Chichen-Itza Dagtrips vanuit Playa del Carmen

Chichen Itza is de meest bezochte Maya archeologische site in Mexico en een van de nieuwe zeven wonderen van de moderne wereld. Als u een paar dagen in Playa del Carmen verblijft, kunt u de site comfortabel bezoeken met een excursie.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

10 minuten lezen

Chichen-Itza Dagtrips vanuit Playa del Carmen

Chichen Itza | ©concrete&fells

De Mayastad Chichen Itza is niet alleen de belangrijkste archeologische vindplaats van het schiereiland Yucatan, maar ook een heilige ruimte met meer dan 1500 jaar geschiedenis die werd gekozen als een van de nieuwe zeven wonderen van de moderne wereld. Op enkele kilometers van Playa del Carmen kunt u het in al zijn pracht en praal ontdekken tijdens rondleidingen

Chichén Itzá wordt gekenmerkt door zijn architectuur en door de verscheidenheid aan gebouwen op een oppervlakte van bijna vijf hectare. Tot de meest opmerkelijke behoren El Castillo, de beroemdste Maya-tempel, het Grote Ballenhof, de Tempel van de Krijgers en de Heilige Cenote, die een diameter van 60 meter heeft en verticale wanden van meer dan vijftien meter.

1. Dagtocht naar Chichén Itzá vanuit Playa del Carmen

Chichen Itza| ©Luiz Eduardo
Chichen Itza| ©Luiz Eduardo

Dit is een van de meest voorkomende excursies en is een volledige dagtocht naar Chichen Itza. Deze reis gaat per privébus vanuit Playa del Carmen en terug met hotel pick-up en stelt u in staat de archeologische site van de Maya's te bezoeken met de hulp van een deskundige lokale gids, om de gebouwen van de oude stad te zien, zoals de klassieke piramide van Kukulkan en al zijn geheimen.

Deze excursies kunnen, tegen betaling, ook een bezoek aan de stad Valladolid en de Heilige Cenote, of Cenote Saamal, omvatten, evenals een lunch met een typisch Mexicaans menu, hoewel u er rekening mee moet houden dat een bezoek aan andere attracties dan Chichen Itza uren van uw tijd op de archeologische site zal wegnemen.

Deze rondleiding duurt ongeveer twaalf uur en stelt u in staat u onder te dompelen in de Maya-cultuur, haar gebruiken en ook in een van haar heilige plaatsen, aangezien deze rond het jaar 600 werd gebouwd.

Details van het belang

 • Prijs van de excursie... Ongeveer 70 euro per persoon, inclusief retourtransfer, entreegelden voor de ruïnes en de assistentie van de plaatselijke deskundige gids.
 • Duur van de tour... Ongeveer 12 uur.
 • Voordelen van deze excursie... U maakt uitgebreid kennis met Chichen Itza en u hebt de mogelijkheid om andere bezoeken aan de heilige Cenote en de stad Valladolid in uw reisprogramma op te nemen.

Boek een dagtocht naar Chichen Itza vanuit Playa del Carmen

2. Chichen Itza, heilige Cenote en Valladolid Tour vanuit Playa del Carmen

Chichen Itza Tour| ©Sasha India
Chichen Itza Tour| ©Sasha India

Onder de tours en excursies in Playa del Carmen is dit een van de meest complete activiteiten, want naast de archeologische site van Chichen Itza bezoekt u de heilige Cenote en de inheemse stad Valladolid, de tweede grootste stad van Merida en de oudste van het Yucatan-schiereiland.

In Chichen Itza wordt u bijgestaan door een deskundige lokale gids, zoals gedurende de hele reis, om de tempels, El Castillo en de rest van de gebouwen van de heilige plaats van de Maya-beschaving te bekijken, en u heeft ook tijd om op eigen gelegenheid rond te lopen.

Daarna gaat de tocht verder naar de Heilige Cenote, een van de grootste en bekendste in de Yucatan en Mexico, waar u een duik kunt nemen, kunt zwemmen en een van de beste snorkelervaringen van uw reis naar Playa del Carmen kunt beleven.

