10 Dingen om te doen in Mexico-Stad in november

Mexico-Stad in november is een waar feest voor de zintuigen. Beginnend met de viering van de Dag van de Doden, is het een maand vol voorstellen om van te genieten in deze unieke bestemming in de wereld.

Lorena Morales

Lorena Morales

9 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Mexico-Stad in november

Tepotzotlan | Bruno Rijsman

Het hele jaar door zijn er veel dingen te zien en te doen in Mexico-Stad, maar november is ongetwijfeld een van de spannendste maanden, met een grote verscheidenheid aan activiteiten waarvan u tijdens uw verblijf kunt genieten: van de fascinerende viering van de Dag van de Doden tot voedsel-, muziek- en kunstfestivals die traditie en moderniteit combineren.

Dus als je je wilt onderdompelen in de Mexicaanse cultuur, wilt genieten van de heerlijke gastronomie, de kunst en historische architectuur wilt bewonderen of gewoon een leuke tijd wilt hebben, dan zijn hier de 10 beste dingen om te doen in Mexico-Stad tijdens de elfde maand van het jaar, met voor elk wat wils.

1. De Dag van de Doden in Mexico-Stad: een uniek feest ter ere van de doden en ter viering van het leven

Dag van de Doden| ©NFTOMY
Dag van de Doden| ©NFTOMY

De Dag van de Doden is een van de belangrijkste tradities van het land en wordt elk jaar op 1 en 2 november gevierd. Maar de vieringen beginnen al eerder, want vanaf oktober worden in Mexico-Stad de ofrendas al gezien en vinden er belangrijke optochten plaats. De Dag van de Doden is een feestdag die bijzonder rijk is aan symboliek en rituelen, en is een unieke gelegenheid om de doden op een heel speciale manier te eren.

Daarom worden begraafplaatsen plaatsen vol leven en kleur, en worden graven versierd met bloemen, kaarsen en andere elementen. Er worden ook offergaven gemaakt met goudsbloemen, kaarsen, wierook en persoonlijke voorwerpen van de overledene, die worden uitgestald in huizen, bedrijven en straten. Ook musea en culturele ruimten bouwen hun Megaofrendas, die te zien zijn op hun locaties en in openbare ruimten in de stad.

Een van de meest spectaculaire tradities van de Dag van de Doden is de processie bij kaarslicht, die plaatsvindt in de nacht van 1 november, wanneer duizenden mensen door de straten lopen met brandende kaarsen als eerbetoon aan de overledenen.

Daarnaast vinden in sommige delen van de stad theatervoorstellingen plaats die bekend staan als Las Calaveras, waarbij verhalen over de dood en het leven worden verteld met een mengeling van humor en satire. Er zijn ook kostuum- en maskeroptochten, die een toonbeeld van creativiteit en vreugde zijn, en literaire schedelwedstrijden met livemuziek. Het is een ideaal moment om een fietstocht door CDMX te maken en te genieten van alle kleurrijkheid van deze viering.

Maak een tocht langs de doden in Mexico-Stad

2. Woon een unieke vertoning van tradities en muziek bij tijdens de parade van 20 november in Mexico

Kinderen in de optocht van 20 november in Mexico| ©Yahir Ceballos
Kinderen in de optocht van 20 november in Mexico| ©Yahir Ceballos

De parade van 20 november in Mexico-Stad is een historisch evenement dat de verjaardag van de Mexicaanse Revolutie viert met een weergave van de Mexicaanse cultuur, muziek en tradities in al hun pracht.

Het is een evenement waar je traditionele uniformen en kostuums, militaire manoeuvres, verbazingwekkende luchtacrobatiek en een verscheidenheid aan groepen, van de strijdkrachten tot studenten, dansers en kunstenaars, zult zien, die allemaal hun passie voor hun land en hun wortels tonen. De rondleiding loopt door het historische centrum, de beste plek om een rondleiding door Mexico-Stad te beginnen.

