10 dingen om in de zomer in Porto te doen

De zomer doorbrengen in Portugal is een van de beste dingen om te doen tijdens dit seizoen in Europa. Porto in het bijzonder is een van de mooiste steden van het land en daarom breng ik je een aantal plannen om ervan te genieten als je in deze tijd van het jaar een bezoek brengt.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

12 minuten lezen

10 dingen om in de zomer in Porto te doen

Porto | ©Yoann JEZEQUEL

De meeste van de leukste dingen om te zien en te doen in Porto vinden plaats in de zomer. Dat is logisch, want deze tijd van het jaar heeft een bijzondere aantrekkingskracht op het Iberisch Schiereiland en dan met name op het noordelijke puntje van het Portugese grondgebied.

Om het plannen van je reis gemakkelijker te maken, heb ik de taak op me genomen om te zoeken naar activiteiten om te doen en attracties om te bezoeken die je tijdens je reis bezig zullen houden. Dan kun je naar huis terugkeren in de wetenschap dat je de beste geheimen hebt gezien die Porto te bieden heeft voor de meest nieuwsgierige, vindingrijke en onverschrokken toeristen.

1. Stand Up Paddle op het strand van Matosinhos

Stand Up Paddle| ©Viator
Stand Up Paddle| ©Viator

Matosinhos is een stad die deel uitmaakt van de agglomeratie Groot-Porto. Het ligt vlak voor de kust van de Atlantische Oceaan en in de zomer is het een van de favoriete bestemmingen van de plaatselijke bevolking. Dit komt door de strandactiviteiten die het biedt aan alle bezoekers die een middag willen doorbrengen op Praia de Matosinhos.

Als je besluit om naar dit punt van de stad te komen, kun je van de zee genieten zoals je zelf wilt, maar één ding dat ik je kan aanraden is om deel te nemen aan de Stand Up Paddle-lessen die meestal plaatsvinden op dagen met matige deining. Als je niet weet wat deze sport inhoudt, begrijp dan dat je op een surfplank staat en peddelt alsof je in een kajak zit.

Dit deel van de stad is om verschillende redenen een bezoek waard. De eerste is dat je er, ondanks dat het ver weg is, snel kunt komen met de metro via de blauwe lijn, waarbij je uitstapt bij station Matosinhos Sul of bij Camara de Matosinhos als je wat meer rond wilt lopen in deze prachtige wijk.

De tweede reden is dat Matosinhos heel dicht bij Parque da Cidade do Porto ligt en deze openbare ruimte is een van de mooiste om een middag te picknicken nadat je een hele ochtend plezier hebt gemaakt tussen de golven van het nabijgelegen kilometerslange strand.

2. Vier het Festa de São João met de plaatselijke bevolking

São João Festival| ©Feelporto
São João Festival| ©Feelporto

Het Festa de São João is een festival dat jaarlijks in Porto wordt gehouden op de vooravond van Sint-Jansdag. Het is een festival dat katholieke tradities combineert met andere heidense tradities, want het begon als een viering van de zomerzonnewende, maar met de komst van het katholicisme werd het een religieus festival.

Het is een viering die begint in de namiddag van 23 juni en duurt tot de ochtend van de 24e. In Porto wordt het op verschillende manieren gevierd, maar het meest gebruikelijk is het bijwonen van de drukke bijeenkomsten die zich vormen in de straten van het stadscentrum. Sommige mensen slaan elkaar met plastic hamers en knoflookbloemen, terwijl er allerlei straatconcerten zijn waarbij mensen dansen en drinken op traditionele Portugese muziek.

Wijn wordt gedronken, sardientjes uit blik worden gegeten en het is heel gewoon dat mensen een soort pelgrimstocht beginnen van het stadscentrum naar de oevers van de Douro-kloof of de buitenwijk Matosinhos om de zon te verwelkomen door te zingen op de oevers van de Atlantische Oceaan. De volgende dag van deze viering is een goede gelegenheid om een van die dagtochten vanuit Porto te maken, omdat veel toeristen in de stad dan een kater hebben en dat betekent dat andere bestemmingen wat vrijer zijn dan in de rest van het seizoen.

3. Bezoek Primavera Sound als je van muziekfestivals houdt.

Primavera Sound| ©Joris Rietbroek
Primavera Sound| ©Joris Rietbroek

De zomer is het seizoen van concerten en muziekfestivals voor veel van de belangrijkste toeristische bestemmingen in Europa. Porto is geen uitzondering op deze regel, want elke zomer is er een nieuwe editie van Primavera Sound, een 3-daags festival dat wordt gehouden in het Parque da Cidade in Porto. Het is een evenement dat wereldberoemde internationale artiesten combineert met andere vertegenwoordigers van de bekendste Portugese muziekscene van het moment.

