Beste dingen om te doen in Playa del Carmen

Playa del Carmen is een van de centrale steden van de Mexicaanse Caraïben en daar kun je niet alleen genieten van de beste stranden, maar ook kennismaken met een aantal van de meest bezochte attracties van Quintana Roo. Dit is wat je kunt zien en doen tijdens je bezoek.

Matías Rodríguez

Matías Rodríguez

9 minuten lezen

Beste dingen om te doen in Playa del Carmen

Playa del Carmen, Mexico | ©Kamil Kalbarczyk

Playa del Carmen, gelegen tegenover het eiland Cozumel, is een van de populairste bestemmingen in de Mexicaanse Caraïben vanwege de schoonheid van de stranden, maar ook vanwege de nabijheid van de stad tot de beste attracties van de Maya Riviera, die je kunt ontdekken tijdens tours en excursies vanuit Playa del Carmen

Van archeologische vindplaatsen tot paradijselijke cenotes tot themaparken en uitstapjes naar de Maya Jungle, er zijn talloze activiteiten te zien en te doen in Playa del Carmen. Hier zijn de beste alternatieven om de meest representatieve stad van Quintana Roo te ontdekken.

1. Bezoek enkele van de beste stranden van de Mexicaanse Caraïben

Playa del Carmen| ©philiproyle
Playa del Carmen| ©philiproyle

Playa del Carmen is de thuisbasis van enkele van de beste stranden van de Mexicaanse Caraïben en kan worden ontdekt in gebieden die gemakkelijk bereikbaar zijn vanuit het stadscentrum. Playa Mamitas is een van de beroemdste en wordt gekenmerkt door een wijds uitzicht op de Caribische Zee, met wit zand en kristalhelder water.

Punta Esmeralda is ook een bekend strand in de stad omdat het naast wit zand en turquoise water ook een cenote heeft, die wordt beschouwd als een van de beste in de Riviera Maya, en omdat het een rustig strand is, is het ideaal als je Playa del Carmen met kinderen bezoekt. Je kunt er ook kajakken en kitesurfen.

Als je weg wilt van Quinta Avenida kun je een bezoek brengen aan Xpu-Há, een ideale plek voor een van de beste snorkelervaringen in Playa del Carmen, en Xcacel, dat 45 kilometer van de stad ligt en beschouwd wordt als een maagdelijk strand met cenotes en zeeschildpadden.

Boek een snorkelervaring in Playa del Carmen

2. Zwem in een cenote en beleef een snorkelervaring

Nohoch Nah Chich Cenote| ©BubblingUnder
Nohoch Nah Chich Cenote| ©BubblingUnder

Een van de natuurlijke alternatieven om Quintana Roo te ontdekken is een Cenote-ervaring in Playa del Carmen. Er zijn er in totaal meer dan 3000 en er wordt aangenomen dat er nog veel meer onontdekt zijn, maar onder de beste kun je Cenote Azul, Cenote Cristalino, de Tuin van Eden en de Gran Cenote bezoeken.

Cenote Azul is een van de beste om met kinderen te bezoeken, want het heeft helder water, ondiepe gedeelten en een aanlegsteiger om uit te rusten, maar het is ook omgeven door vegetatie en biedt een van de beste snorkelervaringen in Playa del Carmen.

Cenote Cristalino heeft daarentegen diep water en een drukkere omgeving, waardoor het een ideale plek is om te zwemmen en met een groep te bezoeken. Vlakbij ligt de Garden of Eden Cenote, omgeven door bos en vegetatie, waar je door de ondergrondse grotten kunt duiken.

El Gran Cenote ligt ver van het centrale deel van Playa del Carmen, heel dicht bij Tulum, maar je kunt er wandelen langs wandelpaden in een kalkstenen grot, snorkelen en duiken en zwemmen tussen zeeschildpadden.

Boek een cenote tour in Playa del Carmen

3. Bezoek de archeologische site van Chichen Itza.

Chichen Itza| ©Luiz Eduardo
Chichen Itza| ©Luiz Eduardo

De Mayastad Chichen Itza is de belangrijkste archeologische vindplaats van het schiereiland Yucatan en ook een als heilig beschouwde plaats met meer dan 1500 jaar geschiedenis die werd gekozen als een van de nieuwe zeven wereldwonderen van de moderne wereld. Het ligt op een paar kilometer van Playa del Carmen en kan worden bezocht tijdens rondleidingen van een hele dag.

Chichen Itza bestaat uit verschillende gebouwen op een terrein van vijf hectare, maar onder de gebouwen bevindt zich El Castillo, de beroemdste Maya-tempel en ook wel bekend als de piramide van Kukulkan.

Excursies naar Chichen Itza omvatten meestal ook een bezoek aan de Heilige Cenote, die opvalt door zijn diameter van bijna 60 meter en verticale wanden die 15 meter hoog zijn.

Excursies naar Chichen Itza vanuit Playa del Carmen hebben een gemiddelde prijs die begint bij 70 euro per persoon, inclusief transfers heen en terug, entreegelden voor de ruïnes en de hulp van een lokale gids, en kunnen tussen de 10 en 12 uur duren.

