Ruïnes van Tulum dagtochten vanuit Playa del Carmen

Tulum en zijn kustomgeving is een van Mexico's grootste attracties. Tussen de witte zandstranden, de perfecte kristalblauwe zee en de mystieke cenotes staan de ruïnes van wat eens een imposante Mayastad was - niet te missen!

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minuten lezen

Ruïnes van Tulum dagtochten vanuit Playa del Carmen

Tulum | ©sylvette serres

Tulum National Park en de gelijknamige stad zijn een van de belangrijkste attracties van het schiereiland Yucatan in Mexico. De ontmoeting met de mystiek van deze landen, omlijst door de natuurlijke schoonheid die het landschap siert, is gewoon een must als u deze Caribische landen bezoekt.

Een bezoek aan Tulum is een van de vele activiteiten die u niet mag missen onder de beste tours vanuit Playa del Carmen. Er zijn vele mogelijkheden en ze beloven allemaal een prachtige dag vol avonturen en onvergetelijke ervaringen, zoals zwemmen met de exotische zeefauna of duiken in de mysterieuze cenotes. Hier zijn de meest opvallende opties voor deze excursies.

1. Neem een halve dag om Tulum te bezoeken vanuit Playa del Carmen

Tulum| ©Wang Chang Xiaying
Tulum| ©Wang Chang Xiaying

Dit type tour is ideaal als u zoveel mogelijk uit uw reis wilt halen en zoveel mogelijk ervaringen wilt opdoen. Het is ook perfect als je maar voor korte tijd gaat, maar je mag de kans niet missen om een van de meest ongelooflijke Maya-ruïnes te zien. Tulum is een indrukwekkende halte die u zeker moet boeken tijdens uw bezoek aan Mexico.

Deze stijl van ervaring omvat een rondleiding door de ruïnes van Tulum, een oude Maya-haven waarvan de architectuur gewoonweg adembenemend is. Je leert wat van de geschiedenis van deze oude cultuur en gedurende twee uur wandel je door deze ruimtes, genietend van de tempels van Tulum. Elk van de haltes is indrukwekkend: het Grote Paleis, Halach Uinic, de Tempel van de Wind, de Tempel van de Fresco's en de Tempel van de Neerdalende God, die een van de meest indrukwekkende is, vooral vanwege het onthulde mysterie van de omgekeerde figuur.

Als de rondleiding is afgelopen, heb je meestal ongeveer een uur de tijd om zelf op verkenning te gaan en de mooiste foto's te maken. Aan de voet van Tulum heeft u een wit strand met een prachtige turquoise zee waar u een snelle duik kunt nemen voordat u terugkeert naar het hotel.

Interessante informatie

 • Duur: ongeveer 6 uur.
 • Prijs: ongeveer 59 euro per persoon (inclusief toegang tot de archeologische site).
 • Voordelen: Inclusief transfer van en naar het hotel.
 • Nadelen: Lunch, eten en drinken zijn niet inbegrepen.
 • Als u professionele foto's als souvenir wilt, moeten deze voor een extra bedrag worden besteld.

2. Zie Tulum, Coba en dan zwemmen in een cenote

Cenote Nohoch Nah Chich| ©Nina Africana
Cenote Nohoch Nah Chich| ©Nina Africana

Dit type tour neemt u mee naar twee van de meest interessante steden binnen de voorouderlijke Maya cultuur. Eerst is er Tulum, de hoofdpersoon van deze excursie en een van de interessantste bestemmingen voor bezoekers aan Mexico. De tweede is Cobá, waar u de oude piramides op een originele manier kunt verkennen. De tocht wordt afgesloten met een duik in een indrukwekkende cenote.

In Tulum mag u de rondleiding met de gidsen niet missen, om de geschiedenis van deze mystieke plek, vol betovering en mysterie, in u op te nemen. Een van de meest indrukwekkende bestemmingen om uit de eerste hand kennis te maken met de indrukwekkende Maya-architectuur. Voordat u afscheid neemt en vertrekt naar Coba, bekend als de stad van de wegen, kunt u een duik nemen in het strand en genieten van het warme water van de zee.

In Cobá ziet u de piramides, die zowel door hun architectuur als door hun omvang imposant zijn. Je kunt ze te voet of met de fiets beklimmen. Na de tour met de gidsen kunt u op eigen gelegenheid een wandeling maken en foto's nemen, de tour door beide steden is een van de beste jungletours vanuit Playa del Carmen. Om de dag af te sluiten bezoekt u de kristalheldere en zoetwater cenote Kuxtal. Je kunt er zwemmen en de stalactieten en stalagmieten van dichtbij bekijken.