De laatste stop van de tour omvat een bezoek aan de stad Valladolid, die bekend staat om de schoonheid van zijn tempels en uitgebreide monumenten ter herdenking van de opstanden van het inheemse verzet.

Deze excursie is inclusief transfers van en naar Playa del Carmen, maar exclusief toegang tot de attracties.

Details van het belang

 • Prijs van de tour... Vanaf 49 euro per persoon, inclusief retourtransfers en de assistentie van de lokale deskundige gids. Let op: deze prijs is exclusief de entreegelden voor de attracties en de entreebelasting voor Chichen Itza, die ongeveer 30 euro bedraagt.
 • Duur van de excursie... Ongeveer 12 uur.
 • Voordelen van deze tour... U kunt in één reis verschillende plaatsen van het schiereiland Yucatan bezoeken, waaronder historische plaatsen en spectaculaire natuurgebieden.
 • Nadelen van deze tour... De prijs is exclusief entreegelden voor de attracties en entreegelden voor de archeologische site, dus u zult rekening moeten houden met de extra kosten.

Boek een dagtocht naar Chichen Itza, Heilige Cenote en Valladolid

3. Chichen Itza, Cenote Ik Kil en Coba Ruïnes Tour vanuit Playa del Carmen

Cenote Ik Kil| ©Vicente Villamón
Cenote Ik Kil| ©Vicente Villamón

Tijdens deze tour bezoekt u naast Chichen Itza, dat samen met de ruïnes van Tulum de meest bezochte archeologische Maya-site van Mexico is, de ruïnes van Coba, een van de Mayasteden uit de klassieke periode die opvalt door de piramide van Nohoch Mul, een hoofdconstructie van 120 treden die als enige van de Mayarelicten beklommen mag worden.

Bovendien kunt u tijdens deze tochten ook de cenote van Ik Kil bezoeken, een van de mooiste en grootste van Mexico, met een opening van 60 meter in diameter en 48 meter hoog, bedekt met rotswanden.

Dit is ongetwijfeld een van de beste cenotes van Playa de Carmen.

Deze excursies omvatten de bijstand van een deskundige plaatselijke gids gedurende de hele reis en meestal ook de lunch, met een typisch Meixcan menu, alsmede het ophalen van het hotel en de terugreis per minibus vanuit Playa del Carmen, aangezien deze excursies bedoeld zijn voor kleine groepen van maximaal tien bezoekers.

Details van het belang

 • Prijs van de excursie... Vanaf 142 euro per persoon, inclusief hotel pick-up en retourtransfer, de assistentie van de deskundige lokale gids, entreegelden voor de excursies en lunch met een typisch Mexicaans menu.
 • Duur van de tour... Ongeveer 11 uur.
 • Voordelen van deze excursie... U kunt het bezoek aan de oude stad Chichen Itza combineren met de rondleiding door de Cenote Ik Kil, de enige archeologische site in Mexico waar u een piramide mag beklimmen!

Boek een tour naar Chichén Itzá, Cenote Ik Kil en de ruïnes van Cobá

4. Tour naar Chichen Itza, Ek Balam ruïnes en Cenote Hubiku vanuit Playa del Carmen

Ek Balam ruïnes| ©Miguel Discart
Ek Balam ruïnes| ©Miguel Discart

Tijdens deze excursies kunt u de archeologische site van Chichen Itza bezoeken met de hulp van een deskundige lokale gids, en heeft u vrije tijd om de site in uw eigen tempo te verkennen.

Met dezelfde excursie kunt u ook de Heilige Cenote of Cenote Saamal bezoeken , dicht bij Chichen Itza, en de Cenote Hubiku, die aan de rand van Valladolid ligt en zich onderscheidt door zijn duisternis, die alleen door een lichtstraal kan worden bereikt.

Deze tours omvatten ook een bezoek aan de ruïnes van Ek Balam, een archeologische site die bekend staat als de Acropolis en die de monumentale ingang naar de onderwereld bevat.

Deze archeologische site is opmerkelijk voor de weergave van het graf van Ukit Kan Lec Tok, de oude koning van Ek Balam. Hoewel het zelden door toeristen wordt bezocht, heeft het een rijke geschiedenis die verband houdt met een van de weinige Maya-beschavingen die een eigen cultuur konden ontwikkelen, los van het centrale rijk.