Boek een dagtocht naar Chichen Itza vanuit Playa del Carmen

4. Maak een dagtocht naar Isla Mujeres

Isla Mujeres| ©Lau_Sqz
Isla Mujeres| ©Lau_Sqz

Isla Mujeres is een van de populairste bestemmingen voor toeristen die op vakantie zijn in de Riviera Maya, vooral sinds Playa Norte werd uitgeroepen tot een van de top 10 stranden ter wereld. Je kunt Isla Mujeres bezoeken tijdens een excursie vanuit Playa del Carmen om je te vergapen aan de koraalriffen en het kristalheldere water dat ideaal is voor watersporten.

Tijdens je bezoek aan het eiland kun je ook de Isla Mujeres Sculpture Space bezoeken, die op het zuidelijke puntje van het eiland ligt en leidt naar een uitkijkpunt vanwaar je de hele Caribische Zee kunt zien.

Het eiland heeft ook een winkelgebied in de buurt van Playa Norte, dus het is gebruikelijk voor sommige excursies naar Mujeres om een stop in te lassen met vrije tijd om in de winkels te snuffelen.

Excursies naar Isla Mujeres vanuit Playa del Carmen beginnen bij 141 euro per persoon en zijn meestal inclusief ophalen en wegbrengen van het hotel, hulp van een lokale gids en snorkel- en duikuitrusting om te genieten van de koraalriffen in het gebied. Deze excursies zijn dagtochten en de havengelden van ongeveer 15 euro per bezoeker zijn meestal niet inbegrepen.

Boek een dagtocht naar Isla Mujeres vanuit Playa del Carmen

5. Bezoek themapark Xcaret

Xcaret park| ©Beth and Anth
Xcaret park| ©Beth and Anth

Het themapark Xcaret is een van de belangrijkste attracties in Playa del Carmen waar je de labyrinten van de Maya-jungle kunt ontdekken , kunt deelnemen aan ceremoniële rituelen in de lagunes, kunt snorkelen in het heldere water van de Caribische Zee en een rijke natuurlijke habitat van vogels en chimpansees kunt ervaren.

Tijdens een excursie naar Xcaret in Playa del Carmen zie je een van de beste zonsondergangen in Quintana Roo en heb je toegang tot muziekshows die een eerbetoon zijn aan de Maya cultuur en geschiedenis van de regio. Dit is een ideaal plan als je Playa del Carmen met je gezin of kinderen wilt bezoeken.

Xcaret tours duren meestal een hele dag en zijn inclusief transfers van en naar het hotel en toegangsprijzen voor het themapark. Deze tours hebben gereduceerde tarieven voor kinderen.

Naast Xcaret kun je ook de themaparken Xel-Ha, Xplor en Xplor Fuego bezoeken, met nachtelijke quadritten door de Maya jungle en natuurlijke zwembaden.

Boek je tickets voor Xcaret Park

6. Leer de Maya-jungle kennen in een terreinwagen

Buggy, Playa del Carmen| ©baffalie
Buggy, Playa del Carmen| ©baffalie

Een van de beste excursies buiten Playa del Carmen is een tocht door de Maya Jungle in een buggy, monstertruck of terreinwagen. Tijdens deze excursies maak je kennis met een van de natuurlijke paradijzen van de Riviera Maya.

De Maya-jungle is na het Amazonegebied het grootste tropische woud van Amerika en ook de grootste groene long van Mexico. Het is de natuurlijke habitat van talrijke inheemse diersoorten en herbergt ook enkele van de beroemdste ondergrondse grotten van Quintana Roo, waaronder Sac Actun en Nohoch Nah Chich, die onlangs werden ontdekt.

Tijdens een buggytour van een hele dag in Playa del Carmen ontdek je een alternatieve attractie voor de idyllische stranden en themaparken van de Riviera Maya en dompel je jezelf onder in de plaatselijke flora en fauna tijdens een niet te missen avontuurlijke tocht.

Boek een buggy tour in Playa del Carmen

7. Bezoek de ruïnes van Tulum tijdens een georganiseerde tour

Een dag naar Chichen Itza| ©Kirt Edblom
Een dag naar Chichen Itza| ©Kirt Edblom

Chichen Itza is Mexico's bekendste archeologische vindplaats, maar de ommuurde stad Tulum is de meest geavanceerde Maya-bouwwerk. Het werd bijna tien eeuwen na de piramide van Kukulkan gebouwd en is gebaseerd op het concept van vier hoeken, die verwijzen naar de kardinale punten, het heeft alle kenmerken van een geplande stad.

De ruïnes van Tulum, op ongeveer 70 kilometer van Playa del Carmen, vormen een van de grootste erfenissen van de Maya-cultuur en worden door archeologen beschouwd als een heilige ruimte die verband houdt met de kosmologie. Bovendien ligt het centrale gebouw, dat El Castillo wordt genoemd , op een klif die leidt naar Playita Tortuga, een van de mooiste stranden van Tulum.

