Mexico-Stad in 4 dagen: een gids om het beste uit je bezoek te halen

Mexico-Stad is een van de belangrijkste wereldsteden in Latijns-Amerika en heeft veel bezienswaardigheden te bieden. Hier zijn de belangrijkste activiteiten die je kunt doen tijdens een kort verblijf op deze bestemming.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

11 minuten lezen

Mexico-Stad in 4 dagen: een gids om het beste uit je bezoek te halen

Mexico van bovenaf | ©Ricky Esquivel

Als je van plan bent Mexico-Stad voor een kort verblijf te bezoeken, lijkt het misschien een onmogelijke missie om de stad grondig te leren kennen. Als je echter een gedetailleerde rondreis maakt en een overzichtelijke route volgt, kun je misschien de bezienswaardigheden ontdekken die Mexico-Stad beroemd maken als een van de belangrijkste wereldsteden van Latijns-Amerika.

Enkele van de beste dingen om te doen in Mexico-Stad tijdens een 4-daags bezoek zijn een bezoek aan het Paleis voor Schone Kunsten, een rondleiding door de historische wijk, een wandeling door Coyoacán, een bezichtiging van het Frida Kahlo Museum, het ontdekken van het nachtleven van Mexico-Stad in de Tenampa Salon en het bewonderen van het Azteekse Stadion. Ben je klaar voor een avontuur?

Dag 1: Bezoek het Palacio de Bellas Artes, bezoek het Templo Mayor Museum, maak een rondleiding door het historische centrum en bekijk het uitzicht over de stad vanaf de Torre Latinoamericana

Paleis van Schone Kunsten| ©Ivan Hernández
Paleis van Schone Kunsten| ©Ivan Hernández

Mexico-Stad is een erg grote stad, dus de ideale manier om de stad in een paar dagen te bezoeken is door de tour op te delen in geografische zones. Voor de eerste dag stel ik een rondleiding langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het historische centrum voor, dat veel van de belangrijkste attracties van de Mexicaanse hoofdstad bevat.

Bezoek het Paleis voor Schone Kunsten

Als je op zoek bent naar een verrijkende culturele ervaring in het hart van Mexico-Stad, dan is een bezoek aan het iconische Palacio de Bellas Artes een must. Dit gebouw, met zijn neoklassieke en art nouveau-architectuur, is een levend bewijs van het artistieke en culturele erfgoed van Mexico. Je kunt er komen met de metrolijnen 2 en 3 en met de bussen 7B, 7C en 15A.

Een van de grootste schatten in het paleis zijn de muurschilderingen van Diego Rivera. Als je door de gangen en galerijen van het paleis loopt, word je omringd door de grootsheid van de werken van de auteur. Van Man op het kruispunt tot Droom van een zondagmiddag in de Centrale Alameda, elke muurschildering vertelt een boeiend verhaal.

Dit paleis is echter veel meer dan een museum; het is een eerbetoon aan de menselijke creativiteit en een venster op de ziel van Mexico. Je kunt er ook genieten van een gevarieerd cultureel programma met opera, ballet, muziek en tijdelijke tentoonstellingen van bekende nationale en internationale artiesten, en daarom wordt het vaak aanbevolen in de beste Mexico City rondreizen.

Boek een rondleiding door de paleizen van CDMX

Bezoek het Templo Mayor Museum

Om verder te leren over de Mexicaanse cultuur, is de volgende stap op de route een bezoek aan het Templo Mayor Museum. Deze tentoonstelling, gevestigd in wat eens het grote Tenochtitlán was, geeft je de kans om de diepten van de cultuur van de oude Mexicanen te verkennen.

Dit museum, dat vijf blokken verwijderd is van het Paleis voor Schone Kunsten, herbergt een verzameling artefacten en voorwerpen die afkomstig zijn van de archeologische opgravingen van deze heilige plek. Hier kun je ook de structuur van de Templo Mayor zelf ontdekken. Dit monumentale werk was het epicentrum van de oude stad.

De geschiedenis van de Templo Mayor omspant eeuwen van constructie, reconstructie en transformatie. Deze tempel werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en was gewijd aan de godheden Huitzilopochtli en Tlaloc, die de dualiteit van zon en regen symboliseerden.

Bezoek de Zócalo

Als je het historische centrum van Mexico wilt leren kennen, mag je El Zócalo niet overslaan, het immense centrale plein dat meestal het startpunt is waar je eeuwen cultureel en architecturaal erfgoed kunt leren kennen. Dit is de volgende halte na Plaza Mayor en vanaf de esplanade kun je de façade van de Metropolitaanse Kathedraal ontdekken.

