10 Beste musea in Mexico-Stad

Met een breed cultureel aanbod is Mexico-Stad een van de steden met de meeste musea ter wereld. Hier zijn een paar van de beste opties voor je bezoek.

Andressa García

Andressa García

10 minuten lezen

10 Beste musea in Mexico-Stad

Museum van Mexico | ©Rodrigo Malagón

Je hoeft niet te wachten tot de Internationale Museumdag om musea in Mexico-Stad te bezoeken. In de stad vind je verschillende opties om je te verdiepen in de Mexicaanse cultuur.

Het bezoeken van culturele en historische locaties is een van de beste dingen om te zien en te doen in Mexico-Stad, dus ik nodig je uit om plaatsen als het Archivo de la Fotografía Museum, het Museo Universitario de Arte Contemporáneo en het Museo Jumex te bezoeken. Een andere optie om meer te leren over de geschiedenis is het Nationaal Antropologisch Museum, dat een van de belangrijkste pre-Spaanse kunstcollecties ter wereld huisvest, maar ook een van de meest bezochte musea van het land is.

1. Museum Archief Fotografie

Museum Archief Fotografie| ©Alejandra Méndez
Museum Archief Fotografie| ©Alejandra Méndez

Sinds 2005 werd de ruimte die nu bekend staat als het Casa de la Memoria Metropolitana, ingehuldigd als het Museo Archivo de la Fotografía in Mexico City, wat ongetwijfeld een van de beste musea van de stad is.

Maar afgezien van de naam, ligt het belang van dit museum in het feit dat het gewijd is aan het bewaren van het fotografische geheugen van de stad door de 20e eeuw heen. In het museum kun je cruciale momenten uit de geschiedenis van de stad bewonderen, van de verbeteringen in de infrastructuur tot de tradities en typische gebruiken van de inwoners.

Het museum heeft verschillende tentoonstellingszalen, waar de collectie foto's van de gemaskerde gezichten in Mixquic ter herdenking van de Dag van de Doden opvalt, evenals de indrukwekkende foto's van de uitbeelding van het Lijden van Christus in Iztapalapa. Je kunt ook verschillende tijdelijke tentoonstellingen en fotojournalistiek bekijken, die kunnen variëren afhankelijk van het seizoen van het jaar.

Interessante details

 • Prijs: De toegang is gratis, dus je hoeft niets te betalen om het te bezoeken.
 • Openingstijden: Dinsdag tot zondag tussen 10:00 en 18:00 uur.
 • Locatie: Het bevindt zich in República de Guatemala, nummer 34, Centro.

Bezoek de beste musea in Mexico-Stad

2. Museum van Mexico-stad

Binnen in het museum| ©Oscar Villanueva
Binnen in het museum| ©Oscar Villanueva

In het Museum van Mexico-Stad, gevestigd in een 18e-eeuws barokgebouw dat vroeger het paleis van de graven van Santiago de Calimaya was, kun je balkons met smeedijzeren leuningen, halfronde bogen, leeuwen, waterspuwers en een schelpvormige fontein met een zeemeermin die gitaar speelt bewonderen. In dit museum vind je informatie over de geschiedenis, kunst en thema's die verband houden met de hoofdstad van Mexico.

Als je een rondreis door Mexico City maakt, is dit een halte die je niet mag missen, want als je de hoofdpatio binnengaat, kun je vrachtwagens uit 1923, taxi's uit de XVII eeuw en een koets uit de XVIII eeuw bewonderen die het thema van het museum aanvullen. Je vindt hier ook een werkplaats gewijd aan de impressionistische kunstenaar Joaquín Clausell, die hier werkte en de muren van zijn kamer als doeken gebruikte, ter plekke verf mengde en stukken van deze vlekken maakte.

Interessante details

 • Prijs: Je betaalt iets meer dan 2 euro per persoon om dit museum van binnen te bekijken.
 • Openingstijden: Je kunt het museum van dinsdag tot en met zondag bezoeken tussen 10:00 en 18:00 uur.
 • Locatie: De exacte locatie is Pino Suárez nummer 30, in het centrum van Mexico-Stad.