Het is een goed idee om erbij te zijn als je verblijf samenvalt met dit evenement, dat meestal in het eerste weekend van juni wordt gehouden. Hoewel je er ook rekening mee moet houden dat dit evenement de neiging heeft om zijn schema elk jaar te veranderen, afhankelijk van de andere edities van het festival, omdat het ook plaatsvindt in Barcelona, waar het oorspronkelijk vandaan komt.

Als je dit festival bijwoont, is het aan te raden om in de gebieden Foz do Douro of Matosinhos te verblijven. Ze zijn mooi, rustig, veilig en heel dicht bij dit beroemde park van Porto. Als je zin hebt om wat meer te weten te komen over de authentieke Portugese muziek, kun je ook een aantal van de beste fado-optredens in Porto bijwonen. Deze worden meestal gehouden in het stadscentrum in allerlei historische tavernes zoals het Casa da Mariquinhas.

Boek tickets voor een Fadoconcert

4. Breng een avond door in Jardim do Palácio de Cristal

Tuinen van het kristalpaleis| ©Ashuash
Tuinen van het kristalpaleis| ©Ashuash

De Jardim do Palácio de Cristal is een openbaar park dat werd ontworpen in het midden van de 19e eeuw en een heel speciaal plekje heeft in de harten van de plaatselijke bevolking. Het kan een uitstekend idee zijn om het in de zomer te bezoeken, omdat de rozentuinen dan op hun mooist zijn en het uitzichtpunt op de Arrábida-brug een perfecte ontsnapping kan zijn aan de toeristische drukte en de felle zon die kenmerkend is voor het seizoen.

Een ander positief aspect van een bezoek aan dit openbare park is dat het niet in het toeristische epicentrum van Porto ligt en eigenlijk deel uitmaakt van de woonwijken die al aan de rand van het stadscentrum liggen. Dat betekent dat je een mooie zomerochtend of -middag kunt doorbrengen zoals de lokale bevolking dat doet, terwijl je ook een van de Victoriaanse geheimen bezoekt van een stad die eeuwenlang een zeer grote Engelse invloed had.

Het uitkijkpunt van de Arrábida-brug is ook een van de best bewaarde geheimen van de stad, omdat het je een volledig perspectief biedt op de rivier de Douro vanaf een prachtige heuvel. Het is in deze tijd van het jaar meestal niet zo druk met toeristen als de andere toeristische attracties van de stad.

5. Ga zonnebaden op een van de stranden van Foz do Duoro

Stranden van Foz do Duoro| ©lebeauserge.es
Stranden van Foz do Duoro| ©lebeauserge.es

Foz do Douro is het westelijke uiteinde van de stad Porto. Het ligt direct aan de monding van de rivier in het water van de Atlantische Oceaan en de wijk die zich in deze geografische hoek heeft gevormd, is een van de mooiste in de woonomgeving van Porto. Er zijn cafés, restaurants, bars en allerlei gastronomische etablissementen die vergezeld gaan van een zeer levendig cultureel en commercieel aanbod.

Het interessante aan een bezoek aan dit deel van de stad in de zomer is dat je naar een aantal stranden kunt gaan om te zonnebaden. Dit is een van de favoriete activiteiten voor degenen die een kleurtje willen krijgen in de beste stijl van de zuidkust van Portugal, zonder dat ze de prachtige hoofdstad van het noorden hoeven te verlaten, zoals deze stad in het hele land bekend staat.

Als je besluit om naar deze plek te gaan, kun je ook profiteren van entertainmentactiviteiten voor het hele gezin met kinderen in Porto, want het is geen geheim dat rennen en spelen in het zand iets is dat zowel de kleintjes van het huis als de volwassenen kan vermaken.

Breng zeker een bezoek aan de vuurtoren van Felgueiras bij zonsondergang. Je zult genieten van een natuurspektakel dat een aanzienlijk sterke deining combineert met het beuken tegen een golfbreker. Dit creëert kleine regenbogen als de lichtomstandigheden goed zijn.

6. Geniet van een zonsondergang bij Jardim do Morro

Zonsondergang in Jardim do Morro| ©Diego Carrera Perez
Zonsondergang in Jardim do Morro| ©Diego Carrera Perez

Zoals je misschien hebt gemerkt uit de aanbevelingen die ik je heb gegeven, liggen veel van Porto's zomerattracties net buiten de meer toeristische delen van het stadscentrum. Natuurlijk bezoek je de must-see plekken zoals de Clérigos toren of de wijk Ribeira, maar plekken zoals de Jardim do Morro, gelegen aan de zuidoever van de rivier de Douro, zijn ook de moeite waard als je in de zomer in Porto bent.