Deze excursies zijn meestal inclusief ontbijt en lunch met een typisch Mexicaans menu, transfer van en naar Playa del Carmen met hotel pick-up en entreegelden voor de activiteiten.

Details van het belang

 • Prijs van de excursie... Begint vanaf 86 euro per persoon, inclusief hotel pick-up en retourtransfer, de assistentie van de deskundige lokale gids, entreegelden voor de excursies, ontbijt en lunch met een typisch Mexicaans menu.
 • Duur van de tour... Ongeveer 13 uur.
 • Voordelen van deze excursie... Dit is een van de excursies met de beste prijs-kwaliteitverhouding, waardoor u een door toeristen weinig bezochte plaats als Ek Balam leert kennen.

Boek een tour naar Chichen Itza, Ek Balam en Hubiku Cenote

Hoe boek je een excursie naar Chichen Itza vanuit Playa del Carmen?

Kennismaking met Chichen Itza| ©Larry Syverson
Kennismaking met Chichen Itza| ©Larry Syverson

Excursies naar Chichen Itza vanuit Playa del Carmen kunnen vooraf online worden geboekt of bij een VVV-kantoor zodra u in de stad aankomt.

Als u in het hoogseizoen naar de Riviera Maya reist, kunt u het beste vooraf excursies boeken, want die kunnen uitverkocht raken of in prijs stijgen.

Bezoeken aan archeologische sites van de Maya's, vooral Chichen Itza en de ruïnes van Tulum, zijn erg populair bij bezoekers, dus om vertragingen te voorkomen raad ik u aan een route te plannen waarbij u vooraf rondleidingen boekt.

Boek een tour naar de ruïnes van Tulum vanuit Playa del Carmen

Hoe lang is een reis naar Chichen Itza vanaf Playa del Carmen?

Zonsondergang in Chichen Itza| ©acahaya
Zonsondergang in Chichen Itza| ©acahaya

De duur van de excursie hangt af van de attracties die in de tour zijn opgenomen, aangezien de Riviera Maya overal paradijselijke gebieden heeft om te bezoeken, maar over het algemeen duren de excursies acht tot twaalf uur, dus een volledige dag.

Bij het uitstippelen van uw reisroute moet u rekening houden met de duur van de excursies, want als u andere excursies plant, zoals een bezoek aan het themapark Xcaret of een excursie naar Cozumel of Isla Mujeres, kunt u die niet combineren op dezelfde dag als uw bezoek aan Chichen Itza.

Boek uw tickets voor een bezoek aan Xcaret

Wat zal ik zien tijdens een reis naar Chichen Itza vanuit Playa del Carmen?

Toeren door Chichen Itza| ©Ralf Peter Reimann
Toeren door Chichen Itza| ©Ralf Peter Reimann

Het antwoord hangt af van het type excursie dat u kiest, want niet alle excursies omvatten hetzelfde, want sommige combineren de Chichen Itza-ervaring met andere natuurwonderen zoals de cenotes.

Hier zijn de bezienswaardigheden die u tijdens een van deze excursies kunt ontdekken:

 • Chichen Itza: Het is de meest bezochte archeologische site van de Maya-cultuur. Chichén Itzá wordt beschouwd als een van de nieuwe zeven wonderen van de moderne wereld en herbergt ook historische monumenten zoals El Castillo, het balspeelveld, tempels en magische ruimten zoals de Heilige Cenote.
 • Ruïnes van Coba: Het is de grootste archeologische site van de klassieke periode van de Mayacultuur. Het heeft de piramide van Nohoch Mul, een hoofdconstructie van 120 treden die als enige van de Mayarelicten mag worden beklommen.
 • Valladolid: dit is de oudste stad van Quintana Roo, die bekend staat om zijn tempels en monumenten van inheems verzet en ook om zijn voortreffelijke gastronomie, die tot de beste van het schiereiland Yucatan behoort.
 • Ruïnes van Ek Balam: Ze worden weinig bezocht door toeristen, maar het staat bekend als De Acropolis en het bewaart een van de meest interessante gebouwen van de alternatieve steden van de Maya-beschaving.
 • Cenote Ik-Kil: Het is een van de grootste in Mexico met een opening van 60 meter in diameter en muren van 48 meter hoog.
 • Cenote Sagrado: De officiële naam is Cenote Saamal, het ligt zeer dicht bij Chichen Itza en is een van de meest populaire cenotes in Mexico. Het is een van de meest aanbevolen natuurbelevenissen tijdens uw reis naar de Riviera Maya.
 • Cenote Hubiku: Deze bevindt zich in Valladolid en valt op door zijn duisternis, omdat er slechts een klein straaltje licht op valt.