Aanmelden voor een rondleiding door Mexico-Stad

3. Museum van populaire kunst

Tentoonstelling| ©JULIO NERY
Tentoonstelling| ©JULIO NERY

In het intelligente gebouw van het MAP kun je de meest representatieve collectie van Mexicaanse folklore bekijken. Vroeger was de ruimte het hoofdkwartier van de algemene politie-inspectie en het hoofdkwartier van de brandweer van de stad, maar tegenwoordig herbergt het uitstekend materiaal van de Mexicaanse volkskunst bij een gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid. Binnen vind je vier permanente kamers waar je van de inhoud kunt genieten.

Mexico City heeft ervoor gezorgd dat het MAP een moderne en interactieve site is die mensen van alle leeftijden kan boeien. Je vindt er veel schermen en computers met interactieve inhoud, maar je kunt er ook rondleidingen met personages volgen. Zonder twijfel is dit een van de plekken die je niet mag missen als je een fietstour in Mexico-Stad gaat maken.

Interessante details

 • Prijs: Toegang tot het museum kost ongeveer 2 euro per persoon.
 • Openingstijden: Je kunt deze plek bezoeken van dinsdag tot en met zondag tussen 10:00 en 18:00 uur.
 • Locatie: Het museum bevindt zich op Revillagigedo nummer 11, in het Historisch Centrum van Mexico-Stad.

Schrijf je in voor een fietstour door Mexico-Stad

4. Ex Teresa Museum van Hedendaagse Kunst

Binnen in het Museo Ex Teresa Arte Actual| ©Veêmente
Binnen in het Museo Ex Teresa Arte Actual| ©Veêmente

In het hart van wat ooit het Santa Teresa La Antigua klooster was, bevindt zich nu het Ex Teresa, een laboratorium voor hedendaagse kunst. In deze ruimte worden voornamelijk tijdelijke tentoonstellingen met performances en audiovisuele installaties gehouden. Je kunt genieten van een unieke ervaring in de kapel en de neoklassieke foyer, die zijn omgebouwd tot de belangrijkste tentoonstellingszalen van het museum met een koepel met religieuze gebrandschilderde ramen.

Hoewel de plek raadselachtig en mysterieus is vanwege het rijke verleden en het ontwerp, is de kwaliteit van de gepresenteerde tentoonstellingen erg hoog, dus je zult het graag bezoeken. In de experimentele tentoonstellingen vind je unieke stukken zoals een lege kruik "gevuld" met "grenslucht" of een muur vastgespijkerd met bierkurken.

In het algemeen is het een van die ervaringen die je moet opnemen in je rondreis door de stad, dankzij het feit dat het een van de beste dingen is om te zien en te doen in Mexico-Stad, dankzij de hoge kwaliteit van de tentoonstellingen en het interessante voorstel in elk van de tentoonstellingen.

Interessante details

 • Prijs: Je hoeft niets te betalen om het museum binnen te komen, want het heeft gratis toegang.
 • Openingstijden: Je kunt deze plek bezoeken van maandag tot zondag tussen 10:00 en 6:00 uur.
 • Locatie: Het museum ligt aan de Lic. Verdad Avenue, nummer 8, in het Historisch Centrum van Mexico-Stad.

Schrijf je in voor een van de leukste dingen om te doen in Mexico-Stad

5. Museum Antiguo Colegio de San Ildefonso

Museum van het Antiguo Colegio de San Ildefonso| ©Tan
Museum van het Antiguo Colegio de San Ildefonso| ©Tan

Sinds 1992 is het Real y Más Antiguo Colegio de San Ildefonso een culturele ruimte die ook onderdak heeft geboden aan een aantal van de meest memorabele tijdelijke tentoonstellingen die de stad ooit heeft gezien. In de ruimte kun je een grote verscheidenheid aan tentoonstellingen zien, waaronder koloniale, moderne en hedendaagse kunst. Daarnaast vind je er muurschilderingen van bekende kunstenaars als Jean Charlot, David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco en de eerste muurschildering van Diego Rivera, "De Schepping".

Voordat je het museum bezoekt, moet je weten dat er recentelijk tentoonstellingen zijn gehouden zoals de gigantische hyperrealistische sculpturen van Ron Mueck of de schilderijen van Marilyn Manson, stukken van groot artistiek belang. Maar de activiteit van het museum is zo uitgebreid dat je binnen ook kunt genieten van workshops en conferenties die de tentoonstellingen aanvullen, en sommige activiteiten die 's avonds plaatsvinden, dus het is zeker een van de beste plekken om 's avonds te bezoeken in Mexico-Stad.

