10 Dingen om te doen in Mexico-Stad in oktober

Oktober is de perfecte maand om je onder te dompelen in de Mexicaanse cultuur, wanneer de Dodendag en de Halloweenfestiviteiten beginnen. De hele stad nodigt je uit om mee te vieren en een onvergetelijke ervaring te beleven in de Mexicaanse hoofdstad.

Lorena Morales

Lorena Morales

11 minuten lezen

10 Dingen om te doen in Mexico-Stad in oktober

Guadalajara, Mexico | ©Drosan dem

Mexico-Stad is een toeristische bestemming die je niet mag missen, met een rijke voorouderlijke cultuur. Tijdens de maand oktober wordt het een nog specialere plek als de Dag van de Doden wordt gevierd, een feestdag die reizigers van over de hele wereld aantrekt. De stad is gevuld met kleur en traditie, met altaren ter ere van de doden, schedeloptochten en een verscheidenheid aan culturele activiteiten.

Er zijn het hele jaar door zoveel dingen te zien en te doen in Mexico, maar als je de kans krijgt om in oktober een bezoek te brengen, vind je een levendige stad met een unieke sfeer die je zal fascineren. Daarom presenteer ik in dit artikel de 10 dingen die je niet mag missen als je de Mexicaanse hoofdstad bezoekt in de tiende maand van het jaar.

1. Vier de Dag van de Doden als een inwoner

Dag van de Doden| ©Daniel Taieb
Dag van de Doden| ©Daniel Taieb

De viering van de Dag van de Doden in Mexico-Stad en in het hele land is een belangrijk onderdeel van de voorouderlijke wortels en cultuur van Mexico. Tijdens de maanden oktober en november eert het hele land zijn doden en viert de dood als onderdeel van het leven. De vieringen beginnen meestal elk jaar rond 22 oktober.

Als je het geluk hebt om in oktober in Mexico-Stad te zijn, kun je deel uitmaken van deze viering die bezoekers van over de hele wereld aantrekt, waar de stad zich aankleedt met kleuren, bloemen, ofrendas, optochten, doodshoofdmarkten en nog veel meer. Het hoofdevenement van deze viering is de Day of the Dead Grand Parade, die ongeveer 9 km lang is en ongeveer 2 km aflegt met praalwagens, enorme ballonnen, titans (poppen en reuzenschedels), mobiele ofrendas, grim reapers, catrinas, livemuziek, enzovoort.

Mis niet de speciale verlichting van de Zócalo, het centrale plein van de stad, en de Reformastraat, de optocht en de monumentale alebrijeswedstrijd in het Museum voor Volkskunst, de Dodendagoptocht en het festival van Ofrendas en Bloemstukken. Er zijn veel evenementen in de hele stad en de meeste zijn gratis, dus ik raad u aan de websites van de stad te raadplegen om er zeker van te zijn dat u niets mist.

De Dag van de Doden in Mexico, die in 2008 door UNESCO tot werelderfgoed werd uitgeroepen, is een zeer belangrijke feestdag voor het Mexicaanse volk, dus een rondleiding door Mexico-Stad, of op eigen gelegenheid, op deze data is een geweldige kans om deze fascinerende cultuur te leren kennen.

Doe een rondleiding langs de doden in Mexico-Stad

2. Maak kennis met de Megaofrendas voor de Dag van de Doden

Profiteer van de aanbiedingen| ©Polina Tankilevitch
Profiteer van de aanbiedingen| ©Polina Tankilevitch

Als onderdeel van de viering van de Dag van de Doden is een van de traditionele manieren om de doden te eren het maken van zeer creatieve ofrendas die overal in de stad te zien zijn.

Een van de meest geanticipeerde is de Day of the Dead Monumental Offering die wordt gepresenteerd in de Zócalo, het belangrijkste plein van de stad, op de laatste dagen van oktober, die meestal bestaat uit monumentale schedelsculpturen in traditionele kleding, duizenden cempasúchiles, oranje bloemen die de Dag van de Doden in Mexico symboliseren, en een zeer speciale verlichting.

Andere zeer representatieve ofrendas in de stad zijn de Mega Ofrendas van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM), die ontstaan zijn uit een initiatief van studenten en sinds 1997 worden gehouden. Daarnaast presenteren de belangrijkste musea in Mexico-Stad hun gigantische aanbod, zoals het Frida Kahlo Museum en het Dolores Olmedo Museum.