De 20 november parade in Mexico is een unieke kans voor u om de levendige cultuur en passie voor de geschiedenis van Mexico te ervaren, door deel uit te maken van een viering die zoveel betekent voor de Mexicanen.

Maak een rondleiding door het historische centrum van Mexico-Stad

3. Vier de verjaardag van La Mexicana Park midden in de natuur

La Mexicana Park| ©Poleth Rivas
La Mexicana Park| ©Poleth Rivas

La Mexicana Park is een van de meest opmerkelijke groene ruimten in Mexico-Stad, met uitgestrekte groene zones, kindertuinen, een hondentuin, meren en sportterreinen. Elk jaar in november wordt er een groot feest gehouden om de verjaardag van de opening te herdenken.

Tijdens de jubileumviering van La Mexicana Park kunnen bezoekers genieten van een breed scala aan activiteiten en speciale evenementen. Van openluchtconcerten, theater- en dansvoorstellingen tot spelletjes en activiteiten voor kinderen en volwassenen.

Naast de jaarlijkse viering is het park elke dag open voor het publiek. Een bezoek aan het park is een van de beste dingen om te doen in Mexico-Stad, want het biedt veel mogelijkheden voor buitenvermaak voor alle leeftijden en smaken. Of je nu wilt genieten van een picknick met vrienden en familie, een wandeling wilt maken of gewoon wilt ontspannen in een natuurlijke omgeving, La Mexicana Park is een bestemming die je niet mag missen.

Ontdek de leukste dingen om te doen in CDMX

4. Begin alvast met de magie van Kerstmis bij Six Flags Christmas in the Park

Kerstmis in het park bij Six Flags| ©Josué Pineda
Kerstmis in het park bij Six Flags| ©Josué Pineda

Als je een liefhebber bent van het kerstseizoen, is Christmas in the Park bij Six Flags een unieke ervaring om de feestdagen te vieren. Dit jaarlijkse evenement begint in november en tovert het hele park om in een magische wereld van kerstverlichting en versieringen. Het is een van de beste dingen om te doen tijdens de kerstperiode in Mexico-Stad.

Om van Christmas in the Park te genieten, is het belangrijk dat je je kaartjes van tevoren koopt om lange rijen te vermijden. Zorg er ook voor dat je je warm aankleedt, want het is winter in Mexico en hoewel het niet te koud is, kunnen de temperaturen fris zijn.

De lichtshow in de hoofdstraat van het park is absoluut een adembenemende ervaring. Daar kun je de kerstman en zijn elfen ontmoeten, genieten van thema-activiteiten voor de jongere leden van het gezin en spannende attracties zoals de achtbaan Holiday in the Park.

Lees meer

  • Locatie: Picacho Ajusco-weg, kilometer 1,5, Jardines del Ajusco, Tlalpan, CDMX.
  • Toegangsprijs: ongeveer €47 per persoon.

Boek je ticket voor Six Flags Mexico

5. Proef de Mexicaanse cultuur tijdens de Feria del Pulque in Metro Tlatelolco

Pulque beurs| ©Poleth Rivas
Pulque beurs| ©Poleth Rivas

Als je op zoek bent naar een authentieke en spannende ervaring in Mexico-Stad, mag je de Feria del Pulque in Metro Tlatelololco niet missen. Dit jaarlijkse feest, dat meestal eind november of begin december in CDMX wordt gehouden, is een eerbetoon aan een van Mexico 's oudste en meest vereerde dranken: pulque.

Als je aankomt op de Feria del Pulque, word je ondergedompeld in een levendige en energieke sfeer, met livemuziek, folkloristische dansen en vele kraampjes met een grote verscheidenheid aan pulque van verschillende smaken en melanges.