Interessante details

 • Prijs: Je betaalt ongeveer 2,50 euro per persoon om het museum binnen te komen.
 • Openingstijden: Het museum is geopend op dinsdag van 10:00 tot 19:30 uur, en ook van woensdag tot zondag tussen 10:00 en 17:30 uur.
 • Locatie: Het museum bevindt zich aan Justo Sierra 16 in Centro.

6. Museum van Estanquillo

Museum van Estanquillo| ©Luis C
Museum van Estanquillo| ©Luis C

In het Museo del Estanquillo kun je meer te weten komen over het werk van Carlos Monsiváis, een hedendaagse schrijver en kroniekschrijver van Mexico-Stad. Daarnaast leer je hoe zijn passie voor populaire cultuur zich verspreidde via de kunst en de hoeken van de stad.

In de drie zalen van het museum kun je meer dan 20 duizend stukken herkennen die een eerbetoon zijn aan Carlos Monsiváis en zijn liefde voor film en lezen door middel van foto's, schilderijen, posters, teksten, gravures en zelfs miniaturen. Een van de interessantste dingen die je in het museum kunt zien zijn de thematische tentoonstellingen die je op een bepaalde manier dichter bij de belangrijkste momenten in het leven van de schrijver brengen.

Je zult ook graag naar het terras van het museum gaan vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over het historische centrum, maar je kunt ook genieten van deze ruimte en de verschillende gratis activiteiten die er worden gepresenteerd. In de leeszaal vind je een van de belangrijkste stukken van het museum, de "gaturna", een katvormige urn waarin de as van de schrijver wordt bewaard.

Interessante details

 • Prijs: De toegang tot het museum is gratis, wat betekent dat je niets hoeft te betalen om het te bezoeken.
 • Openingstijden: Je kunt dit museum bezoeken van woensdag tot maandag tussen 10:00 en 17:40 uur.
 • Locatie: Het museum ligt aan de Isabel la Católica straat, nummer 26 in het centrum van Mexico-Stad.

7. Museum van de vrouw

Een bezoek aan het Vrouwenmuseum| ©Milton Martínez
Een bezoek aan het Vrouwenmuseum| ©Milton Martínez

Het Vrouwenmuseum werd 15 jaar geleden gepresenteerd aan de VN, dankzij het project van de Mexicaanse Federatie van Universiteitsvrouwen en sinds dien biedt het tijdelijke tentoonstellingen die elke drie maanden veranderen en de prestaties van vrouwen door de geschiedenis heen laten zien.

Je kunt in het museum ook verschillende permanente zalen bekijken waar de thema's gendergelijkheid, de dubbele kosmovisie in het oude Mexico, vrijheid en onderwijs worden verkend. Om de tentoonstellingen dynamiek te geven, verandert het museum bovendien voortdurend de personages die de hoofdrol spelen en maakt het gebruik van video's om verhalen te vertellen over vrouwen die een transcendente rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Mexico.

Daarnaast zul je zien dat het centrum functioneert als een locatie voor het presenteren van boeken, conferenties, workshops, concerten en filmvertoningen. Het gebouw van het Museo de la Mujer is een ruimte met een rijke geschiedenis, want het was vroeger het hoofdkwartier van de drukpers.

Interessante details

 • Prijs: Je betaalt iets meer dan 1,5 euro om het museum binnen te komen.
 • Openingstijden: Je kunt van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 18.00 uur naar binnen.
 • Locatie: Je kunt dit museum vinden op 17 República de Bolivia Street in het centrum van Mexico-Stad.

8. Interactief Museum van de Economie

Interactief Museum van de Economie| ©Alejandro
Interactief Museum van de Economie| ©Alejandro

Als je geïnteresseerd bent in het leren en begrijpen van economie en financiën op een leukere en meer onderhoudende manier, dan is een bezoek aan het Museo Interactivo de Economía een must. Het gebouw is een voormalig klooster dat in de jaren 1990 werd gekocht door de Banco de México en niet alleen werd gerestaureerd, maar ook werd aangepast om een van de meest internationaal bekende interactieve musea te worden.

In deze ruimte kun je als nergens anders leren over economie, financiën en duurzame ontwikkeling. Je vindt er ook een zaal gewijd aan het noodzakelijke evenwicht tussen economische activiteit en zorg voor het milieu. Wat dit museum uniek maakt, is zijn inzet voor technologie als instrument voor interactie. Hier vind je geen overweldigende en ontoegankelijke informatie, maar een verrijkende en dynamische ervaring.