Het is een perfecte tijd om de meest representatieve plekken van de stad te bezoeken in een Hop on Hop off toeristenbus of lopend, want naast de musea kun je in veel culturele ruimtes, bedrijven en huizen deze ofrendas zien, versierd met cempasúchiles en traditionele elementen zoals pan de muerto, suikerschedels, kaarsen, wierook, zout, water en de foto van de overledene die geëerd wordt, die niet altijd zichtbaar is voor het publiek, onder andere.

Leer het beste van Mexico Stad kennen met een Hop on Hop off Bus

3. Ontdek de fascinerende tentoonstelling van Mexicráneos

Dag van de Doden| ©NFTOMY
Dag van de Doden| ©NFTOMY

Een van de grootste kunsttentoonstellingen in Mexico, die samenvalt met de herfst en de viering van de Dag van de Doden inluidt, is Mexicráneos. Tijdens de maand oktober komen lokale en internationale kunstenaars samen om gigantische schedels te ontwerpen en te versieren die worden tentoongesteld op de beroemde Reforma Avenue en in het Bicentennial Park.

De schedels versierd met levendige kleuren en prachtige details zijn gewoonweg adembenemend, dus je mag de kans niet missen om op de foto te gaan naast een van deze bijzondere kunstwerken. Hun ontwerpen hebben betrekking op verschillende tradities van het land, zoals Mexicaanse worstelervaringen, maar je vindt er ook meer moderne en minimalistische ontwerpen.

Een bezoek aan deze unieke tentoonstelling is de ideale manier om deze maand vol festiviteiten en tradities te beginnen, zonder twijfel een van de beste tijden om naar Mexico-Stad te gaan.

Meer informatie over de tentoonstelling

 • Locatie: Paseo de la Reforma Avenue en Bicentennial Park.
 • Dagen en tijden: vanaf de tweede week van oktober van dinsdag tot zondag van 7 tot 19 uur.

Maak een rondreis langs lucha libre, mariachi's en tequila in Mexico-Stad

4. Test je moed tijdens het Six Flags Horror Fest

Six Flags| ©OtroPX
Six Flags| ©OtroPX

Als het idee van een nacht vol angsten, gegil en intense sensatie je aanspreekt, mag je het Six Flags Festival of Terror niet missen, een Halloween-gerelateerd evenement dat bezoekers al sinds 2000 de stuipen op het lijf jaagt.

Gedurende een paar dagen in september in Mexico-Stad en de hele maand oktober wordt het themapark Six Flags Mexico omgetoverd tot een wereld vol terreur en mysterie. De lichten gaan uit, de decoraties veranderen en overal liggen gekostumeerde acteurs op de loer. De sfeer is ingesteld om je ergste nachtmerries uit te laten komen.

Er worden verschillende huizen van terreur opgezet tijdens het evenement, zoals het gesticht, waar je door donkere gangen moet lopen terwijl je wordt achtervolgd door monsters en angstaanjagende wezens. Maar dit is nog maar het begin: er zijn nog veel meer thema-attracties die je zullen doen huiveren van angst.

Als je besluit om naar Six Flags Fright Fest te gaan, raad ik je aan om comfortabele kleding en schoenen te dragen die geschikt zijn om te lopen en rennen. Het is ook een goed idee om een jasje mee te nemen, want in oktober kunnen de nachten in Mexico-Stad fris zijn. En ik verzeker je dat als je het eenmaal hebt geprobeerd, je niet zult kunnen wachten om het volgende jaar terug te komen!

Lees meer over het evenement

 • Locatie: Picacho Ajusco weg, kilometer 1.5, Jardines del Ajusco, Tlalpan, Mexico Stad.
 • Toegangsprijs: ongeveer €6 per persoon.

Boek je ticket voor Six Flags Mexico

5. Duik in de legende van La Llorona

Xochimilco| ©Anne and David
Xochimilco| ©Anne and David

La Llorona Xochimilco is een theatershow die je huid zeker zal doen kriebelen. Het stuk, dat jaarlijks wordt opgevoerd in de maand oktober, stelt voor dat je je verdiept in een oude legende en deze aan den lijve ondervindt. In deze theatershow, die jaarlijks in oktober plaatsvindt, komt de legende van La Llorona tot leven door de magie van theater, muziek en speciale effecten.

Deze show neemt je mee terug naar de pre-Spaanse tijd in Mexico, toen de legende van La Llorona ontstond. Bovendien kun je de ervaring met al je zintuigen beleven, want je kunt de legende zien, horen, voelen en zelfs ruiken. De traditionele muziek, de typische kostuums en de speciale effecten zorgen ervoor dat je je onderdeel voelt van het verhaal en de emotie en het mysterie van de legende beleeft.