Het is een park dat bij de stad Vila Nova de Gaia hoort en vanaf deze heuvel kun je een compleet perspectief van het centrum van Porto zien. Net alsof je jezelf in een spiegel bekijkt. Het is een goede plek om op te nemen in je toeristische zomerroute, omdat je van verschillende plannen kunt genieten op hetzelfde deel van de dag en zonder veel tijd te hoeven verspillen aan wachtrijen en wachten op de toeristenstroom.

Zo kan de kabelbaan die je in minder dan 5 minuten naar beneden brengt naar de oevers van de rivier de Douro ter hoogte van het centrum van Gaia een leuke activiteit zijn, net als het bezoek en de rondleiding door het klooster van de Serra do Pilar dat recht tegenover dit prachtige park ligt.

Wandelen over het hoge niveau van de Don Luis I-brug kan een ideale manier zijn om terug te keren naar Porto. Je kunt ook de metro nemen vanaf Jardim do Morro en uitstappen bij het beroemde station Sao Bento, dat net zo de moeite waard is. Vooral na zonsondergang als de toeristische drukte is afgenomen.

7. Bezoek Serralves Museum van hedendaagse kunst

Serralves Museum van Hedendaagse Kunst| ©Mark Busse
Serralves Museum van Hedendaagse Kunst| ©Mark Busse

Het Serralves Museum voor Hedendaagse Kunst is een van de belangrijkste instellingen voor moderne kunst in het uiterste zuiden van Europa. De faciliteiten zijn het werk van de architect Álvaro Siza Vieira, een van de belangrijkste exponenten van het Portugese modernisme. Volgens het plaatselijke toeristenbureau ontvangt het naar schatting 5 miljoen bezoekers per jaar en het is een uitstekend idee om het deel uit te laten maken van je route van plannen en activiteiten in Porto als je de zomer in de stad doorbrengt.

De eerste reden heeft te maken met comfort en gemak, want in de zomer is dit een ruimte waarmee je kunt ontsnappen aan de drukke straten en die een intiemere en oprechtere blik biedt op de culturele identiteit van deze stad. Het gaat verder dan de architectonische details van Portugese barok en neogotiek.

Je zult ook begrijpen dat Porto een moderne en kosmopolitische stad is die niets te benijden heeft van Lissabon of andere mediterrane hoofdsteden van Europa. Vooral als het gaat om cultureel aanbod dat verder gaat dan de monumenten van een roemrijk verleden.

Houd in gedachten dat dit museum is gevestigd in het stedelijke complex van het Serralves Park en door het te bezoeken heb je ook toegang tot de prachtige tuinen die aansluiten op het Serralves Huis. Dat is een Art Deco pand dat een van de grootste moderne architectonische schatten van Portugal is.

Als kunstmuseum dat minder verbonden is met het historische verleden van de stad, ben je er ook zeker van dat het een van de minder drukke attracties zal zijn in de zomer. Dit is ideaal om in alle rust van het museum en de omliggende buitenwijken te genieten. Een van de andere beste musea in Porto is een aanrader als je de stad in de zomermaanden bezoekt.

8. Maak een gastronomische tour door de wijken Bolhão en Ribeira

Cabidela rijst| ©Cigala
Cabidela rijst| ©Cigala

Over eten gesproken, je moet weten dat Noord-Portugal en Zuid-Portugal zeer verschillende culinaire identiteiten hebben, en deze kloof wordt groter in de zomer, omdat elke regio het beste van zijn gastronomie wil laten zien aan de miljoenen toeristen die beide uiteinden van het land overspoelen. Arroz de Cabidela, Posta a Mirandés en Caldo Verde zijn enkele van de sterren van de culinaire scene van Porto.

Tegelijkertijd betekent de sterke visserijcultuur van Portugal dat er veel recepten met zeevruchten zijn en als je naar huis wilt terugkeren met een echte smaak voor de zomerse smaken van deze stad, dan is het een goed idee om enkele van de beste gastronomische tours van Porto te proberen. Sommige nemen je mee naar de meest iconische hoeken van de lokale culinaire industrie, zoals Folias de Baco of Casa Guedes, maar andere richten zich op de meer informele en onbekende aspecten van het straatvoedsel van Porto.

Houd in gedachten dat dit een goede activiteit is voor de zomer, omdat je het soort eten kunt leren kennen dat kenmerkend is voor deze tijd van het jaar, aangezien er een aanzienlijk contrast is met wat er in de winter in Porto wordt gegeten. Het is ook een kans om toegang te krijgen tot restaurants die niet toegankelijk zijn via een reservering, met name vanwege het grote aantal bezoekers in deze tijd van het jaar.