Vanaf El Zócalo kun je ook de imposante omvang van het Nationaal Paleis zien, dat het beginpunt van het Federale District als wereldstad markeert, aangezien de Spaanse veroveraars hier voor het eerst de controle over het continent vestigden.

Als je alle geheimen van El Zócalo en de omliggende gebouwen wilt leren kennen, kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan een rondleiding door het centrum van Mexico-Stad. Een ideale optie om nog dieper in te gaan op het historische verleden en de erfenis van elk van de plaatsen waar je langskomt.

Doe mee aan een rondleiding door het historische centrum van CDMX

Geniet van het uitzicht over de stad vanaf de Torre Latinoamericana

Op de avond van de eerste dag stel ik voor dat je boven de drukte van Mexico City uitstijgt om te genieten van het panoramische uitzicht vanaf de Torre Latinoamericana. Dit gebouw, een icoon van de skyline van de stad, biedt je een uniek en fascinerend perspectief, vooral als je van plan bent Mexico City in de zomer te bezoeken, wanneer de lucht meestal helder is.

Vanaf de top van de toren kun je het stedelijke mozaïek ontdekken dat moderne wolkenkrabbers, historische pleinen en drukke straten omvat. Het uitzicht vanaf El Zócalo brengt je vanuit een ander perspectief in contact met de rijke geschiedenis van Mexico. Vanaf El Zócalo bereik je de toren in 10 minuten lopen door vijf straten of neem de metrolijn 2.

Vanaf de toren kun je ook de Reforma Avenue zien, die wordt geflankeerd door iconische monumenten, zoals het monument van de Engel van Onafhankelijkheid. Als je van plan bent Mexico-Stad in het hoogseizoen te bezoeken, is het aan te raden om van tevoren kaartjes te kopen voor het uitkijkdek van de Torre Latinoamericana.

Koop kaartjes voor het uitkijkpunt van de Torre Latinoamericana

Dag 2: Bezoek het Azteza Stadion, maak een rondleiding door de rivierkanalen van Xochimilco en bezoek de Basiliek van Guadalupe

Azteza Stadion| ©Chelo
Azteza Stadion| ©Chelo

Nadat je het historische centrum van Mexico-stad hebt gezien, kun je op de tweede dag de omgeving van de stad verkennen, waaronder een bezoek aan een van de belangrijkste stadions ter wereld, een rondleiding door het Venetië van Mexico en een stop bij de Basiliek van Guadalupe.

Bezoek het Azteca Stadion

Als je een voetbalfan bent, kun je tijdens een bezoek aan het Azteca Stadion de geschiedenis en passie van het spel in je opnemen. En als je dat niet bent, kun je nog steeds deze emblematische locatie ontdekken, die veel meer is dan alleen een stadion; het is een sporttempel waar legendarische momenten in Wereldkampioenschappen zijn beleefd.

Het beste alternatief om het te leren kennen is om te kiezen voor een rondleiding, die je een rondleiding geeft door de kleedkamers, de perskamer, de tribunes en het speelveld. De beste manier om het Azteca Stadion te bereiken is met de buslijnen 17A, 17C, 17D, 17E, 17H en de Taxqueña-Valle de San Lorenzo tak van de langeafstandsbus.

Bezoek de kanalen van Xochimilco

Om het meeste uit je reis door het zuiden van Mexico-Stad te halen, raad ik je aan om de kanalen van Xochimilco te bezoeken. Deze riviertour dompelt je onder in de cultuur en het dagelijks leven van het pre-Spaanse Mexico.

Aan boord van de iconische trajineras, boten versierd met kleuren en bloemen, begin je aan een tocht die de pre-Spaanse en koloniale geschiedenis van de regio oproept. Je kunt ervoor kiezen om alleen te gaan of deel te nemen aan een rondleiding. Hoe dan ook, je zult de ingewikkelde kanalen kunnen oversteken, omringd door de uitbundige vegetatie die kenmerkend is voor Xochimilco.

Tijdens deze rondleidingen krijg je de gelegenheid om met de lokale bevolking te communiceren. Of je nu met z'n tweeën bent, met vrienden of met het hele gezin, met deze trajinera-ervaring ontdek je een rustige en pittoreske kant van Mexico-Stad die het ontdekken waard is. Vanuit de Azteekse staat kun je Xochimilco bereiken met bus 24B en de Salto del Agua-Cuemanco tak van de langeafstandsbus, een reis van ongeveer 25 minuten.

Boek een tour door Xochimilco

Bezoek de basiliek van Guadalupe

Als je echt wilt proeven van de Mexicaanse eigenzinnigheid, is een bezoek aan de Basiliek van Guadalupe een must. Deze iconische kerk is een epicentrum van Mariadevotie, omdat men gelooft dat de Maagd van Guadalupe, die wordt beschouwd als de beschermheilige van Mexico, hier in 1531 verscheen.