Interessante details

 • Prijs: Je betaalt ongeveer 5 euro per persoon, terwijl kinderen onder de 3 jaar gratis naar binnen mogen.
 • Openingstijden: Je kunt deze plek bezoeken van vrijdag tot zondag tussen 11:00 en 17:00 uur.
 • Locatie: Het museum bevindt zich in het Antiguo Convento de Betlemitas, aan de Tacuba Avenue nummer 17, midden in het historische centrum van Mexico-Stad.

9. Nationaal Kunstmuseum

Binnen in het Nationaal Museum voor Kunst| ©Maricarmen Islas
Binnen in het Nationaal Museum voor Kunst| ©Maricarmen Islas

Het Nationaal Museum voor Kunst is een van de belangrijkste en meest emblematische musea van het land, en binnen vind je een breed scala aan hedendaagse kunst uit Mexico-Stad. Om te beginnen staat aan de voorkant van het museum een van de meest iconische standbeelden van de stad, het ruiterstandbeeld van Karel IV van Spanje, beter bekend als "El Caballito".

Achter dit majestueuze standbeeld bevindt zich het voormalige paleis van het secretariaat van Communicatie en Openbare Werken. Bij binnenkomst in het museum vind je indrukwekkende marmeren beelden met duidelijk Franse invloeden, want ze dragen namen als "Malgré Tout" van Jesús Fructuoso Contreras, of "Après l'orgie" van Fidencio Lucano Nava.

Zonder twijfel is deze plek een ware schat van de geschiedenis en cultuur van de stad, en het is een van die plaatsen die je moet bezoeken als je 2 dagen of langer in Mexico-Stad verblijft, want het is een bezoek waard om meer te leren over de fascinerende geschiedenis en de architectonische schoonheid te bewonderen.

Interessante details

 • Prijs: Je betaalt ongeveer 4 euro per persoon om dit museum binnen te komen.
 • Openingstijden: De openingstijden van dit museum zijn van 10:00 en 17:30 en van dinsdag tot zondag.
 • Locatie: Dit museum ligt aan de Tacuba straat nummer 8 in het centrum van Mexico-Stad.

10. Papalote Kindermuseum

Papalote Kindermuseum| ©Thom Mckenzie
Papalote Kindermuseum| ©Thom Mckenzie

Het Papalote Children's Museum is een ongelooflijke plek om een ongeëvenaarde multimedia-ervaring te beleven met al zijn tentoonstellingen. Tijdens dit avontuur ontdek je de complexiteit van het leven en de onderlinge verbondenheid van de mens met de wereld om hem heen. Je krijgt verschillende modules te zien, waarvan de eerste gewijd is aan het menselijk lichaam, waar je de menselijke anatomie kunt verkennen en hoe deze mechanisch werkt om gezond te blijven.

Daarna vind je het gebied genaamd "Levend Mexico", waar je de biodiversiteit van het hele land kunt waarderen en het belang van de ecologische systemen kunt leren kennen. U vindt er ook andere secties zoals "Mijn huis en mijn familie", waar u meer te weten komt over netwerken en hoe deze met elkaar verbonden zijn om sterke en verenigde samenlevingen te creëren.

Dit museum is speciaal gewijd aan kinderen, die ook een ruimte kunnen ontdekken die gewijd is aan het "Laboratorium van ideeën", waar ze hun creativiteit en probleemoplossende vaardigheden kunnen verbeteren door middel van wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde. In deze ruimte kunnen kinderen tekenen, maken en uitvinden met verschillende materialen en gereedschappen in een omgeving die teamwork stimuleert.

Interessante details

 • Prijs: Om het museum binnen te komen betaal je ongeveer 10 euro per persoon, terwijl je voor de ruimtes met het megascherm en de digitale koepel iets meer dan 5 euro moet betalen.
 • Openingstijden: Je kunt van dit aantrekkelijke museum genieten op dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 9:00 en 18:00 uur. Op donderdag van 9:00 tot 11:00 uur en op zaterdag en zondag tussen 10:00 en 19:00 uur.
 • Locatie: Het museum ligt aan de Constituyentes Street, nummer 268, in Daniel Garza, Mexico City.