Informatie van belang

 • Duur: ongeveer 7 uur.
 • Prijs: ongeveer 69 euro per persoon (inclusief toegang tot de archeologische site).
 • Entreegelden voor Coba moeten bij de ingang worden betaald en kosten ongeveer 6 euro. Niet inbegrepen.
 • Voordelen: Inclusief transfer van en naar het hotel.
 • Nadelen: Inclusief lunch.
 • Extra drankjes en eten kunnen tegen betaling worden inbegrepen.

3. Tour Tulum en dan zwemmen met schildpadden in Akumal

snorkelen in Playa del Carmen| ©Curtis & Renee
snorkelen in Playa del Carmen| ©Curtis & Renee

Zwemmen met schildpadden is een van de meest ongelooflijke ervaringen, en in Akumal kunt u dat beleven met professionele gidsen die u leren hoe u dicht bij deze unieke zeedieren kunt komen. Ook kunt u hier snorkelen en genieten van het uitzicht op een van de meest spectaculaire koraalriffen ter wereld.

Tulum is een plek vol geschiedenis die je echt betoverd achterlaat. De architectuur wedijvert in schoonheid met de wilde natuur eromheen en de perfectie van het witte en turquoise strand dat zich aan zijn voeten uitstrekt. Als je dit Nationaal Park eenmaal hebt leren kennen, zul je het nooit meer vergeten. De rondleiding omvat een geleid bezoek en genoeg tijd om verliefd te worden op de plek, en zelfs een duik te nemen in het water.

Na het afscheid van de Maya-ruïnes gaat u naar Akumal. Dit strandparadijs is ideaal om te ontspannen en u letterlijk onder te dompelen in 's werelds meest exotische zeegezicht van koraal, fauna en flora. Naast de felgekleurde vissen krijgt u de kans om zeeschildpadden van dichtbij te zien. Een ervaring als geen ander.

Interessante informatie

 • Duur: ongeveer 8 uur.
 • Prijs: ongeveer 99 euro per persoon (inclusief toegang tot de archeologische site).
 • Voordelen: Inclusief transfer van en naar het hotel, verfrissingen, hydratatie, fruit en snorkeluitrusting.

Boek hier een geweldige schildpaddenzwemtocht

4. Een rondleiding door Tulum, de grootste cenotes en tijd om te snorkelen

Grote Cenote| ©Ed Johnson
Grote Cenote| ©Ed Johnson

In deze stijl van tour vertrek je vanuit je hotel in Playa del Carmen en kom je aan in Tulum als je eerste stop. Ik word niet moe u te vertellen dat de imposante architectuur minstens één keer in uw leven een bezoek waard is, hoewel ik weet dat u terug zult willen komen. In dit geval maak je een tour door een van de meest spectaculaire cenotes en eindig je met een snorkel op een paradijselijk strand - een perfect dagje uit!

De tweede stop op deze avontuurlijke tocht is de Gran Cenote, een van de populairste bij toeristen. Deze grot heeft open en gesloten delen waar u kunt verkennen en genieten van het unieke landschap. De Maya's gebruikten deze plaatsen als heilige plaatsen, en het is gemakkelijk voor te stellen waarom. U kunt er snorkelen, zwemmen of gewoon wandelen langs de houten loopbruggen. Hoe je ze ook wilt ervaren, je zult gefascineerd zijn.

Het avontuur eindigt met een stop bij Playa Paraiso, een ander juweel aan de kust van het schiereiland Yucatan. Zwemmen is hier een genot en daarom is het opgenomen onder de beste snorkeltours, waar u zich gemakkelijk kunt laten meeslepen door het spectaculaire zeegezicht- de beste manier om het avontuur af te sluiten!

Interessante informatie

 • Duur: ongeveer 6 uur.
 • Prijs: ongeveer 99 euro per persoon (inclusief toegang tot de archeologische site).
 • Voordelen: Inclusief transfer van en naar het hotel. Inclusief hydratatie en snorkeluitrusting.
 • Nadelen: Lunch is niet inbegrepen.

Boek hier een geweldigesnorkeltour

5. Bekijk Tulum en Xel-Ha in één avontuur vanuit Playa del Carmen

Xel-Ha| ©Kirt Edblom
Xel-Ha| ©Kirt Edblom

Dit is een werkelijk avontuurlijke dagtocht waarbij u de mysteries van het Maya verleden combineert met de magie van een modern themapark. Beide plaatsen laten u diep verliefd achter en laten u verlangen om bij elke gelegenheid terug te keren.