De architectuur van de Oude Basiliek is een combinatie van barok en renaissance en herbergt het originele beeld van de Maagd van Guadalupe. De Nieuwe Basiliek valt op door het moderne ontwerp en de kenmerkende omgekeerde schelpvorm. Het heiligdom van deze plek herbergt ook een rijke collectie religieuze kunst.

Als je van plan bent Mexico-Stad in december te bezoeken, kun je ook deelnemen aan de patroonsheiligenfeesten. Vanuit Xochimilco kun je de basiliek bereiken met metrolijnen 1, 2 en 3 en met de Taxqueña-Valle de San Lorenzo tak van de langeafstandsbus, die je het beste kunt combineren met metrolijnen 2 en 3 voor het laatste stuk.

Boek tickets voor een bezoek aan de Basiliek van Guadalupe

Dag 3: Verdwaal in de straten van Coyoacán, bezoek het Frida Kahlo Museum en ervaar het Mexicaanse nachtleven in de Tenampa Salon op Plaza Garibaldi

In Coyoacán| ©Fido
In Coyoacán| ©Fido

De route van de derde dag voert je door twee van de belangrijkste wijken van Mexico-Stad: Coyoacán en Garibaldi. Daar kun je typische bezienswaardigheden van de hoofdstad bezoeken, zoals het Frida Kahlo Museum en de Tenampa Salon.

Verdwaal in de straten van Coyoacán

Verdwalen in de pittoreske straatjes van Coyoacán is als het betreden van een betoverende wereld vol geschiedenis, cultuur en levendigheid. Deze boheemse wijk nodigt je uit om de geplaveide straten te verkennen en de koloniale architectuur vermengd met moderniteit in je op te nemen. Het beste alternatief om de wijk te bereiken is met de trolleylijnen 1 en 7.

Het centrale plein van Coyoacán is het centrum van de activiteiten in de buurt. Dit plein wordt omringd door historische gebouwen en is een plek waar de lokale bevolking en bezoekers samenkomen om van de buitenlucht te genieten. In de omgeving kun je deelnemen aan enkele van de beste gastronomische tours in Mexico-Stad.

In Coyoacán, een van de beste wijken van Mexico-Stad, kun je je verdiepen in de essentie van de Mexicaanse cultuur en het dagelijks leven ontdekken van een gemeenschap die trots is op haar geschiedenis en creativiteit.

Doe mee aan een rondleiding door Coyoacán

Bezoek het Frida Kahlo Museum

Als je nog steeds in Coyoacán bent, mag je een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de buurt niet missen, namelijk het Frida Kahlo Museum. La Casa Azul, zoals deze plek bekend staat, neemt je mee op een reis door de ogen en geest van een van de meest iconische kunstenaars van de 20e eeuw. Hier werd Frida Kahlo geboren, leefde ze en creëerde ze veel van haar werk.

La Casa Azul is een heiligdom dat het leven en de nalatenschap van Frida Kahlo onthult aan de hand van haar schilderijen, persoonlijke voorwerpen en alledaagse details. Op ongeveer vier blokken van het centrale plein van Coyoacán kunt u de kamers verkennen waar Frida woonde en werkte.

Deze tentoonstelling, die wordt beschouwd als een van de beste musea van Mexico-Stad, is een ontroerend eerbetoon en een bewijs van haar invloed op kunst en cultuur. De wisselende tentoonstellingen en permanente collecties stellen bezoekers in staat om zich te verdiepen in verschillende aspecten van zijn leven en werk en de invloed die hij had op andere kunstenaars.

Koop tickets voor een bezoek aan het Frida Kahlo Museum

Ontdek het nachtleven van Mexico in de Tenampa Salon

Om de derde dag in Mexico-Stad af te sluiten stel ik voor dat je het nachtleven van de stad ontdekt in de iconische Salón Tenampa. Deze salon ligt tegenover Plaza Garibaldi en is een tempel van traditionele Mexicaanse muziek.

De sfeer van de Salón Tenampa is een samensmelting van traditie en moderniteit, waar de noten van de mariachi-muziek in de lucht weerklinken en de aroma's van de Mexicaanse gastronomie de zintuigen bedwelmen. Hier kun je tegelijkertijd genieten van liveoptredens van bekende mariachigroepen en de beste tequila van de hoofdstad.

