die ongetwijfeld een van de beste buurten van Mexico-Stad met leven vullen.

Meer informatie over de wijk

 • Locatie: Playa Villa del Mar (Eje 5 Sur) nummer 86, bijna op de hoek van Playa Caleta, colonia Militar Marte, alcaldía Iztacalco.
 • Dagen en tijden: elke dag in december en zelfs de eerste week van januari, van 8.00 tot 23.30 uur.
 • Toegangsprijs: gratis

Leer enkele van de beste buurten in Mexico-Stad kennen

6. Vier kerst in het themapark Six Flags

Six Flags Kerstmis in het park| ©Josué Pineda
Six Flags Kerstmis in het park| ©Josué Pineda

Tussen de laatste week van november en half januari organiseert het themapark Six Flags verschillende evenementen voor de kerstvieringen. Je kunt er shows zien voor het hele gezin en de Christmas light parade, een optocht met duizenden kerstlichtjes. Er zijn ook vreugdevuren om de sfeer op te warmen en er wordt vaak vuurwerk afgestoken om de muziek te begeleiden.

Het hele park is gevuld met kleurrijke feestversieringen en livemuziek van bekende artiesten. Baden in het witte schuim in dit park is een van de beste dingen om te doen met kerst in Mexico-Stad.

Er zijn ook veel speciale activiteiten voor kinderen zoals de Mexicaanse piñata, die veel snoep en lekkernijen bevat, of de traditionele begroeting van de kerstman om hem om een kerstcadeau te vragen. Een andere attractie voor kinderen is Las Posadas de Caramelo, waar het eten wordt versierd met kerstversieringen, waarvan ze veel souvenirs kunnen meenemen.

Ga voor meer informatie naar

 • Locatie: Picacho Ajusco weg, kilometer 1,5, Jardines del Ajusco, Tlalpan, CDMX.
 • Toegangsprijs: ongeveer €47 per persoon.

Boek je ticket voor Six Flags Mexico

7. Vier kerst en oud en nieuw in de Zócalo als een inwoner

Kerstmis in de Zócalo| ©Abraham P V
Kerstmis in de Zócalo| ©Abraham P V

Als je het geluk hebt om oudejaarsavond in Mexico te vieren, moet je weten dat het in dit land de gewoonte is om het met de familie te vieren, maar er is geen tekort aan grote feesten in Mexico-Stad, vooral in de Zocalo, het centrale plein van de stad.

Van half december tot het einde van de maand vindt op dit plein de Verbena Navideña plaats, een evenement dat live concerten, theatervoorstellingen, recreatieve en educatieve activiteiten, tentoonstellingen, mechanische spelletjes en installaties zoals onder andere ijsglijbanen en een besneeuwd bos samenbrengt.

Het podium wordt gecompleteerd met gigantische kerstbomen, het ontsteken van de grote lichtjes (waaraan burgers meestal deelnemen) en koren en concerten met kerstthema. De uitnodiging is elke dag van 12.00 tot 21.00 uur.

Daarnaast zijn er op 31 december meestal concerten en feesten op de Paseo Reforma, dus dit zijn ideale data om rond te wandelen langs de meest symbolische plekken van de stad. Het is ook een goed idee om een rondleiding door Mexico-Stad te nemen en de feestelijke versieringen en verlichtingen te bekijken die de stad in deze tijd van het jaar sieren.

Voor meer informatie

 • Locatie: Plaza de la Constitución S/N, Centro, Cuauhtémoc, CDMX.
 • Dagen en tijden: van half december tot het einde van de maand, elke dag van 12.00 tot 21.00 uur ongeveer.
 • Toegang: gratis.

Maak kennis met de emblematische plekken van Mexico-Stad

8. Geniet van een kerstdiner in de Latijns-Amerikaanse Toren

Latijns-Amerikaanse Toren| ©Alvaro Sánchez
Latijns-Amerikaanse Toren| ©Alvaro Sánchez

De Torre Latinoamericana ligt in het historische centrum van Mexico-Stad en heeft een van de belangrijkste uitzichtpunten van de stad. Van hieruit kun je de historische monumenten en pleinen zien die in december gevuld zijn met duizenden kerstlichtjes, waaronder de Metropolitan Cathedral, het National Palace, de Zócalo en de Alameda Central.