9. Bezoek het beurspaleis

Beursgebouw| ©Manuel de Sousa
Beursgebouw| ©Manuel de Sousa

Het Stock Exchange Palace van Porto is ongetwijfeld een van de architectonische juweeltjes die de stad te bieden heeft aan toeristen die de schoonheid willen zien van een stad met meer dan 1500 jaar geschiedenis. Dit gebouw werd voor meer dan 50 jaar gebouwd in de 19e eeuw en is vandaag de dag het hoofdkwartier van de Commerciële Associatie van Porto.

Het heeft verschillende kamers waaronder de Arabische Hal met een directe inspiratie van het Alhambra en de prachtige granieten en marmeren trap die zich precies in de receptie van de plaats bevindt. De Ferreira Borges Markt en de Kerk van San Francisco zijn andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn op minder dan 50 meter afstand van dit prachtige en beroemde paleis.

Houd in gedachten dat dit een ideale plek kan zijn om te bezoeken in de zomer, want het is een veilige ontsnapping aan de overweldigende hitte die het Iberisch schiereiland in deze tijd van het jaar kenmerkt, terwijl je ook kunt genieten van een van de belangrijkste monumenten in het historische centrum van de stad.

10. Maak een uitstapje naar de Dourovallei

Dourovallei| ©Maarten van der Velden
Dourovallei| ©Maarten van der Velden

De Dourovallei is een klein wijnbouwgebied op ongeveer 70 kilometer van het centrum van Porto. Historisch gezien is het een plek waar de wijnproductie al 2000 jaar wordt geperfectioneerd en de beroemde portwijn wordt in deze regio van het land geproduceerd.

Een rondleiding naar de wijnvelden van de Dourovallei vanuit Porto kan een goed plan zijn voor je zomerse bezoek aan de regio. Ten eerste omdat het iets is wat je perfect in één dag kunt doen als je op zoek bent naar een onderbreking van de intense toeristenstroom die deze stad in de zomer kenmerkt.

Ten tweede omdat dit seizoen bijzonder mooi is om de schoonheid van dit gebied vol wijngaarden te waarderen die op meanderende heuvels aan de oevers van de rivier de Douro liggen.

Het kan zelfs het perfecte afscheid van je verblijf in de stad zijn, want het is gebruikelijk om de omgeving van een plaats te willen verkennen. Vooral als je je klaarmaakt om naar een nieuwe bestemming te vertrekken.

Boek je bezoek aan een wijnmakerij

Temperaturen in Porto in de zomer

Zomerdag| ©Terry Kearney
Zomerdag| ©Terry Kearney

De zomer in Portugal is behoorlijk sterk en Porto vormt daarop geen uitzondering. Tijdens je reis kom je temperaturen tegen die in één week gemakkelijk tussen 30 en 25 graden Celsius kunnen liggen, maar de gemiddelde temperatuur ligt in deze maanden rond de 26 of 24 graden Celsius als er zich geen hittegolf ontwikkelt.

Het aantal toeristen in Porto in de zomer

Zomer in Porto| ©Pedro Ribeiro Simões
Zomer in Porto| ©Pedro Ribeiro Simões

De drukste maanden voor de toeristenindustrie in Porto zijn de zomermaanden en daarom kun je een aanzienlijke toestroom verwachten in elk van de bekendste hoeken van de stad.

Met dit in gedachten heb ik veel van de activiteiten op deze lijst met aanbevelingen gekozen, omdat ze net zo mooi zijn, maar een beetje buiten het typische toeristische circuit vallen dat miljoenen mensen het hele seizoen volgen.

Prijzen in Porto in de zomer

Geld in euro's| ©Pixabay
Geld in euro's| ©Pixabay

De hoogste prijzen van het jaar voor consumentendiensten in Porto zijn in de zomer. Dit is logisch, want heel Europa haalt het meeste uit zijn toeristische aantrekkingskracht in deze tijd van het jaar, en Porto is geen uitzondering.

Eén ding kan ik echter wel zeggen: Portugal is gemiddeld een goedkopere bestemming dan andere Europese alternatieven, tenminste als je je grote uitgaven ruim van tevoren boekt.

Wat moet je meenemen voor een bezoek aan Porto in de zomer?

Bagage| ©Anete Lūsiņa
Bagage| ©Anete Lūsiņa

Tijdens de zomer in Porto heb je drie dingen dringend nodig. Het eerste is comfortabele en ademende kleding die je helpt om je koel te voelen in de zonnige straten van de stad.

Het tweede is een paar schoenen die ook goed zijn voor de lange wandelsessies in de steile straten van deze stad vol heuvels en trappen. De derde must-have in je koffer is zonnebrandcrème, want de zon in Portugal is vrij sterk in deze tijd van het jaar en het is essentieel dat je goed voor je huid zorgt om van je reis te kunnen blijven genieten.