Het decor en de architectuur van Salón Tenampa doen denken aan de gouden eeuw van de Mexicaanse muziek en de artiesten die hier in de loop der jaren zijn geweest. De muren versierd met foto's en memorabilia vertellen verhalen van beroemdheden, artiesten en muziekliefhebbers die hier inspiratie en plezier hebben gevonden. Vanuit Coyoacán kun je de Tenampa bereiken met de L1-bus en de langeafstandsbus op de tak Taxqueña-Bosques.

Dag 4: Bezoek het kasteel Chapultepec, bezoek het Nationaal Antropologisch Museum en neem afscheid van Mexico-Stad door de nachtverlichting van de Engel van de Onafhankelijkheid te aanschouwen.

In Chapultepec| ©Ari Helminen
In Chapultepec| ©Ari Helminen

Voor je laatste dag in Mexico-Stad stel ik een rondleiding door het meest traditionele deel van Mexico voor, met onder andere het Chapultepec-bos en het populaire Nationaal Antropologisch Museum.

Tour Kasteel Chapultepec

Tijdens een rondleiding door het kasteel van Chapultepec kun je je verdiepen in de geschiedenis, architectuur en pracht van Mexico. Dit kasteel, gelegen op de top van de Chapultepec-heuvel, heeft eeuwen van historische gebeurtenissen meegemaakt en is het toneel geweest van belangrijke momenten in de geschiedenis van het land. Je kunt het bereiken met de toeristenbus van de stad of een stop maken tijdens een van de beste fietstochten in Mexico-Stad.

De architectuur van het kasteel is een amalgaam van stijlen die de invloed van verschillende historische periodes weerspiegelen. Het is ook de thuisbasis van het Nationaal Historisch Museum, dat het verhaal van Mexico vertelt van de pre-Spaanse tijd tot de Revolutie.

Doe mee aan een rondleiding door het kasteel Chapultepec

Bezoek het Nationaal Antropologisch Museum

Aan de rand van het bos van Chapultepec kun je tijdens een bezoek aan het Nationaal Antropologisch Museum een reis maken door de culturen en diversiteit van Mexico. Dit museum huisvest een grote collectie pre-Spaanse kunstwerken.

Een van de meest emblematische stukken van het museum is de Coatlicue Monolith, een beeldhouwwerk dat de Azteekse godin van de aarde en de vruchtbaarheid voorstelt. Andere schatten zijn de Zonnesteen en de Penacho de Moctezuma, een ingewikkelde gevederde creatie die de hoge Azteekse hiërarchie symboliseert. Je kunt het museum bereiken via een wandeling van 20 minuten door het bos of met de bus op lijnen 18B, 18C en 18D en metrolijnen 1 en 7, die langs Chapultepec lopen.

Koop kaartjes voor het Antropologisch Museum

Neem afscheid van Mexico-Stad met een nachtelijk uitzicht op de Engel van Onafhankelijkheid

Een van de beste manieren om afscheid te nemen van Mexico-Stad, als dat bestaat, is om de Engel van Onafhankelijkheid 's nachts verlicht te zien, in een van de beste nachtelijke activiteiten in Mexico-Stad. Dit iconische monument staat aan de Paseo de la Reforma en rijst op tussen het verkeer en de lichten van de stad als symbool van vrijheid en soevereiniteit.

Dit monument werd opgericht om de honderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van Mexico te herdenken en is een eerbetoon aan de helden en strijders die de natie hebben helpen smeden. Vanaf het Nationaal Antropologisch Museum kun je het monument bereiken met metrolijn 7 en buslijn 18A.

De combinatie van de aanwezigheid en de omringende lichten creëert een poëtische en plechtige sfeer die uitnodigt tot contemplatie en reflectie. Afscheid nemen van Mexico-Stad met het beeld van dit monument dat oplicht in de nacht is een onvergetelijke manier om een stukje van de essentie en geest van de hoofdstad mee te nemen.

Reisroute van de 4-daagse rondreis door Mexico-Stad

 • Dag 1
 • Bezoek aan het Paleis voor Schone Kunsten
 • Bezoek het Templo Mayor Museum
 • Neem deel aan een tour door het historische centrum
 • Beklim het observatiedek van de Latijns-Amerikaanse toren
 • Dag 2
 • Bezoek het Azteekse stadion
 • Wandel langs de kanalen van Xochimilco
 • Bezoek de basiliek van Guadalupe
 • Bezoek het heiligdom van de Maagd
 • Dag 3
 • Wandeling door Coyoacan
 • Bezoek het Frida Kahlo Museum
 • Wandeling rond Plaza Garibaldi
 • Diner in Salón Tenampa
 • Dag 4
 • Bezoek aan het Chapultepec Museum
 • Bezoek het Antropologisch Museum
 • Bezoek de Engel van Onafhankelijkheid
 • Neem afscheid van Mexico... en beloof terug te komen!