Om naar de Cuemanco-pier te gaan, waar de La Llorona-show plaatsvindt, moet je bovendien op een trajinera stappen, een kleine boot die typisch is voor Xochimilco en die je omringd door bloemen door de grachten brengt. Eenmaal aangekomen word je ondergedompeld in de magische en pittoreske sfeer van Xochimilco.

Het is belangrijk dat je van tevoren kaartjes reserveert, want de show is erg populair en kaartjes zijn snel uitverkocht. Je kunt dit online doen of bij de kassa's op de Cuemanco-pier. De show is ongetwijfeld een van de beste dingen om 's avonds in Mexico te doen en omdat het buiten plaatsvindt, is het belangrijk dat u warme en comfortabele kleding draagt.

Meer informatie over de show

 • Locatie: Av. Hermenegildo Galeana, s/n, Xaltocan. Xochimilco, 16090.
 • Prijs: De prijs van de show, samen met de huur van de trajinera, is ongeveer 26€.

6. Verken de Internationale Boekenbeurs in de Zócalo

Persoon Leest| ©Joel Muniz
Persoon Leest| ©Joel Muniz

Als je een boekenverslinder bent, of een culturele avonturier op zoek naar interessante evenementen, dan mag je de Feria Internacional del Libro del Zócalo niet missen, een jaarlijks evenement dat al meer dan 30 jaar wordt gehouden en een waar paradijs is voor literatuur- en cultuurliefhebbers. Het wordt elk jaar gehouden in de tweede of derde week van oktober.

De Internationale Boekenbeurs van de Zócalo is veel meer dan een boekententoonstelling. Het is ook een ruimte voor dialoog, leren en vermaak. Tijdens de dagen van het evenement worden allerlei soorten boeken gepresenteerd en worden er activiteiten voor alle leeftijden georganiseerd.

Het is een geweldige kans om conferenties en workshops bij te wonen die worden gegeven door experts op dit gebied, of om naar poëzielezingen en voordrachten te gaan. Maar de beurs is niet alleen voor boekenliefhebbers, want er zijn ook concerten met traditionele muziek en circusvoorstellingen voor het hele gezin.

Als je nieuwsgierig bent naar de Mexicaanse cultuur, zul je dit evenement geweldig vinden. De beurs, die wordt beschouwd als de belangrijkste van het land, is ongetwijfeld eenvan de beste activiteiten in Mexico-Stad.

Meer informatie over de beurs

 • Locatie: Plaza de la Constitución S/N, Centro Histórico de la Cdad. de México.
 • Openingstijden: van 12 tot 20 uur.
 • Toegang: gratis.

Neem deel aan een aantal van de beste activiteiten in Mexico-Stad

7. Doe mee aan de zombiemars

Zombies| ©cottonbro studio
Zombies| ©cottonbro studio

Ben je in voor de griezeligste ervaring van je leven? Als je een fan bent van terreur en plezier, dan mag je de Zombiemars in Mexico-Stad niet missen. Elk jaar komen duizenden mensen van over de hele wereld bijeen om deel te nemen aan deze optocht van de levende doden en te genieten van een middag vol plezier en schrik.

De mars van de zombies vindt plaats in het hart van Mexico-Stad langs de straten van het historische centrum. Het is een indrukwekkend spektakel, met een groot aantal zombies in kostuums en make-up met een ongelooflijk realisme, begeleid door muziek en speciale effecten die je huid zullen doen kriebelen.

Dit evenement vindt meestal plaats in de laatste week van oktober of de eerste weken van november, 's ochtends. Het is aan te raden om vroeg te komen om een goede plek te vinden om naar de parade te kijken en de drukte te vermijden.

Meer informatie over de parade

 • Locatie: Historisch centrum van Mexico-stad.
 • Openingstijden: vanaf 9 uur.
 • Toegangsprijs: gratis.

8. Beleef een uniek Mexicaans feest: Catrina Fest.

Catrina| ©Karelman
Catrina| ©Karelman

Als je de stad in oktober bezoekt, mag je het Catrina Fest niet missen, een festival dat de iconische figuur van de Catrina viert, het symbool van de Dag van de Doden in Mexico.

Catrina Fest vindt de hele maand oktober plaats en biedt een verscheidenheid aan evenementen, waaronder parades, kunsttentoonstellingen, live muziekoptredens en de kans om de gastronomie van Mexico-Stad te ervaren. Dit festival is een unieke kans om de rijke Mexicaanse cultuur te ervaren en jezelf onder te dompelen in de tradities van de Dag van de Doden.