De mooiste landschappen, turquoise wateren en wit zand zijn slechts een deel van al zijn wonderen.

Neem zeker de rondleiding en leer over de cultuur en geschiedenis die deze plek omringen. Bezoek zeker de Tempel van de Fresco's, een van de best bewaarde plekken met prachtige kunstuitingen. Nadat u de kennis heeft opgedaan en een wandeling heeft gemaakt langs het strand van deze ruïnes, wordt het tijd om op weg te gaan naar Xel-Ha.

Xel-Ha is een natuurlijk aquatisch themapark waar u eindeloos kunt genieten en een ander soort dag kunt doorbrengen, genietend van de natuur en de magie die haar omringt.Avonturen liggen om elke hoek en u beslist hoe u ze wilt beleven. Je kunt er snorkelen, van de reuzenwaterglijbaan springen, gebruik maken van alle waterspelletjes, leren over vissen en landdieren, fietsen, van een klif springen of een hangbrug oversteken - en er is nog meer!

Interessante informatie

 • Duur: ongeveer 8 uur.
 • Kosten: ongeveer 150 euro per persoon (inclusief toegang tot de archeologische site en het themapark).
 • Inclusief transfer van en naar het hotel.
 • Inclusief maaltijden en drankjes in Xel-Ha, kluisjes, snorkeluitrusting, fiets, hangmatten en alle activiteiten, behalve die waarvoor een toeslag moet worden betaald, geïnformeerd bij de ingang van het park.

Wat ga ik zien op dit soort excursies naar Tulum?

4x4 in Tulum| ©mayaculture
4x4 in Tulum| ©mayaculture

Ik heb dit hele artikel besteed aan het vertellen over Tulum en zijn wonderen, maar waar gaat het over? Welnu, om u een duidelijker beeld te geven van wat u tijdens deze excursies zult zien, wijd ik deze rubriek aan het vertellen over deze prachtige ruïnes. Het eerste waar ik op moet wijzen is de ligging, die bevoorrecht is, omdat het uitkijkt op de opkomende zon, vandaar dat het aanvankelijk Zamá heette, dageraad in de Maya-taal. Tulum, wat muur betekent, is de naam die het later kreeg en waaronder het nu bekend staat.

Vandaag de dag is Tulum de enige oude Maya kuststad die is overgebleven, ondanks de grote toeristische vraag. Bovendien is het hele gebied uitgeroepen tot nationaal park, wat de grote waarde ervan voor de mensheid bevestigt. In hun tijd voerden de Maya's hier belangrijke religieuze rituelen uit, evenals maritieme handel. In feite fungeerde het enorme monument als vuurtoren om zeelieden door het koraalrif te leiden.

Hier was een astronomieschool gevestigd, die vermoedelijk door belangrijke persoonlijkheden werd bezocht. Onder de vele tempels die u vindt, is een van de meest opvallende die van de fresco's, waar belangrijke kunstvoorbeelden die u meevoeren naar de tijd dat de machtige Maya's over de regio heersten.

Wat zijn de must-see attracties in Tulum?

Balam-Ha Cenote| ©Stacey N Jeff
Balam-Ha Cenote| ©Stacey N Jeff

Langs het schiereiland Yucatan, en dicht bij Tulum, liggen de cenotes. Deze putten liggen beschut in het oerwoud, en bewaren mysterieuze en magische landschappen die verborgen liggen in spelonken vol zoet water, product van de regens. Voor de Maya's waren het heilige plaatsen, waar zij rituelen uitvoerden om hun goden te eren. In sommige gevallen geloofden ze dat ze de ingang naar de onderwereld waren, dus behandelden ze die met groot respect.

Cenoten kunnen open, gesloten of halfopen zijn. In elk van hen vindt u een ander landschap dat zich onderscheidt door kleine paradijsjes midden in de dichte jungle. De ervaring is zeer verschillend, dus om ze ten volle te beleven, raad ik u aan een of meer van de ongelooflijke tochten naar de cenotes te maken en minstens één van elk type te leren kennen.

Je kunt erin zwemmen, duiken of snorkelen, of ze gewoon observeren en je laten bedwelmen door hun schoonheid. Tulum ligt dicht bij enkele van de meest indrukwekkende, dus het is ideaal om een stop bij een cenote in te lassen wanneer u de Maya-ruïnes bezoekt. Iets wat ik al heb aanbevolen in een van de tours hierboven.