Vanaf de kliffen kun je ook de Tempel van de God van de Wind zien , een heiligdom met een altaar dat diende als het belangrijkste religieuze gebouw tijdens de Maya-bezetting van Tulum.

Je kunt de ruïnes van Tulum ontdekken tijdens een dagexcursie vanuit Playa del Carmen. De startkosten zijn ongeveer 59 euro, inclusief ophalen en wegbrengen van en naar het hotel en entreegelden voor de archeologische site. Deze excursies duren ongeveer 6 tot 8 uur.

Boek een excursie naar de ruïnes van Tulum vanuit Playa del Carmen

8. Maak een dagtocht naar het natuurreservaat Rio Secreto

Rio Secreto Natuurreservaat| ©KKJhetos
Rio Secreto Natuurreservaat| ©KKJhetos

Het ecologisch park van het Rio Secreto Natuurreservaat heeft een van de mooiste landschappen van de stad, want het is een rechtstreekse reis naar het hart van de cenote en ondergrondse kalksteengrotten omgeven door miljoenen jaren oude stalactieten en stalagmieten.

In de Rio Secreto cenote kun je zwemmen in het kristalheldere water en een rondleiding krijgen van een deskundige plaatselijke gids om meer te leren over de grotten en ook over de omringende jungle, die een van de weelderigste van Quintana Roo is. In dit reservaat kun je de plaatselijke flora en fauna bekijken en zwemmen in een van de cenotes in het ecologische park.

Deze excursies naar het Rio Secreto Natuurreservaat in Playa del Carmen zijn meestal inclusief toegangsprijzen voor het natuurreservaat en transfers van en naar je accommodatie.

Boek een excursie naar het Rio Secreto Natuurreservaat in Playa del Carmen

9. Bekijk het eiland Cozumel tijdens een boottocht

Eiland Cozumel| ©Baptiste Maton
Eiland Cozumel| ©Baptiste Maton

Het eiland Cozumel is een van de meest pittoreske eilanden in de Mexicaanse Caraïben en, samen met Isla Mujeres, de meest bezochte eilandbestemming door toeristen die naar Quintana Roo komen. Cozumel heeft een populaire cruisehaven die bijdraagt aan de bekendheid, maar je kunt er ook enkele van Mexico's beste stranden en het National Reef Park ontdekken.

Snorkelen en duiken zijn de populairste attracties van Cozumel, evenals avontuurlijke tochten per jeep of ATV. Het eiland herbergt ook de archeologische vindplaats van de precolumbiaanse ruïnes van San Gervasio en voor de kust liggen wrakken van piratenschepen en vermoedelijk begraven schatten, dus Cozumel heeft ook een mythische geschiedenis vol geheimen.

Je kunt het eiland Cozumel bezoeken tijdens een dagexcursie vanuit Playa del Carmen met de veerboot vanuit de plaatselijke haven. Deze excursies kosten ongeveer 100 euro per persoon, inclusief ophalen en wegbrengen van het hotel en boottocht.

Deze excursies duren meestal tussen de 12 en 14 uur, dus houd hier rekening mee als je een kort verblijf in Playa del Carmen plant.

Boek een dagexcursie naar het eiland Cozumel vanuit Playa del Carmen

10. Ga winkelen en geniet van de lokale keuken op Quinta Avenida

Mexicaanse taco's aan de kust| ©Los Muertos Crew
Mexicaanse taco's aan de kust| ©Los Muertos Crew

Quinta Avenida is de belangrijkste verkeersader van Playa del Carmen die parallel loopt aan de stranden van de pierzone en met zijn restaurants, winkels, cafés, juwelierszaken en spacentra het startpunt is van het vissersdorp dat dankzij het toerisme een wereldstad is geworden.

Fifth Avenue heeft iets voor elke smaak en elk budget, waardoor het de Heilige Graal van het winkelen in de Riviera Maya is. Je vindt er cadeau- en souvenirwinkels, internationale kledingmerken en de Paseo del Carmen, het plein waarmee de rondleiding begint en dat leidt naar het Parque de los Fundadores en de kapel van Nuestra Señora del Carmen, die haar naam aan de stad heeft gegeven.

Deze slagader bevat ook de beste bars, restaurants en nachtclubs in Playa del Carmen, dus in Quinta Avenida kun je de beste smaken van de lokale en internationale gastronomie proeven en het wordt dé plek om te bezoeken tijdens je verblijf in Playa del Carmen.

Houd er rekening mee dat, ondanks het feit dat dit een van Mexico's belangrijkste centra voor mondiaal toerisme is, afval op straat verboden is en bestraft wordt met een boete, net als het drinken van alcohol op straat, een aanbeveling die alle hotels aan hun gasten doen om ongemakken met de autoriteiten te voorkomen. Een goede manier om je bezoek aan Playa del Carmen af te sluiten is een diner en een toast in een van de restaurants op Quinta Avenida.