De belangrijkste evenementen van het festival vinden plaats op 31 oktober en 1 november, wanneer duizenden mensen zich verkleden als catrinas en deelnemen aan de Grote Catrina Parade. De parade begint bij de emblematische Reforma Street en gaat door enkele van de belangrijkste straten van het historische centrum van de stad.

Om optimaal van dit evenement te genieten, is het aan te raden om vroeg te arriveren zodat je een goede plek hebt om de parade te bekijken, en vergeet niet je camera mee te nemen om de meest memorabele momenten vast te leggen. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat de straten erg druk kunnen zijn, dus zorg ervoor dat je comfortabele kleding en schoenen draagt die geschikt zijn om te lopen. Door deel te nemen aan deze parade kun je een rondleiding door de stad krijgen en de meest symbolische plekken leren kennen.

Leer de hoogtepunten van Mexico Stad kennen

9. Bezoek de Nacht van de Musea tijdens de Dag van de Doden.

Pantheon museum San Fernando| ©Aquarela 08
Pantheon museum San Fernando| ©Aquarela 08

Elke laatste woensdag van de maand openen de galerieën en musea van Mexico-Stad 's avonds hun deuren voor bezoekers. Maar tijdens de Nacht van de Musea in oktober presenteren sommige musea en culturele centra tentoonstellingen en activiteiten in verband met de Dag van de Doden, het traditionele Mexicaanse feest.

Offering, workshops over de suiker schedel, lezingen over begrafenisrituelen, rondleidingen langs begraafplaatsen en emblematische plaatsen van deze viering, zijn enkele van de activiteiten die je kunt meemaken. Andere evenementen, op verschillende plaatsen in Mexico-Stad, zijn:

 • Nationaal Museum van Wereldculturen: tentoonstelling en parade van hedendaagse catrinas.
 • Los Pinos Cultural Complex: naast de spectaculaire tentoonstelling van ofrendas, biedt het complex meestal een proeverij van pan de muerto (brood van de doden) en chocolade.
 • Museo del Panteón de San Fernando: deze plek biedt meestal een rondleiding met enkele verhalen over het pantheon die zich afspelen in historische momenten uit de 19e eeuw.
 • Museo Manuel Tolsá: hier worden meestal lezingen gegeven over mummies en Egyptische vloeken, en er is ook een fototentoonstelling van catrinas.

Naast de musea zijn er veel andere activiteiten die plaatsvinden in het kader van de Dag van de Doden. Bijvoorbeeld fietstochten door het historische stadscentrum, rondleidingen door de meest karakteristieke wijken, wedstrijden, verkleedoptochten en live concerten op openbare pleinen.

Meer informatie

 • Aanbevelingen: om de Nacht van de Musea bij te wonen, worden reserveringen meestal gemaakt op sociale netwerken of via de gespecialiseerde mail van elke locatie.
 • Ticketprijs: gratis toegang tot bijna alle activiteiten.

Bezoek de beste musea in Mexico-Stad

10. Ervaar de magie van Aquelarre Fest

Coven Fest| ©ALMUDENA RIBES
Coven Fest| ©ALMUDENA RIBES

Het Aquelarre Fest biedt een wereld van spreuken en bezweringen die je meevoeren naar een andere wereld. Dit evenement vindt plaats aan de vooravond van Halloween en biedt een kamp dat de tradities en esoterische praktijken van de Mexicaanse cultuur probeert te redden.

Rituelen, spreuken, heidense dansen, offergaven aan de doden, bezemstelenparade, wiccan dansen, wedstrijden en een eindeloos aantal activiteiten waarmee je in contact kunt komen met je spirituele kant, zijn enkele van de dingen die je kunt vinden in deze ontmoeting van magische culturen.

Daarnaast vind je in de heidense bazaar een grote verscheidenheid aan magische artikelen, van kaarsen en tarot tot magische gereedschappen en drankjes. Er is ook een speciale ruimte waar je lekker eten en drinken kunt vinden.

Of je nu geïnteresseerd bent in magie of niet, je mag de kans niet missen om de magie van Aquelarre Fest te ervaren en jezelf onder te dompelen in een wereld van spreuken en bezweringen die je zeker zullen verrassen.

Meer info over Aquelarre Fest

 • Locatie: kan variëren binnen Mexico Stad.
 • Openingstijden: van 8 tot 18 uur ongeveer.
 • Datum: laatste dagen van oktober
 • Toegangsprijs: ongeveer 8 EUR.