Tips voor een excursie naar Chichen Itza vanuit Playa del Carmen

Heilige Cenote| ©Erik Cleves Kristensen
Heilige Cenote| ©Erik Cleves Kristensen

Als u in het hoogseizoen naar Playa del Carmen reist, raad ik u aan uw excursie vooraf te boeken om vertragingen en prijsverhogingen te voorkomen als u de excursies koopt wanneer u al in de stad bent.

En als u tijd hebt, raad ik u aan, om het meeste uit uw reis te halen, een van de tours te boeken met andere activiteiten, zoals een bezoek aan de cenotes of andere archeologische vindplaatsen.

Vanuit Playa del Carmen kunt u excursies maken naar andere stranden, zoals Cozumel of Isla Mujeres, maar ook naar de cenotes of archeologische vindplaatsen. De beste manier om tijd en geld te besparen is om andere bestemmingen in uw bezoek aan Chichen Itza op te nemen.

Boek een tour naar Isla Mujeres vanuit Playa del Carmen

Hoeveel kost een reis naar Chichen Itza vanuit Playa del Carmen?

Genieten van Chichén Itzá| ©Beth and Anth
Genieten van Chichén Itzá| ©Beth and Anth

Het antwoord hangt af van de excursie die u kiest en de activiteiten die daarbij horen. De goedkoopste excursies, inclusief toegang tot Chichén Itzá, beginnen bij 70 euro voor dagtochten. Tours die ook de Coba-ruïnes en Cenote Ik Kil omvatten beginnen bij 142 euro.

De beste excursie qua prijs en kwaliteit is die waarbij, naast het bezoek aan de archeologische site van Chichen Itza, de ruïnes van Ek Balam en de Cenote Hubiku zijn inbegrepen, met prijzen vanaf ongeveer 86 euro met retourtransfer vanaf Playa del Carmen in een privébus met airconditioning en in sommige gevallen een lunch.

Waarom raden we een reis naar Chichen Itza aan vanuit Playa del Carmen?

In Chichen Itza| ©Richard Weil
In Chichen Itza| ©Richard Weil

Chichen Itza is Mexico's beroemdste Maya archeologische site en tevens een van de nieuwe zeven wonderen van de moderne wereld, dus mis deze interessante toeristische bestemming niet.

U kunt het meeste uit uw reis halen door een bezoek aan de oude Mayastad te combineren met een rondleiding door de cenotes of andere archeologische vindplaatsen.

Tijdens een excursie naar Chichen Itza met een deskundige plaatselijke gids leert u ook alles over de Mayacultuur en kunt u beter genieten van uw verblijf in Playa del Carmen, aangezien alles in de Riviera Maya verband houdt met de oude plaatselijke beschavingen.

Boek een excursie naar de cenotes vanuit Playa del Carmen

Wat zijn de voordelen van een rondleiding met gids versus een bezoek aan Chichen Itza op eigen gelegenheid?

Dag om Chichen Itza te bezoeken| ©Kirt Edblom
Dag om Chichen Itza te bezoeken| ©Kirt Edblom

Het is niet onmogelijk om Chichen Itza op eigen gelegenheid te bezoeken, maar u moet dan wel de transfer vanuit Playa del Carmen organiseren, wat een beetje omslachtig kan zijn, en u krijgt niet de hulp van een gids, zodat u misschien wat details mist van Mexico's beroemdste archeologische site.

Aan de andere kant is de toegang tot de cenotes in het algemeen wat ingewikkeld, dus als u van plan bent een excursie te boeken waarbij ze ook zijn inbegrepen, is een rondleiding met gids de beste optie, die uw excursie vereenvoudigt en u tijd en geld bespaart.