Van de klassieke natuurlijke pulque tot meer innovatieve smaken zoals tamarinde, guave en ananas, er is voor elk wat wils. Als je geen fan bent van de sterke smaak van pulque, geen zorgen, je kunt ook een curado proberen, een mengsel van pulque met verse vruchtensappen dat de smaak zachter maakt.

Niet alleen de drank is de ster van de beurs, maar ook het eten, want je kunt jezelf verwennen met tacos de pastor, tamales, enchiladas en andere traditionele Mexicaanse gerechten, terwijl je geniet van onder andere livemuziek en -dans of worsteloptredens.

Woon een worstel- en mariachishow bij in Mexico-Stad

6. Profiteer van de kortingen van Buen Fin in Mexico-Stad

Busreis| ©Michel Charbonneau
Busreis| ©Michel Charbonneau

In Mexico is er een heel speciaal weekend waar iedereen naar uitkijkt: het is de Buen Fin, een commercieel initiatief dat sinds 2011 wordt gevierd tijdens het lange weekend waarin ook de Dag van de Mexicaanse Revolutie valt, op 20 november.

De Buen Fin is een unieke kans om te profiteren van ongelofelijke kortingen en aanbiedingen op een breed scala aan producten, diensten en shows. De ideale tijd om te profiteren van een gastronomische tour door Mexico-Stad. Zowel grote winkels en commerciële ketens als kleine lokale bedrijven bieden speciale promoties en kortingen aan voor deze datum.

Om optimaal te profiteren van Buen Fin is het belangrijk dat je alle aanbiedingen en kortingen kent voordat je aankopen doet. Ik raad je aan om een bustour door de stad te huren met gratis haltes zodat je je comfortabeler kunt verplaatsen, want zo leer je de meest karakteristieke plekken van de stad kennen.

Reis door Mexico-Stad met een Hop on Hop off bus met gratis haltes

7. Ontdek het literaire universum van FILIJ

Persoonlijk lezen| ©Helena Lopes
Persoonlijk lezen| ©Helena Lopes

Als je van literatuur en avontuur houdt, moet je weten dat de Internationale Kinder- en Jongerenboekenbeurs (FILIJ) het literaire evenement is dat je niet mag missen. Al meer dan 40 jaar is FILIJ de ontmoetingsplaats voor lezers, auteurs en creativiteit. In november opent FILIJ zijn deuren op verschillende locaties in Mexico-Stad om je een unieke ervaring te bieden vol verhalen, workshops, boekpresentaties, voorstellingen en nog veel meer.

FILIJ is niet zomaar een boekenbeurs, het is een universum van ontdekkingen waar personages tot leven komen en illustraties je meenemen naar magische werelden. De belangrijkste locatie voor FILIJ is het Centro Nacional de las Artes (CENART), een culturele ruimte die je zal verrassen met zijn moderne architectuur en tuinen vol kunst en leven. Maar FILIJ strekt zich ook uit naar andere locaties, waaronder enkele van de beste musea in Mexico-Stad.

FILIJ duurt ongeveer een week, dus als je die 7 dagen in Mexico-Stad bent en je wilt je onderdompelen in de magie van boeken, dan is dit een geweldige kans! Bovendien zijn alle evenementen van het festival gratis.

Bezoek enkele van de beste musea in CDMX

8. Ontdek de fantastische vlucht van de monarchvlinders

Vlinderreservaat| ©fon pon
Vlinderreservaat| ©fon pon

Als je een natuurliefhebber bent of een speciale interesse hebt in wilde dieren, mag je de monarchvlinderreservaten niet missen, die op slechts 2 uur van Mexico-Stad liggen. Het seizoen om ze te bezoeken is van november tot maart in Mexico-Stad, wanneer de monarchvlinders terugkeren naar hun thuis in het noorden van het continent.

Als je deze vlinderreservaten bezoekt, zul je versteld staan van de miljoenen monarchvlinders die samenkomen in de oyamelbomen, wat een indrukwekkend schouwspel van levendige en kleurrijke vleugels oplevert. Daarnaast kun je de prachtige vegetatie bewonderen en de rust voelen die van dit heiligdom uitgaat.