De toren is een van de populairste plekken in de stad, vanwege het prachtige panoramische uitzicht dat het biedt, en daarom is het ook een zeer populaire plek om te genieten van een kerstdiner in de bars en restaurants, zoals de beroemde cafetaria bij de ingang en het exclusieve restaurant op de 41e verdieping. Het is ook een goed idee om het nieuwe jaar te vieren in de nachtbar op de 40e verdieping.

Houd er rekening mee dat als je besluit om tijdens deze data te gaan, je je kaartjes voor de Torre Latinoamericana van tevoren moet reserveren, want het is een tijd waarin ze snel uitverkocht raken. De toren, die 44 verdiepingen hoog is en een hoogte van 181 meter bereikt, herbergt ook twee musea die je kunt bezoeken, het Bicentennial Museum en het Museum van Mexico-Stad.

Meer informatie over de toren

 • Locatie: Balderas S/N, Colonia Centro, Centro, Cuauhtémoc, CDMX.
 • Openingstijden: maandag tot zondag van 9.00 tot 22.00 uur.
 • Toegangsprijs: 9 EUR ongeveer voor volwassenen.

Boek je ticket voor het uitkijkpunt van de Torre Latinoamericana

9. Proost met een traditioneel Mexicaans drankje op de Pulque Fair

Pulque Fair| ©Poleth Rivas
Pulque Fair| ©Poleth Rivas

De Pulque Fair is een evenement dat begin december of eind november plaatsvindt in CDMX, waarbij een oude en traditionele Mexicaanse drank, pulque, centraal staat. De beurs vindt plaats in Metro Tlatelolco.

Tijdens dit evenement kun je luisteren naar livemuziek, kijken naar folkloristische dansvoorstellingen en natuurlijk proeven van de grote verscheidenheid aan pulque met verschillende smaken en mengsels die worden aangeboden bij de stands met eten en drinken.

Naast de natuurlijke pulque kun je ook varianten proberen met onder andere tamarinde, guave of ananas. Het is een ietwat sterke drank, dus misschien probeer je liever de gezouten variant, die verse vruchtensappen bevat die de smaak verzachten.

De Pulque Fair is ook een uitstekende gelegenheid om typisch Mexicaans eten te proberen, zoals tacos de pastor, tamales en enchiladas. Live muziek en dans of worstelshows zullen al je zintuigen verrukken op deze unieke beurs.

Woon een worstel- en mariachishow bij in Mexico-Stad

10. Geniet van het kerstconcert en de opera in het Bellas Artes Museum

Museum voor Schone Kunsten| ©Nan Palmero
Museum voor Schone Kunsten| ©Nan Palmero

In de maand december worden veel monumenten in het historische centrum van Mexico-Stad aangekleed met kerstversieringen en -lichtjes en worden er voorstellingen met dit feestelijke thema gegeven. Een daarvan is het Museo del Palacio de Bellas Artes, dat in december meestal opera's en kerstconcerten presenteert.

Het operagebouw van dit paleis wordt erkend als een van de belangrijkste ter wereld, dus het bijwonen van een van deze shows in december is een geweldige kans om het te leren kennen en te genieten van de akoestiek. Bovendien bevindt het theater zich in het Nationaal Paleis, een zeer interessant gebouw om te bezoeken vanuit architectonisch oogpunt, met zijn verbazingwekkende witmarmeren gevel.

Alsof dit nog niet genoeg is, kun je in het museum 17 muurschilderingen zien van enkele van de bekendste schilders van Mexico, waaronder Diego Rivera, José Clemente Orozco en David Alfaro Siqueiros. Het is ongetwijfeld een van de beste musea in Mexico-Stad, waar je veel kunt leren over de cultuur, kunst en geschiedenis van de stad en het land.

Meer informatie over het museum

 • Locatie: Juárez Av. S/N, Historisch Centrum van Mexico-Stad.
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Rondleidingen met gids van dinsdag tot vrijdag om 13.00 en 13.30 uur met beperkte capaciteit.
 • Toegangsprijs: toegang tot de opera kost vanaf €60 per persoon.

Bezoek de beste musea in CDMX