Om ten volle van je bezoek te genieten, raad ik je aan comfortabele kleding en wandelschoenen te dragen. Het is belangrijk dat je de regels van de heiligdommen respecteert, vooral dat je de vlinders niet aanraakt, want het zijn tere wezens die het verdienen om met zorg en respect behandeld te worden. Zonder twijfel is een bezoek aan deze heiligdommen een van de beste excursies die je vanuit CDMX kunt doen.

Ontdek de beste excursies om te doen vanaf CDMX

9. Ontdek alles wat Morbido Fest voor je in petto heeft

Genieten van het festival| ©Alex Litvin
Genieten van het festival| ©Alex Litvin

Wil je jezelf onderdompelen in een unieke en angstaanjagende ervaring? Dan is Morbido Fest de perfecte plek voor jou. Dit film- en genrecultuurfestival wordt jaarlijks gehouden in Mexico-Stad en is een van de belangrijkste in Latijns-Amerika. Als je een liefhebber bent van horror, sciencefiction en fantasy, dan mag je deze kans niet missen.

Morbido Fest vindt plaats op verschillende locaties in de stad, waar films, korte films, documentaires en andere audiovisuele werken worden gepresenteerd. Daarnaast is er een breed scala aan parallelle activiteiten zoals lezingen, rondetafelgesprekken, workshops en tentoonstellingen, dus er is altijd wel iets interessants te doen.

Als je het festival wilt bijwonen, raad ik je aan om de data in de gaten te houden, want het loopt meestal van eind oktober in CDMX tot begin november. Je kunt je kaartje online kopen of bij de kassa's van de locaties. Vergeet niet dat sommige voorstellingen een beperkte capaciteit hebben, dus het is belangrijk dat je je bezoek van tevoren plant.

Meer info

  • Interessant weetje: voorstellingen met een C-rating zijn alleen toegankelijk voor personen ouder dan 18 jaar.
  • Ticketprijzen: afhankelijk van de voorstelling die je wilt bezoeken.

10. Beleef MUTEK MX: de fusie van elektronische muziek en digitale kunst

MUTEK MX| ©Tania Victoria
MUTEK MX| ©Tania Victoria

Als je op zoek bent naar een ervaring die je meeneemt naar de rand van je zintuigen, dan is MUTEK MX perfect voor jou. Het is een festival waar elektronische muziek en digitale kunst samensmelten tot een multisensoriële ervaring waar je dol op zult zijn. Het vindt meestal plaats in november of oktober.

Het festival duurt meerdere dagen en vindt plaats op verschillende locaties in Mexico-Stad, zoals theaters, musea en culturele centra. Het is een van de beste dingen om's avonds te doen in Mexico-Stad, dus ik raad u aan om het schema van het festival te raadplegen zodat u uw bezoek kunt plannen en uw favoriete artiesten niet hoeft te missen.

Natuurlijk vindt u op MUTEK MX veel meer dan alleen muziek en digitale kunst. Het festival biedt ook interactieve workshops, conferenties en tentoonstellingen, waar je meer te weten kunt komen over de nieuwste trends en technologieën op het gebied van elektronische muziek en digitale kunst. Daarnaast kun je in contact komen met experts uit de industrie en andere muziek- en kunstliefhebbers.

Meer informatie over het evenement

  • Interessant weetje: sommige belevenissen zijn voor 10+ en sommige zijn voor 18+.
  • Prijs: MUTEK MX is een evenement tegen betaling, met prijzen die variëren van ongeveer EUR 16 tot EUR 150. Tickets kunnen worden gekocht via de website van het festival of andere erkende verkooppunten. Het is altijd het beste om ze van tevoren te kopen, want ze kunnen snel uitverkocht raken.